Dodaj do ulubionych

Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warszawie

IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 17:35
Gratulowałbym Warszawie, gratuluję Polsce, ale problem w tym, że budujemy
państwo Warszawocentryczne.
Jest to jedna z niewielu Agencji Unijnych, która ma siedzibę w stolicy państwa
(Francja jest niechlubnym wyjątkiem, oraz państwa jak Irlandia, Dania i
Luksemburg). W niemal wszystkich państwach agencje unijne lokuje
się w innych wiodących aglomeracjach by je dowartościować.
www.europa.eu.int/agiencies/index.html

A my....? Czy nie można było w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, czy Wrocławiu?
Coś w tym państwie trzeba zmienić. Inaczej się wypisuję. I wemę to pod uwagę w
tych wyborach.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.uni-paderborn.de 14.04.05, 17:40
      taa, wypisanie sie to nie najgorsza opcja:), a zapisy sa nonstop w wielu innych
      krajach...
      • Gość: Roxie Zgadzam sie z Poznaniakiem IP: *.putnamlovellnbf.com 14.04.05, 18:46
        Choc jestem Warszawiakiem. Polska nie jest zbyt zcentralizowana, ale tak
        nalezy trzymac. Uwazam ze Agencja powinna byc w Katowicach, Bialymstoku,
        Rzeszowie albo Lublinie, gdyz tam najbardziej trzeba dywersyfikowac
        gospodarke. Moze Katowice najlepsze, ze wzgledu na dobre polaczenia. Lodz
        take muze bejt.
        • Gość: Umysl Zniewolony No to juz wiem, gdzie wyladuja ex-poslowie z SLD IP: *.azvu.nl 14.04.05, 18:55
        • Gość: monadina Re: Zgadzam sie z Poznaniakiem IP: 212.160.138.* 15.04.05, 09:30
          Z tą całą agencją to tylko bicie piany - jakie to ma znaczenie gospodarcze
          etc.? Kilkudziesięciu urzędników przysłanych z zewnątrz i opłacanych przez
          Brukselę. W tym przypadku to tylko kwestie prestiżu.

Ja proponowałbym Lublin albo Białystok - blisko zewnętrznej granicy UE i trzeba
          dowartościować wschód, choćby symbolicznie. Ciekawe, czy cieszyłby się z tego
          Włodek-poznaniak?:)
    • Gość: RAUBER Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:44
      A dlaczego nie w Szczecinie?
      Czas tamto miasto rozruszać i zdecentralizować ten kraj.
      • 2yoo4yoocorne2 Moze byc nawet w Klewkach,ale nie w Szczecinie... 14.04.05, 17:53
        W Szczecinie raczej nie,bo tam dzialkowcy rzadza.No i tam nienawidza obcego
        kapitalu.Logiczne:tylko W-wa.
      • Gość: Włodek z Poznania też SZ. W Polsce jest ok. 10 aglomeracji, któr... IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.05, 17:57
        które mają silny potencjał intelektualny by prowadzić sprawy państwa. Spójrzmy
        na niemcy, gdzie żaden urząd nie będący ministerstwem, nie siedziby w Berlinie
        (ani nie miał w Bonn). Czyli wszystkie odpowiedniki GUS, Urzędu Morskiego, Giełg
        finansowej i kapitałowej, Sądy Najwyższy i Konstytucyjny, oraz dwa
        Administracyjne, centralny Urząd Pracy, itd. wszystkie mają siedzibę w dużych
        miastach poza Berlinem. Taka Polska mi się marzy. Inaczej "wypiszę" się, co
        oznacza dla mnie emigrację wewnętrzną. Ignorowanie państwa, które jest urządzone
        inaczej niż tego oczekuję, a nie mam na to demokratyczego wpływu. Jeśli
        przegrałbym w głosowaniu, to bym zaakceptował. Ale w Polsce większość polityków
        to mieszkańcy Warszawy, którym się jakiekolwiek tego rodzaju zmiany w głowie nie
        mieszczą. A później mamy silne koterie, zamiast wielu równoważących się
        lokalnych, z których żadna nie miałaby przewagi
        • tuzin_cwks Re: też SZ. W Polsce jest ok. 10 aglomeracji, któ 14.04.05, 18:39
          Tylko ze Niemcy maja zasadniczo odmienny ustroj od naszego. Tam w zasadzie
          wladza federalna ma niewiele do powiedzenia wiec srednio im zalezy gdzie urzedy
          beda umiejscowione jak i tak ich kompetencje sa dosyc nikle.

Co do "politykow mieszkancow Warszawy" to wez sie nie kompromituj prosze -
          zobacz ile to miasto dostaje pieniedzy od panstwa a ile daje (watek poruszany
          juz milion razy tutaj).
          • Gość: Włodek z Poznania nie ośmieszam się. Do lat 90-tych to Poznań daw... IP: *.adsl.inetia.pl 15.04.05, 07:09
            dawał najwięcej na/1000mieszkańców, a budżet rozdzielał. Nie uniesz w tej
            dyskusji frustracji reszty Polski, że sukces Warszawy jest w dużej mierze
            właśnie spowodowany ustrojem, a nie aktywnością samej warszawy. Bez ulokowania
            centralnych instytucji finansowaych w Warszawie, długoletniej polityki
            utrzymującej zamkniecie lotnisk regionalnych na połączenia miedzynarodowe (do
            Krakowa w ciągu kilku lat ściągneło kilka central znaczących firm zagranicznych,
            gdy jako pierwsze uzyskało możliwość otwarcia połączeń międzynarodowych) oraz
            silnego uzależnienia polskiej gospodarki od decyzji administracyjnych i częstych
            zmian prawnych rozwój Polskich dużych miast byłby znacznie bardziej równomierny.
            Natomiast Twój argument, że w niemczech system polityczny jest inny jest
            słuszny. I właśnie o to mi chodzi. W Polsce nasz system należy do tamtego upodobnić.
    • brynk WARSZAWKA - o zdrozo!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.05, 17:56
      MASZ RACJE!!!!!!!!!!, WARSZAWKA I ŁÓDZ KOJARZĄ MI SIE ZAWSZE Z SLD I
      MILLEREM , ŁÓDZ DODATKOWO Z PAWULONEM
      • Gość: pkin ale Warszawa od zawsze była prawicowym miastem? IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 01:09
    • Gość: pablo ZGADZAM SIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 17:58
      Ja jestem Warszawianinem z dziada pradziada i zgadzam się z przedmówcami.
      Nie może tak być że tylko jedna aglomeracja w PL zbiera owoce transofmacji (nie
      wszystkie ale zdecydowaną większość)

Pzdr pablo
    • Gość: mee... KASA, KASA, KASA.... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 18:01
      ...NO ,bo gdzie jeszcze zyja tacy na swiecie ...z milosierdzia z wladza z
      dawnego prl-u...nie dacie kasy to wam ja wydusza-oszolomy jedne ...a i
      dinozalry z komuny z walesa na czele maja sie dobrze...
    • Gość: emes Buraki szykujcie się!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:18
      jest praca w warszafce... kto da mniej?
      za 800? za 700 za 600... ??
      czas wynajać kawalerkę w piętnastu, a mamusie niech juz szykuja słoiki z
      żarciem...
      Warszawiacy wam fundna wszystko gratis, a podatki zapłacicie w swoich
      pipidówach...
    • Gość: abc Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:31
      chyba niezbyt dokladnie przejrzałeś strony agnecji...
      bynajmniej nie jestem zwolennikiem Warszawy, ale trzymajmy się faktów - w
      stolicach mają siedziby również: EMEA w Londynie, EUMC w Wiedniu, a EMSA będzie
      w Lisbonie
      • Gość: mee... Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 18:41
        ...przpraszam , ze sie wtrace...pieknie tu napisales...wiec, teraz moze podaj
        przykldy odwrotne...gdzie polska ma swoje banki za granica,zaklady dajmy
        nato...az, lezka w oku sie kreci jaka cienizna to wszystko sprzedala...za pare
        srebnikow...,ze tacy dzisiaj dzieki temu- czytaj srebnikow... jestesmy cienci z
        miliowymi bezrobotnymi...a nie wystarczylo dac wolna reke z prawem rownym dla
        wszyskich...ale nie, walesa nasz bochater-naszych czasow z sb-niestety,...
        inaczej zazadzil z groba kreska mazowieckiego...sorry, naczelny z gazety ale i
        tobie tez sie dostalo za darmo dzieki ...naszemu...lechowi ...)))
    • deformator Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza 14.04.05, 18:38
      Taaa... Jeszcze kilka miesięcy i na fali tej warszawskiej fobii prowincja
      domagać się będzie siedziby NBP w Giżycku, ambasad w Koninie, Ministerstwa
      Zdrowia w Jastrzębiej Górze (sporo jodu!), itp.
      Zaś argumenty o czyimś "wypisywaniu" się z kraju jakoś na mnie nie działają.
      Ich autorzy probują zrobić na kimś wrażenie, ale nie wiadomo do końca na kim
      (nie widzę grupy docelowej zalewającej się łzami). Oczywiście takie pojękiwanie
      może mieć aspekt terapeutyczny. Z tym się zgadzam. Nic nie robi tak dobrze, jak
      wspólne narzekanie. Jest to jeden z polskich cud-medykamentów. Podobno pomaga
      na wszystko :)))
      Zaś co się tyczy lokowania głównych urzędów w stolicy, to akurat w Polsce nie
      jest to przypadek. Jest to jedyne miasto o jako tako rozwiniętej strukturze
      komunikacyjnej (mam na myśli przede wszystkim połączenia lotnicze). Ktoś
      wspomniał o Włocławku. Piekne miasto, ale nie jestem w stanie wyobrazić sobie
      tych delegacji mknących "włocławską" autostradą z Warszawy do Włocławka... Bo
      o lotnisku we Włocławku nic akurat mi nie wiadomo.
      W Niemczech co innego. Część urzędasów niech siedzi we Frankfurcie, część w
      Berlinie, część w Monachium. Do każdego z tych miast dolecicie bezposrednio z
      prawie kazdego miasta w Europie. Nie mówiąc o superszybkich pociągach, sieci
      autostrad, itp.

• Gość: Piotrek Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.chello.pl 14.04.05, 18:38
      Gość portalu: Włodek z Poznania napisał(a):

> Gratulowałbym Warszawie, gratuluję Polsce, ale problem w tym, że budujemy
      > państwo Warszawocentryczne.
      > Jest to jedna z niewielu Agencji Unijnych, która ma siedzibę w stolicy państwa
      > (Francja jest niechlubnym wyjątkiem, oraz państwa jak Irlandia, Dania i
      > Luksemburg). W niemal wszystkich państwach agencje unijne lokuje
      > się w innych wiodących aglomeracjach by je dowartościować.
      > www.europa.eu.int/agiencies/index.html
      >
      > A my....? Czy nie można było w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, czy Wrocławiu?
      > Coś w tym państwie trzeba zmienić. Inaczej się wypisuję. I wemę to pod uwagę w
      > tych wyborach.

heh, no i znowu odzywają się krakowskie kompleksy ;)
    • Gość: piotr Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.aster.pl 14.04.05, 18:55
      A może Terespol?. Blisko granicy...;)
    • Gość: mee... PIERDZENIE...w stolki ; czyli wiecej BIUROKACJI IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 18:58
      ...a ))) unio, mieliscie dogonic w swych zamierzeniach biurokratycznych
      usa ...gospodarczo...nie, udalo sie ale widze ,ze za kasa wam nie smierdz i
      chcecie ssac biedna polske-wiec-moze... vice versa...w ramach unii otworzmy swe
      oddzialy polskie we francyj i u dzermanow dajmy nato...
      • grubaska2o Re: PIERDZENIE...w stolki ; czyli wiecej BIUROKA 14.04.05, 19:10
        POWINNA BYC W WARSZAWIE BO WARSZAWA JEST WIEKSZA NIZ POZNAN I WIECEJ LUDZI JA
        TU CHCE NIZ POZNAniakow w poznaniu:D
    • Gość: smif Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:13
      Zgadzam sie z Wlodkiem
      smif_krk
    • Gość: mee... WALESA DAWAL ZA DARMO... IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 19:19
      ...malo tego, namawial do kradziezy 1-szego miliona- tu nie podal w jakiej
      walucie...a ja bym kupil jakas gazete za 10-dziesiec procent na kredyt z banku
      w unii...a do tego cos bym -jakies biura otworzy za granica w ramach
      unii...jednosc, braterstwo, milosc, czytaj; wspolne interesy...maminki w polsce
      to do was...prawda was wyzwoli- nie dajcie sie robic wiecej w ...konia )))
      • Gość: mee... Re: WALESA DAWAL ZA DARMO...SWOIM IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 19:32
        ...dlaczego tak sadze...bo, nic od walesy nie dostalem...ani gazety, ani
        pluralizmu, ani przebaczenia, ani milosci blizniego, ani nawet g...o bo, tego
        po mim sie zawsze spodziewalem po jego rozmowie z bratem na internowaniu...ale
        w tym miejscu sie rozpedzilem z tym walesa- ignorantem...wiec reasumujac...,
        kto czuje sie dzisiaj dobrze w unii , ktora nas oszukuje w ramach dajmy nato
        pomocy socjalnej...swoim bezrobotnym i leniwym laduja kase ...a z polski kase
        ciagna dla tych bezrobotnych i leniwych u siebie w ramach otwierania i
        dzialania u nas ...czytaj ;w polsce
      • Gość: dodo Re: WALESA DAWAL ZA DARMO... IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 14.04.05, 21:21
        Po pierwsze co za "agencja" o idiotycznej nazwie " ds. granic zewnętrznych Unii
        Europejskiej".
    • Gość: mysl216 Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.04.05, 19:40
      Obawiam sie, ze znowu kompleksy wzgledem stolicy daja tu o sobie znac. Jak
      tylko stolica cos dostaje to natychmiast odzywa sie krzyk ludzi z prowincji o
      tym jakie to niesprawiedliwe. Tylko jakos dziwnie nie krzycza kiedy Warszawa
      dotuje ich egzystencje.
      • Gość: mee... Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 19:43
        ...dostaje w-wa, jak zyje jeszce nic nie dostalem za darmo...mamunki, stapajcie
        po ziemi ...
        • Gość: pkin No Warszawa... IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 01:26
          Warszawa dostaje z budżetu państwa razem z dochodami własnymi dotacjami dla
          szpitali, teatrów, metra itd 14 % tego, co pochodzi z wytworzonych tutaj
          podatków i wartości produktu KB, żadne inne miasto nie jest w takiej sytuacji.
          Wiem, że siedziby firm, że tutaj sa urzędy i tak dalej i tak dalej, ale dlaczego
          tylko te cholerne 14%? no i oczywiście jeszcze ktoś wymyśliŁ janosikowe, czyli
          jak zabrać Wawie pół bańki co roku, żeby pokazać, kto w polsce rządzi. A jak już
          musi zostać te cholerne 14% to przynajmniej mi nie pie..ie. Ktoś mieszka w
          Krakowie to zapewne z warszawskich pieniędzy nie żyje, ale na biednej wsi to
          jest już inaczej, nawet w porządku, kazdemu należy się godne życie, ale godnego
          życia z tego nie ma, jest tylko wielkie marnowanie. Marnotrastwo dsotyczy też
          politykierów czasowo zameldowanych w Warszawie, ale ani mieskzńcy ani miasto
          korzyści jakichkolwiek z tego nie mają. No i jeszcze Ci Warszawscy politycy. W
          sejmie 26 posłów, na 460, gdy Warszawa to prawie dwa miliony ludności (no
          zameldowanych jest 1750 tys.) a Polska 37 mln z hakiem. I jacyż to czołowi
          politycy pochodzą z Warszawy. Rozumiem, że Borowski, rozumiem że jakiś tam
          Kalisz, kaczyński się tu urodził, ale kiedyś powiedział, że jest z trójmiasta i
          niechże już tak zostanie, no jeszcze Jan Maria Siedem Mieszkań Jackowski, ale
          tutaj jest mi już wstyd. A skąd jest Miller, Rokita, Buzek, Krzaklewski, belka,
          kalinowski, Tusk czy cały tabun innych.

Przeliczając na realną liczbę mieszkaców miasta (około dwóch milionów) to
          Warszawa nie jest nawet najbogatsza, a patrząc na średnią pensję to w katowicach
          jest wyższa. A budżet miasta... czy mam jeszcze raz wymienić liczbę 14%. Aż się
          człowiekowi na secesję zbiera i to nie przez te wszystkie liczby, tylko przez
          wasze pieprzenie.
          • gadery Re: No Warszawa... 15.04.05, 11:00
            Dyskusja toczy się o to aby ministerstwa zostały rozmieszczone równomiernie we
            wszystkich większych miastach w Polsce. Nie wolałbyś aby strajkujący górnicy
            blokowali ruch w Katowicach a nie w Warszawie? Z drugiej strony oznaczało by to
            dla Wawy utratę paru tysięcy miejsc pracy, a to zawsze boli.

PS Ja osobiście uważam, że gdyby to było ministerstwo kontrolowane przez Polskę
            a nie UE to za 4 lata pracowało by tam nie 55 osób a 550.
      • Gość: MK Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 23:23
        Przepraszam Bardzo, ale nie wiem o jakim dotowaniu egzystencji ludzi z
        "prowincji" piszesz. Poza tym od kiedy milionowe miasto to prowincja? Prowadzę
        własną firmę, sam zarabiam na swoje utrzymanie i dziwnym trafem NIGDY nie
        otrzymałem żadnej dotacji na swoją egzystencję z Warszawy. Największą prowincją
        Polski jest właśnie Warszawa, w której prawdziwych Warszawiaków jest obecnie na
        lekarstwo. Czyżbyś sam pochodził z zabitej dechami dziury i udając Wielkiego
        Warszawiaka cierpaił na kompleks prowincjusza?
    • uzywaj-kruszyw-amfibolitowych w Klewkach? :)___/nt 14.04.05, 19:50
    • Gość: mee... UnijnA ageNcja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 20:15
      ...no, to praca sie szykuje dla niemca i francuza - nie mylic ,ze sprzataniem
      BO, TU TEZ PRACA SIE SZYKUJE DLA BEZROBOTNEGO PO UKLADACH I
      ZNAJOMOSCIACH...POLAKA...)))..i po co wam bylo wyjezdzac za wielka wode ...)))
    • Gość: manon_pl Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 14.04.05, 20:17
      Jak zwykle po paru postach wychodzi pieniactwo i cala dyskusja kończy sie na
      wypominaniach - czy juz nikt nie ma nic ciekawego do powiedzenia?
      Wygrala Warszawa - gratuluje miastu, ale nie przecze, ze dziwi mnie ten wybor -
      patrzac tu przez pryzmat zasady subsydiarnosci - to cos mi sie nie zgadza...
      moze ktos ma ciekawa opinie i mi ten wybor wytlumaczy - glupie opinie sobie
      darujcie juz na wstepie.
      Z gory dziekuje :)
    • Gość: mee... SZOROWAC KIBLE WE WLASNYM ...KRAJU IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 20:18
      ...na polecenie bossa z unii lub z komuny...
    • sierus Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza 14.04.05, 20:31
      Cóż, Poznań byłby całkiem odpowiedni ;)
      Jest na linii Bruksela - Warszawa... EN Kiepura, prawie-autostrada... :)
      • Gość: ja Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.04.05, 20:40
        I nawet dwie szkoly zagraniczne juz dzialaja, chociaz wg poznaniakow jedna tez
        by wystarczyla!
    • Gość: czuczu Re: Unijna agencja będzie miała siedzibę w Warsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 20:44
      masz racje ale ja stawiałbym(mimo ze jeste w poznaniu) to zdecydowanie na
      Lublin!!!! i blizej granicy i tam sie kazda inwestycja przyda
    • Gość: mee... stara unia walczy z bezrobociem...))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 20:46
      ...a w polsce duma nas ogarnia...i walka o miasta gdzie ich umiescic w-wa czy
      moze poznan, moze lublin...niezle )))...ludzie a gdzie ekonomia...unia wam nie
      da jak wy unii nie dacie no, bo niby skad unia ma brac- z pustego i salomon nie
      naleje droga naiwna polsko...)))
    • Gość: mee... NIECH POLSCE OTWORZA RYNEK ...USLUG IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 20:53
      ...niech skasuja biurokracje i dyskryminacje polski na ryku starej unii
    • brynk UNIA . -JAKA UNIA ?- WOLNOSCI , CZY OSWIECIM .... 14.04.05, 21:32
      MAM W DUPIE UNIE I TYCH CO DO NIEJ NAS WPROWADZILI . TEN TWÓR NIE PRZETRWA
      CZASU , MIAŁO BYC: " SOWIECKI SAJUZ PO WSZE CZASY ", JAK hihihihi RWPG ,
      JAK UKŁAD WARSZAWSKI , JAK PZPR , JAK KOMUNA , WSZYSTKO PRZEMIJA , UNIA TEZ
      PRZEMINIE ....,SWIAT CIAGLE SIE EWOLUUJE I NIE POWSTRZYMAMY TEGO
    • Gość: mee... SSANIE DO BOLU...POLSKI IP: *.avenel01.nj.comcast.net 14.04.05, 21:41
      ...co by o tej unii nie powiedziec to i tak predzej czy pozniej bedzie to unia
      niemiec, francj i rosji...zreszta to juz widac czytaj ; ostatnie inwestycje-
      rurociag ,...a od ssania polski to bym prponowal powstrzymac ich
      dzisiaj...lub - my wam biura wy nam prace ...bo cos mi tu smierdz i unii nie
      ufam...sorry )))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka