Dodaj do ulubionych

tort bezowy

31.01.14, 20:39
witajcie, nigdy nie robiłam takiego tortu, a mam wielką ochotę. kupiłam gotowe blaty bezowe w cukierni, są bardzo dobre. I mam pytanie - czy taka beza łatwo robi się miękka tzn nasączona masą? nie wiem kiedy ją przełożyć - dzień przed, czy rano, a sam tort jedzony będzie po południu. Masa będzie wg przepisu na tort Dacquoise .
Obserwuj wątek
    • squirk Re: tort bezowy 31.01.14, 21:21
      nolanna napisała:

> witajcie, nigdy nie robiłam takiego tortu, a mam wielką ochotę. kupiłam gotowe
      > blaty bezowe w cukierni, są bardzo dobre. I mam pytanie - czy taka beza łatwo r
      > obi się miękka tzn nasączona masą? nie wiem kiedy ją przełożyć

W dzień podania, kilka h przed, powinno być w sam raz.
      smile
    • mammajowa Re: tort bezowy 31.01.14, 22:01
      optymalnie 2-3h przed. zależy od masy (rodzaju).
    • furtive_kitten Re: tort bezowy 31.01.14, 22:08
      Jakies 2-3 godziny przed powinno byc OK, jak stwierdzila przedmowczyni. Im mokrzejszy krem, tym pozniej, QED smile
      • nolanna Re: tort bezowy 31.01.14, 22:30
        dziękuję wszystkim, krem z bitej śmietany, serka mascarpone, masy krówkowej, daktyli i orzechów. Wobec tego zrobię rano
    • mikams75 Re: tort bezowy 31.01.14, 23:25
      robilam z wlasnymi blatami i przekladalam tuz przed podaniem (smietana + mascarpone). Krem mialam zrobiony wczesniej wiec to kwestia minuty i gotowy do podania smile
    • jarka63 Re: tort bezowy 01.02.14, 12:27
      O matko, ale mi apetyt zrobiłyście na sowiego dakłasa smile
    • kol.3 Re: tort bezowy 01.02.14, 14:40
      Od razu mi się przypomniało przpyszne ciasto hiszpańskie sprzedawane w jednej łodzkiej cukierni. bezy z cudownie lekkim kremem nasączonym sowiecie czymś alkoholowym i aromatycznym.
      • nolanna Re: tort bezowy 01.02.14, 19:38
        a czy ktoś robił taki tort tylko mrożony? Pani sprzedająca bezy w cukierni spytała czy bądę robić właśnie taki. Ona do środka daje kremówkę ubitą i owoce, potem zaraża, wyjmuje trochę przed podaniem i jest coś w rodzaju lodów bezowych. Mam ochotę na jakąś okazję wypróbować
        • mammajowa Re: tort bezowy 01.02.14, 20:01
          robiłam dawno temu. też dobresmile z czarną porzeczką to było i alkoholem. ze swej strony polecam mój ulubiony przepis: chabrowa-kuchnia.blogspot.com/2013/10/tort-bezowy-wisniowy.html (to nie jest mój blogsmile). bezy piekę sama - żadna filozofia.
        • kruszysia Re: mrożony tort bezowo-cytrynowy 02.02.14, 07:34
          www.mojewypieki.com/przepis/mrozony-tort-bezowo-cytrynowy
          Jest przepyszny!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka