Dodaj do ulubionych

Ile dziennie grają?

• sylwik30 Pepperann sporo czasu jak na ten wiek 12.02.13, 22:11
      Mój synek w pierwszym półroczu I klasy grał około 10/15 minut. Czasem dłużej - dokłądnie nie pamiętam. Nie chciałam go zbyt naciskać, by się nie zraził.
      Teraz zastanawiam się, czy godzina dziennie to wystarczająco. Tyle jest tego do nauczenia.
      Córcia gr różnie. Najczęściej nie dłużej jak 10 minut dziennie. Czasem dłużej, zależy od jej samopoczucia.
      • 4nana Re: Pepperann sporo czasu jak na ten wiek 13.02.13, 15:07
        Sylwik czy twój maly ma dużo zadawane?U mnie też w 2 klasie ale zawsze ma jeden utwór na następną lekcję i raczej nic więcej czasem nie mamy co robić
        • sylwik30 Re: Pepperann sporo czasu jak na ten wiek 18.02.13, 10:49
          Trudno to określić, najczęściej ma zadawanych kilka krótkich ćwiczeń. Jeśli dostaje jakiś dłuższy utwór to wtedy ma za zadanie szlifować go, a oprócz tego dostaje jakieś krótkie ćwiczenie lub etiudę.
    • mama_dorota Re: Ile dziennie grają? 13.09.13, 10:23
      Ile czasu teraz wasze dzieci poświęcają ćwiczeniom?

Moja córka (5 klasa) po zeszłorocznej labie, kiedy to ćwiczyła średnio 30 minut dziennie trafiła do nowej nauczycielki, bo tamta poszła na emeryturę. Teraz wymagania wyglądają na wyższe i ćwiczenia zajmują półtorej godziny dziennie w dni, gdy nie ma lekcji, 30 minut gdy jest lekcja.
      • 4nana Re: Ile dziennie grają? 13.09.13, 17:33
        Czy Małgosia gra sama tyle czy trzeba ją pilnować jakoś mobilizować?
        • mama_dorota Re: Ile dziennie grają? 13.09.13, 22:18
          Jak na razie z powodu nowej pani chodzę na wszystkie lekcje choć na 15 minut i potem w domu pilnuję aparatu, przypominam jak miało być coś grane, gdy zapomina. Niedługo zacznę się z tego po trochu wycofywać, jak uznam, że się przyzwyczaiła.
          • 4nana Re: Ile dziennie grają? 14.09.13, 07:43
            Mojej ciężko się zmobilizować po wakacjach nawet pół godziny ciężko wyciągnąć a pani dociska śrubę i obawiam się że będzie musiała grać więcej i do tego mądrze.Czeka nas chyba trudniejszy czas
            • mama_dorota Re: Ile dziennie grają? 14.09.13, 10:24
              Ile ma lat? Od jak dawna gra? Czy ćwiczyła w wakacje? U nas w wakacje zazwyczaj 40 minut, czasami tylko nie grała i na wyjazdach było wolne.

Zauważyłam, że łatwiej dzieciom się zmobilizować jak jest dużo utworów. Jak mało i trzeba je doskonalić, to się nudzą bardzo szybko. No i ważne jakie nauczyciel daje instrukcje. U nas pani wałkuje gamy, podczas gdy u poprzedniej ledwie się ich tykało. Takie porządne przećwiczenie gamy kilkoma sposobami i do tego tylko 3 rodzajów trójdźwięków zajmuje ze 30 minut. W trakcie robimy przerwy na odpoczynek, kakao, coś do jedzenia, owoc. Mówię jej, żeby zrobiła to i to i będzie chwila przerwy. Często pada pytanie z jej strony "Ile jeszcze będę musiała ćwiczyć?"
              • 4nana Re: Ile dziennie grają? 14.09.13, 15:00
                Ma 10 lat zaczyna właśnie trzeci rok. Ma jeden utwór ,ale długi i jest w nim co robić.Pani stawia wysoko poprzeczkę,bo mała jest zdolna.Ma problem z wibracją sprawia jej to trudność a utwór wymaga wibracji zresztą ta wibracja to cały czas jest problem.Dziś grałyśmy ok. godziny,ale ona jest zmęczona i kończy się jakimiś niepotrzebnymi konfliktami.Z jednej strony czuję obowiązek żeby ją dopilnować i też dociskam śrubę z drugiej nie czuję się z tym do końca dobrze.Zobaczymy.W PSM jest w 3 klasie ale w podstawówce w 4.Zaczęły się prace domowe przeważnie zawsze coś ma a w tamtym roku była laba.
                • 4nana Re: Ile dziennie grają? 14.09.13, 15:03
                  W wakacje grała ostatnie 2 tygodnie sierpnia ale na luzie 15 minut czasem pół godziny .Wcześniej dużo była poza domem
                  • 4nana Re: Ile dziennie grają? 14.09.13, 15:07
                    I tak się czułam jak wyrodna matka która zmusza dziecko w wakacje do grania
                    • aaga8 Re: Ile dziennie grają? 17.09.13, 09:01
                      Córka (1 klasa fortepian) gra od 30 minut do 1 h. Część tego czasu siedzę koło niej - częściowo odchodzę i wracam sprawdzić po kilku minutach. Chętnie gra - póki co trwa euforia i zachwyt szkołą. Gorzej ze skrzypkami (suzuki) - po wakacjach i zmianie skrzypiec na większe mamy co korygować i wróciłyśmy do 1 zeszytu... Tutaj z chęciami nieco gorzej, ale jestem dobrej myśli. Na skrzypcach nie więcej niż 30 minut.
                    • sylwik30 Re: Ile dziennie grają? 20.09.13, 08:53
                      To tak jak u nas, s klasa SM, 4 klasa SP, tylko mój syn miał zawsze dużo zadań do szkoły. mam wrażenie, że teraz będąc w czwartej klasie, ma mniej zadań niź w poprzednich latach, z tym wyjątkiem, że więcej nauki. Moje ćwiczyły w wakacje tylko drugi miesiąc, nie mniej jak 15 minut dziennie.
                      Myślę, że każdy n-el wymaga od ucznia więcej, jeśli widzi, że go na to stać. Mój syn dostaje przeważnie dłuższe utwory, bo pani wie, że sobie poradzi. Teraz ćwiczy koncert, etiudę, palcówki i utwór na konkurs, a i tak nie ćwiczy tyle,ile powinien.
                      • sylwik30 Re: Ile dziennie grają? 20.09.13, 08:55
                        Agga mój syn na początku września dostał większe skrzypce. pani nakazała, by wrócił do utworów które zna, by poznać nowy dźwięk skrzypiec i oswoić się z nim. Godzina dziennie to sporo na początek, oby się szybko nie zniechęciła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka