Dodaj do ulubionych

Ikea otwarta:)

28.11.20, 13:21
www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-ikea-otwiera-sie-na-klientow-odwiedzilismy-sklep-z-kamera/x162pg9,79cfc278 😂

Wrócą listy kolejkowe? Płatna usługa stacza? Stać kilka godzin po meble, które zresztą można zamówić z dostawą do domu myślałam, że te czasy nie wrócąsmile
Obserwuj wątek
    • laura.palmer Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 13:25
      Meble z Ikei moim zdaniem wymagają zobaczenia na żywo, bo wiele jest g.wnianej jakości.
      • przepyszny_jagielnik Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 13:51
        laura.palmer napisała:
        > Meble z Ikei moim zdaniem wymagają zobaczenia na żywo, bo wiele jest g.wnianej
        > jakości.

Większość ich mebli jest brzydka. Nie wiem kto to kupuje.
        • rannala Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:51
          A jakie meble wolisz? Podałabyś producenta?
          Czeka mnie zakup mebli w niedługim czasie, a IKEA mimo zalet, ma tez wady, więc sama chętnie bym wybrała cos innego.
          • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 20:11
            Nie do mnie, ale zamawiałam ostatnio w meblarni, a teraz chcę kupić w minko. Meble z ikei też mam i dużo gadżetów, bez których życie byłoby trudniejsze.
            • rannala Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 08:59
              Dzięki Mia. A jesteś zadowolona z jakości mebli z meblarni?
              Będę szukać smile
              • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 11:19
                Tak, wyglądają na solidne i fajne jest zamawianie, bo wszystko wybierasz sama, praktycznie jak u stolarza tylko widzisz czego się spodziewać (nie szkice, nie wizualizacje)
                • rannala Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 13:20
                  Czyli zrobią wg podanego wymiaru?Jak stolarz na zamowienie?
                  • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 14:06
                    Tak, mają różne wymiary już wycenione, ale można też zamawiać nietypowe.
                    • rannala Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 14:59
                      Super, dzięki!
        • milupaa Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:14
          Jak mam porównać z takimi np. Bodzio Meble czy większością BRW to Ikea jest piękna.
        • majenkir Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 14:25
          przepyszny_jagielnik napisał(a):
          > Większość ich mebli jest brzydka. Nie wiem kto to kupuje.

Ja! Mnie się ich meble podobaja, a cen nikt nie przebije, no, może Wayfair.
      • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 13:58
        W IKEI meble to chyba niewielka część sprzedaży.
      • bywalczyni.hosteli Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:25
        Potwierdzam, jakość gówniana. Wiem co mówię, bo sama mam.
    • czekoladazkremem Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 14:28
      Wreszcie pusto w naszym lesie, znow siedza w galeriach
      • stephanie.plum Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:17
        o, to, to.

:~D
    • panna.nasturcja Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 14:55
      Większość tych ludzi nie stoi tam po meble tylko po górę drobnego badziewia, niczego nie potrzebują, idą pochodzić, kupić coś dla przyjemności kupowania. To nawyk, nie potrzeba.
      • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:06
        Wśród tego "badziewia" są rzeczy, których ludzie naprawdę chcą np grube serwetki papierowe (mottaga), pojemniki szklane z przykrywkami itd smile
        • berdebul Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:39
          I haczyki na ścierki kuchenne. Żadne inne mi nie pasują. wink
          • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:46
            te samoprzylepne?smile
            • berdebul Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:05
              Tak! Metalowe. Każde inne połamane/zepsute/odklejone/zniknęły.
          • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:55
            I farby akwarele oraz te wyciskane w komplecie z pędzlami.
            • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:58
              A wiesz, że to wszystko można zamówić przez internet, bo Ikea ma sklep on line?
              • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:00
                Nie wszystko (i nie, nie namawiam na zakupy w realu, prostuję)
                • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:08
                  Czego nie można zamówić w ikei przez internet?
                  • kermicia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:25
                    Klopsików wink
                    • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:38
                      Klopsików w czasie pandemii nie kupisz nawet stacjonarnie, podobnie jak wielu innych rzeczy ze sklepiku, więc jeśli ktoś stał z nadzieją, że uzupełni zapasy to tylko stracił czas.
                      • beauty_agadir Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:02
                        Oczywiście że kupisz. Byłam dziś są klopsiki nie ma hit dogów.
                  • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:27
                    Na pewno żywności. Poza tym inen rzeczy też - nieraz klikałam na coś i wyskakiwała mi informacja, że w sprzedaży on line nie ma
              • beata985 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:39
                mia_mia napisał(a):

> A wiesz, że to wszystko można zamówić przez internet, bo Ikea ma sklep on line?

A ile trzeba zapłacić za dowóz?
                • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:52
                  Maksymalnie 29 złotych, dużo taniej niż taksówka bagażowa.
                  • beata985 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:03
                    29 zł to musisz sobie pojechać sama do magazynu, dostawa do domu min. 75 zł.
                    To już mi się opłaca jechać, zwłaszcza że jak już się wybieram to robię konkretny spis rzeczy jakie potrzebuje, po byle wazonik miskę czy ręcznik nie jadę A większe rzeczy wolę jednak przed zakupem zobaczyć, gdyż nie raz zrezygnowałam z zakupów bo dana rzecz na żywo okazywala się jednak nie pasować.
                    • panna.nasturcja Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:22
                      Nieprawda, za drobne rzeczy a nie meble płacisz jak za zwykła przesyłkę kurierską, żadne 75 złotych.
                      Zamawiałam. Koszt to było 19,90 zł.
                      • helena31 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 20:57
                        ja wczoraj odebrałam przesyłkę , kurier do domu 15 pln , max 30 kg . Po moim zamówieniu wprowadzili tez in post, chyba ciut taniej . Oczywiście gabaryty inaczej liczą , ale sporo zakupów można zrobić za 15 czy 12 pln.
                  • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 19:57
                    Oj chyba nie....gabaryty dużo droższe. I nie tylko gabaryty. Chciałam dokupić wkład z szufladami do kalaxa...i cena przesyłki była prawie równa rzeczy którą chciałam kupić.
                    • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 20:17
                      www.ikea.com/pl/pl/customer-service/services/dostawa-pube7c0677c
                      • beata985 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 20:53
                        Zamawialam materac, waga do 30 kg ,płaciłam 50 albo 75, bardziej to drugie więc chyba nie do końca te ceny się zgadzają, chyba że od kwietnia jakieś zmiany były.
                        • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 20:56
                          Zakładając że nie masz żuka na podwórku, to ile przepłaciłaś z transportem?
                          • beata985 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:00
                            Materac to by mi wlazł akurat do osobowki A za tą cenę to już opłaciło mi się jechać i jeszcze ewentualnie coś dokupić, zwłaszcza że i tak później musiałam jechać zwrócić bo okazał się za twardy, gdybym po niego pojechala osobiście moglabym twardość wypróbować i kłopotu sobie zaoszczędzić.
                          • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:10
                            Ja mam spory samochód a moj ojciec ma 7 samochodów dostawczych...i co?
                            • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:18
                              I nic, chcesz to jedź do ikei odstój swoje i kup co chceszwink
                              • beata985 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:34
                                No właśnie, dobrze że w końcu zrozumiałaś, że niektórzy potrzebują jednak naocznie zweryfikować wybrany w sieci przedmiot.
              • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 19:51
                Wiem i zamawiam albo prosze znajomych jak akurat jadą. Akurat ja jestem antyfanką zakupów smile A juz w okresie przedświatecznym to mnie zobaczysz w spożywczym ewentualnie w aptece...ale jak ktoś lubi. Tylko smieszy mnie, ze inni oceniają jakie to słabe jest kupowanie w ikei. W tym momencie siedze na krześle z ikei, przy stole konferencyjnym z ikei (robi mi za biurka w gabinecie), za mną 3 regały z dokumentami...z ikei.
      • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:54
        NO tak bo ty wiesz czego ludzie potrzebują...
        • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:57
          Jeśli o mnie chodzi to nie ma takiej rzeczy w ikei po którą stałabym w takiej kolejce, zresztą winnych sklepach też nie ma.
          • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 16:59
            Ale nie o tym mowa. Ja też nienawidzę takich warunków co nie znaczy, że w IKEI jest tylko badziewie a ludzie kupuja kompulsywnie/z nudów.
            • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:11
              Nie twierdzę, że w ikei jest samo badziewie, ale nie ma tam niczego po co warto stać kilka godzin w kolejce.
              • laura.palmer Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:22
                Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie stoi kilka godzin w kolejce, żeby kupić np. zestaw sztućców albo ręcznik. Weź jednak pod uwagę, że Ikea ma raptem 9 sklepów na cały kraj, mnóstwo ludzi ma do najbliższej np. 100km i jak chcą kupić coś większego typu łóżko z materacem czy szafę, to muszą pojechać w sobotę, no bo kiedy. Sama bym łóżka za kilka tysięcy przez net nie kupiła, szafy też nie.
                • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:35
                  Każdy może spędzać wolny czas jak lubi, nawet w kolejce przed Ikeąwink
                  • laura.palmer Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:45
                    Ale powiedz, sama kupiłabyś wielką szafę przez internet bez oglądania na żywo? Cokolwiek z nią będzie nie tak, np. drzwi będą się niewygodnie otwierać lub półki w realu okażą się nieustawne lub widać na niej każdy odcisk dziecięcego palca to albo z nią zostajesz (i wtapiasz kilka tysięcy) albo męczysz się ze zwrotem. Swoją drogą ciekawa jestem, jak w praktyce wygląda zwrot takiego mebla, przecież to trzeba chyba złożyć i spakować, żeby przyjęli, a potem ponownie zapłacić za przyjazd kuriera.
                    • a23a23 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:55
                      Co do zwrotu przez internet, to nie wiem.
                      Ale przy "stacjonarnych" zakupach ikea pozwala złożyć mebel i jeśli nie pasuje, to oddać bez rozkręcania (na ile będziesz w stanie to przewieźć w jednym kawałku to już inna sprawa wink )
                    • mia_mia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:01
                      Właśnie dziś będę chyba w końcu zamawiać meble do pokoju dziecka, a miesiąc temu przywieźli mi meble do salonu zamówione przez internet z drugiego końca Polski, robione pod konkretne zamówienie, więc bez zwrotów. Ceny niestety nieikeowe, więc ryzyko większe. Zamawiałam też meble na westwingu i w innych sklepach, nie widzę w tym nic dziwnego.
                      • laura.palmer Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:08
                        Meble do pokoju dziecięcego też ostatecznie zamówiliśmy przez net, tak samo biurko dla męża, ale to dosyć prosta konstrukcja, więc nic nie miało prawa pójść nie tak.

Jednak pamiętam, że kupując materac do łóżka małżeńskiego mieliśmy na liście 5 wstępnie wybranych w necie modeli, po czym kładliśmy się w sklepie na każdym i tylko dwa okazały się wygodne dla nas obojga. Kupując online mielibyśmy sporą szansę trafić na niewygodny.
                      • kosmos_pierzasty Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:28
                        My w tym roku zamówiliśmy dwie duże szafy do przedpokoju i wielkie regały na książki. Tak, zdalnie. Wszystko ok.
                        • nimaletko Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 15:04
                          A ja kupowałam niedawno kanapę z materacem do spania. Nie zdalnie, bo zdalnie kanapy nie kupię. Muszę usiąść, położyć się, wypróbować mechanizm rozkładania.
                          Tak więc zależy od tego, co kupujesz.
                  • chococaffe Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:46
                    To chyba tak nie działa. Ja np dowiedziawszy się na forum o tym, że zamykaja IKEA, tuż przed 22:00 pojechałam specjalnie po coś ze spożywki. Z założeniem, że jak będą tłumy to zrezygnuję (nie bylo - całe zakupy od wejścia do wyjścia trwały 4 minuty)

Ale jeżeli ktoś przyjechał 100-200 km dzisiaj bo bał się , ze im bliżej świąt tym gorzej, to pewnie nie zrezygnował. IMHO - wazne jest aby w śródku przestrzegać zasad bezpzieczeństwa i przygotować się do wizyty tak, żeby maksymalnie skrócić jej czas
                    • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 19:56
                      Ale e-matka czuje sie taaaaaak zajebiście bo stoi w kolejce do Ikei....
          • aqua48 Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:05
            mia_mia napisał(a):

> Jeśli o mnie chodzi to nie ma takiej rzeczy w ikei po którą stałabym w takiej k
            > olejce, zresztą winnych sklepach też nie ma.

Nie zdarzyło Ci się, że wstajesz pewnego dnia rano, i orientujesz się, że nie masz ani łóżka ani pościeli, chcesz zrobić sobie śniadanie - nie masz na czym, w kuchni ani pół blatu, idziesz zrezygnowana do łazienki, myjesz się, o kurczę nie masz ręcznika! No i ci wszyscy ludzie stoją teraz w kolejce do Ikei...
            • panna.nasturcja Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 18:24
              Aqua, dokładnie o t9 mi chodziło.
              W takiej kolejce to ja bym mogła po żywność stać, gdyby jakaś katastrofa była, ale nie do Ikei.
              • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 19:54
                Ale czy ktoś ci każe tam stać? Ja nienawidze wszelkich zakupów, wiekszość robie online ( niezaleznie od pandemii)...czy to jest pwoód aby wszyscy inni zrezygnowali z zakupów stacjonarnych. Jak widać nie mam zapędów dykatorskich...
          • iwoniaw Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:15
            mia_mia napisał(a):

> Jeśli o mnie chodzi to nie ma takiej rzeczy w ikei po którą stałabym w takiej k
            > olejce, zresztą winnych sklepach też nie ma.

Wiesz, jakbym przejeżdżała obok jak codziennie do/z pracy i zobaczyła taką kolejkę, to też bym nie stała, nawet mając na liście zakupów parę rzeczy dostępnych tylko tam - bo mogłabym bez trudu przełożyć te zakupy na dowolny inny dzień. Jakbym się natomiast wybrała w weekend do większego miasta na zakupy przedświąteczne z odległej o kilkadziesiąt km miejscowości i na liście miała Ikeę, to owszem, stałabym w kolejce, gdybym miała świadomość, że co najmniej przez miesiąc nie będzie już okazji akurat tu podjechać. A np. na liście do Mikołaja dziecko ma koniecznie tę jedną konkretną rzecz. Czy np. ja na święta już muszę bo się uduszę skończyć urządzanie pomieszczenia x, zwłaszcza że goście przyjeżdżają i będzie potrzebne. Naprawdę, nie każdy jest nami, nie każdy ma w domu nadmiar wszystkiego, nie każdy uprawia minimalizm, nie każdy może czekać z zakupem łóżeczka dla dziecka pół roku i tak dalej.
          • hanusinamama Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 19:52
            No i?? Wszyscy musza być jak ty?
    • kermicia Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 17:26
      Domyślam się, co się dziś dzieje pod każdym TKMAXX w dobrej lokalizacji. Tuż przed zamknięciem galerii pod krakowskim TK w Bonarce stała kolejka na 30-40 minut czekania. A tam to się już wybitnie dla przyjemności łażenia stoi, mało kto idzie po konkretną rzecz i ją znajduje.
      • berdebul Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:07
        Tam są najlepsze torebki na psie kupy. I ładne ścierki kuchenne. tongue_out
      • chlodne_dlonie Re: Ikea otwarta:) 28.11.20, 21:08
        Oo tak, jeszcze przed zamknięciem jesiennym pod 'moim' TK'ejem widywałam kolejki po 20 osób..co tam dziś musiało się dziać..uncertain
    • norra.a Re: Ikea otwarta:) 01.12.20, 14:34
      Przychodzi mi na myśl, że część osób czeka do projektanta, który zaprojektuje np kuchnię, na jakimś forum wnętrzarskim czytałam wpisy ludzi, którzy mieli wstrzymaną przeprowadzkę do nowego domu, bo nie mogli właśnie kupić kuchni, część może ma jakieś zwroty lub reklamacje... nie wierzę, że można stać w takiej kolejce po lampki czy zasłonki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka