Dodaj do ulubionych

pilne!!! prosze o rade

08.09.08, 21:26
jakis czas temu wyczulam na plecach na wysokosci nerek guza dosyc
duzego co to moze byc czy cysta czy tluszczak czy jeszcze cos
gorszego momozcie jestem zalamana :((
Obserwuj wątek
    • franc_tireur Re: pilne!!! prosze o rade 08.09.08, 22:02
      1. Co w tym pilnego?
      2. Jedyna mądra rada - idź do lekarza. To może być tłuszczak, kaszak, torbiel,
      nerwiak, krwiak, nowotwór złośliwy, normalna struktura anatomiczna albo
      nienarodzony syjamski brat bliźniak oraz dziesiątki innych rzeczy. Bliźniak to,
      może niezbyt smaczny, żart, który ma dosadnie uzmysłowić jedną rzecz - nie ma
      sensu pytać o takie rzeczy na forum.
      • aniqa1 do jakiego lekarza... 09.09.08, 07:36
        mam sie udac do internisty czy do onkologa???
        • przeciwcialo Re: do jakiego lekarza... 09.09.08, 10:12
          Pewnie do rodzinnego najlepiej bo do poradni onkologicznej czy
          chirurgicznej skierowanie jest potrzebne.
          • aniqa1 wrocilam wlasnie od lekarza!!!!!!!!! 09.09.08, 10:28
            powiedzial ze to jest wlokniak i ze nie jest on wcale na nerce dal
            mi skierowanie na badania OB z wymazem i powiedzial ze to sie
            likwiduje przez nakucie !!! czy wiecie cos o wlokniakach czy sa one
            grozne????
            • annalaura28 Re: wrocilam wlasnie od lekarza!!!!!!!!! 09.09.08, 10:50
              Włókniak to zmiana łagodna, więc jeśli to dobre rozpoznanie to nie ma się czym
              martwić. Ale tego się nie nakłuwa tylko wycina.Ja bym poszła jednak na twoim
              miejscu do onkologa, bo wielu lekarzy idzie na łatwiznę i pisze w rozpoznaniu
              włókniak(nie będąc pewnym). Pewność 100% daje badanie histopatologiczne. Założę
              się, że gdyby dał Ci rozpoznanie na kartce to byłoby napisane włókniak ze
              znakiem zapytania.
              Lekarz oczywiście może mieć rację, bo włókniaki mają charakterystyczny wygląd. U
              jakiego byłaś lekarza? Nie panikuj, nie zastanawiaj się co to jest, tylko zrób
              badania i idź do onkologa niech to wytnie. Myślę, że to nic groźnego ale
              lepiej wyciąć. Głowa do góry. Pozdrawiam
              • aniqa1 a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 11:45
                napisane jest wlokniak ze znakiem zapytania niestety no musze
                zrobic badania ale sluchaj dal mi skierowanie do chirurga a nie do
                onkologa czyli z wynikami sie kierowac do dobrego onkologa???
                • przeciwcialo Re: a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 11:52
                  Chirurg wytnie, wysle do badania do patologa.
                  Włokniaki sa łagodnymi zmianami ale gdyby okazało sie inacze- tfu,
                  tfu- to przekażą ci e do onkologa.
                  • annalaura28 Re: a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 12:39
                    Nie przejmuj się chirurg to dobry wybór, wytnie zmianę w całości i prześle do
                    badania histopatologicznego.Będzie dobrze. Trzymam kciuki.
                    • aniqa1 tyle ze lekarz powiedzial.... 09.09.08, 19:09
                      ze to sie usuwa igla moze sie jej pomylilo z cysta bo cysty usuwa
                      sie igla
                      • annalaura28 Re: tyle ze lekarz powiedzial.... 09.09.08, 19:53
                        To prawda, torbiel można nakłuć aby usunąć zawartość płynu, ale najczęściej i
                        torbiel(cystę)się usuwa. Może z tym nakłuciem miał na myśli biopsję? Nie martw
                        się na zapas to może być np. kaszak, włókniak, nerwiakowłókniak itp. Jak ta
                        zmiana wygląda?jest twarda, miękka, przesuwalna pod palcami? jakiej jest
                        wielkości? Zrób sobie morfologię, ob. Wytnij zmianę i będziesz spać spokojnie.
                        • aniqa1 bylam u kolejnego lekarza.. 16.09.08, 09:41
                          zobaczyl tego guza i powiedzial ze to jest wlokniak dal mi
                          skierowanie na badanie krwi wyniki super tylko cpr wyszlo 3 dala mi
                          skierowanie na usg tam tez powiedzieli ze wlokniak . tyle ze ten
                          lekarz powiedzial zeby tego nie ruszac jak nie przeszkadza i nie
                          rosnie a tamten dal skierowanie do chirurga na zabieg wiec co mam
                          robic wyciac czy nie ruszac????
                          • annalaura28 Re: bylam u kolejnego lekarza.. 16.09.08, 10:21
                            Hey. Nie wiem jak to jest duże, ale skoro masz skierowanie do chirurga, to
                            wytnij to. To najprawdopodobniej jest włókniak, ale po co masz się zastanawiać
                            nad tym, czy lekarz ma rację, a może nie. Moja koleżanka też miała podejrzenie
                            włókniaka, wycięła i rzeczywiście to był włókniak, ale upewniła się i dziś śpi
                            spokojnie. Ja na Twoim miejscu bym wycięła, nic nie tracisz, a zyskujesz
                            pewność. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka