Dodaj do ulubionych

rak szyjki macicy????

• ulapod Re: rak szyjki macicy???? 14.07.06, 22:48
      Za wcześnie wysłałam.
      Dzisiaj byłam u ginekologa na rutynowej kontroli.
      Miałam wynik cytologii pobranej w zeszłym tygodniu (II grupa)i wynik
      czystości pochwy (VI grupa - grzybica pochwy).
      Lekarka zbadała mnie pod kolonoskopem i powiedziała,że mam wirusa HPV i małą zmianę płaską niewidoczną gołym okiem dopiero pod mikroskopem.
      Mam iśc na badanie DNA (aby określić czy jeest to HPV o wysokim ryzyku) i na pobranie wycinka z tej zmiany.
      Pamiętam,że w roku 1998 miałam wymrażaną nadżerkę a przednią w ywniku cytologii było,ze są znamiona wirusa HPV. Późniejsze cytologie miałam zawsze II grupę, czasem ze stanem zapalnym. Nigdy już nie było mowy o HPV.
      Teraz lekarka mówi mi, ze ja cały czas mogę mieć tego wirusa co wtedy, że widocznie cytologie nie były pobierane z tego miejsca gdzie jest zmiana.
      Nie wiem gdzie pobierają taki wycinek do badań pod kolonoskopem (jestem z Łodzi)? Znalazłam miejsce gdzie oznaczają HPV w DNA.
      Jutro mam jechac z dziećmi na wakacje, rano chcę pobrać to DNA, tylko nie wiem co z wycienkiem.
      Na wakacjach bedę ok 80 km od Gdańska, może tam znacie jakieś miejsce gdzie pobiorą mi wycinek pod kolonoskopem od ręki?
      Co robic?
      • kalinosia Re: rak szyjki macicy???? 17.07.06, 12:46
        witaj, to urządzenie to kolposkop, więc "pod kolposkopem". II gr - więc w sumie
        ok, podejrzenie HPV - jak najbardziej sprawdzić który typ.A lekarka nie
        skierowała Cię na wycinki, skoro zasugerowała ten zabieg ?? HPV jeśli masz, to
        będziesz miała go zawsze i wtedy trzeba często się kontrolować (cytologia). Ale
        jeśli nawet go masz, to nie oznacza, że masz raka albo że będziesz go miała.
        Tak naprawdę tego wirusa ma ponoć co 3 kobieta (wiekszośc nawet o tym nie wie!)
        A może na poczatek zrób sobie po prostu kolposkopię bez wycinka? pozdrawiam -
        aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka