23.04.10, 16:40
byłam dzisiaj z Bunią u weterynarza. zrobił jej USG - nie będzie miała
psiaczków! umówiłam się wstępnie na sterylizację, ale co mnie zaniepokoiło po
wizycie u weta... aby móc zrobić USG, weterynarz wygolił Buni włoski na
brzuszku i przed chwilą podczas zabawy zauważyłam, że właśnie tam ma długą na
6 cm bliznę wzdłuż brzucha...
możliwe, że była wysterylizowana, a nadal ma cieczkę? czy może przeszła inną
operację?
nie zauważyłam tego od razu u lekarza, dlatego go nie spytałam. on też nic na
ten temat nie powiedział.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: usg 23.04.10, 17:15
      Mogła mieć sterylizację, mogła mieć inną operację.
      Ale jak na moje oko to była to inna operacja, bo jeśli lekarz robił USG macicy to by zapewne zobaczył, że jej nie ma.

Ale są suki mające cieczkę po sterylizacji. Tak się zdarza, gdy lekarz pozostawi np odprysk jajnika
      • aczka5 Re: usg 23.04.10, 17:20
        w przyszłym tygodniu idę na kontrolę, bo mała załapała jakieś zapalenie i od 5
        tygodniu cały czas krwawi. już mniej, ale jednak. ma przyjmować 5 dni tabletki.
        i właśnie wtedy spytam, czy jest w stanie stwierdzić co to za blizna.

dzięki tenshii za odp.
      • an3czka2 Re: usg 23.04.10, 18:50
        Na mój gust, powinnaś skonsultować się z innym weterynarzem, tak dla pewności.
        Miałam psa poprzedniego 14 lat i spotkałam się z takimi cudami wymyślanymi przez
        weterynarzy, że szkoda słów.Kiedy miał 9 lat lekarka stwierdziła u niego raka,
        natychmiast chciała operować. Ja dla pewności poszłam do drugiego i okazało się
        że żadnego raka nie ma, a tylko zapalenie gruczołów. Parę dni tabletki,
        wyczyszczenie i spokój był. Wszędzie są czarne owce, niestety. Dziwne że w ogóle
        nie zapytał na co była operowana? i kiedy.
        • aczka5 Re: usg 23.04.10, 19:55
          an3czka2, Bunię znalazłam w styczniu tego roku, więc nie potrafiłabym mu
          odpowiedzieć na co była operowana. ta blizna jest mało widoczna - taka delikatna
          biała pręga, a w jednym miejscu jest takie małe zgrubienie - - mógł nie zauważyć

w ogóle co mnie bardzo zaskoczyło, to po badaniu użył stwierdzenia, że 'macica
          jest pusta'. teraz tak myślę - czy to znaczy że jej nie ma, czy że nie ma
          żadnego guza, czy zarodka... bo generalnie po pierwsze chciałam się upewnić na
          100%, czy nie doszło do zapłodnienia, a po drugie lekarz chciał sprawdzić, czy
          oprócz zapalenia nie ma jakiejś zmiany nowotworowej.

w środę idę do niego - zobaczę co powie.
          • semi-dolce Re: usg 23.04.10, 20:57
            aka delikatn
            > a
            > biała pręga, a w jednym miejscu jest takie małe zgrubienie

Jesli jest to blizna własciwie przez całą długość brzucha (tzn do żeber) tak po
            środku, między listwami mlecznymi, to może byc to pozostałość po cesarce.

> w ogóle co mnie bardzo zaskoczyło, to po badaniu użył stwierdzenia, że 'macica
            > jest pusta'.

To znaczy, że suka nie jest w ciąży.
            • an3czka2 Re: usg 25.04.10, 01:01
              Zrób tak jak mówisz, sprawdź u drugiego i zapytaj po prostu co on o tym myśli.
              Powiedz że swoją kochana sunię znalazłaś i nie wiesz skąd ta blizna, i co może
              oznaczać. To najlepsze wyjście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka