Dodaj do ulubionych

LITANIA PIORA UNGERA

23.12.05, 18:56
serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3082081.html
CZYTALEM ARTYKUL UNGERA W GW I KTO GO NIE CZYTAL W ORYGINALE MOZE GO
PRZECZYTAC NA FS. WARTO.
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 19:07
      warto nie tylko przeczytac. warto tez pomyslec nad tym artykulem i nad elegia
      niemöllera.....

hag sameach, oscar... :)))
      • oscar62 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 21:25
        WIDAC, ZE NIE MA DUZO CHETNYCH DO MYSLENIA NA FS... A MASZ POD REKA ELEGIE
        NIEMOLLERA? DZIS PRZYNAJMNIEJ JA JESTEM WSROD NASTAWIONYCH NA MYSLENIE...

HAG HANUKAH SAMEACH TEZ TOBIE, DANA.
        • krystian71 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 23:33
          elegia LADNA OSKARKU, ALE TEN UNGIER, TEN UNGIER -COS MI SIE BRZYDKO KOJARZY,A
          NIE PAMIETAM Z CZYM...
          cZY ON MIAL COS WSPOLNEGO Z OLIDARNOSCIA W BRUKSELI?
          LADNY WIERSZ ZACYTOWALA RACHELKA
          • oscar62 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 23:56
            lista-wildsteina.n8.pl/u/un.html
            KRYSTIANKU, JAK WIDZISZ JA ZAWSZE JESTEM GOTOW CI POMOC. TEN LINK JEST OD
            GRZEGORZA, ALE MOZE GO NIE ZAUWAZYLES. A WIERSZ RACHELKI JEST ZUPELNIE
            DOPASOWANY DO PEWNYCH SLYNNYCH URODZIN... CZY INDYK BEDZIE NA SWIATECZNYM
            STOLE?
            A ZEBYM NIE ZAPOMNIAL: MILYCH I WESOLYCH SWIAT.
            • krystian71 Re: LITANIA PIORA UNGERA 24.12.05, 00:36
              comber z zajaca i schab ze sliwka
              JUZ CI TEZ ZYCZYLEM, CHYBA ZE DWA RAZY.OSOBISCIE I ZBIOROWO :)
              POZDR
              K71
          • sol4000 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 01:24
            o pewnych

chwali sie ten i ow, ze za chrystusem idzie.
            po co? by go spotkawszy, krzyknac mu: "ty zydzie"?

stanislaw jerzy lec
    • t0g Re: Ungier to niezwykle mądry człowiek. 23.12.05, 19:12
      Nic dziwnego - Lwowiak.

A jego pamiętniki, wydane ok. czterech lat temu, czytałeś? (zapomniałem tytułu,
      niestety). Fascynująca lektura!
      • oscar62 Re: Ungier to niezwykle mądry człowiek. 23.12.05, 21:33
        NIESTETY NIE MIALEM MOZLIWOSCI CZYTAC PAMIETNIKOW UNGERA. JESTEM PEWNY, ZE CALA
        STRATA PO MOJEJ STRONIE. CZY ZNASZ PRZYPADKOWO WYDANIE TEJ LEKTURY?

WESOLYCH SWIAT.
        • t0g Re: Ungier to niezwykle mądry człowiek. 23.12.05, 22:18
          Mam nawet egzemplarz na wlasnosc, ale trzymam go nie w oregonie, tylko w
          Warszawie, wiec dopiero musze poszukac tytulu przez Internet. Za chwile znow sie
          odezwe.

Ungier maial fascynujaco ciekawa historie zycia.

Jego starszy (sporo) brat byl porucznikiem rezerwy WP. Poszedl na studia na
          Politechnike i kiedy zaczely sie awantury z "gettem lawkowym", przychodzil na
          wyklady w mundurze. Ci z mieczykami w klapie mieli jednak respekt przed
          oficerskim mundurem.

Brat Ungiera byl pozniej w II Korpusie i zginal smiercia zolnierza pod Bolonia.
          Walki pod Bolonia byly dla II Korpusu nie mniej ciezkie, niz te pod Monte Cassino.

Mlody Ungier po 39 roku - byl jeszcze wtedy w wieku szkolnym - trafil do Rumunii
          i tam sie nim zaopiekowali panstwo Beckowie (Jozef Beck, szef MSZ-tu w II RP),
          ktorzy byli niby to internowani w Bukareszcie, ale to sie chyba tylko nazywalo
          internowaniem.
          • t0g Re: Ksiazka Ungera nazywa sie "Intruz" 23.12.05, 22:58
            Wydawnictwo Proszynski i Ska, Warszawa, 2001.
            • oscar62 Re: Ksiazka Ungera nazywa sie "Intruz" 23.12.05, 23:01
              t0g napisał:

> Wydawnictwo Proszynski i Ska, Warszawa, 2001.

SERDECZNE DZIEKI I JESZCZE RAZ WESOLYCH SWIAT.
    • grzegorz1948 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 22:48
      lista-wildsteina.n8.pl/u/un.html
      Cos dodac?
      • dana33 Re: LITANIA PIORA UNGERA 23.12.05, 22:53
        no i przylecial kolejny forumowy lajdak...
        • t0g Re: Badzcie na Forum w Wigilie o 24:00 23.12.05, 23:02
          Niektorzy sie spodziewaja, ze o polnocy w Wigilie Remekk, Split i im podobni na
          chwile przemowia LUDZKIM GLOSEM.
          • dana33 Re: Badzcie na Forum w Wigilie o 24:00 23.12.05, 23:03
            wesolych swiat t0g..... :))))
          • oscar62 Re: Badzcie na Forum w Wigilie o 24:00 23.12.05, 23:08
            t0g napisał:

> Niektorzy sie spodziewaja, ze o polnocy w Wigilie Remekk, Split i im podobni
            na
            > chwile przemowia LUDZKIM GLOSEM.

=========================================
            A MOZE LEPIEJ, ZE TACY NIE ZABIERAJA W TEJ CHWILI GLOSU? GLOS SLOWIKOW BY TU
            NIE BYLO...
            >
            • aaki głos słowika? 23.12.05, 23:35
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=33891596&a=33932020
          • picard2 Wesolych Swiat tùg 24.12.05, 11:03

Myslalem ze Cie znajde na tym temacie.Czytalem Ungera niestety nie po polsku.
            Zycze Ci i Twoim bliskim Bialych Swiat Bozego Narodzenia.
        • grzegorz1948 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 00:46
          Cholera oslica sie odezwala-i co teraz?
          A tak co cie zabolalo?
          • picard2 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 12:26

G1948 czy mozesz mi wytlumaczyc kto to jest oslica i co kogo zabolalo.
            Nie ma wielu felietonistow piszacych po Polsku klasy UNGERA wiec jak sie
            wypowiada na jego temat nie nalezy bredzic.
            • oscar62 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 12:43
              MADRE SLOWA, PICARD, W STOSUNKU DO MADREGO I ZDOLNEGO FELIETONISTY. WIDAC, ZE
              GRZEGORZ LUBI WLASNIE MIERNOTE. MOZE BY BYL WIECEJ ELASTYCZNY GDYBY SIE UNGER
              PIENIL NA ZYDOW...
            • grzegorz1948 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 16:58
              Pod picarda nie musisz sie podszywac bos pare numerow za maly.A oslica to jest
              twoja przyjaciolka ze stajenki.
              • Re: LITANIA PIORA UNGERA
              dana33 23.12.05, 22:53 + odpowiedz

no i przylecial kolejny forumowy lajdak...
              Dana miala akurat przerwe w wystepie no i nie omieszkala swoje iiiiiiiiiiii
              Tu zlozyc.Trening robi mistrza

• picard2 Do G1948 25.12.05, 20:48

Po niedlugim namysle uswiadomilem sobie ze nie poraz pierwszy spotykamy sie
                na Forum.Ale Twoje poprzednie wypowiedzi byly w miare kulturalne.Tutaj bronie
                Ungera gdyz czyje dla niego duzy szacunek.Uczestniczylem niedawno w jego
                odczycie w Paryzu i bylem swiecie przekonany ze on jest Polakiem.
                Nie znam zadnej Dany gdyz od miesiecy nie biore udzialu w FS ograniczajac sie
                do Forum Nauka gdzie moge tak samo uzywac jezyka polskiego i argumentacja
                jest blizsza ludzi cywilizowanych(nb. po raz pierwszy nazwano mnie lajdakiem,
                dlaczego ? niewiadomo.).
                • grzegorz1948 Re: Do G1948 26.12.05, 00:56
                  Przestan ze Dana33 ci jest obca? U niej wszyscy sa ponizej jej poziomu bo to
                  jest Gwiazda Betlejemska.A ten lajdak to z pewnoscia byly Danusine pozdrowienia
                  dla mnie a to przy jej chorobie jest normalne.
              • oscar62 Re: LITANIA PIORA UNGERA 25.12.05, 21:58
                grzegorz1948 napisał:

> Pod picarda nie musisz sie podszywac bos pare numerow za maly.A oslica to
                jest
                > twoja przyjaciolka ze stajenki.
                > • Re: LITANIA PIORA UNGERA
                > dana33 23.12.05, 22:53 + odpowiedz
                >
                >
                > no i przylecial kolejny forumowy lajdak...
                > Dana miala akurat przerwe w wystepie no i nie omieszkala swoje iiiiiiiiiiii
                > Tu zlozyc.Trening robi mistrza
                >
                > NIC CI NIE POMOZE SZTUCZNA SEGREGACJA. JA MOZE MALY (SA TACY KTORZY NAZYWAJA
                TO SKROMNOSCIA) ALE OKO U MNIE SPOSTRZEGAWCZE. PICARDA NIE PRZYCIAGNIESZ SWOIM
                SOCZYSTYM JEZYKIEM. A UNGERA WSUNALES NIEZGRABNIE NA LISTE WILSTEINA I KAZDY
                LAIK MOZE BEZ TRUDU ZOBACZYC, ZE UNGIER NIE MA NIC WSPOLNEGO Z TA LISTA.
                PRZYNAJMNIEJ MYJESZ RECE PO UBeKACJI?...
    • i-love-2-ski Re: LITANIA PIORA UNGERA 24.12.05, 01:03
      oscar62 napisał:

> serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3082081.html
      > CZYTALEM ARTYKUL UNGERA W GW I KTO GO NIE CZYTAL W ORYGINALE MOZE GO
      > PRZECZYTAC NA FS. WARTO.

POWIEM CI JEDNO OSKAR,ZE DLA WIEKSZOSCI TU PISZACYCH SWIETA BOZEGO NARODZENIA
      NIE SA CZASEM KIEDY CZYTAMY PANA UNGIERA I JEGO DYWAGACJE,KTORE SA PISANE NOTA
      BENE NA LAMACH TEJZE GAZETY SPECJALNIE W CZASIE,GDY PRZECIETNY POLAK ZAJMUJE SIE
      ZGOLA CZYMS INNYM. KAZDEMU WOLNO MIEC SWOJE PREFERENCJE,ALE INNYCH TO NIE BEDZIE
      ZAJMOWALO,TAK JAK NIE ZAJMUJE WAS NASZE SWIETO,I SLUSZNIE,BO NIE JESTESCIE
      CHRZESCIJANAMI. ZYCZE TOBIE NA TWOJE SWIETA WSZYSTKIEGO DOBREGO,ABYSMY WSPOLNIE
      MOGLI ROZUMIEC CO WAZNE DLA KAZDEJ ZE STRON I KIEDY NALEZY POPROSTU RESPEKTOWAC
      KAZDEGO Z NAS ZA TO KIM JESTESMY I CO DLA NAS AKTUALNIE JEST NAJWAZNIEJSZE.MILEJ
      CHANUKACH.
      • oscar62 Re: LITANIA PIORA UNGERA 24.12.05, 22:28
        DOBRZE POWIEDZIANE, SZCEGOLNIE W OSTATNICH ZDANIACH.
        MILYCH SWIAT BOZEGO NARODZENIA.
      • picard2 LITANIA PIORA UNGERA przez narciarke 25.12.05, 14:41

Jak ustalilas kiedy wiekszosc tu piszacych nie czyta Leopolda Ungera?.Co ma
        wspolnego humanista ktorego znaja ludzie na calym swiecie (przynajmniej we
        Francji i Niemczech) ze swietami Bozego Narodzenia .Dla mnie naprzyklad postac
        Martina Niemollera byla od dziecka "gwiazda przewodnia"(wiodaca do Nazaretu bo
        tam sie urodzil Chrystus).Jesli Twoj post jest przykladem respektu katolickiego
        dla innych to coraz lepiej rozumiem dlaczego moi przodkowie nienawidzili
        katolikow.
        • i-love-2-ski Re: LITANIA PIORA UNGERA przez narciarke 25.12.05, 21:12
          picard2 napisał:

>
          > Jak ustalilas kiedy wiekszosc tu piszacych nie czyta Leopolda Ungera?.Co ma
          > wspolnego humanista ktorego znaja ludzie na calym swiecie (przynajmniej we
          > Francji i Niemczech) ze swietami Bozego Narodzenia .Dla mnie naprzyklad postac
          > Martina Niemollera byla od dziecka "gwiazda przewodnia"(wiodaca do Nazaretu bo
          >
          > tam sie urodzil Chrystus).Jesli Twoj post jest przykladem respektu katolickiego
          >
          > dla innych to coraz lepiej rozumiem dlaczego moi przodkowie nienawidzili
          > katolikow.

ty zawsze masz problemy ze zrozumieniem prostego tekstu,czy tylko dzisiaj
          szwankujesz ?forum nauka mowisz,hm czlowiek by pomyslal,ze tam powinni pisac
          ludzie rozsadni i rozumiejacy o czym dyskutuja. Feliz Navidad.
    • marcus_crassus nie filozofowac tylko bombardowac 25.12.05, 21:33
      a co myslisz?? ze ktos to za was zrobi??
      • oscar62 Re: nie filozofowac tylko bombardowac 25.12.05, 22:24
        marcus_crassus napisał:

> a co myslisz?? ze ktos to za was zrobi??

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3083812.html
        WIDZISZ PRZYJACIELU, TEN SAM PUTIM KTORY DAL IRANOWI (ZA DUZA FORSE) CALA
        TECHNOLOGIE NUKLEARNA, DOSTAL TERAZ "ZIMNE NOGI" I PROPONUJE WZBOGACIC URANIUM
        U SIEBIE W DOMU I TAK NIE TRACIC KONTROLI NAD AJATULLAMI Z TEHERANU. PONIEWAZ
        TA BANDA SZALENCOW JUZ POWIEDZIALA, JAK TO BYLO OCZEKIWANE, WARCZACE NIE, ROSJA
        MA TERAZ SWIETNA DRABINE DO ZEJSCIA Z IRANSKIEJ AWANTURY. JAK NIC NIE RUSZY Z
        MIEJSCA I TYCH I TYCH, KTOS BEDZIE MUSIAL SZUKAC SPRAWNIEJSZE SRODKI...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka