Dodaj do ulubionych

co może pomóc na ból kręgosłupa??

• 1.emkaz Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 23.08.09, 23:36
      aha i nie liczyłbym na to że kręgosłup się wyleczy do końca bo nie
      ma takiej możliwości. Kiedy coś jest uszkodzone nie ma opcji by przy
      normalnym funkcjonowaniu powróciło do pierwotnego stanu. Wszelkie
      działania dążą do usunięcia bólu, stanu zapalnego i napięcia
      mięśniowego sorki za brutalną prawdę ale lepiej prawdę niż upiększać
      prawda???
    • goldenwool Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 28.08.09, 14:36
      Można zaopatrzyć się w długą wełnianą kamizelkę np. Golden Wool, która skutecznie chroni przed zimnem. Jej niewątpliwą zaletą jest długość zapewniająca ochronę krzyżowej części kręgosłupa, czyli tej która najbardziej narażona jest na wyziębienie i bóle. Jestem przedstawicielem marki Golden Wool i niestety sam cierpię na bóle kręgosłupa. Mam jednak ten komfort, że po powrocie do domu zakładam kamizelkę, która skutecznie ogrzewa bolące miejsce. Czasami (szczególnie latem) zamiast kamizelki zakładam specjalną opaskę ocieplającą na odcinek lędźwiowy.
      Zapraszam na stronę www.goldenwool.pl
    • 9jacek9 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.10, 09:13
      mnie pomogła dobra masażystka , w ciągu 3 zabiegów pozbyłem się
      bóli.Od czterech lat jestem w pełnym rozluznieniu.Jest to prosty
      zabieg (masaż).Chętnie mnie nauczyła tego sprawdzonego stylu masażu,
      ja osobiście za jej zgodą pomogłem przez ostatnie cztery lata okolo
      500 osobą
      • aga.as1 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.10, 10:48
        9jacek9 napisał:

> mnie pomogła dobra masażystka , w ciągu 3 zabiegów pozbyłem się
        > bóli.Od czterech lat jestem w pełnym rozluznieniu.Jest to prosty
        > zabieg (masaż).Chętnie mnie nauczyła tego sprawdzonego stylu
        masażu,
        > ja osobiście za jej zgodą pomogłem przez ostatnie cztery lata
        okolo
        > 500 osobą
        jasne... kolejny cudotwórca z Filipin... a jak komuś zaszkodzisz to
        będziesz za to odpowiadać? Przyjmujesz oficjalnie w jakimś gabinecie
        czy po kątach w domu bez rachunków. Może napiszesz jaka to cudowna
        metoda, bo pewnie masz na to jakieś certyfikaty?
        • 9jacek9 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 07.02.10, 12:36
          wysłałem 2 wiadomośći nie jestem pewny czy obie doszły .Odpisz
    • liliana109 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 19.04.10, 13:01
      Maści, ćwiczenia, masaże????- to w ogromnej ilości złudny sposób na brak bólu
      przez parę dni. Odpowiedż jest prosta_pomóc może wykwalifikowana osoba. Ludzie
      tak unikają wizyt u lekarzy ,że ho ho. Szukają jedynie jakiś maści, masaży i
      innych.A o przecież jest zdrowie. Bez zdrowia nie da się być szczęśliwym i
      normalnie żyć. Należy się zgłosić do specjalisty bo bóle kręgosłupa potrafią
      rozłożyć na łopatki niestety. Podaje cenny link . Ten specjalista zna się na
      rzeczy.

chorobykregoslupa.eu
    • loker_szizeloki Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 19.04.10, 16:14
      BARDZO CIEKAWA ANKIETA- WYPEŁNISZ JĄ W CIAGU 2
      MIN...jesli masz dolegliwosci bolowe dolnego odcinka kregoslupa,badź od
      czasu do czasu pobolewa Cię "krzyż",to wez udział w badaniu i wypełnij
      ankietę. Dodatkowo zachecajcie swoich rodziców, krewnych, znajomych do
      jej wypełniania :-D
      Celem poniższej ankiety jest określenie częstości współżycia
      seksualnego u osób cierpiących na zespoły bólowe dolnego odcinka
      kręgosłupa. Badanie jest w pełni anonimowe, a jego wyniki będą
      wykorzystane jedynie w pracy magisterskiej studenta V roku fizjoterapii
      Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Z góry dziękuje- Łukasz Sadłowski

www.ankietka.pl/ankieta/38771/bole-krzyza-a-czestosc-wspolzycia-seksualnego.html
      • loker_szizeloki Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 18.02.11, 20:04
        ;p
    • migotka109 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 17.05.10, 12:42
      Zapraszamy na indywidualne ćwiczenia i zabiegi w ramach TERAPII MANUALNEJ, która jest metodą terapii zaburzeń i dysfunkcji narządu ruchu, powstających w następstwie przeciążeń fizycznych, przeciążeń w sferze psychiczno-duchowej (stres), a objawiających się bólem, zmęczeniem, napięciem, słabszą sprawnością. Proponujemy zabiegi w ramach indywidualnej terapii w stanach bólowych ostrych i chronicznych:

Proponujemy zabiegi w ramach indywidualnej terapii w stanach bólowych ostrych i chronicznych:

Terapia bólu i innych dolegliwości:
      ­ kręgosłupa lędźwiowego, piersiowego, szyjnego, klatki piersiowej, kości krzyżowej i ogonowej, dna miednicy, brzucha, pachwin, krocza (rwa, lumbago, „korzonki”, dyskopatia, kręgozmyk itp.),
      ­ bioder, kolan, stóp, barków, łokci, nadgarstków, palców (zwyrodnienia w stawach biodrowych, rwa barkowa, łokieć tenisisty, golfisty, ostrogi piętowe itp.),
      ­ głowy (bóle przeciążeniowe, migreny), twarzy, uszu.

Terapia i profilaktyka w zakresie:
      ­ wad postawy,
      ­ wad stóp,
      ­ skolioz u dzieci.

Terapia stanów pourazowych.

Terapia zaburzeń oddawania i trzymania moczu.

Terapia dolegliwości pozorujących choroby narządów
      wewnętrznych (bez zmian i przyczyn organicznych potwierdzonych badaniami lekarskimi).

Proponujemy także ćwiczenia indywidualne:
      - ćwiczenia, dostosowane do aktualnych dolegliwości bólowych,
      - naukę samodzielnego ich wykonania.
      Obejmują one ćwiczenia normalizujące napięcie mięśniowe, przeciwbólowe, rozciągające i stabilizujące. Ćwiczenia indywidualne są znakomitym uzupełnieniem zabiegu, utrwalającym jego efekty. Są również dobrą formą profilaktyki dolegliwości kręgosłupa i napięć spowodowanych uprawianiem sportu.

CENTRUM RADOŚCI ŻYCIA
      Rozwój Osobisty i Terapie Naturalne
      Agata Jakubowska
      ul. Kmieca 3
      61-654 Poznań

www.radoscizycia.pl

e-mail: recepcja@radoscizycia.pl
      tel. +48 608 432 797
      tel./faks +48 61 823 01 01

• ak-69 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 11.09.10, 14:46
      Mam teraz też bóle kręgosłupa w wieku 41 lat. Pewnie od mało aktywnego trybu życia, mało ruchu, nieprawidłowe postawy w podstawowych czynnościach, jak komputer, tv, praca szkoła itd. Od pewnego czasu zacząłem zwracać uwagę na proste plecy przy biurku, leżenie na boku zamiast krzywo na plecach z szyją wygiętą w bok na telewizor, czytam nie w łóżku lecz na fotelu i robię w domu dużo gimnastyki. Jeszcze nadal mam ból, ale łagodniejszy i rzadszy. W podane tu adresy, telefony staram się nie zaglądać, bo większość z nich to na pewno reklamy właścicieli gabinetów, którzy udają chorych, aby swoimi wpisami przyciągnąć jak najwięcej potencjalnych klientów. Nie wszyscy oczywiście. Z komputerami i internetem pracuję już bardzo długo więc wiem, że to jest po prostu ukryta forma reklamy. Dlatego gdy mam jakieś poważne dolegliwości przede wszystkim udaję się bezpośrednio do specjalisty podanego przez mojego lekarza ogólnego.
    • najeczka87 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 26.09.10, 09:11
      nie polecam leków tylko skupienie się na rehabilitacji - udanie się do dobrego rehabilitanta może okazać się zbawienne. Poza tym polecam również pływanie na grzbiecie - rozluźnia mięśnie kręgosłupa.
      w razie jakichkolwiek pytań pisz do mnie na maila : najka_x@poczta.fm
    • fohow-feniks Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 07.10.10, 12:48
      Witam serdecznie. Reprezentuje korporację FOHOW-FENIKS. Wswojej ofercie posiadamy między innymi faradyczne rozgrzewające pasy lecznicze (na szyje, kręgosłup,na stawy kolanowe). Podstawę faradycznych pasów leczniczychstanowią:warstwa specjalnego materiałuz wplecionymi półszlachetnymi minerałami (główna role gra nefryn)w tym również meteorytami, które emitują promienie podczerwone oraz magnesy o niewielkiej mocy, rozmieszczone w szczególny sposób. Cały asortyment firmy FOHOW- FENIKS mozna zobaczyć na stronie www.bielsko-v25.pl. Kontak do mnie malgorzata.wojcieszak@onet.pl 507-432-192. Pozdrawiam
      Małgorzata Wojcieszak
      Fohow-Feniks
    • kathrine12 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 02.11.10, 18:52
      www.chorobykregoslupa.eu

Ogromna skuteczność w walce ze schorzeniami kręgosłupa, bólem. 15-letnie doświadczenie oraz profesjonalizm sprawia , że ludzie wracają do zdrowia. Pomagamy ludziom nawet w bardzo ciężkich przypadkach. POZBĄDŻ SIĘ BÓLU KRĘGOSŁUPA .

17-852-70-30
    • rafalbm Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.11, 13:59
      mi strasznie drętwiały ręce i barki i kilka dni temu dostałem numer do masażystki- nastawia kręgosłup, w ogóle tego nie czuć i bierze co łaska. byłem dwa razy u niej i czuje sie super juz teraz. Moge Ci podać e-malia bo numeru nie bede rozpowszechniał- karolina.masaz@wp.pl
      Pozdrawiam Robert
    • med_polonia_poznan Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.02.11, 13:33
      Szanowni Państwo

Zabieg termolezji to nowoczesna metoda, która poprzez kontrolowane uszkodzenie struktur nerwowych skutecznie umożliwia pozbycie się chronicznego bólu. Zabieg ten jest zalecany w przypadku leczenia długotrwałego, jednostajnego bólu pochodzącego z kręgosłupa, nerwów czaszkowych, korzeni nerwowych lub układu współczulnego. Pomaga również w przypadku bólu spowodowanego niektórymi chorobami onkologicznymi, zwłaszcza rakiem trzustki, żołądka macicy i pęcherza moczowego. W trakcie tej kuracji można zlikwidować, bez trwałego uszkodzenia tkanki nerwowej, dolegliwości wynikające również z chorób naczyniowych.
      Długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych, wiąże się z wystąpieniem skutków ubocznych, dlatego termolezja to doskonałe rozwiązanie przeznaczone dla osób, które chronicznie odczuwają ból. Istotą termolezji jest uszkodzenie struktur nerwowych poprzez kontrolowane działanie temperatury. W Poradni Przeciwbólowej w Med Polonii zabieg termolezji przeprowadzany jest w mało inwazyjny sposób. Nie wymaga znieczulenia ogólnego, więc jest obarczony minimalnym ryzykiem. Przeprowadza się go w trybie tzw. chirurgii dnia jednego. Oznacza to, że pacjent opuszcza szpital już 2-3 godziny po zabiegu.
    • anja-1985 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.02.11, 14:46
      Mino mojego wieku ....jak widać wyżej :) miewałam częste bóle kręgosłupa. Związane to było m.in z siedzącym trybem pracy. Naprawdę dużo czasu przesiadywałam w biurze...a jak wiadomo podczas siedzenia kręgosłup najbardziej jest obciążony......Potem ciąża....czyli ogólne poczucie zmęczenia.....myślałam, że jak maleństwo będzie na świecie sytuacja zmieni się na lepsze......
      myliłam się ..i to bardzo ;(
      od jakiegoś czasu nie miewam bólów kręgosłupa.....mam metodę na świetny, domowy relaks....zamiast masażysty....zamiast lekarstw...inwestycja jednorazowa....

nie chce tu czegokolwiek reklamować....bo nie o to chodzi....ludzi, którzy chcieliby pomocy z mojej strony, są ciekawi co mi pomogło zapraszam do pisania maili ....

odpowiem na każdy POWAŻNY mail.

kostiur@o2.pl

Pozdrawiam
      • gienia19511216 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.07.11, 13:49
        witam. jestem zainteresowana Pani metodą leczenia bólu kręgosłupa.mam bardzo ostre bóle od pośladka prawego przez udo aż do stopy. ani leżeć, ani siedzieć ,ani chodzić.proszę o radę. dziekuję. Pozdrawiam.Odpowiedż na gazetowy lub: gieniam51@wp.pl
        • physiosport Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.07.11, 17:37
          Objawy które Pani opisała bardzo często są spowodowane zbyt dużym napięciem mięśniowym. Bardzo często wystarczy jedna terapia, aby je zlikwidować. Oczywiście nie można postawić diagnozy bez badania pacjenta. Proszę znaleźć w swojej okolicy kogoś kto pracuje terapią tkanek miękkich, osteopatę, lub terapeutę manualnego. W Gdyni zapraszam na Wejherowską 19,
          physio-sport.pl
      • jolantajka Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 17.09.12, 16:11
        Ja polecam nowy, porządny, najlepiej termoplastyczny materac z siedmioma strefami twardości. Ja kupiłam na przyjemnysen.pl/ i problemy z bólami pleców się skończyły, w końcu 1/3 życia spędzamy w łóżku :) trzeba zadbać o komfort snu :)
    • kamila_soban Re: ELEKTROSTYMULACJA 08.03.11, 21:08
      Oczywiście trzeba leczyć przyczyny bólu, ale sporą ulgę w cierpieniu daje elektrostymulacja metodą TENS za pomocą małych podręcznych aparatów. Działa jak środek przeciwbólowy, ale jest dużo bezpieczniejsza, bez efektów ubocznych i raczej tańsza od leków.
    • patryycja_1987 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 25.03.11, 20:38
      Hej, w moim wypadku bóle kręgosłupa wynikały z ciągłego siedzenia przy biurku i w samochodzie. Co pomogło:
      - regularne ćwiczenia ( ja akurat chodzę na zajęcia samoobrony dla kobiet, bo bardzo mnie tam motywują, nie potrafię zmusić się do ćwiczeń na siłowni lub fitness, poza tym na zajęciach na które chodzę prowadzi specjalista i jak mu powiedziałam jakie mam problemy, zwraca szczególną uwagę na ćwiczenia, które były dla mnie dobre, podpowiedział mi też jak ćwiczyć w domu)
      - kilka masaży leczniczych u Pana Piotra Filanowskiego, polecam (www.odnowaizdrowie.pl)

pozdrawiam
    • manteron Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 28.03.11, 17:36
      Na bóle kręgosłupa polecam urządzenie medyczne Medlight 630PRO:) Warto zajrzeć na stronę, zapoznać się i oczywiście kupić:)
      • artur.rehabilitant Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.02.13, 14:26
        Super że ktoś założył taki temat.
        Ja przede wszystkim polecam ćwiczenia i zbiegi z fizykoterapii.
        Jeśli dużo pracujecie w pozycji siedzącej to wybierajcie "zdrowe"
        krzesła komputerowe, polecam też klękosiad.
        Fajną sprawą są też maty do masażu.
        W wypadku maty trzeba skonsultować się z lekarzem , ponieważ nie przy wszystkich schorzeniach jest wskazane jej używanie.
    • lili-6 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 03.04.11, 21:18
      zalezy jakiego typu sa bóle lecz moge polecić lek ktory pomógł mi po 25 latach
      ZEEL-T firmy heel spróbój bo warto
      pozdrawiam
      • michalinka72 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 10.04.11, 17:09
        A macie jakieś doświadczenia z rehabilitacją? Myślicie, że faktycznie może pomóc na dłuższy czas? :>
    • zmartwiona_natka Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 14.04.11, 16:24
      Mi generalnie mało co pomaga, też wiec chetnie bym sie dowiedziala. czasem jakis skutek odnosily masaze, ale trzeba trafic na dobrego specjaliste, zeby naprawde cos zadzialalo...
      • mummy80 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 22.04.11, 12:22
        @zmartwiona_natka - dokładnie, zgadzam sie! jak juz gdzies pisalam, moj tata leczyl sie w klinice vertebralia i sobie chwali, to ja tez polecam, bo jak sie trafi do kogos niesprawdzonego skutki moga byc oplakane
        • zmartwiona_natka Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 06.05.11, 13:20
          Dzięki za pomoc! Zapisalam sie do Vertebralii i po pierwszych 2 wizytach jestem mega zadowolona. Powiedzieli, ze operacja mi nie grozi:)
    • euforytet Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 29.04.11, 12:17
      Jest wiele sposobów na tę dolegliwość, wszystkie jednak zaczynają się od wizyty u lekarza, warto poczytać na ten temat np.: zdronet.pl/bol-kregoslupa-bol-plecow---jak-leczyc,329,czytelnia.html
      Pozdrawiam
    • zmartwiona_natka Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 09.05.11, 11:42
      A ja lecze sie u dr Alexandra Krafta
      • mummy80 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 16.05.11, 15:36
        słyszałam, znam, podobno jest swietny. Trafiłas w dobre rece!
    • mommy0507 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 01.06.11, 09:04
      Ja darze zaufaniem rehabilitantow w centrum rehabilitacji feel better w krakowie. Nie tylko pomogli mi walczyc z bolem, ale przede wszystkim skupili sie na przyczynie bolu. I tu sie okazalo, ze mam zla postawe, slabe miesnie brzucha i do tego za bardzo napiete miesnie nog. Dostalam zestaw cwiczen i teraz juz sama kontunuuje. A bol nie wraca:-) Szczerze ich polecam!
      • physiosport Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 12.06.11, 22:45
        Również zgadzam się z poprzednikami. Przede wszystkim dobra diagnoza. Bardzo częstym błędem w terapii jest koncentrowanie się tylko na miejscu bólu Problem może mieć swoje źródło w całkiem innym miejscu (np stary uraz stopy lub kolana który nie został do końca wyleczony). Ból może się objawiać w krzyżu, ale sam masaż kręgosłupa i wzmocnieni gorsetu mięśniowego nie przyniesie nam zadowalających efektów (długoterminowej poprawy-wyleczenia).
        W Gdyni,takie holistyczne podejście do pacjenta proponujemy w PHYSIO SPORT.
        www.physio-sport.pl
        • karolinium1986 Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 24.01.12, 15:46
          Ból kręgosłupa najlepiej leczyć za pomocą kinezyterapii, w której środkiem leczniczym staje się wykonywane ćwiczenie. No i najlepiej wybrać takiego rehabilitanta, który dojeżdża do domu pacjenta. Wiem, że w Warszawie tak działa Rehabilitacja Mobilna (jak sama nazwa wskazuje ;) PatMedik. W sumie taki wybór jest dość dobry, bo kinezyterapia może być stosowana jako jedyna forma leczenia, więc nie trzeba dokładać na jeszcze inne zabiegi.
    • pomorskirehabilitant Re: Pomorski Rehabilitant 16.07.11, 09:35
      Jeżeli ktoś potrzebuje profesjonalnej domowej rehabilitacji na terenie Trójmiasta to zapraszam. Pomorski Rehabilitant www.pomorskirehabilitant.pl/buttons.htm
    • pomorskirehabilitant Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 28.07.11, 08:20
      Na bóle kręgosłupa polecam REHABILITACJE DOMOWĄ www.pomorskirehabilitant.pl
      Gdyby ktoś miał pytanie i chciał uzyskać specjalistyczną porade to proszę o kontakt mailowy.
    • otwartanaproblemy Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 26.12.11, 21:03
      Ja od pewnego czasu używam urządzenia medlight 630PRO. Mi pomaga, jest łatwy w w użyciu, a także mały i poręczny. podaje link do strony :) www.medlightpolska.pl/
    • 1witoldc Re: co może pomóc na ból kręgosłupa?? 31.12.11, 18:01
      martita60 napisała:

> zalozylam te forum zeby pomoc ludziom w zwalczaniu bólów kręgoslupa, niestety
      > ten problem także mnie dotyczy, jesli ktos zna jakiś skuteczny sposób na bóle
      > kręgosłupa może się tu ladnie wpisac
      Bóle kręgosłupa - nie tyko pomóc ale się ich pozbyć!
      Skrzywienia i dysfunkcje kręgosłupa, złogi i toksyny w mięśniach przykręgosłupowych, zaburzenia bioenergetyczne są PRZYCZYNĄ ucisku na korzenie nerwowe i odruchy rdzeniowe, który powoduje BÓL i OBJAWY CHOROBOWE. Aby bezpiecznie i skutecznie pozbyć się bólu trzeba usunąć PRZYCZYNĘ. 1. Doprowadzić kręgosłup do prawidłowej pozycji 2. oczyścić organizm ze złogów i toksyn 3. przywrócić przepływy bioenergetyczne ( informacji do mózgu). Chcesz być zdrowy? Więcej informacji na www.kreg.pl Pozdrawiam Witold

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka