aniqa1 08.09.08, 21:26 jakis czas temu wyczulam na plecach na wysokosci nerek guza dosyc duzego co to moze byc czy cysta czy tluszczak czy jeszcze cos gorszego momozcie jestem zalamana :(( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: pilne!!! prosze o rade 08.09.08, 22:02 1. Co w tym pilnego? 2. Jedyna mądra rada - idź do lekarza. To może być tłuszczak, kaszak, torbiel, nerwiak, krwiak, nowotwór złośliwy, normalna struktura anatomiczna albo nienarodzony syjamski brat bliźniak oraz dziesiątki innych rzeczy. Bliźniak to, może niezbyt smaczny, żart, który ma dosadnie uzmysłowić jedną rzecz - nie ma sensu pytać o takie rzeczy na forum. Odpowiedz Link
aniqa1 do jakiego lekarza... 09.09.08, 07:36 mam sie udac do internisty czy do onkologa??? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: do jakiego lekarza... 09.09.08, 10:12 Pewnie do rodzinnego najlepiej bo do poradni onkologicznej czy chirurgicznej skierowanie jest potrzebne. Odpowiedz Link
aniqa1 wrocilam wlasnie od lekarza!!!!!!!!! 09.09.08, 10:28 powiedzial ze to jest wlokniak i ze nie jest on wcale na nerce dal mi skierowanie na badania OB z wymazem i powiedzial ze to sie likwiduje przez nakucie !!! czy wiecie cos o wlokniakach czy sa one grozne???? Odpowiedz Link
annalaura28 Re: wrocilam wlasnie od lekarza!!!!!!!!! 09.09.08, 10:50 Włókniak to zmiana łagodna, więc jeśli to dobre rozpoznanie to nie ma się czym martwić. Ale tego się nie nakłuwa tylko wycina.Ja bym poszła jednak na twoim miejscu do onkologa, bo wielu lekarzy idzie na łatwiznę i pisze w rozpoznaniu włókniak(nie będąc pewnym). Pewność 100% daje badanie histopatologiczne. Założę się, że gdyby dał Ci rozpoznanie na kartce to byłoby napisane włókniak ze znakiem zapytania. Lekarz oczywiście może mieć rację, bo włókniaki mają charakterystyczny wygląd. U jakiego byłaś lekarza? Nie panikuj, nie zastanawiaj się co to jest, tylko zrób badania i idź do onkologa niech to wytnie. Myślę, że to nic groźnego ale lepiej wyciąć. Głowa do góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aniqa1 a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 11:45 napisane jest wlokniak ze znakiem zapytania niestety no musze zrobic badania ale sluchaj dal mi skierowanie do chirurga a nie do onkologa czyli z wynikami sie kierowac do dobrego onkologa??? Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 11:52 Chirurg wytnie, wysle do badania do patologa. Włokniaki sa łagodnymi zmianami ale gdyby okazało sie inacze- tfu, tfu- to przekażą ci e do onkologa. Odpowiedz Link
annalaura28 Re: a no wlasnie tak jak mowisz 09.09.08, 12:39 Nie przejmuj się chirurg to dobry wybór, wytnie zmianę w całości i prześle do badania histopatologicznego.Będzie dobrze. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link
aniqa1 tyle ze lekarz powiedzial.... 09.09.08, 19:09 ze to sie usuwa igla moze sie jej pomylilo z cysta bo cysty usuwa sie igla Odpowiedz Link
annalaura28 Re: tyle ze lekarz powiedzial.... 09.09.08, 19:53 To prawda, torbiel można nakłuć aby usunąć zawartość płynu, ale najczęściej i torbiel(cystę)się usuwa. Może z tym nakłuciem miał na myśli biopsję? Nie martw się na zapas to może być np. kaszak, włókniak, nerwiakowłókniak itp. Jak ta zmiana wygląda?jest twarda, miękka, przesuwalna pod palcami? jakiej jest wielkości? Zrób sobie morfologię, ob. Wytnij zmianę i będziesz spać spokojnie. Odpowiedz Link
aniqa1 bylam u kolejnego lekarza.. 16.09.08, 09:41 zobaczyl tego guza i powiedzial ze to jest wlokniak dal mi skierowanie na badanie krwi wyniki super tylko cpr wyszlo 3 dala mi skierowanie na usg tam tez powiedzieli ze wlokniak . tyle ze ten lekarz powiedzial zeby tego nie ruszac jak nie przeszkadza i nie rosnie a tamten dal skierowanie do chirurga na zabieg wiec co mam robic wyciac czy nie ruszac???? Odpowiedz Link
annalaura28 Re: bylam u kolejnego lekarza.. 16.09.08, 10:21 Hey. Nie wiem jak to jest duże, ale skoro masz skierowanie do chirurga, to wytnij to. To najprawdopodobniej jest włókniak, ale po co masz się zastanawiać nad tym, czy lekarz ma rację, a może nie. Moja koleżanka też miała podejrzenie włókniaka, wycięła i rzeczywiście to był włókniak, ale upewniła się i dziś śpi spokojnie. Ja na Twoim miejscu bym wycięła, nic nie tracisz, a zyskujesz pewność. Pozdrawiam Odpowiedz Link