Dodaj do ulubionych

Problem z filtrem DPF

13.09.10, 15:28
Mam FORDA Focusa 1,6 TDCI z filtrem cząsteczek stałych. Przebieg 104 tyś, 2005r.
Komputer wyświetlił komunikat "usterka układu silnika". Na komputerze wyszło że brudny filtr DPF. Co można w tym przypadku zrobić ? Czy konieczna wymiana ? Czy też jest inny sposób, np wyczyszczenie ?
Obserwuj wątek
    • maras2011 Re: Problem z filtrem DPF 14.09.10, 22:41

• malpa0404 Re: Problem z filtrem DPF 22.10.13, 19:00
        Miałam podobny problem. Na początku (pierwsze 3 razy) jeździłam do ASO na czyszczenie (chyba poprawnie to określę) - każdym razie czyście się to. Koszt 300zł wizyta. Znajomy namówił mnie na wizytę w warsztacie w którym on się pozbył problemu. Po prostu wyrzucili mu DPF, ustawili wszystko w komputerze i wszystko idealnie gra. U mnie sprawa przebiegła podobnie, DPF wywalony, komputer przeprogramowany (czy jak to się tam fachowo nazywa). Dodatkowo (bo była promocja), podnieśli mi moc o 20 koników. Tak więc masz dwie drogi wyjścia, albo jeździć do serwisu i czyścić, albo się po prostu go wyrzucić. Nie wiem, gdzie mieszkasz. Jeżeli gdzieś w okolicach Krakowa, to mogę polecić Ci zakład gdzie ja to robiłam. Kraków ul. Półłanki 30 (ŁG Autoserwis)
        • jacekmarmur Re: Problem z filtrem DPF 04.11.13, 17:13
          Na Półłanki faktycznie zrobią to fachowo. W każdym razie nie będziesz miał problemów z kompem, bo robią to kompleksowo, a przy okazji możesz dołądować u nich z 20 koników...:-)
    • czaki86 Re: Problem z filtrem DPF 23.06.14, 20:45
      U mnie DPF był wycięty a kontrolka się dalej świeciła. Żałuje tylko, że późno zdecydowąłem się wyciąć to dziadostwo, bo nawet czyszczenie w kółko nie pomagało. Syf bo silnk od razu słabszy w trybie awaryjnym. Tak że zależy jaka opcja Ci pasuje, ja się pozbyłem, tylko potem pojawił się problem właśnie z kontrolką, usunięli mi to systemowo kolesie z Motomagic w Krakowie.
    • jeepwdyzlu ale wiecie że wycinanie filtra 26.06.14, 15:27
      i oszukiwanie komputera zmienionym softem
      to półśrodek?
      i może okazać się smutnym półśrodkiem?

j.
    • dawideko1 Re: Problem z filtrem DPF 19.01.16, 12:11
      chemiadoczyszczenia.pl/preparaty-alkaliczne/469-atlantol-hde-s-25-l.html
      Preparat do mycia chemicznego filtrów dpf.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka