Dodaj do ulubionych

Polar, akryl, mikrofibra

06.01.11, 12:26
Polar, akryl, mikrofibra - czym się różnią?

Szukam sobie koca na All... Na zdjęciach nie widzę specjalnej różnicy. Może ktoś umie mi wyjaśnić?
Obserwuj wątek
    • misself Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 12:38
      Różnica tkwi w surowcu i grubości włókien smile
      Wszystkie trzy te tkaniny są sztuczne, przy czym najlepsze właściwości cieplne ma chyba polar.
      Z kolei mikrofibra jest bardzo mięciutka i miła w dotyku, bo włókna, które ją tworzą, są niezmiernie cienkie, cieńsze nawet niż jedwab.

Ja bym kupiła polarowy, mam kilka polarowych kocyków i jestem z nich zadowolona.
      Dobrze grzeją, mimo że są bardzo cienkie i lekkie.
      • nikoru Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 13:01
        A ja właśnie szukam jakiegoś grubego, żeby się opatulić smile

Mam jeden taki, kupiłam rok temu, tez na All... i używam jako narzutę na łóżko. Jest super. Oczywiście nie pamiętam od kogo i z czego jest zrobiony. Na metce poliester...
        • misself Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 13:18
          nikoru napisała:

> A ja właśnie szukam jakiegoś grubego, żeby się opatulić smile

Grube polary też są smile Mam z takiego kurtkę zimową.

> Na metce poliester...

Ja unikam poliestru, bo to najtańsze i najbardziej syfiaste włókno.
          Ale to moje odczucia smile Proponuję zatem, żebyś nie szukała po włóknach, tylko po grubości wink
          • valla-maldoran Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 09:23
            misself napisała:

> nikoru napisała:
            >
            > > A ja właśnie szukam jakiegoś grubego, żeby się opatulić smile
            >
            > Grube polary też są smile Mam z takiego kurtkę zimową.
            >
            > > Na metce poliester...
            >
            > Ja unikam poliestru, bo to najtańsze i najbardziej syfiaste włókno.
            > Ale to moje odczucia smile Proponuję zatem, żebyś nie szukała po włóknach, tylko
            > po grubości wink

A te Twoje polarowe koce i kurtka to z czego są? 100% poliestersmile

Poliester jest genialnym włóknem, które niesamowicie udoskonalono w ostatnich latach. Radzę uważnie oglądać metki, bo dziś bardzo wiele rzeczy jest robionych z tego włókna.
            Trzeba uważać, bo rodzajów i technologii wytwarzania tego materiału jest wiele i można trafić na coś obrzydliwie sztucznego i plastikowego, ale można też trafić na rewelacyjne, miękkie, ciepłe, oddychające, trwałe tkaniny. smile
            • misself Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 10:04
              valla-maldoran napisała:
              > A te Twoje polarowe koce i kurtka to z czego są? 100% poliestersmile

Kurtka to nie wiem, bo już dawno wyrzuciłam z niej metkę, ale faktycznie, koce są z poliestru...
              A byłam przekonana, że polar to jest osobne włókno - a wychodzi na to, że raczej splot smile
              Dzięki smile
        • balbins Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 13:18
          Moim zdaniem najcieplejszy jest akryl.Nie tak lekki jak polar,ale naprawdę cieplutki(kupiłam tydzień temu)
    • maria10344 Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 13:30
      Ja czegoś tu nie rozumiem,Podałaś 3 surowce,które,w/g mnie są wyborem między dżumą a cholerą.Zgodnie z modą dostałam różne sztuczne "koce".Czułam się pod nimi jak pod plandeką.W/g mnie koc musi być wełniamy.Mam takie i nigdy się ich nie pozbędę.Mam też koc mieszany,wełniano akrylowy i od razu czuję różnicę.Fakt,są droższe,więcej zachodu wymaga ich pielęgnacja,ale jakiż komfort.
      • plecha1 Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 16:32
        Jak dla mnie sztuczne włókna mają same zalety. Wygodnie się je pierze, a w przeciwieństwie do wełny nie uczulają. Niestety, nie dla każdego to, co naturalne, jest najlepsze, toteż nie ma sensu mówić, że zawsze dana rzecz jest lepsza od innej, bo w moim przypadku ciepły, naturalny wełniany koc sprawiłby, że na ciele miałabym rany. Może autorka wątku ma podobnie?
    • alex_k Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 15:13
      Jest dokladnie tak, jak piszą ci dziewczyny wyżej.
      Ja mam gruby koc wełniany, który doskonale się sprawdza, jesli człowiek przemarźnie, albo na grypowe dreszcze.
      Mam też koc z mikrowłókna, i ten jest niezastąpiony, kiedy człowiek potrzebuje nie tyle dogrzania (chociaż też jest w miarę ciepły), ale takiego miziastego przytulnego opatulenia. Koc z mikrowłókna jest tak miękki i miły w dotyku, ze człowiek ma ochotę cały się w niego owinąć. Kupiłam 1 sztukę, lecz wśród domowników zyskał taką popularność, że każdy zarządał egzemplarza do osobistego użytku, mimo, że w domu kocy nie brakuje smile
    • nikoru Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 17:33
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Nie wiem jeszcze, co wybiorę. Myślę, że napiszę do osób, które ostatnio takie koce kupiły i zapytam o wrażenia. Stosuję czasami tę metodę i się jeszcze nie zawiodłam smile

Wątek założyłam z czystej ciekawości, czym te tkaniny się różnią. Podejrzewałam, że niczym... misself mnie trochę oświeciła, za co zasłużyła na szczególne podziękowania smile

Co do wełny, to faktycznie jestem uczulona.
      • alex_k Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 17:50
        Jeśli chcesz napisać do uzytkownikłw Allegro, teraz jest to niemożliwe, ich nazwy i tym samym dostęp do poczty są ukryte.
        Jeśli nie wełna, ja polecam mikrowłókno. Mam i poliester (bardzo szybko schnie po praniu, średnio miły, praktyczny np jako kocyk piknikowy), i wełnę (pisałam wyżej) i polar (strasznie się elektryzuje, do przykrywania się - jak ktoś lubi polar - ok, u mnie nie sprawdziły się za bardzo).
        Jak masz np Jysk pod ręką, radzę iść i pomacać to mikrowłókno, albo w bieliźniaku szlafrok albo skarpetki z takiego mikrowłókna, wtedy najłatwiej ci będzie zdecydować smile
        • misself Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 17:56
          Ja mam trzy polarowe koce i nie zauważyłam, żeby się przesadnie elektryzowały.
          Tyle że ja nie noszę prawie w ogóle sztucznych ubrań i chodzę po drewnie, może to ma znaczenie smile
          • alex_k Re: Polar, akryl, mikrofibra 06.01.11, 18:26
            Pewnie tak, bo najbardziej elektryzuje się polarowa narzuta na łóżko w pokoju mojego syna, a on jako zdeklarowany alergik (wełna, pierze) w pokoju ma dużo poliestru i silikonu smile
        • nikoru Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 13:00
          > Jeśli chcesz napisać do uzytkownikłw Allegro, teraz jest to niemożliwe, ich naz
          > wy i tym samym dostęp do poczty są ukryte.

Możliwe, możliwe smile Nawet przed chwilą dostałam jedną odpowiedź .
          Wchodzi się w komentarze osoby, od której chce się coś kupić, szuka po nr aukcji rzeczy, które nas interesują i do tych osób się pisze.
    • ladyjm Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 09:58
      ja mam koc polarowy kupiony wlasnie na allegro. ba sobie chwale. cieplutki i dobrze sie pierze.
      • ertyla Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 12:17
        nie wiem jak innych ale mnie koce wełniane niemożebnie gryzą i drapią
        mam dwa z najprawdziwszej wełny, porządne , nawet drogie były
        leża i pachną na dnie szafy

polar jak dla mnie musi być gruby, bo te cieniutkie o kant stołu potłuc
        mikrofibra milutka
        a najcieplejsze z grubego puchatego akrylu, na dodatek łaczą w sobie cechę "milutkości"
    • ookaa Re: Polar, akryl, mikrofibra 07.01.11, 22:57
      Mam koce i z polaru, i z akrylu, i z mikrofibry, i z wełny.
      Najbardziej lubię ten z mikrofibry. Jest nieprawdopodobnie lekki i milusi. Do tego ciepły, a po praniach ciągle wygląda jak nowy.
      Z akrylu, owszem ciepły, dość lekki, ale prania odciskają na nim swoje piętno. No i elektryzuje się trochę.
      Podobnie jest z kocem polarowym, tyle że jest trochę bardziej szorstki w dotyku.
      Koc wełniany jest ciepły i to koniec jego zalet. Jest ciężki, gryzie i do prania targam go do pralni, bo wełna wiadomo, wody nie lubi.
    • lusiaa24 Re: Polar, akryl, mikrofibra 14.04.11, 08:29
      posciel.mazury.pl/
      • kr_ka_11 Re: Polar, akryl, mikrofibra 14.04.11, 09:42
        ostatnio nabyłam taki kocyk z mikrofibry i jest bardzo milutki i ciepły, tylko cholerstwo się dość elektryzuje. nie prałam jeszcze więc nie wiem jak to zniesie ale jak narazie zakup udany i w bardzo dobrej cenie.
    • claratrueba Re: Polar, akryl, mikrofibra 14.04.11, 10:01
      Szczerze polecam gruby polar. ja po prostu kupiłam polar na metry i obrobiłam (chodziło o kolory). Kosztowało to kompletne grosze bodajże 30 zł. Polar jest miękki i nie robią się kulki, nie mechaci się. Pierze się rewelacyjnie, nie traci miękkości i schnie błyskawicznie- zdecydowana przewaga nad wełną i akrylem. U mnie o "polarowości" koca zdecydowała inna jego zaleta- nie chłonie zapachów. Przy palaczach i psie sypiającym na kanapie (na kocu rzecz jasna- na skórze nie pasuje) koc wełniany śmierdział jak zbiorowa mogiła, po praniu też nie pachniał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka