Dodaj do ulubionych

Czy dobrze?

16.03.08, 23:45
Dziewczyny, wiąże juz jakos od tygodnia i nie mogę sobie poradzić z:
- kuba czesto próbuje "stawac" będąc w chuście, tzn stara się prostować nóżki, co powoduje, że chusta zamiast w stawach kolanowych przesuwa się gdzieś w połowie uda (widać to na fotkach)... problem pojawia się chyba tylko w koali - czy to oznacza, że cos jest nie tak?
- mateuszek ma obniżone napięcie mięśniowe przez co jest dość wiotki jak na swój wiek (nawet skorygowany), z lekką asymetrią. Motam go głównie z kieszonke, wydaje mi się, że jest najbardziej stabilna, ale i tak zauważyłam, że jego kręgosłup jest wygięty w C bocznie (nie chodzi mi o fizjologiczne ułożenie kręgosłupa) - wygląda to tak, że jeden bark ma niżej, drugi wyżej. Próbowałam wiązać mocniej, ale to nic nie daje. Mam wrażenie, że siedzi prościej kiedy wyjmuję jedną rączkę, tą która układa się niżej, tak zeby była podtrzymywana przez chuste, ale nie wiem czy to dobry i czy jedyny sposób, żeby skorygować jego postawę.
picasaweb.google.pl/ewelina.brzezinska/ZChusta
I jeszcze coś - czy macie jakiś sposób na nauczenie się motania na plecach? Jak rozumiem nosić tak można tylko dziecko stabilnie siedzące, czyli w naszym przypadku Mateusz odpada na razie, mam rację?
Obserwuj wątek
    • anifloda Re: Czy dobrze? 17.03.08, 05:32
      Kieszonka bardzo ładna, 2X można by trochę bardziej dociągnąć, zwłaszcza przy
      wewnętrznej krawędzi. Trzeba po włożeniu dziecka rozwiązać węzeł i dociągnąć
      osobno obie strony i krawędzie. Ale naprawdę nie jest źle. Moje pierwsze
      wiązania wyglądały zdecydowanie gorzej :-).

Na plecach można, od kiedy dziecko samo trzyma główkę.
    • agnen Re: Czy dobrze? 17.03.08, 08:11
      Wiązania super. Przy starszym dziecku to nie wiem (może gdyby po zawiązaniu
      poprawić mu jeszcze nóżki i podnieść kolanka tak żeby tyłek miał nisko a kolanka
      wyżej to by coś pomogło....). Mateuszkowi spróbuj odwrócić główkę jak zaśnie i
      wtedy zobacz jak mu się kręgosłup ułoży. Co do wiązania na plecach: Alicję motam
      tak od jej 4 mies.
      Jeszcze co do Twoich wątpliwości z ustawieniem kręgosłupa - napisz do Ekomamy (
      www.ekodzieciak.pl ), bo to specjalistka. Zresztą może się odezwie:)
    • agamamaani Re: Czy dobrze? 17.03.08, 08:55
      on ma asymetrię tak??
      stąd to własnie ta jedna nóżka bardziej - najlepiej doradź się swojego rehabilitanta czy na pewno możesz nosić w chuście. bo mimo całej miłości do chust czasami niestety lepiej poradzić się specjalisty - pokaż wlaśnie koale i kieszonkę
    • ewelinab-r Re: Czy dobrze? 17.03.08, 11:26
      Dzieki dziewczyny za pomoc!

Rehabilitantke poprosze o konsultacje, ale to dopiero za tydzien, do tego czasu chciałabym jednak wiązac, oczywiscie krzywdy mu nie robiac... Do Ekomamy tez napiszę.

Asymetrie ma Mateusz, ten w kieszonce na zdjeciach. Jest niewielka, ale w chuscie zauwazalna:(((

Apropo wiazania na plecach - to oznacza, ze juz bym mogła ich nosic! Próbowałam, ale zupełnie mi to nie wychodzi, nie mówiac juz o zawiazaniu samemu, bez czyjejś pomocy. To co ja zamotałam z pomoca meza na pewno nie było bezpieczne dla dziecia, nie mówiąc juz o mojej wygodzie. Nie zrobiłam fotek, a powtórzyc ten wyczyn troche sie boje. Moze macie jakies sprawdzone sposoby? Albo łatwiejszy sposób motania?
      • andziulindzia Re: Czy dobrze? 17.03.08, 12:50
        Najlepiej plecaczków nauczyć się na żywo. Z jakiego jesteś miasta? W
        wielu odbywają się warsztaty i spotkania mam chustowych. Na
        spotkaniu na pewno znajdzie sie ktoś kto cię nauczy plecaczków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka