Dodaj do ulubionych

2,5 miesiąca-nie chce jeść!!!

07.05.10, 14:27
Proszę o pomoc,może ktoś miał podobną sytuację z tak małym dzieckiem.Moja córka ma 2,5 mies.i od jakiegoś czasu straciła apetyt,a od 4 dni nie je prawie nic!!Jeśli już zassie pierś to pociągnie dosłownie kilka razy i zasypia.Pediatra zlecił badania:morfologię z rozmazem,ob,crp,analizę moczu,wszysko wyszło dobrze a dziecko z dnia na dzień je coraz mniej.Dzisiaj zjadła(w zasadzie to napiła się z piersi) o godz.9 i do tej pory odmawia jedzenia.Poza tym nie wykazuje objawów głodu i oprócz tego że dużo śpi(wcześniej spała bardzo mało) nie widać po niej choroby.Odchodzę już od zmysłow,nie wiem co robić,próbowałam już karmić z butelki,łyżeczką,wszystko na nic!Nie wiem co może byc przyczyna niejedzenia u tak małego dziecka i jak długo taka sytuacja może potrwać,boję sie że w końcu wylądujemy w szpitalu.Prosze o jakieś rady,może należałoby zrobić jeszcze jakieś badania?Może ktoś miał taki problem ze swoim maluchem?
Obserwuj wątek
    • lilou75 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 07.05.10, 15:40
      Rozumiem że pediatra osłuchał dziecko i nie ma zmian wskazujących na ewentualną
      infekcję w oskrzelach/płucach? Duszności?
      Mój aktualnie trzylatek kiedy pierwszy raz miał totalnie bezobjawowe (zero
      kaszlu) zapalenie płuc miał 3,5 mca, zupełnie odmówił wtedy jedzenia z piersi,
      butelki również nie chciał. Przez dwa tygodnie nie przybrał na wadze ani grama
      co u takiego niemowlaka jest podejrzane. Pojechaliśmy do szpitala, tam od razu
      zobaczyli duszności na klatce piersiowej. RTG potwierdziło zmiany w płucach. Do
      domu już nas nie puścili, zostaliśmy w szpitalu na antybiotyku.
      CRP jest u Was w normie, zatem to nie stan zapalny... Ale mnie by niepokoiła ta
      zwiększona senność u malucha, jeśli wcześniej był aktywniejszy.
      Może jeszcze inny pediatra?
      Przepraszam, nie chcę budować sytuacji paniki, ale sama z moim starszym synkiem
      przechodziłam wielokrotnie infekcje które kończyły się przez jego niejadztwo
      odwodnieniem i pobytem w szpitalu, dlatego w takich sytuacjach trzeba być
      szczególnie czujnym.

Mam jednak nadzieję że to u Was chwilowe i zaraz wszystko wróci do normy.
      Trzymam kciuki.

• mym10 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 07.05.10, 18:09
        Tak,Mała była osłuchwana dwukrotnie(wtorek i czwartek)przez dwóch różnych pediatrów i nic niepokojącego nie zauważyli.Rozkładaja ręce i nie wiedzą jak pomóc,jeden z nich wypisał skierowanie do szpitala na wypadek gdyby nie było poprawy i tyle z ich strony.Na razie jest bez zmian,staram sie ją często przystawiać do piersi,aby zjadła cokolwiek i na razie czekamy...Dziekuję za odpowiedź i liczę,że może ktoś jeszcze coś podpowie.
        • asica-4 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 08.05.10, 09:58
          U mojej małej zaczeło się niejedzenie jak miała 3 miesiące zaczełam
          karmić ją wyłącznie przez sen bo na jawie odmawiała jakiegokolwiek
          jedzenia przetrzymywałam ja nawet ponad 20 godzin tak jakby w ogóle
          nie odczówała głodu w chwili obecnej ma już 7 miesięcy problem się
          nie zmienił lekarze rozkładają ręce byłyśmy w szpitalu bo się
          odwodniła robili jej badania wszystkie wyniki prawidłowe gdzie
          szukac dalej nie wiem naprawde brak mi już sił moje macierzyństwo
          przestało mnie cieszyć teraz to jest nieustanna walka o to by zjadła
          cokolwiem niestety nie wiem kiedy to się skończy.Odnośnie tego
          długiego spania to odwiedziłabym na Twoim miejscu endokrynologa bo
          być może to niejedzenie plus to dlugie spanie może być przyczyną
          tarczycy ja już endokrynologa odwiedziłam oczywiście nic mi nie
          pomogł
          • mym10 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 09.05.10, 07:59
            Dziękuję Ci za odpowiedź i choć nie jest pocieszające to co napisałaś to doskonale rozumiem co czujesz i bardzo współczuję.Ja już raz to przeżyłam z moją starszą córką i łudzę się że to co teraz przechodzę z drugą jest tylko zbiegiem okoliczności i w krótce minie.Moja starsza(obecnie 9 lat)córka podobnie jak Twoja w wieku 3-3,5 miesiąca przestała jeść.Nie chciała ssać piersi o butelce nie było mowy,bez przerwy płakała(chyba z głodu) a jeść nie chciała.Miała porobione w szpitalu chyba wszystkie możliwe badania i wszystkie wyniki były prawidłowe.Karmiliśmy ją strzykawką i ciągle podstawiałam jej butelkę.Po jakimś czasie złapała ale nigdy nie jadła dobrze ani dużo.Pocieszające jest to że z czasem z tego wyrosła i choć trwało to ok 2 lat i spowodowało u mnie nerwicę to obecnie jest zdrową i śliczną dziewczyną i z jedzeniem nie ma większych problemów.Zyczę Tobie i sobie również aby niejedzenie naszych maluchów nie trwało tak długo.Pisząc ten post miałam nadzieję,że ktoś mając podobne doświadczenie znalazł przyczynę niejedzenia zdrowych przecież dzieci.Nie chciałabym przechodzić przez to jeszcze raz,ale wszystko wskazuje niestety na to że tak będzie..
    • analist73 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 09.05.10, 08:26
      Na pocieszenie.
      Moja córka miała trochę ponad 3 miesiące jak przestałą jeść brała pierś do buzi
      i zaraz wypluwała. Lekarka kazała zrobić na wszelki wypadek morfologię, mocz -
      wyniki dobre (prócz płytek - ale to chyba nie miało na wpływu). Dziecko
      osłuchowo czyste, bez gorączki, poza nie jedzeniem i obsypaniem (jest
      alergikiem) zero innych objawów. Lekarka oglądnęła uszy, po ich wyleczeniu
      apetyt wrócił do normy (choć zwolniła z przybieraniem na wadze).
      • mym10 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 09.05.10, 10:00
        Uszy były badane,wszystko ok..
    • hanadoma Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 10.05.10, 06:39
      a mocz badałaś? infekcje ukł. moczowego daja takie objawy.
      • mym10 Re: 2,5 miesiąca-nie chce jeść!!! 10.05.10, 07:51
        Tak,analiza moczu wyszła dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka