Dodaj do ulubionych

Pytanie do z17

05.09.13, 06:26
Mr z17. Twoja argumentacja w sprawach różnych ubezpieczeń mnie przekonuje. Pod wpływem bez większych strat wycofałem się odpowiednim momencie z III filaru i nie żałuję.
Mam więc proste, szczere pytanie po wczorajszym wystąpieniu Tuska.

Wracać do ZUS z OFE czy nie.

Jak powiesz, tak zrobię. Reklamował nie będę.
Obserwuj wątek
    • bwportal.pl Re: Pytanie do z17 06.09.13, 15:26
      A ja tak na marginesie zapytam się, co nazywasz III filarem? Bo wycofanie się z prywatnego, dodatkowego oszczędzania na emeryturę jest błędem. Czy ZUS, czy OFE, to będzie za mało. Trzeba oszczędzać dodatkowo jak nie chcemy być klientami MOPSu.

P.S. z17 oszczędza dodatkowo na emeryturę, można więc powiedzieć, że ma III filar wink
      • z17 Re: Pytanie do z17 16.09.13, 00:18
        Sorry za zwłokę w odpowiedzi, ale byłem na urlopie (również urlopie od netu big_grin).

Decyzję będzie można podjąć dopiero po ogłoszeniu szczegółów przez rząd.

Na dziś plany dotyczące przyszłej działalności OFE wyglądają na kuriozum w skali światowej (nigdzie, ale to absolutnie nigdzie, nie ma funduszy emerytalnych inwestujących 100% środków w akcje i mających zakaz posiadania bezpiecznych papierów dłużnych).

Ponadto zupełnie nie wiadomo, jak będą się liczyć środki dotychczas zgromadzone w OFE - dla osoby, która zapragnie nadal tam pozostać (część obligacyjna ma zostać przymusowo umorzona, a zatem? )

Jeśli nie wiem, czy gram w dupca czy w cymbergaja, to nie mogę zasiąść do gry big_grin

Jak Sejm uchwali ustawę, a prezydent podpisze, wtedy na pewno się autorytatywnie wypowiem.

Generalnie skłaniałbym się do OFE, ale jeśli rząd tak ustawi warunki gry, że będzie w nich hiper wysokie ryzyko inwestycyjne, brak transparencji działania i/lub z góry wiadome zakusy całkowitej ich likwidacji, no to trzeba będzie przystać na przeflancowanie do ZUS.
        • brat187 Re: Pytanie do z17 20.09.13, 10:36
          "o wycofanie się z prywatnego, dodatkowego oszczędzania na emeryturę jest błędem."

Oczywiście, że w innej formie. Zrezygnowałem z długoterminowego planu systematycznego oszczędzania. Mimo, że była górka, poniosłem ok. 20 proc. strat. Ale jestem zadowolony. Znajomy wycofał 20 tys. z zainwestowanych 60.

Co do OFE zatem czekamy. Masę się oczywiście publikacji na ten temat ukazało, ale trudno z nich wyciągnąć jakiekolwiek wnioski.
          • z17 Re: Pytanie do z17 11.10.13, 12:32
            Jest już gotowy rządowy projekt. Wygląda to b. marnie (por. artykuł w Rzepie.)

1. OFE poprzez strukturę aktywów (co najmniej 75% w akcjach) zostaną wystawione na potężne ryzyko inwestycyjne. Ponadto zlikwidowany będzie benchmark i obowiązująca dziś konieczność dopłacania do średnich wyników przez te OFE, które wypadły gorzej.

2. Rząd ustala w projekcie sztywne daty np. 1 lipca przyszłego roku, kiedy to OFE będą mogły nieco zmniejszyć swoje zaangażowanie w akcje. To jest proszenie się o zmasowane spadki na giełdzie w tym czasie.

3. Wprowadza się wielość ścieżek inwestowania OFE, również w papiery zagraniczne, jednocześnie radykalnie obcinając własne prowizje OFE. Będą one tak małe, że trudno spodziewać się zatrudnienia za te pieniądze wielkich i profesjonalnych zespołów analityków giełdowych.

Ogólnie , całość rządowego projektu wygląda tak, jakby specjalnie starano się maksymalnie zniechęcić wszystkich chętnych na inwestowanie w OFE. Warunki brzegowe ich funkcjonowania będą tak złe, że wygląda na to usilne prowokowanie katastrofy.

Imho rząd planuje mocno zakolebać łajbą OFE przez najbliższe 2 lata , tak aby udowodnić, że jest to "samo ZUO" powodujące gigantyczne straty u ubezpieczonych i przeprowadzić następnie przy przyzwoleniu społecznym całkowitą ich likwidację.

Przyznam się, że jestem w kropce jeśli chodzi o porady. W tak pomyślanych OFE będzie można w najbliższym czasie stracić duże pieniądze. Nasze pieniądze. Z drugiej strony TEORETYCZNIE można będzie również ponadprzeciętnie zarobić - jak to na giełdzie.

Będę się jeszcze wypowiadał w tej sprawie, ale na razie wygląda to źle i nie zachęca do bycia kamikadze, czyli pozostania w OFE.
            • arfer Re: Pytanie do z17 23.10.13, 23:03
              z, dla mnie to także przymiarka do docelowej likwidacji OFE, albo przynajmniej - pozostawienia wyłącznie dotychczas oszczędzajacych, bez nowych wpłat

skok na kasę cd

a wszystko tylko z powodu sposobu księgowania długu przez UE

ktoś kiedyś słusznie powiedział, że - parafrazując i skracając - że miliardy można kraść w majestacie prawa, zmiany w OFE - jako osoba od 1996-7 r będąca na bieżąco z planami reformy i później jej zawracaniem - traktuję właśnie jako skok na kasę, nic więcej

tyle, że dług jawny stanie się ukrytym, a mimo wszystkich wad OFE są zdecydowanie bardziej prorynkowe niż zobowiązanie ZUS, że kiedyś znajdzie się jakiś Harry Potter i wyczaruje 2,5 biliona na przyszłe emerytury....
              • brat187 Re: Pytanie do z17 07.02.14, 17:50
                Podbijam, bo sporo się dzieje w temacie....
                • z17 Re: Pytanie do z17 08.02.14, 11:40
                  Dzięki za podbicie wątku.

No więc AKTUALIZACJA TEMATU na dzień 08.02.2014r. wygląda tak.

OFE miały za dużo akcji i aby spełnić wymagania rządowego przekrętu (ścisłe parytety posiadanych akcji i papierów dłużnych) musiały w grudniu i styczniu masowo sprzedawać walory. Spowodowało to chwilowy dołek na GPW, będący w kompletnej kontrze do tego, co w tym czasie działo się na giełdach światowych. Przy okazji po raz kolejny wydymano Polaków, bo ta połowa ich rejestru w OFE, która wróciła do ZUS, została wyceniona po niskim kursie z ostatniego dnia stycznia (Polacy zobaczą to w listach wysyłanych przez ZUS w połowie 2015 roku).

Ponieważ giełda zanurkowała, a i wcześniej wyraźnie odstawała in minus względem giełd światowych , dostrzegam na niej potencjał do wzrostów. Ale dalszy trend będzie głównie zależał od tego, ile osób pomiędzy 1 kwietnia a 31 lipca br. wyśle pisemka , że pozostaje w OFE. Jeśli będzie ich mało, no to można się spodziewać dalszych wielkich umorzeń akcji i permanentnego dołowania naszej giełdy. Przy takim rozwoju wypadków pozostanie w OFE byłoby złą decyzją.

Ale... z drugiej strony OFE będą dramatycznie walczyć o przeżycie. W tej walce muszą coś pokazać potencjalnemu klientowi. Stąd też, w przeciągu najbliższych 2 lat, czyli do chwili otwarcia się kolejnego okienka transferowego pomiędzy OFE a ZUS, spodziewałbym się jednak wykazywania przez nie sporych wzrostów. Czymś w końcu TRZEBA kusić klienta, czyż nie?

Ja chyba pozostanę w OFE - kwota 35.000 zł (połowa mojego wcześniejszego rejestru w OFE) nie jest sumą, której ew. strata może istotnie zachwiać wysokością mojej przyszłej emerytury (to się przekłada na ok. 100 zł na rękę).

Przy okazji pytanie do Arfera - kwota zrabowana z OFE ma zdaje się na trafić na subkonto ZUS waloryzowane stopą wzrostu PKB, czy tak?
                  • brat187 Re: Pytanie do z17 21.02.14, 11:24
                    " (to się przekłada na ok. 100 zł na rękę). "
                    Co za kwoty...Mam do emerytury jakieś 20 lat. Patrząc z takiej perspektywy decyzja do podjęcia wydaje się być bez znaczenia.
                    Istnieje jeszcze też możliwość, że trybunały cofną ten rządowy skok na kasę.
                    • brat187 Re: Pytanie do z17 23.08.15, 16:03
                      Minęła połowa 2015. Dobrze zobiliśmy pozostając w OFE?
                      • magda-lena13 Re: Pytanie do z17 14.09.15, 10:31
                        z17, zaproponowano mi pracę w sprzedaży eventusa duo. Byłam na szkoleniu-dużo pokazali, ale miałam wątpliwości, po Twoich argumentach ich już nie mam. Nie wchodzę w to.
                        Jednak jestem świadoma, że na emeryturę od Państwa nie mam co liczyć, gdzie mam lokować/odkładać pieniądze, żeby na starość po śmietnikach nie chodzić? Ponoć na OFE też się traci, brać lokaty, szukać innych prywatnych programów emerytalnych, odkładać w skarpetę? Jestem szarym człowieczkiem, 30lat milionów nie zarabiam, na tych wszystkich ubezpieczeniach i polisach się nie znam, bo gwiazdek i ukrytych kosztów za dużo, ale chciałabym na swoją emeryturę jakoś odłożyć, a w razie czegoś żeby chociaż moje dzieci dostały to co zaoszczędziłam.
                        Poradzisz coś?
                        • z17 Re: Pytanie do z17 02.01.16, 20:49
                          @ magda-lena13

jak już pisałem, będę się starał pisać bloga na ten temat "Szampan, kawior i emerytura" na blogspot.com Ale cudów się nie spodziewaj, z odkładaniem na emeryturę jest coraz gorzej , bo i warunki rynkowe coraz gorsze.
                      • z17 Re: Pytanie do z17 02.01.16, 20:26
                        @ brat187

Na razie decyzja o pozostaniu w OFE nie wydaje się dobra. Giełda leży i kwiczy, notowania akcyjnych funduszy inwestycyjnych, w tym OFE - takoż. Co prawda, OFE mogą obecnie inwestować pieniądze na świecie, ale jakoś nie widać w wynikach, aby "orły" zarządzające tymi funduszami robiły z tego spektakularny użytek. Na moim koncie w OFE mam mniej więcej tyle samo pieniędzy , ale to tylko dzięki temu, że napływają na nie nowe składki. Waloryzacja subkonta ZUS wypadnie dużo lepiej.

No, ale dopóki nie wejdzie na nasze konto w OFE "suwak emerytalny", czyli nie zaczną nam przymusowo umarzać jednostek i przenosić kasy do ZUS (co zaczyna się na 10 lat przed emeryturą), to wszelkie straty i zyski mają charakter nie do końca spełniony.
                        Czyli można mieć nadzieję, że się jeszcze odkujemy , ba, nawet zaprofitujemy na tym, że obecnie nowe jednostki uczestnictwa w funduszach OFE kupujemy po b. taniej cenie.

pzdr.
                        • mama2bobasy Re: Pytanie do z17 24.01.16, 17:25
                          witam i pozdrawiam wspaniałego experta z 17
                          obawiam się że zgubiłam mój egzemplarz polisy z lutego 1996
                          bylą na 20 lat ale nie znając treści i załączników nie wiem jak ma, rozmawiać
                          z agentem co podobno ma się ze mną niedługo skontaktować czy mogę uzyskać od firmy drugi egzemplarz podpisanej przeze mnie umowy na życie i dożycie ?
                          • brat187 Re: Pytanie do z17 29.01.16, 16:56
                            Ale to zleciało smile
                          • z17 Re: Pytanie do z17 20.02.16, 22:05
                            Zadzwoń do nich do Departamentu Obsługi Klienta i poproś żeby przysłali oryginalne owu z 1996 roku oraz szczegółową umowę ubezpieczenia.
                            • brat187 Re: Pytanie do z17 02.04.16, 13:23
                              Dobra z innej mański. Dostanę 500 zł na dziecko smile. Zamierzam całość odkładać smile. Lokaty są na 2 proc. smile. Coś stabilnego i bezpiecznego jest obecnie w ofercie, choćby ciut więej niż te 2 proc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka