hania84 24.01.08, 15:06 do zmywarki juz wiemy ze bezkonkurencyjny jest W5 a co do pralki zamaist calgonitu reklamowanego na akzdym kroku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja8549 Re: a co do pralki? 24.01.08, 18:12 pol szklanki sody oczyszczonej raz na jakis czas- tak polecal mi pan naprawiajacy mi stara pralke, teraz mam nowa i jeszcze tego nie probowalam. Odpowiedz Link
budzik11 Re: a co do pralki? 24.01.08, 19:54 Nic, w dobrych proszkach jest już środek zmiękczający wodę/odkamieniający. Odpowiedz Link
mala21wrzesnia Re: a co do pralki? 25.01.08, 18:12 Ja używam raz na co któreś pranie tabletek do prania dodawanych andritt czy jakoś tak - tez z Lidla Odpowiedz Link
budzik11 własnie znalazłam :-) 26.01.08, 11:20 coś takiego: www.allegro.pl/item303181208_zaoszczedz_kula_przeciw_kamieniowi_od_ss.html i podobna: www.allegro.pl/item302505280__zaoszczedz_18000_tys_a_wydasz_9_90zl.html nie wiem, czy działa, od razu mówię, nie sprawdzałam, przypadkiem trafiłam na to na allegro. Odpowiedz Link
mary_lu Re: a co do pralki? 26.01.08, 17:43 Mamy w piwnicy urządzenie do uzdatniania wody. Co jakiś czas wsypuje się tam worek tabletek podobnych do soli do zmywarki. Nie mamy kamienia w łazience, pralka i zmywarka są jak nowe, choć w nowym domu działają już prawie 10 lat, a kilka lat jeszcze w poprzednim. Czajnik elektryczny ma już 5 lat i ani odrobiny kamienia w środku, ekspres do kawy, 15-letni, odkamieniałam ostatnio przed przeprowadzką. Przez 10 lat musieliśmy wymienić tylko jedną baterię - prysznicową, zepsuła się z nieznanej przyczyny (a mamy kilka łazienek i dwie kuchnie), chyba była kiepskiej jakości, reszta działa jak dzień po zamontowaniu. Zużywamy bardzo mało detergentów, wystarcza do wytworzenia piany mniej szmponu, mydła w płynie, płynu do kąpieli. Woda jest lepsza dla skóry, włosów, ręczniki po upraniu nie są sztywne. Takie zmiękczenie wody na wejściu do domu jest rewelacyjne, kazdemu polecam. A proszki, płyny do prania kupuję z Niemiec (nie niemieckie produkowane do Polski), są o niebo lepsze. Płyn do płukania też niemiecki Softlan, albo Adritt z Lidla. Odpowiedz Link
chicarica Re: a co do pralki? 26.01.08, 19:14 Jeśli chodzi o calgon (nie calgonit, bo to do zmywarki) to od lat używam kostek dostępnych w Lidlu Adritt Kalk Stop. Calgon wychodzi bardzo drogo, a te lidlowe są tak samo skuteczne. Przecież to są jakieś proste związki chemiczne, coś jak odkamieniacz do czajników. Odpowiedz Link