Dodaj do ulubionych

Opel Omega B błagam pomocy!!

16.08.05, 23:00
Potrzebuje pomocy niedawno kupiłem Opla Omege B 2.0 automat i juz na początku
napotkały mnie problemy:
1.Niewiem co to jest ale niekiedy gdy np. stoje na skrzyzowaniu lub jadę z
małą predkościa samochód sam gaśnie niewiem jaka jest tego przyczyna i boje
się wyjezdzać na miasto:(.
2.Gdy wyjezdzam ze skrzyzowania raz samochód wyjeżdza szybko i ma kopa a
drugim razem jedzie mozolnie jak żółw(w obu wypadkach mam gaz do dedy)
3.Nastepny problem to skrzynia:( coraz częściej w moim automacie gdy jade i
skrzynia próbuje wrzucic następny bieg najprowdopodobniej "3" samochód łapie
olbrzymie obroty i bieg "nie wskakuje" natomiast gdy zwolnie wszystko wraca do
normy i bieg wrzuca się bez zastrzeżeń(podobno brakuje oleju w skrzyni):(:(.
4.Co jest że od czasu do czasu blokuje mi się jedno z kół?(mówiono mi że to
moze być przez układ kontroli trakcji czy układ antyposlizgowy):(:(
Prosze pomóżcie mi bo niewiem co jest z moim autkiem a żal mi patrzeć jak
samochód stoi i sie marnuje:(
Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 00:59
      1.

Gasniecie moze miec MNOSTWO przyczyn. Nie napisales ktory to jest rocznik opla!
      Jednak trzeba sprawdzic, czy guma laczaca kolektor ssacy z filtrem powietrza
      jest cala i nie ma spekan. Potem trzeba sprawdzic serwo w hamulcach. Hamulce
      dzialaja tak samo caly czas? Bo jak serwo ma dziure, to auto zgasnie.

2.
      Nie powinienes dawac gazu do dechy przy automatycznej skrzyni biegow, bo
      zniszczysz skrzynie. Zniszczenie skrzyni moze nastapic bardzo szybko. Zwlaszcza
      jak skrzynia jest stara i sprzegla sa na wykonczeniu. 1000 km takiej jazdy i po
      skrzyni. Wiec zastanow sie co robisz.

3.
      Faktycznie moze brakowac oleju w skrzyni, ale ja nie wierze. To jest zwykle
      objaw uszkodzen wewnetrznych i spadku cisnienia. Nalezy wymienic olej na
      syntetyczny albo dodac syntetycznego dodatku zageszczajacego olej.
      Podaj jaki masz zalecany olej przez producenta. To jest powazny problem.
      Powinienes unikac tych "obrotow" i starac sie tak naciskac gaz, zeby tego
      kolejnego biegu nie wrzucac przy wysokich obrotach, bo znowu uszkodzisz skrzynie
      do konca.

4.
      Blokowanie sie jednego z kol jest czasem faktycznie spowodowane zapowietrzeniem
      ABS. Uklady z kontrola trakcji maja zawsze ABS. Odpowietrzyc uklad ABS i to w
      dobrym serwisie, tam, gdzie wiedza co robia. Ktore kolo ci sie blokuje? Prawy przod?

• millerek Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 08:14
        Czy samochód ma instalację gazową?
        • delmundos Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 09:25
          Jest to rocznik 1997 i ma zamontowany gaz hamulce przy wyłączeniu samochodu
          automatycznie słabna tak jak by ich wogóle nie było.Niewiem jaki mam zalecany
          olej producenta bo instrukcja obsługi jest po niemiecku a koło które mi sie
          blokuje to prawy tył.Ale to co wreszcie jest nie tak ze samochód raz wyjeżdza mi
          szybko a raz wolno ze skrzyżowań?
          • 1adarek Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 13:12
            Jezeli chodzi o skrzynie to zaczal bym od sprawdzenia poziomu oleju-pomiedzy kreskami na miarce przy pracujacyn silniku, dzwignia zmiany biegow na "N" , choc sadzac po objawach to wyglada ze ktores sprzeglo pada, jesli chodzi o olej to nie zaleawaj jej syntetykiem bo to tylko moze ja dobic, Dexron III wg. katalogu Castrola UK-czyli praktycznie kazdy olej dostepny na rynku, mozesz sprobowac jakis dodatek do oleju o dziwo czasami pomagaja i jezeli maz mozliwosc to bym sprobowal odczytac kody bledow skrzyni biegow- jesli nic nie bedzie to nie najlepsza wiadomosc, prawdopodobnie to jej ostatnie dni
            Jesli jestes w stanie napisac jaki to typ/model skrzyni biegow to moglbym cos wiecej Ci napisac
            • delmundos Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 14:47
              niestety niewiem jaki to jest typ czy model skrzyni biegów wiem jedynie że ma 7
              mozliwości ustawienia pracy na P,R,N,D,3,2,1
          • takietam1 niski poziom plynu 17.08.05, 18:40
            "Ale to co wreszcie jest nie tak ze samochód raz wyjeżdza mi szybko a raz wolno
            ze skrzyżowań?"

To moze wynikac z braku odpowiedniego poziomu plynu. Malo plynu powoduje
            czesciowa utrate wypelnienia torque converter (nie znam odpowiedniego slowa w
            jezyku polskim)

To zas powoduje strate mocy przy ruszaniu, ZANIM pompa wypelni torque converter
            ponownie.

Przyznam, ze nie rozumiem jak mozesz zadawac 100 pytan na godzine a nie
            potrafisz zlesc do auta, postawic go na recznym w pozycji N i sprawdzic poziom
            plynu przy zapalonym silniku?

Za trudne?
          • barta111 Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 08.09.05, 19:58
            zaraz ! piszecie ze ma sprawdzic olej w skrzyni , tylko ze nie wiemy czy on
            wogule ma miarke by to zrobic , w tym roku były juz skrzynie bez
            bagnetu , jak i bez filtra w skrzynce biegów , wiec to nie msi byc
            takie proste ! wszystko zalezy jaką ma skrzynie , puki tego nie wiem ,
            doradzac cieżko , jak ma tą co mysle , to tylko warsztat , sam nic nie
            zrobi ! tam sie oleju nie wymienia , a uzupełnia
    • nickxxx Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 18:02
      Co do skrzyni biegow WYRZUC stary olej,wymien filtr w skrzyni,oczysc filtr
      magnetyczy<magnez>napelnij tyle ile mowi producent.Ta nierownomierna praca
      skrzyni moze byc spowodowana tym ze przechodzi w tryb awaryjny.Wypnij wtyczki z
      skrzynki i odczekaj jakies 15 min.Dextron III.To jest olej trzeciej
      generacji.Olej z filtrem wymieniaj co 30 tys.km.
      • dark13 Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 18:33
        nickxxx napisał:

> Co do skrzyni biegow WYRZUC stary olej,wymien filtr w skrzyni,oczysc filtr
        > magnetyczy<magnez>napelnij tyle ile mowi producent.Ta nierownomierna pr
        > aca
        > skrzyni moze byc spowodowana tym ze przechodzi w tryb awaryjny.Wypnij wtyczki
        z
        >
        > skrzynki i odczekaj jakies 15 min.Dextron III.To jest olej trzeciej
        > generacji.Olej z filtrem wymieniaj co 30 tys.km.

zdaje sie ze to chyba najlepsza rada z tym olejem
        omegi jak pamietam mialy 2 rodzaje skrzyni aut jedna cos miala wspolnego z BMW
        ale moze to bylo polaczenie z silnikiem 2,5td i wiem ze wszystkie skrzynie w
        omega b byly dosc malo trwale zreszta ten samochod choc ladny nie ma
        najlepszych recenzji u mnie dosc awaryjny
        • delmundos Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 19:07
          dzieki wielkie za te rady na pewno mi sie przydadzą juz dzis zaczynam naprawy w
          fachowym serwisie mam nadzieje ze to pomoze i moje autko będzie chodziło jak
          nowe wielkie dzieki za porady:)
      • takietam1 Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 17.08.05, 18:35
        "Ta nierownomierna praca skrzyni moze byc spowodowana tym ze przechodzi w tryb
        awaryjny."

Nie masz racji. Tryb awaryjny polega na zablokowaniu skrzyni na biegu 2.
        Jego problem polega na utracie cisnienia w magistrali silownikow i moze to
        wynikac z uszkodzenia uszczelek popychaczy, uszkodzenia (zarysowania) kanalow i
        tlokow. OCZYWISCIE moze to tez wynikac z braku odpowiedniego poziomu plynu, choc
        watpie. Plyn nalezy wymienic na nowy wraz z filtrem.

Dexron 3 jest olejem mineralnym i mozna go zamienic na polsyntetyczny ATF 3+ z
        dodatkiem syntetycznego zageszczacza typu Lucas.

Objaw zrywania przy zmianie biegow powinien ustapic.
    • tomeksolec11 Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 21.09.05, 18:22
      prwdopodobnie autu ma mula bo masz uszkodzone cewke a jesli chodzi o skrzynie
      to prawdopodobnie masz zapchany filtr oleju w skrzyni
    • pochc Opel Omega B gaśnie na wolnych obrotach!! 25.09.05, 20:50
      Witam
      W sierpniu tego roku kupiłem Omege B 2.0i 16V z 95r. prosto z niemiec od
      starszego dziadka który jeździł nim tylko w niedziele do kościoła a w zime
      wogóle nie wyjeżdżał i ma przejechane tylko 60 tyś co rocznie serwisowany w
      salonie opla(samochód zadbany jak nie wiem) samochód chodził jak pszczółka. Aż
      któregoś dnia zaczoł na wolnych obrotach gasnąć np. gdy dojeżdżałem do
      skrzyżowania. Doradzono mi żebym pasek rozrządu wymienił więc tak zrobiłem
      wymieniłe pasek wraz z rolkami, ale nic to nie pomogło. Myślalem też że to od
      paliwa ale nie możliwe że na wszystkich stacjach jest takie samo paliwo jeśli
      chodzi o jakość. POMOCY!!!!!
      • waskes29 Re: Opel Omega B gaśnie na wolnych obrotach!! 25.09.05, 22:20
        pochc napisał:

> Witam
        > W sierpniu tego roku kupiłem Omege B 2.0i 16V z 95r. prosto z niemiec od
        > starszego dziadka który jeździł nim tylko w niedziele do kościoła a w zime
        > wogóle nie wyjeżdżał i ma przejechane tylko 60 tyś co rocznie serwisowany w
        > salonie opla(samochód zadbany jak nie wiem) samochód chodził jak pszczółka.

> któregoś dnia zaczoł na wolnych obrotach gasnąć np. gdy dojeżdżałem do
        > skrzyżowania. Doradzono mi żebym pasek rozrządu wymienił więc tak zrobiłem
        > wymieniłe pasek wraz z rolkami, ale nic to nie pomogło. Myślalem też że to od
        > paliwa ale nie możliwe że na wszystkich stacjach jest takie samo paliwo jeśli
        > chodzi o jakość. POMOCY!!!!!

Jak Ty masz takich doradcow co twierdza ze po wymianie paska rozrzadu
        przestanie gasnac to jeszcze wiele razy sie rozczarujesz chociaz pasek i tak
        powinienes wymienic .
        Moze byc ze to wina paliwa choc mysle ze to wina elektryki ukladu paliwowego .
        • niwela.zj Re: Opel Omega B gaśnie na wolnych obrotach!! 26.09.05, 09:52
          > Jak Ty masz takich doradcow co twierdza ze po wymianie paska rozrzadu
          > przestanie gasnac to jeszcze wiele razy sie rozczarujesz chociaz pasek i tak
          > powinienes wymienic

Święta prawda!

Musisz przeczyścić silniczek krokowy bo jest na pewno zasyfiony, a on decydu-
          je o wolnych obrotach i będzie dobrze.

A wymieniłeś filtr paliwa i powietrza, nie wspomnę o wymianie oleju w silniku
          z filtrem.
          Kup sobie ksiązkę: "Sam naprawiam samochód - Opel Omega B" niedawno się
          ukazała w sprzedaży.

Pozdr.
          • niwela.zj Re: Opel Omega B gaśnie na wolnych obrotach!! 26.09.05, 10:00
            A tak z ciekawości: ile dałeś za auto i z jakim jest wyposażeniem.
            Ja mam podobne.
            Pozdr.
    • ktbb Re: Opel Omega B błagam pomocy!! 28.09.05, 21:32
      1. olej silnikowy - nalej porządnie. Brak powoduje, że rozrząd źle działa i na
      małych obrotach gaśnie.

któryś X punkt - olej do skrzyni. Nalej według instrukcji.
      Potem zobacz czy reszta punktów dalej jest ważna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka