Dodaj do ulubionych

kontrolka ABS

12.09.11, 22:12
Witam, mam kilka pytan dotyczących eksploatacji auta: Opel Vectra 1.8 16V z 1999r., wersja po lifcie z instalacja gazową, sekwencja

1). raz zapala mi sie kontrolka ABS, a czasami nie, czy to jest spowodowane? co nalezy zrobić? co sprawdzic?

2). jak mozna sprawdzić termostat? zaobserwowałam iz po osiagnięciu temperatury 90 stopni, zapala sie kontrolka "check" "ta z silniczkiem" i auto automatycznie traci moc, silnik pracuje nierówno, co to za objawy???czy ma na to wpływ termostat? czy coś innego?

3). jak mozna sprawdzić sonde lambde??? czasami szarpie autem podczas jazdy i auto przerywa, czy to objawy tej sondy...?
Obserwuj wątek
    • viki75 Re: kontrolka ABS 12.09.11, 22:51
      auto to: Opel Vectra B 1.8 16V
    • fredoo Re: kontrolka ABS 13.09.11, 07:50
      1. Najczęstszą przyczyną uszkodzenia ABS jest brak połączenia do któregoś czujnika przy kole lub niedziałający czujnik. W Twoim przypadku prawdopodobnie niekontaktuje coś we wtyczce lub przetarł sie przewód.
      2.Termostat masz dobry. Natomiast masz żle wyregulowaną instalację LPG. To typowe.
      3. Sondę też zostaw w spokoju ona działa prawidłowo .Jedz do dobrego gazownika.
      • fredoo Re: kontrolka ABS 13.09.11, 07:53
        Jeszcze jedno. Dobrze jest dodać do benzyny specjalny płyn do czyszczenia wtryskiwaczy dostepny na każdej stacji benz. za 10 PLN i pojeżdzić ze 200 km na benzynie.
        • viki75 Re: kontrolka ABS 13.09.11, 10:06
          bardzo dziękuje za odpowiedź oraz wszelkie wskazówki ;)

pozdrawiam
      • viki75 Re: kontrolka ABS 13.09.11, 22:07
        a jak mogę sprawdzić, ktory czujnik jest uszkodzony lub nie działa? czym to mozna sprawdzic?
        • don_kichot01 Re: kontrolka ABS 12.12.11, 16:45
          Analizując treść twych pytań, krótka odpowiedź: niczym. Mając blade pojęcie o podzespołach współczesnych samochodów nie przeciążaj swego aparatu myślenia i kojarzenia. Jedź do serwisu!!! Tam zrobią to fachowo za ciebie i nie będzie cie bolała głowa (jednak w kieszeni trochę ubędzie, ale taka jest cena motoryzacji)!
          • only_the_godfather Re: kontrolka ABS 13.12.11, 12:16
            Jedź na serwis bo to może to być czujnik od ABS-u a może być czujnik zliczający prędkość. jeżeli kontrolka raz ci się zapala a raz nie to zaobserwuj czy zapala się zawsze po przekroczeniu danej prędkości czy różnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka