nena22 27.09.08, 20:34 Wylatuje z córką do Egiptu, corka ma nazwisko ojca i swój paszport. Może sie zdarzyć, że zapytają o zgodę na wyjazd ojca? Zdarzyło się tak sie komuś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 21:22 Co prawda moje dziecko nie lecialo poza Unie, ale lecialo z dziadkami, ma zupelnie inne nazwisko niz oni (jak ja zreszta tez). Nikt nie pytal na granicy o zgode. (dziecko wyjezdzalo juz parokrotnie) Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 22:07 Kurcze, nie wiem czy tak kiedyś było? Bo jednak coś o tym słyszałam. Może jest przepis, tylko nie zawsze przestrzegany, może to zależy na kogo przy kontroli się trafi, nie wiem. Gdzie sprawdzic? jakaś straż graniczna na Okęciu??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 22:16 Moj synek lecial w tym roku w czerwcu z babcia. Na wszelki wypadek ja bylam na lotnisku. Ale z drugiej strony zastanawialam sie jak udowodnic, ze ja jestem matka, aktu urodzenia ze soba nie nosze i nsic nie bede. Wyda je mi sie, ze posiadanie paszportu jest wystarczajacym dowodem, ze ojciec dziecka wyrazil zgode / sad wyrazil zgode za niego (umowenie tak to okresle) Odpowiedz Link Zgłoś
aga-sara83 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 22:11 Jezeli dziecko jest niepełnoletnie to musi miec paszport a zeby go otrzymac musza wyrazic zgode mama i tata dziecka. Ja jednak na wszelki wypadek wzielabym ze soba akt urodzenia tam wkoncu jest wpisane jak nazywa sie matka. No i chyba nie musze wspominac o ksiazeczce zdrowia Milego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 23:02 Ja akt urodzenia wezmę, ale nie chodzi mi o to, że nie jestem matką tylko o to, że ojciec musi? wyrazić zgodę na wyjazd dziecka. Były przecież przypadki, że ojciec wywiózł za graicę i tyle go i dziecko widziano i pewnie na odwrót...i wydaje mi się, ze dlatego istnieją jakieś przepisy. Po prostu nie chciałabym niespodzianki na lotnisku... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 27.09.08, 23:33 Byly to prawda. Ale domniemywa sie z tego co wiem, ze jesli masz paszport to zostal wydany na jakiejs podstawie i nikt tego nie sprawdza bo i jak?? Zreszta zgoda notarialna? Bo jaka inna? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą? 28.09.08, 09:11 No wlaśnie o notarialnej myślałam, tylko, ze trochę to zawracania głowy będzie, wiec niekoniecznie się rwę... Odpowiedz Link Zgłoś
geve Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 30.09.08, 00:28 Nena, teoretycznie - ojciec ma takie samo prawo do wyjazdu z dzieckiem za granicę oraz do przechowywania paszportu dziecka jak i matka (ma prawo zażądać wydania paszportu dziecka, a matka nie powinna czynić przeszkód), chyba, że inne jest postanowienie sądu (ma np. ograniczoną władzę rodzicielską w tym zakresie) czy prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
geve Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 30.09.08, 00:17 Dziecko pełnoletnie też musi mieć paszport Odpowiedz Link Zgłoś
jo_jo17 Radze sporzadzic zgode notarialna 28.09.08, 12:55 Spojrz na ten watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=571&w=80950199&a=80983831&t=1222598683708 Ostatnio moje dziecko lecialo z dziadkami na wakacje (w ramach UE, ale wydaje mi sie ,ze to nie ma wiekszego znaczenia czy UE czy poza UE - na lotnisku zawsze sprawdza paszporty). Wylot z Berlina. Dziecko nosi nazwisko ojca, ma 5 lat. Ojciec - ograniczone prawa (w tym, do sposobu spedzania wakacji) - oczywiscie wiedzial o wyjezdzie i nie mial nic przeciwko. Celnicy dociekliwie sprawdzali doumenty na podstawie jakich moje dziecko podrozuje. Bardzo przydala sie zatem moja zgoda notarialna, tym bardziej,ze byla przetlumaczona przez tlumacza przysieglego na j.angielski. Dodatkowo zawarlam w niej zapis,ze babcia ma prawo podejmowac decyzje dot. sposobu leczenia dziecka w przypadku naglej choroby. Sadze, ze bez tych dokumentow dziadkowie mieliby spory klopot. Z drugiej strony ciesze sie,ze celnicy tak skrupulatnie wypelnili swoje obowiazki. Zawsze to jakeis zabezpieczenie gdyby ktores z rodzicow - bez zgody drugiego chcialo wywiezc dziecko. Sumujac - zgoda notarialna z pewnoscia moze zaoszczedzic Ci komplikacji. Pozdrawiam i zycze milych wakacji! Jo Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Radze sporzadzic zgode notarialna 28.09.08, 18:32 Moje dziecko jechalo juz i promem i samolotem do Szwecji. raz z dziadkami, raz tylko z babcia. Raz mnie w ogole nie bylo, raz bylam przy odlocie. Sprawdzono paszport. Obawiam sie, ze zadnej zgody notarialnej nie dostalabym, wiec jak uzyskac cos takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jo_jo17 Re: Radze sporzadzic zgode notarialna 28.09.08, 19:12 W moim przypadku "zgoda" polegala na de facto mojej zgodzie aby dziecko wybralo sie z dziadkami. Podkladka pod to bylo orzeczenie sadu o organiczeniu wladzy ojca do prawa wspoldecydowania m.in. o sposobie spedzania wakacji. Dziadkowie zatem dostali tez do reki kopie orzeczenia (juz bez tlumaczenia na angielski). Ty Madziulec - jak rozumiem - pytasz o sytuacje kiedy to drugi rodzic/ojciec mialby wyrazic zgode na wyjazd, tak? W przypadku gdy oboje rodzice maja pelnie praw, a jednoczesnie istnieje miedzy nimi brak porozumienia, to faktycznie rodzic opiekujacy sie dzieckim na codzien moze napotkac na kilka barier. W tej sytuacji staralabym sie chyba wyklarowac to w sadzie. Nie dla chandryczenia sie - a wlasnie dla swietego spokoju. Jo Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Radze sporzadzic zgode notarialna 28.09.08, 19:34 No ale wydanie zgody na paszport sadownej oznacza wlasnie wyklarowanie tej sytuacji. jak dla mnie. Nie wiem jak mialabym inaczej wyklarowac sytuacje i jesli jzu isc do sadu to po co?? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Radze sporzadzic zgode notarialna 29.09.08, 00:58 jo_jo17 Dziękuję za informacje. Linku niestety nie mogę otworzyć: "podane forum nie istnieje" Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 28.09.08, 14:03 latałam i wyjeżdżalam z córką wielokrotnie - teraz też ma inne nazwisko - i nigdy nikt o nic nie pytał. może w przypadku wyjazdu z dziadkami jakieś pisemko jest uzasadnione, ale skoro jedzie matka? bez przesady, tym bardziej że jest to kosztowna opcja, bo notariusz weźmie za co pewnie co najmniej stówę, do tego jeśli już - to trzeba mieć tłumaczenie przysięgłe, bo co komu po kwicie po polsku? suma sumarum - co najmniej dwie stówy wywalone w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_jo17 koszty notariusza+ tlumaczenia 28.09.08, 16:26 Notariusz(poswiadczenie podpisu) = 24 pln Tlumaczenie przysiegle = ok. 45 pln Spokoj dziadkow - bezcenny ) Jo Odpowiedz Link Zgłoś
opaulina.oli Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 28.09.08, 20:17 bardzo czesto latam z corka i czasami zdaza sie, ze prosza o potwierdzenie na wyjazd dziecka od ojca potwierdzony notarialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 28.09.08, 21:17 Dziękuję za pomoc, czyli jednak się zdarza... czy zgoda notarialna musi być przetłumaczona? Chyba nie, bo rozumiem, że to tylko polskie słuzby mogą mieć problem? Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 28.09.08, 21:19 czy u notariusza musza stawić się i matka i ojciec, czy ojciec wytstarczy skoro to on wyraża zgodę? Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 28.09.08, 22:00 jesli dziecko ma paszport to znaczy ze ojciec wydal zgode na wyrobienie tego dokumentu co jest rownoznaczne ze zgoda na wyjazdy turystyczne- gdziekolwiek. jest taki przepis o ile mi wiadomo wiec nikt nie powinien sie czepic. Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 29.09.08, 00:56 Niby masz rację, ale jak widać z tego co tutaj opisane to zdarza sie, ze pytają o zgodę drugiego rodzica. Ja poprostu wolę uniknąć przykrej niespodzianki i dlatego pytam jakie są Wasze doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_jo17 linka dla nena22 29.09.08, 20:15 teraz link powinien dzialac poprawnie forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=571&w=80950199&a=80950199 Pozdrawiam Jo Odpowiedz Link Zgłoś
geve Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 30.09.08, 00:06 Nigdy mi się taka sytuacja nie zdarzyła, ani w przypadku krajów objętych wcześniejszym obowiązkiem wizowym, ani nieobjętych, turystycznych (jak właśnie Egipt, gdzie wizę wykupuje się na miejscu). Na domiar tego, zdjęcie w paszporcie córki pochodzi z okresu, kiedy jeszcze dobrze nie chodziła, a obecne podobieństwo tyczy się jedynie częściowo bezzębnego uśmiechu (czekamy na komplet stałych). Wiele rodzin, też pełnych, jest w podobnej sytuacji; do Egiptu możesz jechać z córką (i Enterolem) bez obaw zwłaszcza, jeśli macie wykupione wakacje. Miłego wypoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
alika77 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 30.09.08, 05:31 "Należy stwierdzić, że zgoda na wydanie paszportu jest bezwarunkowa. Zatem nie można określić pod jakimi warunkami wyraża jeden z rodziców zgodę na wyjazd zagraniczny (udzielam zgody na wydanie paszportu tylko na wyjazd wakacyjny).(...) Każdemu z rodziców przysługuje pełnia władzy z wyjątkiem istotnych spraw dziecka, o których rozstrzygają rodzice wspólnie, a w braku porozumienia między nimi rozstrzyga sąd opiekuńczy. Innymi słowy o sprawach dnia codziennego (czyli z wyłączeniem spraw istotnych dla dziecka) każde z rodziców może decydować samodzielnie nie pytając o zgodę drugiego rodzica. Taką sprawą mógłby być wyjazd zagraniczny jednak o charakterze urlopowym. Z całą pewnością wyjazd dziecka za granicę na stałe jest rozstrzygnięciem o charakterze istotnym dla dziecka." (e-prawnik.pl/prawa-i-obowiazki-malzonkow/zgoda-rodzica-na- pobyt-dziecka-za-granica,odpowiedzi,prawo-rodzinne). Tyle prawo. Czyli teoretycznie nie musisz nawet informowac ojca dziecka, ze gdziekolwiek ono jedzie, ani tym bardziej pytac go o zgode, bo wyrazil juz ja zezwalajac na wydanie paszportu. ALE jesli ktos przyczepi sie na granicy, to jak udowodnisz, ze jedziesz na wakacje a nie na stale? Pewnie, ze udowodnic mozna, wykupione wakacje itd., zreszta kto by chcial na stale do Egiptu Ale teoretycznie mozliwosc zawsze jest, a ja z tych przezornych i pewnie zabralabym zgode notarialna (nie jestes potrzebna do tego, wystarczy, ze ex sam pojdzie z pisemkiem do notariusza). milych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
nena22 Re: Samolotem poza Unię, inne nazwiska- wypuszczą 02.10.08, 23:01 Dziękuję za wszystkie opinie. Zadzwoniłam na Okecie do straży granicznej ( 2 razy ) i otrzymałam odpowiedź, że tylko paszport potrzebny i nic więcej. nawet pan sobie zażartował, że jeśli mam potrzebę to mogę i numer buta dostarczyć... Czyli biorę dziecko, paszport i chyba jednak akt urodzenia ( na wszelki wypadek ) ale o zgodę ojca już sie nie martwię. dzięki wszystkim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś