27.07.12, 13:48
No i zaczęło się , pojechałam dzisiaj z Viki do weta, bo podejrzanie trzepała uszami. Jak już Wam pisałam sunia ma osiem miesięcy i mam ją od 2 lipca. Okazało się że ma przewlekłe zapalenie uszu dostała Vetriderm oraz Aurizon do zakrapiania uszek . Wet powiedział , że może to byc długotrwałe leczenie i może nie wyleczyć sie . Bardzo się zmartwiłam.
Dodatkowo dostała na odrobaczenie Dehine oraz na kleszcze Fypryst - i 155 zł z mojego portfela !
Troszkę drogo ! Ale żal mi suni że w ten upał sie tak męczy. Uaktywniło się to trzepanie główka po powrocie z działki , myślałam że to chwilowe po zmoczeniu spryskiwaczem . Ponieważ to nie ustępowało po dwóch dniach odwiedziłyśmy weta.
Teraz będę zakraplała uszka przez 14 dni . Przez trzy dni tym pierwszym a potem przez 10 lekarstwem . Gdy objawy ustąpią to raz w tygodniu profilaktycznie tym płynem do pielęgnacji . Ot i mam kłopot.
Czy Wasze pieski maja myte zęby ? Chodzi mi o pastę do zębów i szczoteczkę !
Obserwuj wątek
    • an3czka2 Re: Uszka 29.07.12, 10:44
      Małgosiu z psami jak z dziećmi, ciągle coś może wyskoczyć. Są jednak pieski bezproblemowe, ale shih do nich nie należy:). Niby nie chorują, ale zawsze tam coś się przyplącze, ale wierz mi że z innymi rasami jest o wiele gorzej. Uszka u shih trzeba pielęgnować, znaczy czyścić(raz w tygodniu) i depilować z włosków. Ja tak zaczęłam robić i mam na razie spokój. Psy z długimi uszkami zawsze maja tendencje do zapalenia ucha, brak wentylacji robi swoje. Można jednak zapobiegać odpowiednią pielęgnacją. Jakoś dajemy sobie z tym radę. Mycie zębów u moich małpek odpada, nie lubią i już. Daję pałeczki do gryzienia z środkiem czyszczącym i z głowy, Lila ma 3 latka i nie ma kamienia, Fabcia 11 m-cy więc też ma czyściutkie. Co do kleszczy to warto zakupić Kiltix obróżkę ,,Bayera" są najbezpieczniejsze i na 6-7 m-cy, więc warto. Moje jeszcze nigdy kleszcza nie miały, i oby tak dalej. Pozdrawiam Ania z dziewczynami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka