Dodaj do ulubionych

Wolontariat/praca nastolatki

19.01.23, 16:21
Dziecię moje starsze działało/działa dużo w wolontariacie, samorzadzie, no taka aktywistka. Uwialbia dzieci i zwierzęta więc w tą stronę były kierowane te jej działania. Wymierna korzyść to oczywiście fajne doświadczenia, znajomości, przyjaźnie, w wakacje zwiedziła sporo w międzynarodowym towarzystwie , podszkoliła się przy okazji z języka bo spalnię musiała dzielić i pracować z przeróżnymi nacjami. Na jednej z wolontariackich imprez zaproponowano jej robienie tego samego za kasę i tym sposobem ma swoją pierwszą "prawdziwa" pracę. No i się zaczelo. "No ale przecież ona się uczy"? " nie dajecie jej kieszonkowego?" (oczywiście że dajemy). "Dzieci nie powinny pracowac" itd. A ja zachodzę w głowę czemu za darmoszke to było super a za kasę już jest źle? Dziec sam sobie ustala grafik, nie zawala szkoly, spotyka się ze znajomymi, wywiązuje się z obowiązków domowych. Co złego w tym ze dostaje wyplatę?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:25
      Nic. Dopóki nie jest to przegięcie to nie ma w tym nic zlego
    • 35wcieniu Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:25
      Ale kto to komentuje?
      • slonko1335 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:31
        Babcia, wspolavownik, sąsiadka, koleżanka. Każda ochala i achala jak było za darmoszkę...
        • triss_merigold6 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:33
          Zazdroszczą ogarniętego i docenianego dziecka.
        • 35wcieniu Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:33
          Ale po co im wszystkim o tym opowiadasz?
          A jak już mówisz to na ich komentarze odpowiadasz krótko: "tak dobrze jej szło za darmo że zaczęli jej płacić" i koniec, po co o tym dyskutować?
          • slonko1335 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:34
            Dziecko samo opowiada a w zasadzie się chwali chyba.
            • triss_merigold6 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:39
              I bdb., że się chwali. Poważnie, jestem za, ma konkretny dowód doceniania i gratyfikacje. Byle płacili adekwatnie, a nie troszkę na zachętę przy wzmozonych oczekiwaniach, bo to się nie opłaca.
              • slonko1335 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:47
                He, he płacą mało ale jej brutto rowna się netto a dotychczas robiła to samo za darmo więc jej się dużo wydaje wink
    • triss_merigold6 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:29
      Nic, IMO super.
    • kropkacom Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:43
      Nie wiem. Moja młodzież sama sobie znajdowała dorywczą pracę na lato. Potem już nie tylko na lato. Kieszkowskie oczywiscie dostają.
      • kropkacom Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:44
        Kieszonkowe. big_grin
    • alpepe Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 16:46
      Jejku, ale się przejmujesz, ludzie mówią, co im ślina, bez zastanowienia. Moja córka studiuje medycynę, ma bardzo dużo nauki, dostaje pożyczkę studencką tzw. Bafög, ja jej daję pod stołem 400 e miesięcznie, do tego Kindergeld, więc ma pieniądze, ale zatrudniła się do praktyki chirurgów plastycznych na minijob. Chce, niech pracuje, jak jej zacznie ciążyć, to ma przykazane ode mnie rzucić. Finansowo sobie poradzimy.
      • slonko1335 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 18:25
        Nie o to chodzi że się przejmuję. Uderzylo mnie to że jak za darmo to jest super a jak robi dokładnie to samo za pieniądze to nagle biedne dziecko pracuje zamiast się uczyć.
        • triss_merigold6 Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 18:50
          Zazdroszczą, to takie bezsensowne ściąganie w dół.
    • myelegans Re: Wolontariat/praca nastolatki 19.01.23, 17:09
      Nic zlego, tu gdzie mieszkam wiekszosc nastolatkow pracuje i w wakacje i w czasie roku szkolnego....

Kolega syna samochod kupil, uzywany, bo sobie zaoszczedzil, pracujac u wujka w restauracji przez ostatnie 3 lata...

mlody pracuje w niedziele jako ratownik na miejscowym basenie i prywatnie udziela lekcji plywania. Czasami wozi odzyskane produkty spozywcze z restauracji i supermarketow do roznych food banks, i domow opieki... to jest woluntariat, na ile mu czas pozwala.... jest piatkowym uczniem.
      Sam ogarnia grafik, komunikacje ze swoim supervisors, ma do czynienia z czasami upierdliwymi klientami, i jescz
    • frozenwildberry Re: Wolontariat/praca nastolatki 20.01.23, 22:15
      To jest super jak dziecko chce. Na pewno pomaga w budowaniu pewności siebie i zdobywaniu doświadczenia życiowego.
      Ja jednak już widzę że będę taką helikopterową matką w tej kwestii odnośnie synka. Sama byłam zmuszona do zbyt dużej odpowiedzialności za siebie zbyt wcześnie i najchętniej dziecku do skończenia szkoły średniej chciałbym dać beztroskie dzieciństwo. Wolałabym żeby skupił się na hobby czy czymś takim niż dorabiał po szkole.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka