Dodaj do ulubionych

zapchane gruczoły

05.01.11, 16:02
Witam wczoraj byliśmy u weta na szczepieniu i przy okazji wyszło że ma zapchane gruczoły okołoodbytowe zostały wyciśnięte ale jestem przerażona bo Nico strasznie piszczał ,ze zdenerwowania zapomniałam się zapytać czy te zapchane gruczoły już zostały odetkane na zawsze .Proszę jeżeli ktoś wie coś więcej to proszę o napisanie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agatek28 Re: zapchane gruczoły 05.01.11, 16:48
      Witaj.
      Za bardzo ci chyba nie pomogę...jak byłam po świętach ze swoim Guciem na kontroli bo coś mi się drapał...nie mając nic na skórze ani żadnego insekta...to tez mu wet sprawdzała czy nie ma zapchanych . I okazało się że troszkę były. Pytałam czy to boli to powiedziała że nie boli ale jest nieprzyjemne;/ Mój psiaczek ma już 6 miesięcy i muszę przyznać że nie piszczał. Nie powiem żeby był zachwycony bo z tego co widziałam nie jest to fajne;/ Gdy zapytałam czy to się często zatyka powiedział że to zależy od psiaczka...jeden ma bardziej zapchane inny mniej...jednemu częściej tak się dzieje innemu rzadziej;/ Tak więc nie wiem jak to będzie z twoim maluchem ale nic się nie bój....pewnie inne dziewczyny pomogą;) Pozdrawiam.
      • olla09 Re: zapchane gruczoły 05.01.11, 17:04
        Mój Figuś też miał wyciskane te gruczoły , miał ich tak duże że tarł aż tyłkiem . U weterynarza też mi piszaczał , a jak wyciskałam mu w domu to w ogóle mi nie piszczał. Nie ma się co martwić pani weterynarz mówiła mi , że to nie jest nic groźnego , ale trzeba mu to wyciskać tak co 10 dni , ale ja to robię rzadziej . Tylko tak często mu to robiłam jak był bardzo malutki. Nie martw się ;) Pozdrawiam;]
        • agatek28 Re: zapchane gruczoły 05.01.11, 17:16
          olla09 napisała:

> Mój Figuś też miał wyciskane te gruczoły , miał ich tak duże że tarł aż tyłkiem
          > . U weterynarza też mi piszaczał , a jak wyciskałam mu w domu to w ogóle mi ni
          > e piszczał. Nie ma się co martwić pani weterynarz mówiła mi , że to nie jest ni
          > c groźnego , ale trzeba mu to wyciskać tak co 10 dni , ale ja to robię rzadziej
          > . Tylko tak często mu to robiłam jak był bardzo malutki. Nie martw się ;) Pozd
          > rawiam;]

Oooo...nie wiedziałam że można samemu. Nie boisz się ? Chyba bym się nie zdecydowała sama mu to wyciskać...ze strachu po prostu.;/
    • an3czka2 Re: zapchane gruczoły 05.01.11, 18:55
      Witaj.
      Nie wpadaj w panikę, to nic strasznego. Są pieski że same sobie opróżniają, ale nie które nie robią tego. W tedy trzeba się udać do weta lub zrobić to samej. Ja to robiłam u poprzedniego sama, ale u małej dotychczas nie było potrzeby. Ostatnio zrobiła to weterynarz przy okazji badania. Jeżeli nie są fest zaczopowane, to to nie boli. Psy nieraz panikują, gabinet i strach robi swoje. Jak będziesz następnym razem, przyglądnij się dobrze jak to robi i sama to rób jak dasz radę. Ja to robię przy kąpieli. Sprawdzam czy są pełne i wyduszam, ale trzeba umieć to zrobić. Moja dotychczas robiła to sama, ale ostatnio jej się trafiło u weta. Gruczoły niestety się wypełniają co jakiś czas, taka natura. Dasz radę. Pozdrawiam.
      • shih-an Re: zapchane gruczoły 05.01.11, 19:42
        Według mnie opróżnianie co 10 dni to dosyć często, ale skoro tak powiedział wet... :/
        Myślę, że jeśli pies ma tak często zapchane gruczoły, że co 10 dni trzeba mu je opróżniać, to może warto by było porozmawiać z wetem o ich usunięciu?...
        Rozumiem 2-3 razy w roku, ale co kilka dni???
        Ja jeszcze NIGDY nie miałam tego problemu z żadnym z moich psów. Nie wiem czym to jest spowodowane. Może po prostu mam szczęście :)
        • olla09 Re: zapchane gruczoły 06.01.11, 09:05
          shih-an napisała:

> Według mnie opróżnianie co 10 dni to dosyć często, ale skoro tak powiedział wet
          > ... :/
          > Myślę, że jeśli pies ma tak często zapchane gruczoły, że co 10 dni trzeba mu je
          > opróżniać, to może warto by było porozmawiać z wetem o ich usunięciu?...
          > Rozumiem 2-3 razy w roku, ale co kilka dni???
          > Ja jeszcze NIGDY nie miałam tego problemu z żadnym z moich psów. Nie wiem czym
          > to jest spowodowane. Może po prostu mam szczęście :)
          >
          Mi tak weterynarz zalecił jak był on 4 miesięcznym szczeniaczkiem. A teraz mu wyciskam tak co 2 miesiące ;)
    • an3czka2 Re: zapchane gruczoły 06.01.11, 11:17
      Shih-an ma rację, ja też nie robię tego tak często, wydaje mi się że im częściej robi się to , to narasta wypełnianie, bo to stymuluje się. Może nie mam racji. Moja na razie opróżniała sama, raz u weta to robiłam, a tak przy myciu porządnie po prostu myję pupsko. Pozdrawiam.
    • kar0la Re: zapchane gruczoły 02.02.11, 21:05
      hej, też miałam taki problem z moim, co kwartał mniej więcej z ta przypadłością do weterynarza chodziliśmy- za 1 razem nie wiedziałam co jest-pies w czasie spaceru dosłownie tarł pupa o ziemię, nie wyciskaliśmy mu "na wszelki wypadek" tylko wtedy gdy zaczynały występować objawy.... i tak przez całe jego życie miał. Pozdrawiam
      • bestraga Re: zapchane gruczoły 03.02.11, 15:22
        tez to mialam ..u wszystkich psów (podobno sunie nie maja tego),czesciej lub rzadziej , ale slyszalam ze jezeli pies duzo biega i je twardsze jedzenie , to mu się tam samo masuje przy wydalaniu i nie ma tych gruczolow zapchanych. Ale z tym moim obecnym to zarzyla mi sie dodatkowa sprawa.Bylam na przegladzie i gruczoly miala zapchane i to dosyc mocn , weterynarz wycisnal , powachal , i powiedzial ze jednak jeszcze da zastrzyk antybiotyku i mam potem przyjsc na przeglad.Tak zrobilam ,ale na przegladzie byl inny wet , obejrzal z zewnatrz , nic nie wycisnął i powiedzial ze jednak jeszcze trzeba antybiotyk i jakies czopki aby sie te zlogi rozpuscily troche .Przyszlam znowu , byl ten pierwszy wet, i powiedzial ze niepotrzebna byla ta druga tura antybiotyku i copki , bo tamten mlody , bez doswiadczenia nie wiedzial ze Shih tzu maja tam pod ogonem te "obrączke po prostu taka dosyc wywinieta ijakby obrzmialą - one tak maja .Bylo mi zal pieseczka , co tyle antybiotyku wziął bez potrzeby.Pisze aby na to uczulić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka