Dodaj do ulubionych

Pilne do Gnulki

03.05.07, 12:07
Cześć. Piszę do Ciebie ponieważ tata jutro ma mieć wykonywany obrys. Nie wiem
czy jak zrobią mu tem obrys jutro to on już będzie miał odrazu naświetlanie?
I zostanie w szpitalu?Nie przypytałam lekarza,a zresztą aż strach ich o
cokolwiek pytać.
Obserwuj wątek
    • gnulka Re: Pilne do Gnulki 03.05.07, 22:26
      Cześć Iza
      Niestety nie mam pojęcia o co chodzi.Tata nie miał robionych obrysów,bo
      naświetlanie miał robione wewnętrznie- brachyterapia. Znieczulali go
      zastrzykiem w kręgosłup i ze dwie godziny gmerali,naświetlali i koniec.
      Wychodził następnego dnia , koło południa.
      Wygląda na to,że twój tata będzie naświetlany z zewnątrz, a na ten temat nic
      nie wiem.
      Pozdrawiam. Napisz jutro co i jak.
      • iza186 Re: Pilne do Gnulki 04.05.07, 21:40
        Cześć Gnulka!Tak tata będzie miał radioterapię od zewnątrz. Miał zrobiony dziś
        obrys w miejscu gdzie będzie miał naśietalnie. Szybko to poszło. Teraz czekamy
        na telefon od nich i na wolne łóżko.Pani dokror była bardzo nie miła. Każdy
        pacjent bał się o cokolwiek zapytać. Tata jest troszkę przestraszony, ponieważ
        był pewien pan który był po radioterapii. Twierdzi,że on teraz to jest naprawdę
        chory. Skutków ubocznych ma dużo. Jest szczęśliwy kiedy może się wysikać.
        Wiadomo że każdy organizm inaczej reaguje. Myślę że będzie dobrze.
        • gnulka Re: Pilne do Gnulki 04.05.07, 22:50
          Nie rozumiem co sie dzieje.Wszystkie panie doktorki z którymi miałyśmy do
          czynienia były zawsze bardzo miłe. Personel na oddziale też.Zawsze wszystko
          wytłumaczyły,troszczyły się i interesowały.
          Tata nie miał kłopotów z oddawaniem moczu, a po naświetlaniach stwierdził, że
          jednak jest wyraźnie lepiej.
          Żadnych skutków ubocznych.
          Żadnych obrysów.
          Ten sam szpital.
          ????????????
          • gami13 Re: Pilne do Gnulki 05.05.07, 19:50
            samopoczucie zalezy od tego jaka dawke naswietlania sie dostaje - moj tato czul
            sie bardzo zle po nasiwetlaniach, wymiotowal, mial goraczke, nie mogl jesc,
            mial 3 razy naswietlania.
            • gagatka75 Re: Pilne do Gnulki 10.05.07, 13:03
              Ja mm pytanie do Gnulki i Izy186. Czy Wasi Ojcowie mieli najpierw usuniętą
              prostatę, czy od razu zostali skierowani na radioterapię i dlaczego tak? Pytam
              bo mój Ojciec po diagnozie w tutejszym szpitalu kierowany jest od razu na
              operację usunięcia prostaty. Niestety nie znam szczegółów tych badań, bo to
              świeża sprawa. Próbuję wydedukować czytając to forum jaki jest schemat
              postępowania w takich przypadkach. Bardzo proszę o informację. Może podeślecie
              mi jakieś linki do poczytania tego tematu.
              • iza186 Re: Pilne do Gnulki 11.05.07, 10:02
                Tak mój tata miał robioną dwa lata temu metodą laparoskopii .Na podstawie
                wycinka pobranego wyszło że jest to rak. Niestety lekarze nasi nie podali po
                tym radioterapii pomimo że PSA był bardzo dobry po zabiegu . Po dwóch latach
                PSA pogorszyło sie i znależliśmy sie na Ursynowie. Teraz czekamy na tel. i tata
                kładzie się do szpitala. A jeszcze jedno trzeba to pilnować. Podobno po
                operacji trzeba brać leki lub zastrzyki hormonalne. Tego też u nas nie dostał.
                Przyjmuje właśnie teraz je. Maja one zapobiegać dalszemu rozwojowi raka
                prostaty.
                • gnulka Re: Pilne do Gnulki 11.05.07, 15:17
                  Myślę że to zależy od wieku i stopnia zaawansowania.Mój tato miał wtedy 78 lat,
                  małe PSA ok. 5 i stwierdzonego raka po biopsji.Niezbyt duży rozrost.
                  Lekarz stwierdził,że rozwija się tak wolno (rak ,nie lekarz)że jak się
                  przychamuje hormonami i naświetli,to wystarczy.

(teraz PSA jest nieoznaczalne!!!!)
                • michal61michal Re: Pilne do Izy 12.05.07, 15:32
                  iza186 napisała:

> Tak mój tata miał robioną dwa lata temu metodą laparoskopii .Na podstawie
                  > wycinka pobranego wyszło że jest to rak. Niestety lekarze nasi nie podali po
                  > tym radioterapii pomimo że PSA był bardzo dobry po zabiegu .

Iza, jestem wstrzasniety tym co napisalas jak rowniez zachowaniem lekarza.
                  Nie za bardzo rozumiem co lekarze zrobili, wzieli tylko probki i zostawili na
                  laske boza, czy wycieli prostate ?
                  Jaki twoj tata mial poczatkowy PSA ?

wiecej poczytaj o mnie na moim watku:
                  forum.gazeta.pl/forum/73,46481,1540823.html?f=37372&w=57979132&a=62155215&rep=2
                  • iza186 Re: Pilne do Izy 14.05.07, 11:17
                    Przepraszam że tak pózno, ale jestem. Mój tata miał robioną operację za pomocą
                    laparoskopii.Miał usunięty ten przerost gruczołu. Po zabiegu PSA wyszło
                    dobrze.Nie dali mu żadnych leków ani radioterapii, a powinni ponieważ ognisko
                    zapalne pozostało. Myśmy o tym nic nie wiedzieli. Nie kazali się martwić,
                    mówili że wyszysko jest dobrze i będzie ok.Dopiero po dwóch latach wyszło PSA
                    ponad normę i udaliśmy sie do innego lekarza w Warszawie. Był to pan ordynator
                    z Ursynowa. Odrazu się nas zapytał co my robiliśmy przez 2 lata. Na co
                    czekaliśmy? My nie wiedzieliśmy nic o tym że trzeba było podać radioterapię.
                    Jak by tak było to ja bym tego dopilnowała. Ale niestety lakarzem nie jestem.I
                    tak zaczęło się nasze jeżdzenie na Ursynów od grudnia 2006 r. Trwa to długo
                    ponieważ ludzi jest mnustwo , ale cokolwiek jest robione.
                    • gagatka75 Re: Pilne do Izy 18.05.07, 17:51
                      Dzięki Iza, że napisałaś. Rozumiem, że Twój tato miał operowany przerost
                      prostaty metodą laparoskopową. Czy przed zabiegiem nie miał robionej biopsji, i
                      nie miał badanego PSA? Albo miał robione i badania nie wykazały zmian
                      nowotworowych. Ja szukam czy jest gdzieś w Polsce ośrodek, w którym usuwają
                      prostatę ze zdiagnozowanymi komórkami rakowymi metodą oszczędzającą. Wyczytałam
                      tu na forum, że taka metoda - laparoskopia jest alternatywą do zwykłego
                      wycięcia prostaty. Mój tato również konsultuje swój przypadek u dr Rogowskiego.
                      • iza186 Re: Pilne do Izy 21.05.07, 09:10
                        Mój tata nie miał robionej biopsji przed laparoskopią. Cały czas miał robione
                        badanie PSA . Było one podwyższone.Ponad normę. I na tej podstawie zrobiono mu
                        zabieg. Dopiero po przyjściu wyników z laparoskopii wyszło że jest to rak. Był
                        to dla mnie szok. Ja bardzo to przeżyłam.
                    • michal61michal Re: Pilne do Izy 19.05.07, 23:48
                      Czytajac Twoje opowiesci az wlos sie na glowie jezy. Czy Tato jest w tej chwili
                      na radioterapii I jak duze ma PSA ?
                      Zauwazylem, ze lekarze w Polsce probuja leczyc a nie operowac raka prostaty.
                      Szkoda ze tak malo osob zabiera glos w temacie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka