Dodaj do ulubionych

strucla makowa

22.12.10, 12:16
szukam jakiegoś fajnego i sprawdzonego przepisu na ciasto do strucli makowej. Masę kupiłam gotową w puszce.
Obserwuj wątek
    • corneliss Re: strucla makowa 22.12.10, 13:02
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,104868918,104868918.html tu moja rodzinna, przymierzam sie dzis wieczorem smile tez robie z gotowej masy
      smacznego!
      • the_kami Re: strucla makowa 22.12.10, 13:41
        To są proporcje na jedną keksówkę?
        • corneliss Re: strucla makowa 22.12.10, 14:47
          wychodza mi dwie 30 cm
          • b-b1 Re: strucla makowa 22.12.10, 16:25
            ...a możesz napisać, czy coś dodajesz do masy makowej, że po pokrojeniu strucli na kawałki masa makowa od ciasta się nie oddziela? Masz jakiś patent?
    • niebieska.maupa Re: strucla makowa 22.12.10, 16:55
      mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
      • corneliss Re: strucla makowa 22.12.10, 17:28
        jesli to pytanie do mnie to uszlachetniam mase makowa miodem, ale przewaznie jest ona juz taka klejaca
      • roxy361 Re: strucla makowa 22.12.10, 22:45
        Zgadzam sie w 100% ten makowiec zawijany jest rewelacyjny, na blogu Doroty wszystkie ciasta sa super i co najwazniejsze udaja się. Warto tez czytac komentarze bo wyjasniaja wiele niepewnosci. Ja dodatkowo nakuwam gotowe strucle po bokach , wtedy para z maku ma sie gdzie ulatniac -mysle, ze dlatego mi nie pęka i skórka nie odstaje od ciasta. Nie robie z gotowej masy bo jest do niczego albo sucha albo wodnista, najlepiej zrobić samemu- to w sumie chwila roboty.
      • budzik11 Re: strucla makowa 22.12.10, 23:09
        Wow. dzięki za linka, nie planowałam w ogóle robić makowca, ale ten przepis tak mnie zachęcił, że zamiast planowanego seromaku (też z bloga Moje Wypieki) zdecydowałam się jednak na makowiec/makowce. Właśnie wyjęłam je z piekarnika, czekam na ostygnięcie, żeby polukrować. Pierwsze w moim życiu makowce, wyglądają świetnie - polecam przepis, bardzo prosty.
        • jadwiga_r Re: strucla makowa 25.12.10, 12:14
          Mak zmielony uprzednio przesmażam/odparowuję.
          Na pół kg suchego maku, jak doprawiam masę makową wsypuję 2-3 łyżki kaszy manny, aby manna ściągnęła nadmiar wilgoci z maku.
          Nastepnie rozwałkowane ciasto drożdzowe smaruję białkiem, nakładam masę makową i ponownie rozłożoną masę makową smaruję białkiem. Ciasto zwijam w rulon i owijam w nasmarowany tłuszczem papier.
          Po upieczeniu czekam, aż ciasto wystygnie w formie i dopiero wyjmuję
          • b-b1 Re: strucla makowa 27.12.10, 16:15
            Popełniłam struclę wg przepisu Dorotus i do bani mi wyszły...Mak ulepszyłam miodem , ale dalej osobno ciasto-osobno środek-rozpada się...nijak nie potrafię tego opanowac. sad
            • misself Re: strucla makowa 29.12.10, 19:23
              b-b1 napisała:

> Popełniłam struclę wg przepisu Dorotus i do bani mi wyszły...Mak ulepszyłam mio
              > dem , ale dalej osobno ciasto-osobno środek-rozpada się...nijak nie potrafię te
              > go opanowac. sad

Robiłaś z gotowej masy makowej?
              • budzik11 Re: strucla makowa 30.12.10, 10:02
                Ja odpowiem - robiłam z gotowej masy makowej Bakallandu - jako, że głównym składnikiem, wg etykiety - jest woda - więc najpierw porządnie odcisnęłam masę w gazie, dodałam trochę miodu, orzechy i 6 ubitych białek, jak w przepisie. Makowce wyszły wspaniałe, idealne.
                • misself Re: strucla makowa 30.12.10, 11:09
                  budzik11 napisała:

> Ja odpowiem - robiłam z gotowej masy makowej Bakallandu - jako, że głównym skła
                  > dnikiem, wg etykiety - jest woda - więc najpierw porządnie odcisnęłam masę w ga
                  > zie, dodałam trochę miodu, orzechy i 6 ubitych białek, jak w przepisie. Makowce
                  > wyszły wspaniałe, idealne.

I nie było za słodkie? My tę masę kupiłyśmy docelowo do kutii, ale była tak ohydnie słodka, że musiałam z niej zrobić makowiec. Nie odciskałam z wody i wszystko się przykleiło.
                  Swoją drogą, na kij oni wodę dodają? Już tego nie kupię, lubię mielić mak.
                  • budzik11 Re: strucla makowa 30.12.10, 12:08
                    misself napisała:

> I nie było za słodkie?

wiesz, to pojęcie względne - ja lubię słodkie ciasta smile Mnie bardzo smakowało.

> Swoją drogą, na kij oni wodę dodają? Już tego nie kupię, lubię mielić mak.

woda jest tania, taniej wpakować do puszki 400g. (zgaduję, bo nie pamiętam) wody z dodatkiem maku (a' propos składu - na puszcze było napisane "fruits and nuts" - już pomijając te "fruitS", to "nuts" tam nie było wcale) niż 400g. maku z bakaliami.
                    • misself Re: strucla makowa 30.12.10, 12:44
                      budzik11 napisała:

> > I nie było za słodkie?
                      > wiesz, to pojęcie względne - ja lubię słodkie ciasta smile Mnie bardzo smakowało.

Fakt, względne smile Też lubię słodkie, ale mak z cukrem I miodem to już dla mojego podniebienia za dużo dobrego wink Dlatego nie robiłyśmy z tego kutii, bo by się nie dała jeść.

> woda jest tania

Też fakt, nie pomyślałam o tym, że to wypełniacz był po prostu.

Można pisać fruitS smile Ale faktycznie, no nuts.
    • misself Re: strucla makowa 29.12.10, 19:22
      Na przyszłość:
      mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
      Na jedną puszkę polecam ciasto z 2/3 proporcji z tego przepisu smile
      Wyszedł boski, bo ta masa z puszki jest ohydnie słodka, a ciasto bardzo delikatnie, więc dobry kontrast.
      • b-b1 Re: strucla makowa 29.12.10, 19:29
        misself napisała:

> Na przyszłość:
        > mojewypieki.blox.pl/2007/12/Makowiec-zawijany.html
        > Na jedną puszkę polecam ciasto z 2/3 proporcji z tego przepisu smile
        > Wyszedł boski, bo ta masa z puszki jest ohydnie słodka, a ciasto bardzo delikat
        > nie, więc dobry kontrast.

Czytałaś w moich myslach?big_grin
        Robiłam dokładnie wg tego przepisu i dokładnie nawet z 2/3 porcji big_grin(jedną struclę tylko potrzebowałam) i z masą z puszki i...smak jak najbardziej-ale po przekrojeniu wsio osobno..
        • ka_thy Re: strucla makowa 29.12.10, 21:37
          Ja zostawiam trochę białka i tym nieubitym białkiem smaruję ciasto przed nałożeniem masy makowej. Podobno to pomaga na odchodzenie maku od upieczonego ciasta. Ja nie mam z tym problemu.
        • misself Re: strucla makowa 29.12.10, 22:19
          b-b1 napisała:

> Czytałaś w moich myslach?big_grin
          > Robiłam dokładnie wg tego przepisu i dokładnie nawet z 2/3 porcji big_grin(jedną stru
          > clę tylko potrzebowałam) i z masą z puszki i...smak jak najbardziej-ale po prze
          > krojeniu wsio osobno..

Chyba bezwiednie przeczytałam wink
          Nie odchodziło mi nic. Może to od tej masy zależy? Moja była bardzo mokra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka