Dodaj do ulubionych

Gran Canaria kilka pytan

IP: *.k1066.webspeed.dk 21.11.12, 15:11
Witam . Lecę do Las Palmas na 7 dni w grudniu i mial bym kilka pytan :

1 - będę miał samochód 7 dni i troszkę martwię sie parkowaniem . Czy parkingi są płatne ? Dodam że nie jestem pewien czy przy hotelu jest parking.

2 - mam smartfona i chciał bym z niego kozystac podczas pobytu oczywiście z internetu tez , jaką kartę można tam kupić zeby bez strachu kozysyac z telefonu.

3 - jeżeli poswiece 3 całe dni na zwiedzenie wyspy czy to wystarczy by zobaczyć najciekawsze miejsca ?

4 - co opłaca sie kupić na gc .

5 - może zaproponuje ktos jakieś dobre dania których warto spróbować :)
Obserwuj wątek
    • bemeta Re: Gran Canaria kilka pytan 21.11.12, 16:05
      Naprawde lecisz do Las Palmas? Mam na mysli Las Palmas de GC czyli stolice prowincji?
      To uscilij do jakiego hotelu to ci chetnie powiem jak w tej strefie z parkowaniem, zreszta zapytaj w hotelu czy ma parking, no chyba ze to jakis hostal w zakazanej dzielnicy jak Parque Santa Catalina czy La Isleta.... heheh....
      Parkingi sa platne w tych miejscach, znalezienienie bezplatnego to 6 w lotto.
      Smartfon? wczoraj to dla znajomej przerabialem, w koncu za 6 Euro kupilismy startera Moviestar ciekawe na ile wystarczy, nie mam pojecia, kup prepago czyli prepaida
      3 dni wystarcza na poznanie najwazniejszych ciekawostek.
      co kupic? nie wiem, nie powiem, ludzie tu kupuja rum arehucas jakies likiery bananowe i podobno warto kosmetyki, jak pisalem nie wiem, mieszkam tu 12 lat nie znam cen w polsce, znajomi zawsze prosza o sery z Valsequillo.
      Jezli na serio w jakis niezrozumialy sposob zatrzymasz sie w Las Palmas to pojdz do restauracji El Herreño, zaraz obok mercado municipal (targ miejski) tam jeszcze daja porzadnie i tradycyjnie zjesc a kelnerzy nosza biale koszule i czarne muszki... super atmosferka, przedwczoraj bylem.
      dania do sprobowania:
      gambas a la gabardina
      ropa vieja
      garbanzos
      lentejas
      calamares a la romana
      wszelkiego rodzaju ryby:
      la sama
      la vieja
      la burra
      lenguado
      bicuda lub picuda jak kto woli, nawet moge ci powiedziec gdzie sie za smieszna kase kupuje prosto z kutra.
      jak wolisz miesko to koniecznie el baifo.

to z tych lokalnych, mozna tez sprobowac croquetas de pescado

pozdro z GC
      bart
    • Gość: jasiu... Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.unitymediagroup.de 21.11.12, 16:36
      W Las Palmas, to problemem nie są parkingi płatne, ale parkingi. Po prostu są miejsca, gdzie znalezienie wolnego miejsca do zaparkowania jest bardzo trudne.

W wielu hotelach wokół recepcji masz strefę bezpłatnego wifi. Mnie chodził nawet skype z kamerką, ale może miałem po prostu szczęście.

Trudne pytanie, bo akurat na tej wyspie jest wiele fajnych miejsc, a zaliczanie, na zasadzie zrobienie fotki i dalej nie każdemu odpowiada. Przejrzyj na szybko www.wyspykanaryjskie.pl/gran-canaria.xml linki po słowach: "Ośrodki i atrakcje"
      • Gość: jr Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.k1066.webspeed.dk 21.11.12, 18:23
        Super dzięki za info postaram sie spróbować wszystkich potraw a co do rybek mniam jak mozesz to napisz adres gdzie można z kutra kupić . Nie wiem czy będę je miał gdzie ugotowac ale może akurat :)
        Hotel nazywa sie Olimpia adres : Dr.Bassas 1 .
        Internet mam zamiar wykozystywac raczej w trasie na wycieczkach więc koniecznie kartę musze kupić .
        Jeszcze raz dzięki jeszcze tylko proszę o info z parkingami w okolicy mojego hotelu :)
        • bemeta Re: Gran Canaria kilka pytan 21.11.12, 19:04
          Hotel to moze troche za duzo powiedziane ale Olimpia jako baza wypadowa jak najbardziej.
          Calle Dr. Grau Bassas, zadzwon do nich ale baaaardzo watpie zeby mieli parking. To dosyc blisko Mesa y Lopez czyli nie zakazane rejony. Parkingi w tej strefie sa wszedzie platne w ciagu dnia, ale to nie jakos drogo, z drugiej strony moze zostawic w platnym i pilnowanym, najblizej chyba Padre Cueto, ja nie wiem jak mam w ten rejon pojechac zawsze biore platny zeby nie tracic nerwow zwiedzajac okolice w poszukiwaniu parkingu. Jestes bliziutko do plazy Las Canteras, z buta do Mesa y Lopez na jakies zakupy, na starowke (Vegueta) musisz ruszyc sie autem, chociaz mniej stresujacy bylby wypad taxi. Teraz zapytaj u twojego movil ile operadora telefonu ile kosztuje uzytkowanie przekazu danych, czy jak to sie nazywa, ja mam hiszpanski orange i mnie kasuja 1 euro za kazdy dzien ktory tego uzywam bedac za granica. Moze nie warto wogole zawracac sobie tylka kupowaniem miejscowego prepaida? Masz tam zatrzesienie knajpek i barow wszystko pod nosem. Po nocy raczej bym nie lazil w strone La Isleta, no chyba ze masz ochote obejrzec miejscowy qresko-narkomanski folklor w okolicach Estación de Guaguas czyli dworca autobusowego, niezle akcje sie tam odbywaja mysle ze tu przyjezdza podgladac Tarantino. Rybe z kutra mozesz kupic w Las Salinetas (to kolo lotniska) w porcie obok Instytutu biologi morskiej, niestety czasami wracaja z pustymi rekami, sorki... sieciami. Prawdziwa taka dzielnica rybacka to na wylocie z las palmas kierunek poludnie, nazywa sie San Cristobal, pelno tam knajp i restauracji i prawdziwych marynarzy, ja polecam Bar Los Botes... kiedys widzialem jak rzucali sieci z brzegu i przynosil swierza rybe do kuchni, niezle widowisko mogles sobie wybrac i jeszcze trzepaly ogonem, ceny rozsadne. Ale generalnie w Vegueta to tam gdzie El Herreño jest wiele klimatycznych prawdziwie miejscowych knajp, jak cos wyglada za nowoczesnie to odpusc sobie. A i w kazdy czwartek robia tam Ruta del Pincho, za Euraka piwo lub vino plus tapa, jest tam wiecej ludzi niz na pochodzie 1 maja za komuny, niepowtarzalne. Jak masz wiecej pytan, to pytaj, do konca miesiaca mam czas odpowiadac praktycznie na bierzaca.
          Pozdro, bart.
          • Gość: Jr Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.dk.customer.tdc.net 27.11.12, 11:39
            Dzieki za tak opszerna odpowiedź :) Tylko jak tu sie połapać co i gdzie Hehe.
            Tak przy okazji to zapytam jeszcze o ceny tak plus minus myślę o żywności papierosach alkocholu i czy warto sie wybrać do jakiegoś wiekrzego sklepu marketu i gdzie będę miał taki najbliżej .
            Jeszcze raz dziękuję :)
            • bemeta Re: Gran Canaria kilka pytan 28.11.12, 11:40
              Takie pytania najlepiej zadac w recepcji, chcesz kupic wagon jedzenia czy na pare dni?
              masz tam gdzies w okolicy Mercadone i SPAR, maja wszystko co potrzebujesz,
              wlasnie sie powloczylem po okolicy (La Garita) i polazlem do szpara zrobic zakupy, wiec mam tu kwit z kasy:
              ziemniaki 1 eur
              marchew 79 centow
              szynka z indyka (oferta) 4.99 eur
              szynka Argal (to nawet w miare markowa) 7.99
              cen fajek nie znam bo nie pale ale zawsze zabieram dla kumpli z Irlandii i Szkocji,
              wiec Pall Mall te niebieskie kolo 12 euro, marlboro te czerewone 20 cos tam, jak mowilem nie pale nie interesuje sie,
              whisky Grant 10.99
              Gin Bombay Saphire 18 euro ale to za tylko 0.7
              schab 6.55
              wolowina droga 12 euro za cos pozadnego bez tluszczu
              maslo 96 centow
              jak chcesz maslo la irlandesa to 2.25 euro
              jablka Golden 1,81
              banany 1.25 sorry mialem na mysli platanos czyli wersje kanaryjska
              ja bym sobie cenami zywonosci tylka nie zawracal.
              z drugiej strony jak czytam te bzdury o zawrotych cenach pieluch czy ich marnej jakosci albo o bandyckich cenach mleka w proszku to nie wiem co to za niegramotni to pisza.... niedlugo walne zestawienie cen tych produktow, mialem juz wszystkie foty w ajfonie ale zdechl, jutro mi dadza nowy to sie madrlale posikaja....
              No nic pozdrawiam serdecznie,
              bart
              • Gość: jr Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.k1066.webspeed.dk 28.11.12, 15:19
                Dzięki :).
                Ceny faktycznie normalne mnie tez ktos straszył że gran canaria jest droga .
                Jeszcze pozwolę sobie zapytać jak Ty bys zorganizował wycieczki po wyspie .
                Ja myślę o 3 dniach wycieczki tj 1 dzien zwiedzanie wschodniego wybrzeża aż do Maspalomas powrót przez góry trzymając sie wschodnich dróg . Dzien 2 północno zdniczesc wyspy do d La Płata de Arguineguin powrót przez góry zachodnimi częściami dróg no i dzien 3 poświęcić tylko na góry .
                Co o tym myślisz ?
                • bemeta Re: Gran Canaria kilka pytan 02.12.12, 12:21
                  poczytaj posty bah77 to znajdziesz ciekawe opisy wycieczek i miejsc wartych zobaczenia, moja specjalnoscia (niestety) jest dojazd do robo i powrot do domu.... hehehh,
                  poczytaj te posty bo warto sam z paru propozycji skorzystalem.
                  • bah77 Re: Gran Canaria kilka pytan... 07.12.12, 10:45
                    Bemeta, chyba sobie wydrukuję Twój miły post i oprawię w ramkę. :)

bah77

P.S.: Kiedy wybieram się na wakacje z BP, w drodze powrotnej z hotelu na lotnisko lubię opowiadać rezydentom o ich wyspie i patrzeć, jak robią im się okrągłe oczy ze zdziwienia... ;)
          • Gość: dzidzi17 Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.red-79-154-204.dynamicip.rima-tde.net 22.10.16, 01:16
            hej, bardzo fajny i przydatny koment!! mam tylko pytanie: w jakich godzinach warto się wybrać po te rybki prosto z kutra w Las Salinetas oraz w jakich godzinach funkcjonuje Mercado del Puerto de la Luz ?? Jak je oceniasz?
    • grzegorz.pekala Re: Gran Canaria kilka pytan 02.12.12, 13:46
      Byłem na Gran Canarii 4 dni. Musiałem polecieć dość szybko i za dużo czasu na organizację nie miałem. Hotel wyszedł mi akurat drogo, ale trudno - było super ;)
      Zazwyczaj w nocy samochód można zostawić na miejscach płatnych, a rano po śniadaniu jechałem zwiedzać wyspę - zatem nie łapałem się na płatne godziny parkowania. Wracałem koło 22 do hotelu i też już było za darmo parkowanie. Jednak nawet wokół największych hoteli w Maspalomas są strefy, gdzie można zaparkować za darmo. W Las Palmas zostawiałem auto wyłącznie na płatnych parkingach. Jeździło mi się tam strasznie, ale dało radę się przyzwyczaić.

Atrakcje turystyczne i swoje przygody opisałem na www.yougo.pl/relacja/32/gran-canaria-wakacje-na-plazy-i-zwiedzanie
      oraz www.yougo.pl/porady-turystyczne/22/gdzie-mozna-parkowac-na-gran-canarii
      • bemeta drogi grzegorzu 07.12.12, 11:28
        Piszesz o Maspalomas, a tu chodzi o Las Palmas. To 70 km roznicy.
        Roznicy miedzy turystyczna miejscowoscia a Las Canteras czyli centrum 400 tysieczniego miasta.
        Zaparkowanie auta w LPA jest porownywalne do zaparkowania w centrum Playa del Carmen np.
        Jak by nie bylo, dzieki za podzielenie sie info.
        • Gość: Zmija Re: drogi grzegorzu IP: *.Red-83-45-55.dynamicIP.rima-tde.net 07.12.12, 18:47
          Bylam w Las Palmas we srode, parkowalam w jakims centrum handlowym przy porcie, 3 h bylo free, i tyle starczylo , bo byl to przystanek w drodze powrotnej z wycieczki. Dzisiaj celem bylo Las Palmas samo w sobie, zaparkowac na ulicy mi sie nie udalo, natomiast miejsce mozna bylo znalezc na wielopoziomowym parkingu, przy oceanie, skad bylo rzut beretem do Domu Kolumba. Okolo 4 h wyszlo 6,40 eur. Takie ja mam doswiadczenia z parkowaniem. W Maspalomas nie ma z tym problemu, auto trzymam w wolnej strefie przy wejsciu do kompleksu bungalowow w ktorych mieszkam. Autostrady sa super, jezdzi sie na prawde dobrze. Jazda gorskimi drogami bywa karkolomna, ale te zakres podjazdy, stromizmy to urwiska i czasem nawet waskosc drogi, to caly urok moim zdaniem. Jeszcze raz zaznaczam takie mam ja doswiadczenia drogowe, jezeli ktos znajdzie w tym jakas porade to milo.

p.s. Oprocz bemety ktora tu mieszka, i ktora pozdrawiam. Zdaje sobie sprawe ze z punktu widzenia miszkanca to niektore rzeczy wygladaja calkowicie inaczej. Fajnie ze mozna z twoich wypowiedzi wylowic wartosciowe rzeczy ktore maja zastosowanie w realu.
    • Gość: turysta Re: Gran Canaria kilka pytan IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.12, 11:15
      chcialem sie spytac czy mozna w lipcu poleciec czarterem na 2 tygodnie - w ciemno na GC ?
      Jaki bys mi oferowal hotel na Playa del Ingles?. no i czy taki pobyt wyjdzie taniej niz biurem turystycznym? Chyba 3* wystarczą? a moze znasz 4* ale tani i dibry; przy plazy ale takiego to chyba nie ma??
      Pozdrawiam
    • sid2016 Re: Gran Canaria kilka pytan 26.10.16, 19:21
      Mam pytanie, szczególnie do Bemeta, który jak widać jest bardzo dobrze zorientowany.:)
      Czy te "zakazane" części Las Palmas, o których piszesz, to część miasta od Parque de Santa Catalina w górę, czy jeszcze jakieś inne rejony, bardziej na południe, też się zaczynają? Czy tam, gdzie jest El Corte Ingles, to już jest Mesa y Lopez?
      Rozumiem, że odradzasz Stolicę wyspy jako miejsce pobytu, bo to żadna rewelacja? :)
      • bemeta Re: Gran Canaria kilka pytan 27.10.16, 13:53
        Witam,
        ja bym sie po nocy nie platal po Calle Naval, szczegolnie od dworca autobusowego w góre. Dworzec mial kiedys swoisty folklor dla zwolenników cracku i bezzebnych panienek. Generalnie dzielnica La Isleta to upadly rejon. El Corte Inglés jest polozony po obu stronach Mesa y Lopez. Raczej bezproblemowo. Plaza Las Canteras nawet do pólnocy jest przyjemna, sporo ludzi wszystkie knajpy otwarte, boczne uliczki smutnawe. Ale to moje osobiste zdanie. Czy Las Palmas to dobre miejsce na pobyt? Nie wiem, nie wydaje mi sie chociaz zalezy co jak dla kogo. Poimprezowac w Muelle Deportivo mozna naprawde niezle. Pozwiedzac w Vegueta mozna, rowniez typowe miejscowe lokale i bary za Mercado de Vegueta maja swoj klimat. Pogoda generalnie gorsza niz na poludniu.
        • sid2016 Re: Gran Canaria kilka pytan 30.10.16, 22:27
          Dziękuje za odpowiedź. :)
          Pytałam głównie pod kątem miejsca, po którym można połazić, a nie tylko soędizc czas na zasadzie plaża-hotel.
          Jako miejscowość bardzo podoba mi się Puerto de Mogan, ale jest malutkie.
          Z kolei Maspalomas i miejscowości przyległe to, z tego co czytam, typowe turystyczne hotelowiska - stąd pomysł, żeby zatrzymać się w stolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka