ewelinab-r
16.03.08, 23:45
Dziewczyny, wiąże juz jakos od tygodnia i nie mogę sobie poradzić z:
- kuba czesto próbuje "stawac" będąc w chuście, tzn stara się prostować nóżki, co powoduje, że chusta zamiast w stawach kolanowych przesuwa się gdzieś w połowie uda (widać to na fotkach)... problem pojawia się chyba tylko w koali - czy to oznacza, że cos jest nie tak?
- mateuszek ma obniżone napięcie mięśniowe przez co jest dość wiotki jak na swój wiek (nawet skorygowany), z lekką asymetrią. Motam go głównie z kieszonke, wydaje mi się, że jest najbardziej stabilna, ale i tak zauważyłam, że jego kręgosłup jest wygięty w C bocznie (nie chodzi mi o fizjologiczne ułożenie kręgosłupa) - wygląda to tak, że jeden bark ma niżej, drugi wyżej. Próbowałam wiązać mocniej, ale to nic nie daje. Mam wrażenie, że siedzi prościej kiedy wyjmuję jedną rączkę, tą która układa się niżej, tak zeby była podtrzymywana przez chuste, ale nie wiem czy to dobry i czy jedyny sposób, żeby skorygować jego postawę.
picasaweb.google.pl/ewelina.brzezinska/ZChusta
I jeszcze coś - czy macie jakiś sposób na nauczenie się motania na plecach? Jak rozumiem nosić tak można tylko dziecko stabilnie siedzące, czyli w naszym przypadku Mateusz odpada na razie, mam rację?