Dodaj do ulubionych

Rozpoznanie Ca papillare tarczycy

17.08.09, 18:01

Moja mama dziś odebrała wynik z biopsji
Z nakłucia lewego płata tarczycy uzyskano treść białkowo krwistą oraz rozsiane w grupach i płatach komórki pęcherzykowe tarczycy o kwasochłonnej cytoplazmie i hipochromatycznych jądrach komórkowych, tworzących miejscami struktury brodawkowate
rozpoznane. Rozmiar guza 7 mm
Carcinoma papillare glandulae threoideae
Czy ktoś z Was miała do czynienia z takim nowotworem
Jakie jest leczenie i rokowania???
Jestem załamana
Obserwuj wątek
    • osmanthus Re: Rozpoznanie Ca papillare tarczycy 17.08.09, 23:33
      Rak brodawkowaty tarczycy

www.google.com.au/search?hl=en&q=rak+brodawkowaty+zlosliwy+tarczycy&btnG=Google+Search&meta=&aq
      =f&oq=
    • iza23w Re: Rozpoznanie Ca papillare tarczycy 18.08.09, 17:55
      Witaj,
      Trzy lata temu byłam operowana z powodu ca papillare tarczycy.
      Leczenie polega na zastosowaniu jodu radioaktywnego. W przypadku przerzutów stosuje się również radioterapię.
      Rokowanie jest bardzo dobre:) Zwłaszcza w przypadku tak małego guza jakiego ma Twoja mama(pewnie nowotwór nie zdążył się jeszcze rozsiać). Ja miałam 2,5cm guza i jak dotąd mam się dobrze:) ( tylko, żeby nie zapeszyć!)
      Jeśli masz jakieś szczegółowe pytania, proszę prześlij mi je mailem. Chętnie na wszystkie odpowiem. Mój adres; izuniawojci.k@interia.pl.
      Pozdrawiam,
      Iza
    • iza23w Na prośbę Pani M... 22.08.09, 09:20
      Witam, mam nadzieję, że ta wiadomość dotrze do Ciebie (prosiłam o wejście do forum, ale nie mam odzewu od "balbinka").

Jest tak:
      rak brodawkowaty tarczycy jest nowotworem złośliwym tarczycy (RT) (każdy rak jest nowotworem złośliwym, ale nie każdy nowotwór jest złożliwy), ale mówiąc obrazowo jest najmniej paskudny.Ma bardzo wolną biologie, to oznacza, że nie postępuje "jak w akcja w kinie" (trzeba się spieszyć, ale czasem lepiej zaczekać miesiąc czy dwa w lepszym ośrodku niż... i trafić na przysłowiową poprawkę) Jest to tzw. zróżnicowany RT, czyli taki, którego komórki są podobne do prawidłowych tyreocytów. Tyreocyty w swoim metaboliźmie wykorzystują atomy jodu do produkcji hormonów tarczycy (fT4, fT3). Komórki zróżnicowanego RT też w swoim metaboliźmie "przerabiają" atomy jody, ale ich jodochwytność jest ok. 20 razy mniejsza. Dlatego w leczeniu zróżnicowanego RT w pierwszej kolejności należy wykonać leczenie operacyjne, tj. całkowite wycięcie tarczycy wraz tzw. centralnym układem chłonnym szyi (to są węzły chłonne położone przy tarczycy na powierzchni ok. 4cm2) oraz wykonać biopsję węzłów chłonnych tzw. głębokich szyi.
      W przypadku Twojej mamy- jeżeli byłaby operowana i niewiedzianoby, że jest to RT i wyciętoby tylko jeden płat tarczycy z guzkiem, to przy takim zaawansowaniu chorory (o którym wnioskuję z Twojego opisu) byłoby to wystarczające. Oczywiście teraz, kiedy jest znane rozpoznanie (przynajmniej coś ogólnie wiadomo) wskazane jest jak wyżej.
      W materiale pooperacyjnym będzei ta najpewniej guz poniżej 10mm, czyli tzw. mikrorak brodawkowaty (tylko przy tym typie rak używa siętego określenia), nowotwór o najlepszym rokowaniu (jeżeli dobrze pzmiętam, to 5-cio i 10-cio letnie przeżycia bezobjawowe wyniosły 100%).
      Po operacji musi się pobierać hormony tarczycy (Euthyrox, Eltroxin lub Letrox..) w tzw. dawce supresyjnej (czyli wyższej niż normalnie po operacji -NIE z powodu RT) rano na czczo. Następnie wykonuje się diagnostykę izotopową (patrz wyżej jodochwytność) z użyciem jodu promieniotwórczego J131. Łyka siękapsułkę jodu, na drugi dzień jest badanie scyntygraficzne (przypomina TK, też się leży) oraz inne niezbędne badania (nie będę wchodzić w szczegóły). Jeżeli są wskazania -najczęściej jest gromadzenie radioznacznika na szyi(nie oznacza to, że został RT, ale najpewniej minimalny fragment torebki tarczycy, trzeba pamiętać, że na szyi jest dużo różnych struktur, które muszą pozostać nieuszkodzone!) choremu podaje się dawkę terapeutyczną J131. Wtedy przebywa on w odosobnieniu - specjalny zamknięty oddział, pponiewaz stanowi zagrożenie dla przede wszystkim personelu (personel codziennie ma kontakt z chorym promieniującym, a rodzina najczęściej ttylko raz). Wychodzi się po leczeniu, kiedy dawki spadną, tj. po 2-4dniach. Po leczeniu nie wolno się kontaktować, przebywać w pobliżu kobiet w ciąży i dzieci do lat 18! przez kilka tygodni (zwykle 2tyg. - powiedzą przy wypisie). A jeszcze jedno zapomniałam, przed diagnostyką izotopową i leczeniem J131, na 4 tygodnie przed, odstawiai się hormony tarczycy (żeby organizm był na "głodzie").

Ogólnie mówiąc, wydaje mi się, że Twoja mama ma dużo szczęścia w tym nieszczęściu i głowa do góry. Będzie dobrze!
      Ale,
      Sugeruję Centrum Onkologii-Instutut w Gliwicach (Ośrodek Referencyjny ds. leczenia RT)
      - Zakład Medycyny Nuklearnej i Endokrynologii Onkologicznej (ZMN lub "Izotopy nowy budynek")
      Przed przyjazdem najlepiej zadzwonić, bo tam jeżdżą ludzie z całej Polski, tel. 032 278 93 31 - Ambulatorium dla pacjentów pierwszorazowych ( sugeruje dzwonić po 14:00, pracują zwykle b.długo).
      Do konsultacji trzeba zabrać:
      -dowód ubezpieczenia
      -skierowanie mile widziane, ale nie konieczne
      -dotychczasowe badania- wyniki (USG, hormony tarczyci...)
      -opis badanai cytologicznego
      -preparaty mikroskopowe tzw. szkiełka z badania cytologicznego do konsultacji w Instytucie (wypożycza się na rewers w miejscu gdze była wykonywana punkcja - na opisie bad. cytologicznego jest pieczątka Zakładu Patologii), potem Instytut sam odsyła
      Jest to potrzebne, ponieważ diagnostyka cytologiczna RT jest dość trudna i wszystki badania są weryfikowane.

Trzymam kciuki, pozdrawiam
      • inka2005 Re: Na prośbę Pani M... 22.08.09, 10:51
        iza23w dziękuję za pomoc w przesłaniu listu,
        M.
        • rysinska.k Re: Na prośbę Pani M... 25.08.09, 16:46
          Dziękuję za wszelkie informacje, dodały torochę otuchy
      • osmanthus leczenie jodem radioaktywnym 22.08.09, 15:16

www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/rak-tarczycy-leczenie-radiojodem-vt501.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka