Dodaj do ulubionych

Pierś +butelka

01.07.07, 17:24
Mam pytanie, ile z Was karmiąc dziecko piersią, podawało doraźnie butelkę i
nie zakłóciło to ssania u dziecka? W jakim wieku (dokładnie) wprowadziłyście
butelkę?

Chciałabym dać Małemu czasem dać butelkę, żeby móc chociaż na chwilę wyjść z
domu - mały ma 2 tygodnie i jeszcze je trochę nieregularnie, zdarzają się
chwile, że je co 1 -1,5h. Boję się podać mu butelkę, żeby nie odrzucił piersi,
chcę karmić piersią pół roku.
Chociaż jeśli to będzie tylko raz czy dwa to chyba głodny nie odrzuci piersi?

Napiszcie jak to u Was było, a może u kogoś właśnie dziecko odrzuciło pierś?
Dodam, że mały nie lubi wisieć na piersi, zjada swoje w 5-15 min i wypluwa
pierś, szczęsliwie najedzony. Smoczka ssać nie chciał.

PS.córa była butelkowa, więc doświadczenia nie mam :)
Obserwuj wątek
    • ania8710 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 17:37
      nie radze Ci dawać maluszkowi butelki w takim wieku, ja dałam małej butelke
      pierwszy raz jak miała ok 4 m-cy teraz ma 5, jakoś daję rade pogodzić butelke z
      piersią, staram sie dawć buelke tylko na wieczór i na spacerach np. herbatke,
      ale jak moja mała była taka mała to też tak często jadła, myślałam że mam za
      mało mleka ale to nieprawda, maleństwo samo ureguluje sobie pory i czas
      karmienia w 6 tygodniu więc nie złam się i nie dawaj butelki
    • ania2613 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 17:38
      ja karmilam piersia i od czasu do czasu butelke,tzn ja np jechalam na uczelnie
      co drugi weekend sob i niedz to byla prawie caly dzien na butelce, jak czasem
      wyskoczylam z domu tez dostawala butle,i nie odrzucila piersi jak to strasza ;)
      za tydz skonczy 8 mies,od 6 mies stopniowa jej cycka ograniczalam,teraz daje
      jej tylko nad ranem i w nocy jak sie obudzi
    • ania8710 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 17:39
      moja mała piersi nie odrzuciła choć minął już miesiąc, ale słyszałam od innych
      mam że gdy dały butelke to maluszki odrzuciły pierś i to był koniec ich laktacji
    • ania2613 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 17:43
      jak dziecko jest tylko na piersi to moze nie chciec pozniej z butelki i jestes
      uziemiona,moja kolezanka tak miala,nie mogla sie z domu ruszyc bo maluch
      uznawal tylko cycka ;)
      • dizzy10 Re: Pierś +butelka 02.07.07, 10:40
        Tak właśnie jest u mnie - córeczka dostawała tylko pierś, skończyła już 4
        miesiące, od 3 tygodni uczę ją pić z butelki (przez smoczek, niekapek, kapek,
        łyżeczkę), stosujemu różne metody - bezskutecznie. Mała jak tylko czuje
        smoczek/ustnik/łyżeczkę w buzi to zaczyna ryczeć. Oczywiście kiedy już się
        poddamy i mała dostanie pierś, rzuca się na nią jakby z tydzień nie jadła... No
        a ja nie mogę się ruszyc z domu na dłużej niż 2 godziny :-(
        • mimiwp Re: Pierś +butelka 02.07.07, 11:04
          a myślałam, że tylko ja jestem niewolnikiem...
          co dziwne od mojej mamy zje z butelki jak z nim siedzi, gdy musze wyjść
          a ode mnie przeważnie nie chce choćby się z głodu skręcał... :(
          • dizzy10 Re: Pierś +butelka 02.07.07, 16:20
            Moja nie zje ani od mojej mamy, ani od siostry, ani od męża. Ma być cyc i już!
            :-(((
    • ania81ania Re: Pierś +butelka 01.07.07, 18:29
      Mój malec od 2-3 tyg popija herbatkę codziennie, mniej-więcej wtedy też
      doraźnie pił z flaszki, teraz ma 2 miesiące i nie mamy problemów, ale też
      słyszałam opowieści o końcu karmienia...
    • olamad Re: Pierś +butelka 01.07.07, 19:14
      Gdy Bartek miał 6 tygodni byłam zmuszona odstawić go od piersi na kilka dni -
      musiałam wyleczyć popękane brodawki. Pediatra zaleciła podać jakieś mleko z
      serii HA, ale okazało się ze Młodego po nim wysypało, wiec dałam Bebilon Pepti.
      Byłam pewna, ze po tym odstawieniu nie zdołam już powrócić do karmienia piersią.
      Jakież było moje zdziwienie, gdy po wyleczeniu piersi Bartek bez problemu
      przyssał się i zaczął normalnie jeść.
      W tej chwili Bartek ma ponad 3 m-ce i jest dokarmiany sztucznie, bo po tej
      przerwie laktacja nigdy nie wróciła do poprzedniego stanu. Starałam sie,
      przystawiałam, Młody wisiał po 50-60 minut, ale nic to niestety nie dało.
      Jak widzisz, mój syn bez problemu zaakceptował system karmienia mieszanego, ale
      niestety nie wszystkie dzieci takie sa. Niektóre czując łatwość picia przez
      smoczek nie chcą już piersi i podając butelke musisz sie z tym liczyć.
      Uważam, ze dwa tygodnie to stanowczo za wczesnie na takie eksperymenty -
      poczekaj jeszcze kilka tygodni.
    • frygfryda Re: Pierś +butelka 01.07.07, 19:47
      Mój synuś już w piątej dobie dostał butlę - miał żółtaczkę i musiałam go
      odstawić od piersi na dwa dni. Nie było żadnego problemu z powrotem do piersi -
      mały nie poczuł nawet różnicy. Teraz ma 6 miesięcy i nadal go karmię zarówno
      piersią jak i butelką. Myślę, że jeśli to będzie doraźnie używana butla, to nie
      powinno to zakłócić ssania. Ja do tej pory stosuję smoczek nr 1 (firmy Avent),
      aby właśnie nie poczuł, że z butli wypływa łatwiej.
    • scorpio111 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 21:28
      moj synus tez praktycznie dokarmiany byl butla.pogryzl mi brodawki, ze leciala
      mi z nich krew, pozniej w piatej dobie zycia dosatl zoltaczke, wiec nie karmilam
      go przez 2dni.
      teraz ma szesc tygodni i podaje mu zarowno piers jak i butle.nie ma problemow z
      ssaniem.ma butelki firmy avent.
      dla mnie takiie karmienie jest bardzo wygodne, moge wyjsc i zostawic sciagniety
      pokarm mezowi, aby nakarmil synka.
      a maz ma wielka frajde ze karmi dzeicko
    • zebra211 Re: Pierś +butelka 01.07.07, 21:38
      Różnie bywa, zależy od dziecka, co z resztą widać w postach. U nas mała w
      pierwszym miesiącu jadała i z butli i z cyca bez problemów, potem, gdy kumała
      już, że to z butli leci łatwiej, płakała przy piersi, doszły problemy z laktacją
      (nie chciała ssać piersi=mniej mleka) i od tej pory stale na piersi,
      sporadycznie - gdy muszę wyjść - butla.
    • becia_bs Re: Pierś +butelka 01.07.07, 22:26
      W postach mowa jest o dwóch ryzykach związanych z karmieniem mieszanym: 1.
      problemy ze ssaniem piersi 2. zanik laktacji

Rozumiem, że Ty pytasz się o to pierwsze. Bo z zanikiem laktacji to trudno
      przewidzieć i ja bym ostrożnie podchodziła do ograniczania karmień piersiowych
      szczególnie w pierwszych miesiącach, bo może faktycznie mleczka ubędzie.

Wypowiem się odnośnie tego pierwszego...

Wprowadziłam córce butlę tydzień po urodzeniu - studiuję i mała musiała być
      karmiona podczas mojej nieobecności. Ale ja cały czas karmiłam swoim mlekiem -
      odciągałam i podawałam z butli (podczas nieobecności). Na początku laktacja
      jest tak intensywna, że raczej nie powinnaś mieć problemów z odciąganiem. Mleko
      modyfikowane wprowadziłam dopiero w po 7 m-cu na noc, a teraz (mała ma 10 m-cy)
      odstawiam ją całkowicie. Podsumowując: moje dziecko jadło mleko z piersi przez
      7 m-cy, czasami z butli. Problemów ze ssaniem nie było żadnych. A teraz mam
      wygodę, bo nie muszę uczyć małej pić z butli - odstawiam i już:-) A smoczek
      podałam w drugiej dobie życia.

I z drugim dzieckiem zrobię tak samo, jak zaburzy to ssanie, to najwyżej będę
      karmić odciąganym.
    • damap Re: Pierś +butelka 02.07.07, 08:49
      witaj, ja wprowadziłam butelkę, jak synek miał 4 miesiące, miałam kryzys
      laktacyjny i stresowałam się z tego powodu bardzo... butelka ułatwiła mi życie,
      najpierw wprowadziłam 1 raz na dobę, po miesiącu 2, po dwóch 3 butle i inne
      stałe pokarmy, laktacja sukcesywnie się zmniejszała, aż w końcu w 7 miesiącu
      mój synek stwierdził, że po co się wysilać i tak mało leci z cyca i odstawił
      się sam od piersi.
    • magdalas Re: Pierś +butelka 02.07.07, 10:34
      moim zdaniem 2 tygodnie to trochę za wcześnie, ale to ty jesteś matką. Ja zawsze staram się takie rzeczy
      brać na intuicję, Mała ma 6,5mca i jak do tej pory ta intuicja mnie nie zawiodła. zaczełam tak robić jak
      mówisz jak córka skończyła 3 miesiące, jak miała 6 odstawiłam ją od piersi całkowicie. Ja bym na twoim
      miejscu jeszcze trochę odczekała, z dzieckiem trzeba swoje odsiedzieć.
    • georginka Re: Pierś +butelka 02.07.07, 11:35
      Moja córcia ma 3 mies. W szpitalu od razu zamiast piersi dostała butlę. I to
      taką z trzema dziurkami. Później toczyła sie straszna walka o laktacje. Próby
      przystawienia do piersi trwały po 40 min. Mała sie denerwowała bo za słobao
      leciało. Był straszny ryk mój i małej, frustracja i determinacja do karmienia
      piersią. Udało sie nam w końcu ale i tak okazało sie ze mała jest takim
      zarłokiem ze jej mojego mleczka nie starcza a mnie chyba tez zabrakło
      cierpliwości. W każdym bądź razie teraz zawsze dostaje cycusia a później jak
      widze ze jej mało to dostaje butelkę. Jak chce wyjśc bez niej to tatuś albo
      babcia po prostu daje jej butelkę z mieszanką. I nie ma zadnego problemu. Mała i
      tak uwielbia moja pierś. Dodam ze tak karmiona jest od samego początku. Cycusiem
      nigdy nie pogardzi. Z tym ze jak karmię ja specjalna butelką Medeli która jest
      przeznaczona dla dzieci z problemami żywieniowymi. O tej butelce przeczytałam
      jeszcze bedąc w ciązy właśnie na forum. Wg mnie jak chcesz podac butle to warto
      zainwestować właśnie w taką.
      • saha_ra Re: Pierś +butelka 02.07.07, 14:07
        Dokładnie w momencie który opisujesz, a więc bardzo wcześnie włączyliśmy butlę
        z Nanem1 z 'rozkazu" pediatry. Gdy nawał minął miałam dla odmiany za mało
        pokarmu i dziecko w ogole nie przybierało na wadze. Zrobiliśmy to więc w trosce
        o maleństwo, które zresztą znało już butelkę ze szpitala (cesarka). Dziś
        córeczka kończy 2 miesiące i niestety tak już zostało - pierś + butelka. Nie
        dostaje Nana tylko w nocy i wcześnie rano. Od południa do 22 giej karmię ją i
        piersią i butelką. Nie jest to fajne, więc Ci nie polecam. Dziecko chce cały
        czas miec równy strumien pokarmu, bo zna to uczucie z butelki. Ale pierś tak
        nie działa, więc są ryki i cyrki. Po Nanie z kolei bardziej się męczy układ
        trawienny dziecka, trzeba dłużej czekać na "odbicie", mały brzuszek cierpi.
        Karmienie piersią trwa bardzo krótko, nie sposób dziecka nakłonić do dluższej
        cierpliwej pracy żuchwą. Chce coraz więcej Nana, ale nie wiadomo ile, a tego
        rodzaju mieszanek nie można przechowywać na później. Jest to wszystko do bani.
        Jak zostaję w domu sama, to ledwo daję radę skoordynować się z podaniem piersi
        i jeszcze akcją rozmieszanie Nana w wodzie i obsługą podgrzewacza. Jeśli więc
        masz dobrą laktację i dziecko się najada oraz prawidłowo przybiera na wadze, to
        proszę wstrzymaj się ze sztucznym mlekiem. Hm....może lepiej odciągaj i
        magazynuj pokarm (można go nawet zamrażać na dluższy czas) na 'czarną
        godzinę"? Oczywiście zrobisz jak uznasz za stosowne.
        • ingutka Re: Pierś +butelka 02.07.07, 15:40
          Dziewczyny,
          Wielkie dzięki za rady. Co do karmienia to zamierzam karmić tylko piersią, nie
          chcę dokarmiać, zależało mi tylko mieć możliwość gdzieś wyjść i coś załatwić -
          sporadycznie. Na razie na szczęście wszystko załatwia mąż, ale same wiecie, że
          czasem coś się trafi i załatwić trzeba.
          Co do butelki to na razie się wstrzymam, aż rzeczywiście będzie taka potrzeba
          wyjścia - wtedy nie da rady, spróbujemy i mam nadzieję, że synek nie przestawi
          się po razie na butlę.
          • reninka72 Re: Pierś +butelka 02.07.07, 16:19
            Mija "biblia" karmienia piersia sugeruje wprowadzanie butli nie wczesniej niz w
            6-tym tygodniu. Chodzi glownie o ustabilizowanie laktacji. Co do odrzucenia
            piersi, podobno niewiele dzieci to robi. Moja 4.5 miesieczna corcia byla od
            poczatku dokarmiana odciaganym mlekiem (problemy ze ssaniem, dluga historia) i
            dalej z przyjemnoscia ssie piers chociaz chyba glownie po to zeby przytulic sie
            do mamy a nie pojesc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka