Dodaj do ulubionych

Problem z kupami

13.04.13, 10:59
Mój mały Elmo wczoraj skończył 2 miesiące. Zabierając go od hodowcy (3 dni temu)otrzymałam szereg informacji o karmieniu. Niestety szczeniak był karmiony Pedigree Pal, a ja zmieniłam mu karmę na Royall bez wcześniejszego mieszania. Tak zalecił mi hodowca. Jednak wydaje mi się, że wprowadził mnie w błąd bo mały ma rzadkie kupy. Obawiam się o jego brzuszek. To nie jest chyba biegunka bo załatwia się około 3 razy na dobę. Dodatkowo cały się ubrudzi. Powiedzcie czy mam się bać i lecieć do weta czy to może u małych szczeniaków normalne?
Obserwuj wątek
    • 9czarna Re: Problem z kupami 13.04.13, 13:39
      Wydaje mi sie ze rzadkie kupy moga byc spowodowane nagła zmiana karmy. Nowa karme trzeba stopniowo mieszac z dotychczasowa karma,nie wolno nagle podawac innej karmy shih tzu maja wrazliwy przewód pokarmowy a szczególnie szczeniaki. Trzy razy dziennie robi rzadka kupke to jeszcze nie tragedia ale obserwuj malego, czy ma apetyt i nie jest apatyczny no i co najwazniejsze czy pije? Bo jesli apetyt sie pogorszy i pies bedzie bardziej osowiały to trzeba isc do weta. Mozesz zrobic małemu gorzkiej czarnej herbaty do picia to taki stary i naturalny sposób na rzadsze kupki. Ale mysle ze powodem tych zawirowan jest nagła zmiana karmy.
    • nikjar Re: Problem z kupami 13.04.13, 14:30
      myślę ,że to nagł zmiana jedzenia ,my tak mamy jak podamy kosteczki jako ciasteczka ze sklepu..o jaka wtedy była rewolucja mimo,że to były 3-4sztuki,ale nasz maluch ma 3 miesiace,nie nauczony i nagle cos nowego...sie działo
      od malego byl na oyal starter i gdy przechodzilismy na royala juniora to tez stopniowo <1:4,2:4,3:4: az do calosci doszło,taka faza jedna trawa gdzies kolo 3 dni i wten sposob spokojnie przeszlismy bez problemu na nowa karme.
      tak sobie mysle ,ale nie traktuj tego jako rady bo nie wiem czy to dobrze ,ale ja kupilabym tego pedigre co jadl i zaczela stopniowo wprowadzac royala mieszajac ,by uspokoic jednak te rewolucje,najwazniejsze jednak by piesek pil,by sie nie odwodnil.
    • nikjar Re: Problem z kupami 13.04.13, 14:34
      co do brudzenia to ja przyciełam mu włoski koło dupencji i problem praktycznie znikł,jak była rewolucja to brałam nawilżoną chusteczkę dla dzieci i wycierałam ,by póżniej nie miec niespodzianki na łózku jak się położe;)
      • an3czka2 Re: Problem z kupami 13.04.13, 15:38
        Ja tak jak czarna twierdzę że to zbyt dużo zmian na raz. Środowisko, jedzenie, i nowy właściciel. To duży stres dla malca. Karmę zmienia się zawsze stopniowo, nawet dorosłemu psu. Nawet wprowadzając coś nowego w menu, trzeba to u shih robić ostrożnie. Jeżeli luźne kupki nie ustąpią, powinnaś udać się do weta, aby uniknąć odwodnienia. Co do higieny , ja maluszkom po prostu myłam pupska wodą, po każdym zabrudzeniu. Można też zrobić to wilgotną chusteczką dla dzieci. Same z resztą się o to dopominały, czyściochy:). Tak w ogóle, to witamy w gronie zakręconych sihtsiarzy:).
        Pozdrawiam Ania.
        • bandziaa Re: Problem z kupami 13.04.13, 17:49
          Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Nie wytrzymałam i poleciałam do weta. Stwierdził, że to niestrawność i dał małemu dwie pigułki na biegunkę i probiotyki. Jak po dwóch dniach nie przejdzie to mam przyjść ponownie.
          • an3czka2 Re: Problem z kupami 14.04.13, 00:44
            Na pewno się wyklaruje i uspokoi. Probiotyki są dobre na niestrawności. Myslę że za dzień , dwa zapomnicie o tym. Tak jest z maluszkami :).
            Pozdrawiam Ania.
            • bandziaa Re: Problem z kupami 14.04.13, 21:41
              No już dzisiaj jest lepiej i nawet udało mu się załatwić na podkład a nie na podłogę ;-)
              • maria0511 Re: Problem z kupami 14.04.13, 23:23
                Dzielny chłopak szybko łapie gdzie należy się załatwiać oby tak dalej. Maria
                • an3czka2 Re: Problem z kupami 15.04.13, 20:05
                  Witaj.
                  Dzielny chłopak, trafił :). Jeszcze nie raz się uśmiejecie, jak wejdzie na podkład przednimi łapkami i zadowolony z siebie załatwi się na dywan, przekonany że trafił:). Oczywiście będzie oczekiwał pochwał i nagrody i musisz dać, pochwalić dobre zachowanie:). One są super jako szczenięta, my mieliśmy furę śmiechu z ich sukcesów i porażek:).
                  Pozdrawiam Ania.
                  • bandziaa Re: Problem z kupami 16.04.13, 10:11
                    to jest mały urwisek;-) siusiu pięknie robi na podkład zawsze, a na kupę obrał sobie miejscówkę przy drzwiach balkonowych więc musiałam położyć tam drugi podkład. Nie ma mowy żeby załatwiał sie na ten podkłąd do siusiania no chyba, że go w locie złapię i postawię na nim;-) Tak poza tym to może macie pomysł czym zastąpić podkłady. Są drogie, a mi ich baaardzo dużo idzie.
                    • an3czka2 Re: Problem z kupami 16.04.13, 10:35
                      Kochanie podkłady są najwygodniejsze, a pies to niestety droga inwestycja:).
                      Pozdrawiam Ania.
                    • shihmonka Re: Problem z kupami 16.04.13, 18:38
                      Mam pytanko, po ile kupujesz podklady i jakiej wielkości?
                      • bandziaa Re: Problem z kupami 16.04.13, 21:48
                        najtańsze jakie znalazłam to zwykłe apteczne Seni , za 5 sztuk 60x40 płace 6,90.
                        • shihmonka Re: Problem z kupami 17.04.13, 22:00
                          Faktyczne SENI są najtańsze i najlepsze, proponuję kupić tej samej firmy tylko 60 x 90 i przecinać na pół , rozmiar wychodzi taki sam a oszczędności spore. Cena tych większych to około 1,60 zł za sztukę.
                          • bandziaa Re: Problem z kupami 19.04.13, 09:35
                            O dzięki za informację;-) Na pewno tak zrobię ;-)
                            • bozka432 Re: Problem z kupami 19.04.13, 19:43
                              ja na podkłady dawałam jeszcze gazety ( 1 lub 2 warstwy) i jak zrobił kupkę to podkład został czysty i nie musiałam go wyrzucać, a często łapałam go też na siku, które nie zdążyło przemoknąć na podkład i też wystarczyło wymienić gazetę :) i tak podkład czasami nawet na 2 dni wystarczał, nie wymieniałam go co każde siku :) polecam ten sposób na ograniczenie kosztów na takie podkłady ;) a kupowałam 90*60, nie przecinałam bo po przecięciu wysypywał się środek i musiałam to sklejać...
                              pozdrawiam :)
                              • bandziaa Re: Problem z kupami 26.04.13, 10:35
                                Hmm z gazetami dobry pomysł tylko Elmo wszystko co znajdzie to gryzie. Gazety w strzępkach by fruwały po całym domu;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka