Dodaj do ulubionych

objawy raka płuc...

29.06.07, 23:57
Witam... martwię się o bliską mi osobę. Ok. 8 lat temu miała ona usuniętego
raka jelita grubego, bez przerzutów węzłach. Ok. roku temu miala wykonany rtg
klatki piersiowej, ktory wykazał jakąś zmianę, cień w dolnej części pluca.
Miała wykonane zdjęcie z innego profilu ( z boku), jakimś lepszym aparatem, i
radiolog napisal, że obraz ten wynika ze zrostów. Kobieta ta jednak cierpi na
bóle krzyża, właśnie tak na wysokości tej zmiany ( może przypadek?). Czy nie
powinna mieć wykonanych innych badań? Czy zmiana nowotworowa może umiejscowić
się w dole pluc? Wiem że na ogół atakuje szczyty... Czy gdyby to był nowotwór,
szybko by postępował i szybko dawał inne objawy? Pomóżcie...
Obserwuj wątek
    • ksenia_78 Re: objawy raka płuc... 30.06.07, 00:01
      Pędź z nią do lekarza, nie daj sie zbyć. Może przypadek , może nie? Wierz, że
      nie ale nie zostawiaj tego ot, tak. Wyrzucam sobie, że gdybym była bardziej
      uparta wobec mojego ojca, być może dziś nie patrzyłabym jak gaśnie w oczach.
    • moniak13 Re: objawy raka płuc... 30.06.07, 10:41
      Mojemu tacie tez mowiono ze zrosty, zwapnienia, w kazdym razie nic
      niepokojacego. A teraz nie przestaje gdybac, gdybysmy nie dali sie wtedy zbyc,
      moze wciaz bylby z nami...
    • in_situ Re: objawy raka płuc... 30.06.07, 11:02
      Ze względu na przeszłość onkologiczną oraz niejednoznaczny obraz RTG (cień na
      RTG - wszystko jedno w której części płuca - jest wskazaniem do dalszej
      diagnostyki), bezwzględnie powinna być wykonana tomografia klatki piersiowej.
      pozdrawiam.
      • kania224 Re: objawy raka płuc... 30.06.07, 12:33
        Jezu, ale mnie nastraszyliście! Problem w tym, że nie wiem, co robić. U nas
        strajk lekarzy, za bardzo nie ma nawet do kogo iśc. Tomografii nie damy rady
        prywatnie zrobić. Koszmar. Może przytoczę oba opisy rtg, ten "zwykły" i ten
        wykonany już na lepszym aparacie:
        Wynik badania radiologicznego:rtg klatki piersiowej
        "Pola płucne bez zmian ogniskowych z zaznaczonymi cechami przewlekłego nieżytu
        oskrzeli. Przepona i kąty wolne. Sylwetka serca w granicach normy.Zacienienie
        prawego kąta przeponowo - sercowego - torbiel celomatyczna? nagromadzenie tkanki
        tluszczowej? Aorta silnie wysycona.

Wynik badania klatki piersiowej - skopia ( w szpitalu chorób pluc):
        "Zatarcie przyśrodkowych części obu kopuł przepony i zacienienie prawego kąta
        przeponowo-sercowego oglądane w trakcie prześwietlenia wynika z obecności
        zrostów w przedniej zatoce przeponowo-żebrowej widocznych w projekcji bocznej"

Błagam napiszcie co o tym sądzicie? Dodam, że to badanie było wykonane w końcu
        lutego 2006 roku. Powodem byly duszności odczuwane przez chorą. Lekarka orzekła,
        że przyczyną duszności jest nerwica i one rzeczywiście ustąpiły po leku
        przeciwnerwicowym. Teraz tylko te bole w krzyżu... Co o tym sądzicie? Czy gdyby
        to byl rak, przez ten rok i kilka miesięcy nie poczyniłby znacznych postępów i
        nie dal więcej objawów? Kaszlu ani duszności nie ma...
        • merosia Re: objawy raka płuc... 30.06.07, 21:25
          Lepiej sprawdzić w TK. U mojego taty też zaczęło się od bólu pleców po stronie
          guza w szczycie płuca (bez kaszlu). Nie chodzi o to żeby wpadać w panikę, ale
          lepiej jednak sprawdzić.
          • yago997 Re: objawy raka płuc... 02.07.07, 13:50
            i w kogo uderza ten strajk i wogóle chora słuzba zdrowia, w pacjenta, nie w
            rząd.
            mamy tu chorą, z podejrzeniem nowotworu, byc może to wczesna diagnoza, być może
            szybkie działanie dałoby jej duzą szanse na zdrowie i życie, ale dzięki naszej
            słuzbie zdrowia ona nie zdąży na czas do lekarza, diagnoza będzie trwała
            tygodniami, potem następne czekanie na operację, nastepne czekanie na chemie i
            naświetlania, a potem sie okaże że "przyszła Pani za późno" i juz nic nie
            możemy zrobić.....
            • kania224 Balbinko, Jedruch - pomożcie... 02.07.07, 15:36
              Bardzo, bardzo proszę o wypowiedź kogos zorientowanego w sytuacji... Balbinkę,
              gontchę, jędrucha czy kogokolwiek, kto może obiektywnie ocenić te opisy...
              Oczywiście nie chodzi mi o stawianie diagnozy, ale obiektywną ocenę i wskazówkę,
              czy prawdopodobieństwo nowotworu jest duże...
        • marysia19765 Re: objawy raka płuc... 07.07.07, 19:36
          Tak, zdecydowanie TK !!! Nie ma co czekać !!! Moja Mamusia miała RTG płuc w
          sierpniu 2005 - z opisem "w części środkowo-dolnej lewej wnęki płucnej łukowate
          zacienienie - cień naczyniowy ?"
          Rok i dwa miesiące później czyli w październiku 2006 trafiła do szpitala
          z "zapaleniem płuc" wg lekarza rodzinnego czyli rozrostem nowotworu w lewym
          płucu. Nic nie dało się już zrobić - lekarze określili stan Mamusi jako
          terminalny :(:(:(
          24 czerwca tego roku Mamusia Odeszła od nas :(:(:(
          Teraz nie mogę sobie wybaczyć, że nie zajrzałam do tego badania, a uwierzyłam
          lekarzom, że wszystko jest dobrze. Bo już wtedy rak zaczął zabijać moją Mamusię.
          Tomografia komputerowa (jej koszt to 200, 250 zł + ewentualnie kontrast - Lux
          Med w Wawie) powinna rozwiać jakiekolwiek wątpliwości. Zróbcie to teraz bo
          później może być za póxno, a wierz mi cieżko się żyje ze świadomością, że
          wcześniej można było coś zrobić ....
          pozdrawiam
          Marysia
          • joa291 Re: objawy raka płuc... 10.07.07, 07:57
            kania na Twoim miejscu zrobiłabym szybko (ale bez wpadania w panikę) tomografię,
            marysia ma racje co do kosztów w luxmedzie, te objawy moga wskazywac na jakieś
            zmiany, szczególnie ból pleców oraz duszności. Mojej mamie wykryto raka w lutym
            kiedy był nieoperowalny i mama 30 czerwca zmarła. POmyśleć że rok wczesniej
            robiła rtg płuc w stanach gdyż tam mieszkała i niczegio zdjecie nie wykazało.
            Nie czekaj, zacznijcie dzialać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka