29.05.07, 19:52
Mam na imie Ola i mam 23 lata. Mam mnóstwo znamion na ciele, choć są one już
długo i je obserwuję. Mam straszny lęk przed czerniakiem. I tu nasuwa się
pytanie. Oczywiście się nie opalam i stosuje najwyższe filtry , ale czy mimo
tego mogę jeździć do ciepłych krajów? Moja Mama się o mnie boi. Jadąc do Włoch
czy Grecji, zabieram najmocniejsze filtry, nie opalam sie na plaży noszę
bluzki zakrywające plecy , dekolt, ale mimo wszytsko się boję... jak to u Was
było z czerniakiem? Mieliście dużo znamion? Stare nagle zaczęły się zmieniać?
Obserwuj wątek
    • mania60 Re: czerniak 29.05.07, 20:55
      Olu
      Przede wszystkim, jeżeli się boisz o znamiona idź do dermatologa na badanie dermatoskopem. On powie Ci , które znamiona ewentualnie mogą stwarzać zagrożenie i trzeba je usunąć. W Warszawie można iść na badania profilaktyczne czerniaka do PFESO ul. Nowogrodzka 62a tel.331 41 40 . Każdy czerniak wygląda inaczej i nikt chyba go nie opisze. Profilaktyka jest bardzo ważna, a skoro masz dużo znamion koniecznie zrób badania - uspokoisz i mamę i siebie, Pozdrawiam serdecznie. mania
      • alexandraf1 Re: czerniak 29.05.07, 21:41
        Ja byłam rok temu u lekarza z tym i powiedział, że nie widzi nic złego. To
        dobry lekarz.
        • mania60 Re: czerniak 30.05.07, 12:55
          Olu, nie wątpię , że byłaś u dobrego lekarza . Chodzi oto, że trzeba zbadać znamiona dermatoskopem ( powiększa 10 000 razy), wtedy jest określana ich barwa, brzegi , wielkość i kwalifikowane są do wycięcia te , które w przyszłości mogą stanowić zagrożenie. Ja ze swoim znamieniem chodziłam ponad 40 lat a jednak zrobił się na nim czerniak . Gdybym posiadała tą wiedzę , co dzisiaj, nigdy bym do tego nie dopusciła.Profilaktyka to podstawa. Ale decyzja należy do ciebie.Pozdrawiam serdecznie . mania
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: czerniak 30.05.07, 14:49
            Ola

Osoby z duza iloscia znamion powinny regularnie kontrolowac je u lekarza. Warto
            byloby wybrac sie na wizyte.
            A co do podrozy. Jesli posmarujesz sie blokerem;, to chyba nie powinno byc
            problemu z wyjazdem w cieple kraje.
            • alexandraf1 Re: czerniak 30.05.07, 22:10
              Maniu, 40 lat ???? Na pewno pode na badanie dermatoskopem ! czy Twoje znamie na
              oko zaczęło się zmieniać ?? było płaskie czy wypukłe?
    • gontcha Re: czerniak 30.05.07, 21:36
      Popieram poprzedniczki - koniecznie dermatolog i przebadanie dermatoskopem.
      Oczywiście sama powinnas co jakis czas ogladac sobie skóre i w razie zauważenia
      zmian w obrębie znamion udac się do lekarza. Co do ciepłych krajów... filtry z
      wysokim faktorem i przewiewne ubranie jest wystarczające i nie powinnaś się tym
      martwić.

Pozdrawiam,
      Anka
      • mania60 Re: czerniak 31.05.07, 13:02
        Olu, tak 40 lat. Znamię to miałam od zawsze , było zupełnie płaskie, niepozorne.Dlatego konieczne są badania profilaktyczne. Kiedy zaczełam coś podejrzewać, zmiana była już zaawansowana.I oczywiście stosowanie blokerów jak pisze Ania jest wystarczające ,aby móc korzystać ze wszystkich dobrodziejstw lata. Miłych wakacji. mania
        • alexandraf1 Re: czerniak 31.05.07, 17:30
          Aha, Maniu ale ono zaczęło sie zmieniac? rosnąć, zmieniac barwe? dlaczego Cie
          zaniepokoilo? Znamion duzo ma mnóstwo ludzi, wielu z nich płaskie własnie...
          • mania60 Re: czerniak 31.05.07, 21:49
            Olu nie chcę opisywać wyglądu mojej zmiany, ponieważ każda z nich u różnych osób wygląda zupełnie inaczej. Mogłabyś zasugerować się tym opisem lub inna osoba czytająca ten post i wyciągnąć niesłuszne podejrzenia lub zbagatelizować , coś poważnego. Dlatego warto przeprowadzić badania dermatoskopem. Mój syn miał robione takie badania profilaktyczne, musiał usunąć dwa znamiona i na tym koniec. Zrób sobie te badania i nie zadręczaj się, naprawdę większośc znamion to normalne pieprzyki. Pozdrawiam serdecznie .mania
            • alexandraf1 Re: czerniak 31.05.07, 22:00
              Dobrze Maniu, pojdę na pewno na badania tylko musze we Wrocku znaleźć dobrego
              lekarza. Dziekuje za odpowidzi. Profilaktyka przede wszystkim !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka