27.07.08, 14:20
Ponieważ "nacięłam" się na próbie zakupu Manduki on-line na
niemickiej stronie sklepu, zastanawiam się jeszcze nad zakupem Ergo -
on-line w Polsce. Bardzo proszę o wszelkie sugestie dotyczące tego
nosidła - jego poręcznosci, łatwości obsługi, wygody dziecka i
użytkowania w letnią porę. Do jakiego wieku maluszek, by móc być
noszonym w tym nosidle, musi być zapakowany w niemowlęcą wkładkę?
Pozwoliłam sobie założyć taki sam wątek dotyczący Bondolino (by w
jednym miejscu zgrupować opinie o konkretnym nosidle).
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • bialawrozka Re: Ergo 27.07.08, 15:10
      Według producenta: Nosidło ERGO umożliwia noszenie dziecka od 4-5 miesiąca do
      nawet 6 roku życia!!! Dla młodszych dzieci można zastosować specjalną wkładkę.
      Sporo informacji o ergo jest na niedziałającym chwilowo forum chusty.info.
      Sama noszę córkę w ergo i jest bardzo wygodne i bardzo łatwe w obsłudze -
      zapinasz klamrę przy pasie biodrowym, regulujesz, wsadzasz malucha, zakładasz na
      ramiona, dociągasz jak w plecaku i wsio - w drogę!
      Ergo jest bardzo mięciutkie, nigdzie dziecka nie obetrze ani nie będzie uwierać.
      A co do letniej pory, przy takim skwarze jak dziś to i w pouchu się spociłam:)
      • agamamaani Re: Ergo 27.07.08, 17:04
        ergo jest faktycznie świetne dla dzieci siedzących.. i dla cieżkich.. przed
        chwilą wygodnie doniosłam w nim do domu czterolatkę ( chorą) - a droga dość
        daleka była.. ) mojego prawie-dwulatka też wygodnie naszam..

jednak wkładka dla niemowlaka mnie nie przekonuje - to taka jakby "kołderka" w
        którą się otula dziecko.. dla mnie przekombinowane a na lato zbyt gorące ( jak
        sobie przypomniałam, ze to na hawajach wymyślili :D .. aż się spociłam z
        myślenia :D )

ale dla dzieci siedzących lepszego nosidła nie znam ;)
    • a.hasior Re: Ergo 27.07.08, 20:36
      moim zdaniem ergo jest bardzo dobre, nosi świetnie, jest wygodne zarówno dla dziecka i nosiciela. Z naszym 10 miesięcznym Wikiem weszliśmy tydzień temu na kasprową górę i nawet się nie zasapałam mocno - było super wygodnie i lekko pomimo 10 kilogramów ukochanego ciężaru ;) - w chuście pewnie nie dalibyśmy rady. Jak dla mnie ergo ma same zalety i tylko dwie wady - pas piersiowy mógłby być wszyty w pasy naramienne, wtedy nie ściągałby ich i mniej uwierał, i klamra przy pasie biodrowym powinna mieć jakieś zabezpieczenie przed przypadkowym rozpięciem.
      • ithilhin Re: Ergo 27.07.08, 22:52
        > klamra przy przy
        > pasie biodrowym powinna mieć jakieś zabezpieczenie przed
        > przypadkowym > rozpięciem

jest takie zabezoieczenie - oprocz samej klamry, ktora sie trudno rozpina, to
        masz tam gumke, ktora przytrzyma pas w razie jesli klamra sie jednak rozepnie
        (bo na przyklad byla niedomknieta).
        dlatego po zapieciu gumle trzena przelozyc przed klamre
        • petisu Re: Ergo 27.07.08, 23:14
          A wszycie pasa laczocego pasy naramienne spowodowaloby, ze niemoznaby go
          przesywac-to jednak dobra opcja, mozna sobie wszystko tak wyregulowac, ze nic
          sie w mostek nie wbija. Poza tym jak ma sie dziecko z przodu i chce sie ten
          paseczek zapiac, to trzeba go przesunac maksymalnie do gory, zeby wygodnie
          siegnac do karku i sobie rak nie wylamac.
          Ja z ERGO zdradzam chusty i troche sie tego wstydze, ale przy ciezkim, czesto
          zmieniajacym zdanie dziecku jest baaaardzo wygodnie.
          • ania.gr Re: Ergo 28.07.08, 05:01
            Czytałam fora niemieckie, gdzie te nosidła są dostępne powszechnie,
            zdecydowanie ergo jest najbardziej chwalone, właściwie nie czytałam
            minusów. O bondolino kilka osób się wypowiadało, że to "billig-Ergo"
            (tania wersja), ale że nosi się całkiem znośnie. Wcześniej było
            dostępne marsupi, ale opinie choć nienajgorszenie nie są
            entuzjastyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka