21.05.12, 10:19
wczoraj usunęłam młodemu z rzuchwy kleszcza. Bidulek ma pod skóra gule wielkości małej śliwki. Lekarz weterynarii powiedziała, że to odczyn po ukąszeniu i kazała obserwowac. Młody nie miał temperatury, co jest dobrym znakiem że prawdopodobnie kleszcz nie był zarażony (musiał siedzieć chyba od kilku godzin do kilku dni, sokro miał tak spuchnięte miejsce ukąszcenia) Obserwujemy go, na razie nie widac jakichś zmian w zachowaniu: je, bawi się... itp. Jutro zrobię mu badania krwi, sprawdzimy go na babeszioze..
Kurdę... czy któras tak miała?????????
Obserwuj wątek
    • iwona.jg Re: kleszcz 21.05.12, 10:33
      Myśmy tak mieli - Figiel miał gulkę pod okiem . Sam kleszcz odpadł ( ochrona działa) Tez byłam przerażona i pognałam do weta - obejrzała, kazała obserwować i nie panikować. Powiedziała,że jeśli pies jest zabezpieczony to ryzyko zakażenia jest minimalne. Posmarowała maścią ichtiolową i już. Gulka zeszła po 2 dniach.
      • adzikkkkk Re: kleszcz 21.05.12, 11:20
        U moich dziewczyn też tak było. Pani wet kazała obserwować, ale zeszło chyba po dwóch dniach. No to jest jednak ukąszenie, jak człowieka coś ugryzie to też robi się ślad. Jeśli ma apetyt, zachowuje się normalnie i ma humor, to chyba nie ma powodu do obaw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka