23.05.11, 15:13
Czy wasze psy też się tak boją burzy? Nasza Misia się tak panicznie boi że albo nie schodzi z kolan albo trzeba ją na rękach nosić bo się cała trzęsie. Wczoraj jak była burza do biegała za każdym grzmotem a to do mnie,a to do chłopaka jakby sprawdzała u kogo będzie bezpieczniej, a później była na nas obrażona do wieczora jakbyśmy to my tą burze sprowokowali. Macie jakieś sposoby jak sprawić żeby się tak nie bała?
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: burza 23.05.11, 15:52
      Może to okrutne, ale ja po prostu mówiłam spokojnie do małej- nic się nie dzieje, spokojnie. Tak kilka razy i nie brałam na rączki, dlatego że pomyślałam co będzie jak będzie sama w domu i burza przyjdzie. Starałam się ją ignorować, aby pokazać że burza to nic złego, że to zupełnie normalna sprawa. Z poprzednim też nie miałam kłopotu. Pozdrawiam Ania.
    • zawsze-magda27 Re: burza 23.05.11, 17:56
      Podczas burzy powinnaś zająć czymś pieska np wspólną zabawą, rzucaniem piłki, wtedy piesek nie będzie się skupiał na grzmotach tylko na zabawie. Tym sposobem z czasem nauczy się, że burza to nic złego
    • megg_mb Re: burza 23.05.11, 21:11
      U nas podobnie jak u Ani, pierwszą burzę Maylo obszczekał, drugą podobnie lecz już słabiej, dzisiejszej nocy zachowywał się już normalnie czyli na nasze "spokojnie to tylko burza" ulokował się w legowisku i leżał. Faktycznie trzeba je nauczyć, że to coś normalnego jak np: remont u sąsiada czy alarm p.pożarowy:-))
      • adzikkkkk Re: burza 23.05.11, 21:19
        hehe, starałam się zastosować tę metodę na "spokojnie to tylko burza" i nie zwracanie uwagi, skutkiem czego miałam...siku w pokoju ze strachu i kulącego się w kącie psa. Ale popróbuję jeszcze, albo spróbuje ją zabawić. Faktycznie niedobrze, że ją tak noszę i trzymam na kolanach ale żal mi jej. No i ona nie jest już szczeniaczkiem więc chyba tak szybko się nie nauczy, ale potrenujemy.
        dzięki za odpowiedzi:)
    • maby-baby Re: burza 23.05.11, 23:00
      Moim suniom nawet oka się nie chce otworzyć :)
    • kocik74 Re: burza 23.05.11, 23:25
      Nasz Czaruś najchętniej w czasie burzy wyszedłby na dwór i oglądał pioruny. Jak był szczeniaczkiem bardzo podobały mu się fajerwerki i chyba to mu zostało z jego psiego dzieciństwa no bo teraz to już przecież młodzież mająca 1 roczek. :)
      • an3czka2 Re: burza 24.05.11, 09:31
        Lila też lubi fajerwerki, a i w burzę córka z nią wracała to nic sobie z tego nie robiła, bardziej ją deszcz denerwuje:), nie lubi mokrych łapek:)
        Pozdrawiam Ania.
        • bestraga Re: burza 24.05.11, 11:34
          a mój , ten co się przez rok bał ludzi i siedział pod szafa (był maltretowany bardzo przedtem)nagle wskoczył na kanapę przytulił się , prawie do mnie , ja się ucieszyłam, ze może wreszcie zaakceptuje mnie ...a tu się okazało że po 15 minutach nadleciała burza, ( wiedział wcześniej !) bał się bardzo , a potem sobie poszedł znów pod stół.
          • an3czka2 Re: burza 25.05.11, 09:31
            Dużo zwierząt wyczuwa zmiany pogody, tornada, trzęsienia ziemi itd. Czyli masz bardzo czujnego i mądrego psiaka, brawo:). Co do kochana na pewno cię kocha, może tylko jeszcze boi się tego okazać:). Jak by Tobie nie ufał, już dawno by was pogryzł, lub uciekł. Pozdrawiam Ania.
            • bestraga Re: burza 25.05.11, 11:25
              jesteśmy razem już trzy lata, wyszedł spod stołu po roku , a od roku umie się bawić i gonić "na niby ' ze mną. Gdy mnie pokochał niestety przestał się zgadzać na to bym wychodziła z domu i zostawiała go samego ! Gdy zostaje sam sika mi ze stresu pod drzwiami. Wracam i pierwsze co robię to lecę z mopem i wycieram! Miłość jak widać ma swoja cenę!
              • an3czka2 Re: burza 26.05.11, 10:11
                Masz rację, ale jesteś tolerancyjna i sprzątasz bo go rozumiesz:).Wiesz moja też nie lubi jak wychodzę, robi taką minę jak by miała za chwilę płakać, i mimo że są inni w domu mała śpi pod drzwiami aż wrócę. To chyba ich urok.Ale wiesz ostatnio kupiłam małej świetną zabawkę kule-smakule i jak wychodzę to wypełnioną zostawiam małej. Ma zajęcie na dobrych kilka chwil. Polecam. Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka