IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.09, 14:22
Witam serdecznie :O)
Zastanawiam się nad posłaniem dzieci do Szkoły Podstawowej i
Gimnazum w Suchym Lesie. Mogłabym prosić o kilka słów na ten temat -
doswiadczenia, opinie. Ocena przez dzieci. Będe wdzięczna za każdą
opinię.
Obserwuj wątek
    • barbasia3 Re: SUCHY lAS 02.02.10, 23:45
      podbijam, też jestem zainteresowana
    • Gość: Grzyb Re: SUCHY lAS IP: *.centertel.pl 02.02.11, 19:32
      Nie polecam. Zabrałem dzieciaki z tej szkoły. Powód - wstyd im było chodzić w niemarkowych ciuchach i z używanym telefonem. Nowobogackie prymitywne chamstwo puściło narybek który jest jeszcze gorszy. W tych szkołach dzieci schodzą na psy....
      • Gość: kaja Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.11, 20:45
        Twoja wypowiedź dotyczy gimnazjum czy podstawówki? Syn właśnie kończy podstawówkę ( w Poznaniu) zastanawiamy się nad gimnazjum w Suchym Lesie.
        Warto? podobno dobre są klasy z rozrzeszonym angielskim. Bardzo proszę o opinie , juz zostało mało czasu na podjęcie decyzji!
        k.
        • Gość: uczeń Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 23:46
          Chodzę do klasy 1d (z poszerzonym angielskim) i sądzę, że nauczyciele przesadzają ze sprawdzianami i zadaniami domowymi. Nawet w weekendy siedzę do nocy i nie mam czasu dla siebie. Nie polecam.
        • Gość: 1d Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 09:42
          mi się ta szkoła podoba poza nauką bo jest za dużo i jest bardzo dużo snobów
        • Gość: Suchy las Re: SUCHY lAS IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.11, 23:34
          Nie polecam jestem rodzicem jednego z uczniów . Zerowa integracja oczekiwania ogromne , pomoc żadna , mimo wielu próśb bez odzewu . 9 klas w jednym roczniku , zrobiła się z tej szkoły fabryka. Jesli dziecko jest osowiałym i wyobcowanym kujonem to będzie tu mile widziane ale jeśli ma osobowość , lub jakieś problemy to proszę zmykać jak najdalej.
          Pozdrawiam
          • Gość: uczeń Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 21:24
            dokładnie ! jestem uczniem tej szkoly (2 kl) i potwierdzam to ! zawsze jest tak :
            nauczyciel : - wszyscy rozumieją ? czy ktoś nie rozumie ?
            cisza. nikt się nie odzywa.
            - no to w takim razie lecimy dalej !
            a tak naprawdę 3/4 osób nic nie rozumie ! to jest irytujące, a ponoc ta szkola jest taka wspaniala, i jak się przygotujemy do testów gimnazjalnych? ekstra.
      • Gość: Uczeń 1d Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 00:24
        Też jestem uczniem 1d i też sądzę, że jest za dużo nauki jak na 1 klasę gim. Nauczycielom chyba się wydaje że jesteśmy w liceum - bo jest tyle nauki. Jak można mieć w jednym tygodniu 4 sprawdziany ?! Ostatnio tak mieliśmy, a na dodatek z tych ciężkich przedmiotów! Kartkówki i zadania domowe jeszcze gorzej. I gdzie tu chociaż trochę wolnego? Nie wyrabiam.
        Jeśli chodzi o ludzi w tej szkole to to jest penerstwo, chamstwo i irytacja. Obserwuję ich zachowanie na przerwach.. hm, tego nie trzeba obserwować, bo nawet jak się nie chce to się widzi. Mógłbym tak pisać te relacje godzinami, ale czas spać, bo w końcu kiedyś trzeba się nie uczyć. Miłego wybierania szkoły :)
        • Gość: Nieznana Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.12, 19:32
          Przepraszam bardzo, ale również chodzę do klasy 1d i wydaje mi sie że ktoś tu grubo przesadza. Poziom nauki jak na klase z poszerzonym angielskim jest wysoki i to bardzo dobrze. Ja zazwyczaj czasami robię zadania domowe z ważniejszych przedmiotów np. Wos czy biologia ale generalnie jest luz. I naprawdę nie jest niczym strasznym to ze jest 5 spr w tygodniu. W innych szkołach mogą byc nawet 10 bo 2 w jednym dniu więc prosze nie dramatyzować. Jeśli ktoś sobie nie radzi z nauką to najlepiej jak zmieni klase z poszerzonego angielskiego na zwykłą. Jeśli chodzi o ludzi to do każdego rodzaju człowieka można sie przyzwyczić. w każdej szkole jest penerstwo i nic tego nie zmieni. Kwestia tego że trzeba sie do tego przystosować. Ta szkoła jest bardzo wymagająca dla ludzi ktorzy chcą od siebie wymagać. Polecam ją właśnie takim młodym ludziom.
      • Gość: uczen SL Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 12:06
        Poza tym ze zeszla na psy to jest ful nauki i mam coraz gorsze oceny a one nie odzwierciedlaja mojej wiedzy i wiem ze sie bardzo dobrze ucze, a to tylko przez ten okropny system oceniania, gdybym wiedziala ze w tej szkole tak jest to bym na pewno jej nie wybrala ale jeszcze zostaly mi 2 lata ,powodzenia
        • Gość: SL Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.11, 00:17
          współczuje. ja już w tym roku odchodzę : )) ha
    • Gość: ktoś. Re: SUCHY lAS_gimnazjum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 20:10
      Ta szkoła to jest jeden wielki horror ! boże, niech nikt tam nie przychodzi, koszmar, nauki ful, itp itd
      • Gość: Marta Re: SUCHY lAS_gimnazjum IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.11, 09:41
        Nie polecam. Szkołami trzęsą dzieci nowobogackich blokersów. Poziom chamstwa współmierny do majątku rodziców. Patologia głęboko zakorzeniona już u 10 latków. Posłać dziecko tu do szkoły to jak umieścić w zakładzie poprawczym. Jestem mieszkanką Suchego Lasu od 25 lat i niestety z powodu głupoty wójta i radnych wyprowadzam się.
    • Gość: Suchy las Re: SUCHY lAS IP: *.ip.netia.com.pl 20.05.11, 23:27
      Mój syn chodzi do tego gimnazjum , nie polecam i przestrzegam równie dobrze można posłać dziecko do poprawczaka , wszystkie dzieci wkładane są do tz. jednego worka nie ważne czy pobił kogoś na przerwie czy głośno skomentował nie sprawiedliwość nauczyciela i tak będzie nieodpowiednie zachowanie , pomocą służy tutaj jedynie policja , bo pani psycholog ma za dużo pracy . Zerowa pomoc od wychowawcy , oczekuje tylko żeby rodzic coś zrobił ! Zerowa integracja , jak dzieci w klasie tak i rodziców. Nie polecam przestrzegam , chyba ,że rodzic jest pedagogiem z wykształcenia i pomoże dziecku przejść przez traumę jaką serwują nauczyciele i wychowawcy . Są oczywiście wyjątki , ale to ruletka . Pozdrawiam.
      • Gość: mama Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.11, 21:58
        TAKA WŁAŚNIE JEST PRAWDA O GIMNAZJUM W SUCHYM LESIE !!! żal tylko tych dzieci i rodziców.
    • Gość: passionplace Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.11, 21:51
      Szkoła jak szkoła. W każdej natomiast znajdą się jacyś idioci.

---
      fryzjer szczecin | rozwój osobisty szkolenia | wyposażenie łazienek | projekty domów | działki mazury
    • Gość: Uczeń klasy IID Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 20:31
      Witam,
      jestem uczniem klasy IID (rocznik 2009-2012). Wbrew wielu negatywnym opiniom, ja mam inne mniemanie o tej szkole. Owszem jest tu wielu irytujących i źle zachowujących się ludzi (choć z tego co słyszałem w tym roku dyrektor zdołał pozbyć się niektórych z nich), ale w szkole rejonowej nie sposób tego uniknąć.

Faktem jest to, że klasy z poszerzonym angielskim mają o wiele lepsze wyniki niż klasy normalne. Sam jestem w klasie z poszerzonym angielskim i wiem jak to jest. Oczywiście jesteśmy przez niektórych nauczycieli faworyzowani, ale większość z nich uważa, że jesteśmy lepsi od innych klas i lepiej i szybciej umiemy się uczyć. Dlatego też nauczyciele często wprowadzają dodatkowy materiał, ciekawostki no i oczywiście czasami trudniejsze sprawdziany. Ale ja (wbrew ogólnemu przekonaniu mojej klasy) uważam, że to dobrze.

Poziom szkoły stoi na wysokim poziomie, ale niestety dużo zależy od tego na jakiego nauczyciela trafimy. Na przykład chemii uczy mnie pani Chmielewska i uważam, że jest najlepsza nauczycielka w szkole. Nauczyciel-żyleta. Nie dość, że potrafi nauczyć, to tak motywuje (przynajmniej mnie), że od nienawidzenia chemii, teraz przygotowuję się do konkursu chemicznego. Podobnie jest z matematyką, fizyką, angielskim i polskim.

Nie zmienia to faktu, że uważam tę szkołę, za bardzo dobrą. Ktoś tu wcześniej wspomniał, że jest dużo nauki. Oczywiście, że jest, ale czy to nie jest plus? Później idzie się do liceum i nie traci się czasu na uczenie się podstaw bo tam to dopiero trzeba będzie się uczyć. Oczywiście z uczeniem się do rana to by była przesada, ale ja ani razu nie uczyłem później niż do 22.00, a chodzę na dodatkowy angielski i uprawiam Judo co trochę czasu zajmuje no i oczywiście mam czerwony pasek na świadectwie. Oczywiście, że jak chce się mieć średnią 6.0 no to nocki trzeba zarywać, ale po co to komu. Rzeczą wartą wspomnienia jest duża ilość wymian międzynarodowych no i generalnie dużo w tej szkole się dzieje. A wyniki potwierdzają wysoki poziom szkoły.

Mam nadzieję, że rozwiałem trochę wątpliwości i ułatwiłem wybór szkoły.
      • Gość: uczeń 2 d ! Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 21:39
        hahaha zaraz padne ze śmiechu ! nie wiem kto z mojej klasy to napisał, ale typowy kujon ! że co prosze ? nie przeszkadza ci że jest tyle nauki ? i siedzisz do 22 ? no patrz, to ja o tym marzę! mój zwyczaj to spanie jakies 4 godziny. chodze spac jakos o 2 - 3 w nocy i wstaje o 6 rano. a jak nie zdaze czegos zrobic na nastepny dzien to spisze sie zawsze od kogos. bo zeby siedziec do rana ? niee. leje !! podoba ci się to że faktem jest że nauczyciele maja o nas lepsze opinie od innych klas, ze jestesmy najlepsi i ze sie uczymy i wgl? ze po prostu mozna nasza klase nazwac 'typowe kujony' , i ze mozna nam więcej zadawac , robic trudniejsze sprawdziany (z czym wiaze sie nizsza ocena) i wszystkiego jest wiecej ? bo mi wcale ! to jest podłe , i irytuje mnie to :
        nauczyciel : -wszyscy rozumieją ?
        cisza. nikt sie nie odzywa.
        - no to lecimy dalej !
        a tak naprawde 3/4 osob nie rozumie. a to co ty napisales, to mozesz oddac pani wawrzyniak jako rozprawka. na pewno cie oceni. chociaz ja dalabym za to buta - nie ma tu ani troche prawdy.
        • Gość: K Re: SUCHY lAS IP: *.ip.netia.com.pl 27.02.12, 16:24
          Ludzie weźcie ogar. Chodzę do tej szkoły właśnie do klasy z poszerzonym angielskim. Wcale nie jest aż tak źle jak mówicie. Czasami zdarza się, że jest dużo sprawdzianów, raz było 5 (!) w tygodniu, ale tak ogólnie to luzik. Wracam z domu, max. godzinę zajmują mi lekcje, kolejną godzinę nauka i mam czas wolny.

Jeśli chodzi o towarzystwo to w klasach tych najlepszych z poszerz. ang. można spotkać na prawdę fajnych ludzi, miłych i kulturalnych. Co prawda w innych klasach nie wszyscy tacy są, ale przecież to zwykła szkoła publiczna, heloł! W każdej szkole znajdzie się kilka ludzi z 'dresów' i przed tym nie da się uciec. A z resztą, jeśli w SL jest patologia to co można powiedzieć o takich miejscach jak np. sąsiednia Rokietnica...

A co do nauczycieli to ja mam akurat świetnych, na żadnego nie mogę narzekać. Co to powyższych komentarzy: jeśli nauczyciel się pyta czy wszyscy rozumieją, a nie rozumieją to dlaczego nikt się nie zgłasza? to nie jest wina nauczyciela tylko UCZNIÓW, bo to oni nie chcą dalej kontynuować tematu tylko udają, że jest ok.

Krótko mówiąc zgadzam się z użytkownikiem o loginie Uczeń klasy IID .

Pozdrawiam xxx
          • Gość: nie interesuj sie Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 01:13
            Eh, czoło, czoło :) Po tej wypowiedzi o Chmielewskiej od razu widać kto to pisał.
    • Gość: Marta Re: SUCHY lAS IP: *.ip.netia.com.pl 03.08.11, 09:42
      Nie polecam. Szkołami trzęsą dzieci nowobogackich blokersów. Poziom chamstwa współmierny do majątku rodziców. Patologia głęboko zakorzeniona już u 10 latków. Posłać dziecko tu do szkoły to jak umieścić w zakładzie poprawczym. Jestem mieszkanką Suchego Lasu od 25 lat i niestety z powodu głupoty wójta i radnych wyprowadzam się.
      • Gość: Gość Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.12, 19:18
        Witam, moja córka we wrześniu wybiera się do gimnazjum w Suchym Lesie? czy w tej szkole jest naprzwdę tak żle, jak w powyższych komentarzch? Mam znajomych, którycg syn skończył tą szkołę i ogólnie byli zadowoleni.
        Pozdrawiam
        • 3zadowolona Re: SUCHY lAS 25.07.12, 21:37
          ja osobiście ze szkoły jestem bardzo zadowolona . świetna szkoła która dba nie tylko o nauke ale o charakter uczniów . ukończyłam ją w czerwcu ze swiadectwem z paskiem i nie czuje aby tam był wyścig szczurów. może w klasach z poszerzonym angielskim ale nie w zwykłych , to zalezy jak sie trafi . ja trafiłam swietnie najlepsza i najbardziej zgrana klasa w szkole . mieliśmy swietnego wychowawce (Pan od matematyki ) mimo ze wiekszosc nauczycieli powtarzala nam ze jestesmy najgorsza klasa w szkole czułam ze nas lubili . zawsze jak mialam jakis problem moglam liczyc na pomoc ktoregos z nauczycieli . nie tylko w sprawach naukowych ale tez innych . trzeba tylko zaufac nauczycielom i wtedy przyjda efekty (tak jak u mnie) . to prawda ze jest duzo nauki ale ja nie czułam presji ze strony nauczycieli , wystarczylo sie uczyc regularnie i sluchac na lekcjach a bez problemu napisalam egzaminy gimnazjalne i dostałam sie do jednej z lepszych szkoł w poznaniu . grono padagogiczne jest wymagajace ale tez potrafi zadbac o mila atmosfere w czasie lekcji . nauka jezyków obcych stoi na bardzo wysokim poziomie , zwlaszcza jezyka angielskiego . organizowane sa wymiany zagraniczne , dodatkowe kólka zainteresowań , zajecia sportowe (z bardzo sympatycznymi nauczycielami wf ;)) oraz konsultacje na ktorych zawsze mozna uzyskac pomoc od nauczycieli . oczywiscie pewnym minusem sa mundurki ale mozna sie przyzwyczaic , jest wymagajace prawo szkolne i wewnetrzny system oceniania ale trzeba przyznac ze nauczyciele go przestrzegaja (np: a wiekszosci nie gadaja przez telefon na lekcjach , oczywiscie zdarzaja sie wyjatki jak w kazdej szkole ) ja osobiscie polecam ta szkole kazdemu , bo czy jestes kujonem czy sportowcem lub indywidualista znajdziesz tam swoje miejsce i zostaniesz zaakceptowany i osobiscie uwazam ze panu dyrektorowi udalo sie stworzyc idealne miejsce do rozwijania sie mlodych ludzi :)
          • Gość: gmsl Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.12, 15:40
            Klasa 1D z poszerzonym angielskim. Wymagające gimnazjum, na roczniku i wyżej większość to chamy i hmm, po prostu głupi ludzie. Dużo za dużo klas jak na rocznik i przeładowany plan. Ale chemia jest spoko
    • Gość: Uczeń Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.12, 16:23
      Chodzę do klasy z językiem poszerzonym i uważam, że to jedyne klasy, w których są jakiekolwiek warunki do nauki. Poziom "przeciętnych" jest po prostu okropny, chamstwo narasta z roku na rok, staranie się o coś ponad trójką jest wręcz gnębione. Jest tu kilku na prawdę dobrych nauczycieli, których można wymienić na palcach jednej ręki, do tego dochodzi bardzo porządny dyrektor, bez którego ta szkoła by nie przetrwała. Niestety, nauki jest tu nieznośnie dużo, gimnazjum wyraźnie stara się, żebyśmy nie mieli ani chwili wolnego czasu. Polecam szkołę, jeśli chodzi o na prawdę bardzo dobrego ucznia, który przyłoży się do pracy i zależy mu na dobrym liceum. W przeciwnym przypadku zdecydowanie nie.
    • Gość: Uczeń Odradzam! IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.12, 19:13
      Zdecydowanie odradzam. W każdym dniu dochodzi do absurdalnych sytuacji. Przykład w dniu dzisiejszym: w sali panowała temperatura 14,5 °C. Wychowawca doradził nam, aby założyć kurtki, rękawiczki, czapki, itp., ponieważ dzisiaj ma przybyć ekipa naprawcza. Dziwnym trafem, ekipa musi jechać do tej szkoły cały rok, bo tak samo zimno było przez całą poprzednią zimę. Pod koniec lekcji do sali wchodzi dyrektor, który oznajmia nam, iż "kurtkę i czapkę nosi się jak jest mróz, a temperatura 15°C to odpowiednia temperatura do nauki". Ucznia, który przyniósł termometr ze sobą, potraktował jak najgorsze ścierwo - zaczął na niego krzyczeć, grozić naganą.
      Poza tym, absurdalny nakaz noszenia mundurków najgorszej jakości, sprawdziany dzień po dniu przez cały tydzień - czasami zdarzało się, że oprócz 5 sprawdzianów dochodziło 5 kartkówek - ale mimo wszystko "musimy być zawsze przygotowani". Sytuacja: od początku roku organizowane są spotkania z pseudo-artystami, przez co wypada nam niezliczona ilość lekcji, a następnie od każdego nauczyciela słyszymy, że jesteśmy w tyle z materiałem i musimy szybko nadrabiać zaległości - na jednej lekcji przerabiamy 2-3 tematy. Co do wyboru drugiego języka obcego - odradzam hiszpański - osobiście z chęcią wybrałem właśnie ten język, ale niedługo później dotarło do mnie, że popełniłem błąd. Nauczycielka zamiast nauczyć czegoś na lekcji, najpierw rozmawia sobie np. do jakiego "kościółka" chodzimy, potem pokazuje czego mamy nauczyć się w domu i zadaje 5 stron A4 ćwiczeń.
      Kiedy większość klasy otrzyma dobre oceny za sprawdzian, na następnym sprawdzianie słyszymy: "Ostatnio mieliście za dobre oceny, muszę wam zrobić trudniejszy sprawdzian".
      • Gość: rodzic Re: Odradzam! IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.12, 20:17
        Również odradzam!! To zły wybór!! Tak jak ktoś napisał, "zerowa integracja oczekiwania ogromne , pomoc żadna , mimo wielu próśb bez odzewu" .
        Żadnych imprez szkolnych DLA UCZNIÓW, wycieczki szkolne jeżeli są to do miejsc narzuconych przez szkołę , nikt dzieciaków nie pyta się o zdanie!! Nie ważne ,że pół klasy juz to miejsce widziało.
        Wymagania szalone, i to dobrze, tylko ,że za tym nie idzie praca nauczycieli tej szkoły, tylko korepetytatorów. Nauczyciele kiepscy, dużo wymagają od uczniów, a sami od początku roku nie potrafią nauczyć się obsługiwać e- librusa. Porażka!!
        Oprócz pani od chemii i hiszpańskiego żadnych osobowości wśród grona pedagogicznego. Te dwie kobiety wymagają , ale też uczą, o reszcie nauczycieli tego powiedziec nie można.

W szkole rzeczywiście jest bardzo zimno.
        • Gość: Gość Re: Odradzam! IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.13, 18:28
          oj bez przesady, są przecież szkolne dyskoteki. nauczyciele kiepscy tez w tej szkole co prawda sa, ale wiekszosc do doswiadczeni pedagodzy. zerowa integracja? zależy od klasy. żadna pomoc? jest pełno zajęć wyrównawczych.
      • Gość: co cie to Re: Odradzam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.13, 13:48
        Wiem kto to napisal. :D zgadzam sie z toba w stu procentach. Uczniow traktuja jak go*na ! Jak psy! Pomiataja nami i nie rozumieja ze mamy tez swoje zycie poza szkola. Sprawdziany sa takie trudne, szczegolnie u dubaniewicz ! Nie polecam tej szkoly ani troche! Marze juz o koncu roku i nigdy mnie tu juz nie zobacza! Raczej calego rocznika. Wyjscie z tej szkoly po lekcjach to ogromna ulga, na dworze jest juz cieplej... w tej szkole jest gorzej niz w wojsku. Nawet przerwy nie mozna spedzic w lazience gdzie jest cisza i spokoj, bo od razy wyganiaja. A o nauce juz nie wspomne. Sytuacja nastepujaca: oj, w tym tygodniu macie az 4 spr.ale przykro mi nie wyrobimy sie inaczej.. no to teraz macie 5 sprawdzianow. (Dochodza niezapowiedziane kartkowki, prace do napisania, zadania dom.po pare stron.) Bo przeciez my musimy byc jak wikipedia, a co tam! :) co do testow gimnazjalnych .... porazka.... test ten powinien byc z wiedzy ogolnej , ktora posiada kazdy czlowiek... nawet lekarz czy prawnik albo zwykla osoba pracujaca,rodzic, nie potrafilby go w calosci rozwiazac raczej 3/4. Moglabym pisac w nieskonczonosc, ale trzeba brac sie za nauke ahhhh rozkosz ;)
        • Gość: Uczeń Re: Odradzam! IP: *.ip.netia.com.pl 27.03.13, 19:33
          Każdy dzień w tej chorej szkole przynosi kolejne absurdalne sytuacje.

1. Historia - nauczyciel robi nam sprawdziany z materiału, którego w ogóle nie ma w podręczniku. Dlaczego? Według niego skoro jesteśmy klasą z rozszerzonym językiem angielskim, więc on zrobi nam roszerzoną historię (innym klasom robi dużo łatwiejsze sprawdziany).
          2. Biologia - nauczycielka robi nam sprawdziany z materiału z całej klasy drugiej zapowiadając je tydzień wcześniej. Czemu tu się dziwić, jaśnie pani Krajewska, jako małżonka dyrektora może się czuć jak pani na włościach, a każdy kto chce wyrazić krytykę wobec niej w ogóle nie jest dopuszczany do głosu. Lekcje często wyglądają w następujący sposób - jaśnie pani podlewa kwiatki, natomiast uczniowie sami czytają temat w podręczniku, a następnie sami sporządzają notatkę w zeszycie.
          3. Język polski - czas na napisanie pracy klasowej w formie rozporawki - 25 min. Czas na napisanie 6 - stronicowego "testu gimnazjalnego", który nie ma nic wspólnego z rzeczywistym egzaminem gimnazjalnym - 30 min. Co tydzień zadawane nowe wypracowania. Nic więcej chyba nie trzeba dodawać.
          4. Plastyka - idiotyczny przedmiot, przez który musimy tracić czas na tworzenie papierowych ptaszków lub kartonowych makiet zamków.
          5. Absurdalna organizacja szkoły - lekcje religii zamiast na pierwszej lub na ostatniej lekcji zawsze umieszczane są w środku. Pomimo, że od nauczycieli na każdym kroku słyszymy narzekania, że nie zdążymy przerobić całego materiału przed testami gimnazjalnymi, to dyrektor uparcie organizuje bezsensowne przedstawienia lub spotkania, często na najważniejszych przedmiotach. Inną sprawą jest to, że część z tych zajęć ma tematykę religijną, są obowiązkowe, ale Krajewskiego zdaje się nie obchodzić fakt, iż do tej szkoły nie chodzą wyłącznie osoby wyznania katolickiego. Przeciwnie, odczuwam, że dyrektor ma zamiar wkrótce zrobić tu szkołę katolicką (trzydniowe rekolekcje już są, może powinniśmy zaczynać każdy dzień od mszy, a każdą lekcję od modlitwy). Gdy nauczyciel, z którym mamy ostatnią lekcję jest nieobecny, nie jesteśmy zwalniani do domu - musimy tracić czas w bibliotece na lekcji prowadzonej w trybie "Róbta co chceta".

W tej "szkole" jest dużo więcej takich absurdalnych sytuacji, ale szkoda czasu na ich wymienianie. Podsumowując, obowiązuje zasada: Wymagamy, ale nauczyć nie umiemy.
          • Gość: Uczeń Re: Odradzam! IP: *.205.75.238.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.06.13, 14:00
            Niech wszyscy trzymają się z dala od tej szkoły! Nie dość, że grono pedagogiczne w większości jest fatalnie wykwalifikowane, dyrektor ma ambicje tyrana, to w całej szkole panuje przerażający brud, a toalety to ogromne siedliska bakterii (fetor, jaki się w nich unosi, jest nie do wytrzymania). Ponadto zimą średnia temperatura to około 14ºC.

Zdecydowanie odradzam!
    • Gość: absolwent Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.13, 20:25
      Witam,
      Ukończyłem to gimnazjum i gorąco je polecam wszystkim niezdecydowanym. Wyniki z testów gimnazjalnych mówią same za siebie, ilośc laureatów również. Nauczyciele wymagający, choc nigdy nie odmówią pomocy komuś kto o nią poprosi. Skończyłem klasę z rozszerzonym językiem angielskim i bezproblemowo potrafię się dogadac z osobą anglojęzyczną, co więcej, matura też wypadła nienajgorzej ;). Żeby umiec na sprawdzian wystarczy słuchac na lekcji a potem powtórzyc w domu ze zrozumieniem, ja nie miałem z tym problemu.
      • Gość: uczeń Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.13, 00:55
        Pieprzysz głupoty, tylu laureatów? Tylko w roczniku 97. Laureaci nie mają życia, są kujonami, jednak mòwiąc o reszcie - nie wszyscy muszà miec zdolnosci naukowych, wiec nie mow ze zdales super testy, bo jestes jednym z nielicznych.
        • Gość: uczeń Re: SUCHY lAS IP: *.247.210.91.neter.pl 11.04.13, 21:09
          Tak, laureaci nie mają życia. ALEŚ MNIE ROZBAWIŁ/A TERAZ NAPRAWDĘ.
          A ciekawi mnie co rozumiesz pod wyrażeniem "nie mają życia"?
          Hmm, może to, że nie palą/nie piją/ i mają dobre oceny? Nie lansują się po szkole ze swoim "imprezowo-alkoholowym" życiem jak to robią niektórzy? ;)
          Kujon to osoba, która kuje i nic z tego nie umie bądź umie na chwilę. A laureaci mają WIEDZĘ, mogą Ci w każdej chwili powiedzieć co nieco ze "swojego" przedmiotu.

A jeśli chodzi o gimnazjum to polecam tym ambitnym i pracowitym - a zwykłym leniom odradzam, lepiej niech pójdą do 11 ;) Tak przynajmniej nie będą narzekać na swój ciężki los, który zgotowała im p. Chmielewska bądź p. Dubaniewicz (obie umieją świetnie tłumaczyć, jeśli ktoś się skupi i chce to zrozumie).
          • Gość: gość Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.13, 23:27
            Nie jestem osobą, która pali/pije, etc., zatem mylisz się droga dziewczynko. Wiem kim jesteś, jednak nie będę tego tu pisać, by nie robić Ci wstydu. Chyba nie znasz tej szkoły, a to dziwne, bo chodzisz tu już 3 rok. Nie znasz nikogo ze starszych i młodszych roczników. Nie ma tam żadnych laureatów (może 1, czy 2, ale porównując do r.97 jest to duża różnica), a Ci ludzie mają bardziej urozmaicone życie i nie piją/palą.
            • Gość: fdfds Re: SUCHY lAS IP: *.247.210.91.neter.pl 18.05.13, 15:46
              Gościu bez spiny, gdzie ty widzisz żeby ktoś się do Cb personalnie zwracał?
              Napisz kim jest ta "dziewczynka" będę czekał :D
              A ty z której klasy żeś taki mądry?
              • Gość: OBOJNIAK ! Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 21:40
                Tak a ja jestem obojniakiem ;* loffki <3
    • Gość: Gość Re: SUCHY lAS IP: *.ip.netia.com.pl 11.04.13, 20:54
      ukończyłam to gimnazjum z dobrym świadectwem :) Są tam bardzo fajni nauczyciele którzy potrafią wiele nauczyć :) dzięki tej szkole bardzo dobrze sobie teraz radzę w szkole średniej :) polecam :D
    • Gość: absolwent Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 21:08
      To prawda-jest dużo nauki, ale to właśnie z tego powodu wybrałem to gimnazjum. Ludzie, którzy muszą uczyć się całymi dniami są po prostu zwykłymi beztalenciami lub leniami, którzy nie potrafią się spiąć i nauczyć materiału. Sam osobiście pochodzę z raczej biedniejszej rodziny i nie zauważyłem jakiejkolwiek dyskryminacji ze strony innych. Nauczyciele są naprawdę fajni(doskonałym przykładem jest pan Huszał), chociaż nie doceniałem tego dopóki nie poszedłem do liceum.
      • Gość: absolwent Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 21:11
        Dodam jeszcze, że ukończyłem gimnazjum ze średnią 4.5 i wynikami testów wszystkie powyżej 90% a uczyłem się prawie tylko na przerwach przed lekcjami i tylko powtórzyłem sobie przed testami to co już przerabialiśmy.
    • Gość: Absolwentka2012 Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 21:11
      Ukończyłam szkołę w 2012, więc stosunkowo niedawno. Testy zdałam bardzo dobrze, pomimo iż na świadectwie widniały 'tylko' trójki i czwórki. Bardzo wysoki poziom, w pierwszej klasie przeżyłam szok, małe załamanie, ale kiedy się przez to przejdzie jest już dobrze. Dzięki temu, że chodziłam do Gimnazjum w SL dostałam się do wymarzonego liceum, i nieźle sobie radzę.
      Nauczyciele wymagający, ale jakoś trzeba do nauki zmusić, teraz to rozumiem. Nigdy nie zarywałam nocy, chociaż uczyć się trzeba było, to nie szkoła dla leni.
      Co do szpanu - owszem chodzą tu bogate dzieciaki, ale mundurki minimalizują szpanerstwo do minimum. W każdej szkole zresztą jest jakaś grupka 'szpanerów', życie.
      Powiem więcej: bardzo miło wspominam te 3 lata, najbardziej polubiłam pana Ogórkiewicza znanego z oryginalnego sposobu nauczania, najlepszy nauczyciel MATEMATYKI ever!
      Zdecydowanie polecam
    • Gość: Absolwentka Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 21:29
      Jestem absolwentką gimnazjum w SL (jestem w drugiej klasie LO), rozumiem negatywne opinie i z wieloma sie zgadzam, ale prawda jest taka ze szkoła bardzo dobrze przygotowała mnie nie tyle do testów co do szkoły ponadgimnazjalnej. Praktycznie caly pierwszy rok w liceum prawie w ogole sie nie uczyłam, nie miałam żadnych problemów. Przedmioty takie jak chemia, fizyka, matematyka i angielski są w tej szkole naprawdę na wysokim poziomie. Też zawsze narzekałam na tę szkołę i zgadzam się ze mnóstwo tam jest bogatych rozpieszczonych bachorów, ale jesli spojrzeć na szkołe pod względem edukacji to prawda ze troche sie pomęczą, są wysokie wymaga, dużo nauki, ale potem naprawdę mają szanse dostać sie do dobrej szkoły i bedą doskonale przygotowani ;)
    • Gość: absolwent12 Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 21:47
      A ja polecam to gimnazjum. Wszystkim narzekającym na niby za dużo nauki przypominam że to jest gimnazjum, a nie podstawówka. Ponadto jest tam naprawdę dobry poziom, zwłaszcza jeśli matematyki uczy pan Ogórkiewicz :) . Szkoła bardzo dobrze przygotowuje do liceum ( o ile się uczycie).
    • Gość: cynthia Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 12.04.13, 21:32
      Ukończyłam to gimnazjum w 2012 roku.
      Szkoła przygotowała mnie bardzo dobrze do LO i u mnie w klasie widać,że jestem bardziej do przodu z materiałem niż koledzy z gimnazjów z Poznania.
      Nauczyciele bardzo życzliwi (serdecznie pozdrawiam panią A.Floch i J.Rudominę), finalistę z jednego z konkursów przedmiotowych można było zdobyć tylko,jak uważało się na lekcjach(potwierdzam).
      Polecam,polecam.
      • Gość: 50grosz Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 22:06
        Jedyny plus tej szkoły to pan Ogórkiewicz, matematyk i p. Pilarczyk-Urbańska, historyczka. Reszta niestety bardzo nierówna. Szczerze mówiąc wolałbym szpanerów niż te szmaty które nazywa się mundurkami
    • kociara78 Re: Suchy Las 19.12.13, 22:33
      Uczęszczam do tego gimnazjum i jestem w klasie z poszerzonym angielskim. Jestem teraz w drugiej klasie i bardzo mi się tu podoba. W pierwszej klasie wcale nie było aż tak dużo nauki, a gdy porównuję moją wiedzę ze znajomymi z innych szkół... szkoda gadać. W porównaniu do nas prawie nic nie umieją. Druga klasa też jest spoko. To czy ma się wolny czas czy nie, zależy tylko i wyłącznie od danej osoby. Po prostu trzeba być w miarę dobrze zorganizowanym. Dyrektor trzyma całe towarzystwo krótko :P Czyli nie ma gorszego traktowania pierwszaków, "kocenia" itp. Ale to nie znaczy, że wszystkich źle traktują. Nauczyciele są bardzo mili, a jak cię czegoś nie rozumie to można przyjść i nikt nikogo nie odeśle z kwitkiem. Oczywiście zawsze trafiają się jakieś wyjątki ;) Ale ogólnie rzecz biorąc to polecam, wszyscy moi znajomi, którzy uczą się w tym gimnazjum lub już z niego wyszli (oraz oczywiście ja) są zadowoleni. Dodam jeszcze, że moja znajoma która chodziła do tego gimnazjum i uczyła się troszeczkę lepiej niż przeciętnie teraz jest najlepszą uczennicą w klasie (w renomowanym liceum) :)
    • Gość: Tola Czy warto iść do tego gimazjum IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.14, 07:16
      Czy ktoś moze napisać nowe info na temat szkoły?
      Czy to prawda ze zimą jest zimno w klasach?
      Czy nauczyciele są dobrzy? Tzn czy chce im się uczyć czy tylko przychodzą do pracy:-)
      Jak sprawdza się chodzenie na basen, gdy w szkole nie ma szafek aby schować cały ten majdan tzn ręcznik ,klapki itd
      Czy to prawda że chodząca tam młodzież robi "rewie mody" i jest lansowanie
      Czy warto tam iść czy lepiej na Hezjoda
    • Gość: Pieczątki SuchyLas Re: SUCHY lAS IP: *.centertel.pl 03.09.14, 19:47
      Nie jest prawdą, że szkoła w Suchym Lesie jest zła, jednak za wychowanie dzieci, a właściwie brak wychowania odpowiedzialni są rodzice. Dużo się mówi o pieniądzach, i od nich zależy status ucznia. Nauki sporo ale nie jest to powodem tego że uczniowie wcale nie spotykają się po szkole (fizycznie). Dochodzi do tego, że dzieci siedzą w szkole, a potem przed komputerem kilkanaście godzin dziennie po prostu dziczejąc. Cóż z tego, że na koniec roku widnieje pieczątka na czerwonym pasku skoro dziecko jest odrealnione. ( www.pieczatkioutlet.pl )
    • Gość: runner666 Re: SUCHY lAS IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.04.15, 22:05
      Nie rozumiem dlaczego na ten temat tylu ludzi wypowiada się negatywnie. Sama jestem uczennicą klasy 2 i sądzę że opinię typu "nie mam na nic czasu "są mocnoprzesadzone posiadanie średniej koło 5,00 nie jest wcale olbrzymim wysiłkiem a żeby mieć ze sprawdzianu trzy wcale trzeba się znacznie się głowić Poziom jest owszem wysoki ale jak głosi motto tej szkoły "musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od was nie wymagali" bez pracy nie ma kołaczy. Nauka w domu nie zajmuje wcale dużo czasu. Max godzinę na zdaia domowe i godzina na naukę na sprawdzian. A co do ludzi, wiadomo nie każdego trzeba lubić więc klasowanie wszystkich jako rozpieszczone nowobogackie bachory jest błędem. Faktem zaś jest ze ludziom przeszkadzają wymagający nauczyciele oraz określone ściśle zasady. A rodzice krórych ambicje nie sa zaspokajane przez ich własne dzieci nie powinni odrazu wieszać psów ponieważ opowieści o tym jak w szkole jest źle są mocno naciągniete gdyż wszystko nad czym trzeba się lekko wysilać jest z reguły traktowane jest jak wyjątkowo okropna rzecz.
    • Gość: obser.watorka wychowanie to coś więcej niż.... IP: *.tktelekom.pl 24.07.15, 15:46
      Najtrudniej w naszym codziennym życiu zauważyć osoby, które mają problemy. Może nawet czasami je zauważamy, ale przecież... to nie nasza sprawa, niech każdy zajmuje się sobą. Oceniamy... i nic więcej. Łatwo jest wyszlifować diament, gdy już się ma go w ręce, przy dobrej pracy można na nim nawet sporo zarobić jak np. na laureatach olimpiad tematycznych i itp. Gimnazjum wtedy ma renomę, dobrze stoi w rankingach, itp. Ale co zrobić z młodzieżą , którą trudno sklasyfikować...na pewno nie są diamentami. Z taką młodzieżą trzeba umieć pracować , a jeśli się nie umie, to warto powiedzieć "nie umiem" i sięgnąć po pomoc. Niestety w silnym, charyzmatycznym Gimnazjum w Suchym Lesie nikt z kadry nie umie przyznać się do tego, że nie potrafi,.... W zasadzie za błędy młodzieży winieni są wszyscy ale nie kadra nauczycielska. A przecież mówi się, że gimnazjum wychowuje...
    • lussa1979 Re: SUCHY lAS 13.03.16, 17:48
      Podbijam temat! Trochę czasu minęło od ostatnich postów. Chciałabym dowiedzieć się jak obecnie funkcjonuje podstawówka i gimnazjum w Suchym Lesie, co chwalicie, co możnaby poprawić itp. Wiem, że obie szkoły są dość liczne, jak będzie to wyglądać za 2-3 lata, przy dalszym intensywnym napływie nowych mieszkańców. Czy podstawówka będzie liczyć nawet 1000 uczniów? Proszę o odpowiedzi posiadających wiedzę na w/w temat, pozdrawiam
    • Gość: wara Re: SUCHY lAS IP: 195.117.147.* 15.06.16, 14:25
      Jestem mamą dziecka, które tu chodzi i ma bardzo dobre oceny, ale nie polecam bo:
      - nauczyciele i DYREKTOR traktują dzieci jak numerki, które są potrzebne od robienie im dobrej opinii w wynikach testó i nic więcej,
      - DZIECKO JAKO CZŁOWIEK SIE NIE LICZY w ogóle, śmierdziel od Edukacji uczy dzieci BHP i liczy jakieś ważone, a nie poatrzy na dziecko ( sam by się trochę umył, szkoła nie reaguje że ma śmierdzącego nauczyciela)
      - w szkole dziecko w 2014 popełniło samobójstwo, szkoła w ogóle sobie z tym tematem nie radziła, z trudem zapewniła JAKAS opiekę psychologiczną, zamiatała temat pod dywan,
      - dziecko tu nic nie może, ogólny rozwój dziecka jest zahamowany, nie ma nic do powiedzenia.
      - propozycje rodziców jakiś zmian sa nie brane pod uwagę (była w komitetach rodzicielskich),
      NIE POLECAM
      • Gość: absurdy Re: SUCHY lAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.16, 13:30
        " szkoła w ogóle sobie z tym tematem nie radziła, z trudem zapewniła JAKAS opiekę psychologiczną, zamiatała temat pod dywan", organizując specjalny apel dla całej szkoły, ułatwiając uczniom udział w pogrzebie i ściągając przynajmniej kilkoro psychologów z innych gmin? CO ZA ŹLI LUDZIE!
    • Gość: Niemka Re: SUCHY lAS IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.16, 23:24
      Jestem mieszkanką Suchego Lasu do gimnazjum chodzi mój syn a do szkoły podstawowej chodzi obecnie drugi syn i córka .Nie wiem o czym wy Ludzie piszecie .Szkoły są super .To jest złe że dyrektor szkoły trzyma naszą rozwydrzoną młodzież w ryzach i dobrze .Małe potworki rozniosły by szkołę na szczępy .Jeśli twoje dziecko ma rozum i chce się uczyć ?? Zrobi to w każdej szkole .Totalna bzdura to to że dzieci muszą mieć najlepsze telefony i ciuchy .Moje są ubrane czysto i przeciętnie ,nie mają super telefonów i uczą się bardzo dobrze .Najważniejsze że są bezpieczne .
      • Gość: Kamil Re: SUCHY lAS IP: *.stark-industries.solutions 22.12.22, 04:18
        Najgorsza szkoła do jakiej chodziłem. Przemoc fizyczna i psychiczna jest normą na korytarzach, a dyrekcja i nauczyciele nic z tym nie robią. Na przerwach nie mogłem skorzystać z toalety, bo w każdej zbierała się grupa osiłków z najstarszego rocznika, którzy zupełnie bezkarnie palili papierosy, a jeśli ktoś zgłosił to dyżurującemu nauczycielowi to był przez nich bity i poniżany. W szkole niejednokrotnie zjawiała się policja z psem tropiącym, bo niektórzy uczniowie przynosili do szkoły marihuanę (podejrzewam, że rozprowadzali ją w szkole). Koszmar!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka