muminek1506 22.12.10, 12:16 szukam jakiegoś fajnego i sprawdzonego przepisu na ciasto do strucli makowej. Masę kupiłam gotową w puszce. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corneliss Re: strucla makowa 22.12.10, 13:02 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,104868918,104868918.html tu moja rodzinna, przymierzam sie dzis wieczorem tez robie z gotowej masy smacznego! Odpowiedz Link
b-b1 Re: strucla makowa 22.12.10, 16:25 ...a możesz napisać, czy coś dodajesz do masy makowej, że po pokrojeniu strucli na kawałki masa makowa od ciasta się nie oddziela? Masz jakiś patent? Odpowiedz Link
niebieska.maupa Re: strucla makowa 22.12.10, 16:55 mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html Odpowiedz Link
corneliss Re: strucla makowa 22.12.10, 17:28 jesli to pytanie do mnie to uszlachetniam mase makowa miodem, ale przewaznie jest ona juz taka klejaca Odpowiedz Link
roxy361 Re: strucla makowa 22.12.10, 22:45 Zgadzam sie w 100% ten makowiec zawijany jest rewelacyjny, na blogu Doroty wszystkie ciasta sa super i co najwazniejsze udaja się. Warto tez czytac komentarze bo wyjasniaja wiele niepewnosci. Ja dodatkowo nakuwam gotowe strucle po bokach , wtedy para z maku ma sie gdzie ulatniac -mysle, ze dlatego mi nie pęka i skórka nie odstaje od ciasta. Nie robie z gotowej masy bo jest do niczego albo sucha albo wodnista, najlepiej zrobić samemu- to w sumie chwila roboty. Odpowiedz Link
budzik11 Re: strucla makowa 22.12.10, 23:09 Wow. dzięki za linka, nie planowałam w ogóle robić makowca, ale ten przepis tak mnie zachęcił, że zamiast planowanego seromaku (też z bloga Moje Wypieki) zdecydowałam się jednak na makowiec/makowce. Właśnie wyjęłam je z piekarnika, czekam na ostygnięcie, żeby polukrować. Pierwsze w moim życiu makowce, wyglądają świetnie - polecam przepis, bardzo prosty. Odpowiedz Link
jadwiga_r Re: strucla makowa 25.12.10, 12:14 Mak zmielony uprzednio przesmażam/odparowuję. Na pół kg suchego maku, jak doprawiam masę makową wsypuję 2-3 łyżki kaszy manny, aby manna ściągnęła nadmiar wilgoci z maku. Nastepnie rozwałkowane ciasto drożdzowe smaruję białkiem, nakładam masę makową i ponownie rozłożoną masę makową smaruję białkiem. Ciasto zwijam w rulon i owijam w nasmarowany tłuszczem papier. Po upieczeniu czekam, aż ciasto wystygnie w formie i dopiero wyjmuję Odpowiedz Link
b-b1 Re: strucla makowa 27.12.10, 16:15 Popełniłam struclę wg przepisu Dorotus i do bani mi wyszły...Mak ulepszyłam miodem , ale dalej osobno ciasto-osobno środek-rozpada się...nijak nie potrafię tego opanowac. Odpowiedz Link
misself Re: strucla makowa 29.12.10, 19:23 b-b1 napisała: > Popełniłam struclę wg przepisu Dorotus i do bani mi wyszły...Mak ulepszyłam mio > dem , ale dalej osobno ciasto-osobno środek-rozpada się...nijak nie potrafię te > go opanowac. Robiłaś z gotowej masy makowej? Odpowiedz Link
budzik11 Re: strucla makowa 30.12.10, 10:02 Ja odpowiem - robiłam z gotowej masy makowej Bakallandu - jako, że głównym składnikiem, wg etykiety - jest woda - więc najpierw porządnie odcisnęłam masę w gazie, dodałam trochę miodu, orzechy i 6 ubitych białek, jak w przepisie. Makowce wyszły wspaniałe, idealne. Odpowiedz Link
misself Re: strucla makowa 30.12.10, 11:09 budzik11 napisała: > Ja odpowiem - robiłam z gotowej masy makowej Bakallandu - jako, że głównym skła > dnikiem, wg etykiety - jest woda - więc najpierw porządnie odcisnęłam masę w ga > zie, dodałam trochę miodu, orzechy i 6 ubitych białek, jak w przepisie. Makowce > wyszły wspaniałe, idealne. I nie było za słodkie? My tę masę kupiłyśmy docelowo do kutii, ale była tak ohydnie słodka, że musiałam z niej zrobić makowiec. Nie odciskałam z wody i wszystko się przykleiło. Swoją drogą, na kij oni wodę dodają? Już tego nie kupię, lubię mielić mak. Odpowiedz Link
budzik11 Re: strucla makowa 30.12.10, 12:08 misself napisała: > I nie było za słodkie? wiesz, to pojęcie względne - ja lubię słodkie ciasta Mnie bardzo smakowało. > Swoją drogą, na kij oni wodę dodają? Już tego nie kupię, lubię mielić mak. woda jest tania, taniej wpakować do puszki 400g. (zgaduję, bo nie pamiętam) wody z dodatkiem maku (a' propos składu - na puszcze było napisane "fruits and nuts" - już pomijając te "fruitS", to "nuts" tam nie było wcale) niż 400g. maku z bakaliami. Odpowiedz Link
misself Re: strucla makowa 30.12.10, 12:44 budzik11 napisała: > > I nie było za słodkie? > wiesz, to pojęcie względne - ja lubię słodkie ciasta Mnie bardzo smakowało. Fakt, względne Też lubię słodkie, ale mak z cukrem I miodem to już dla mojego podniebienia za dużo dobrego Dlatego nie robiłyśmy z tego kutii, bo by się nie dała jeść. > woda jest tania Też fakt, nie pomyślałam o tym, że to wypełniacz był po prostu. Można pisać fruitS Ale faktycznie, no nuts. Odpowiedz Link
misself Re: strucla makowa 29.12.10, 19:22 Na przyszłość: mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html Na jedną puszkę polecam ciasto z 2/3 proporcji z tego przepisu Wyszedł boski, bo ta masa z puszki jest ohydnie słodka, a ciasto bardzo delikatnie, więc dobry kontrast. Odpowiedz Link
b-b1 Re: strucla makowa 29.12.10, 19:29 misself napisała: > Na przyszłość: > mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html > Na jedną puszkę polecam ciasto z 2/3 proporcji z tego przepisu > Wyszedł boski, bo ta masa z puszki jest ohydnie słodka, a ciasto bardzo delikat > nie, więc dobry kontrast. Czytałaś w moich myslach? Robiłam dokładnie wg tego przepisu i dokładnie nawet z 2/3 porcji (jedną struclę tylko potrzebowałam) i z masą z puszki i...smak jak najbardziej-ale po przekrojeniu wsio osobno.. Odpowiedz Link
ka_thy Re: strucla makowa 29.12.10, 21:37 Ja zostawiam trochę białka i tym nieubitym białkiem smaruję ciasto przed nałożeniem masy makowej. Podobno to pomaga na odchodzenie maku od upieczonego ciasta. Ja nie mam z tym problemu. Odpowiedz Link
misself Re: strucla makowa 29.12.10, 22:19 b-b1 napisała: > Czytałaś w moich myslach? > Robiłam dokładnie wg tego przepisu i dokładnie nawet z 2/3 porcji (jedną stru > clę tylko potrzebowałam) i z masą z puszki i...smak jak najbardziej-ale po prze > krojeniu wsio osobno.. Chyba bezwiednie przeczytałam Nie odchodziło mi nic. Może to od tej masy zależy? Moja była bardzo mokra. Odpowiedz Link