ct19 19.04.10, 17:26 te świece, to ja kupuje i daje chrzestnym czy chrzestni sami sobie maja je kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jezykkic Re: chrzciny 19.04.10, 17:37 U nas chrzestny kupił świecę a matka szatkę, tzn. kawałek płótna tak 30x30 z wyhaftowaną datą chrztu i imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
justcedr84 Re: chrzciny 19.04.10, 17:38 Tak Ty kupujesz, bo świeca jest własnością dziecka, tzn. potem potrzebna będzie przy komunii. Odpowiedz Link Zgłoś
aronowka Re: chrzciny 19.04.10, 17:53 ja kupiłam i nie zawracałam głowy chrzestnym Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: chrzciny 20.04.10, 09:56 jogi.nka napisała: > U nas chrześni Chrzestni piszemy/mówimy Odpowiedz Link Zgłoś
monika3411 Re: chrzciny 19.04.10, 17:54 Nie wiem jakie są zwyczaje. Ja kupiłam sama wszystko, co potrzebne. Wedle własnego gustu Chrzestna coś tam napomknęła, że ona powinna chyba ubrać dziecko, ale po pierwsze nie chciałam, a po drugie już miałam sukienkę dla córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
kika-1302 Re: chrzciny 19.04.10, 18:06 u nas chrzestny kupuje świece i oczywiście zostawia dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
anta1981 Re: chrzciny 19.04.10, 20:05 Świecę kupuje chrzestny ale to zależy jak się z nim umówisz tak samo jest z szatką. Powinna ją kupić matka chrzestna ale ja kupiłam sama. Pierwsze słyszę żeby świeca z chrztu służyła potem jako świeca do I komunii- do tego sakramentu kupuje się nową świecę. Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: chrzciny 19.04.10, 20:11 W niektórych parafiach tak jest że swieca od chrztu jest też do pierwszej komunii. U nas szatkę kupuje matka chrzestna, świecę ojciec chrzestny i zostawia dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: chrzciny 21.04.10, 20:54 Świeca chrzcielna służy potem do I komunii, no chyba że się z nią coś stało. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi kika-1302 21.04.10, 19:59 Albo Oskar, albo Oliwier: forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: chrzciny 19.04.10, 20:37 Zależy jak się umówicie. Istnieje (względnie rozpowszechniona) tradycja, że świecę kupuje chrzestny, a szatkę chrzestna, ale nie ma gwarancji, że akurat twoi chrzestni tę tradycję znają. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: chrzciny 19.04.10, 20:42 U nas chrzestny kupił świecę i została u nas po chrzcie oczywiście. A szatkę matka chrzestna. Ubierałam do chrztu sama. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: chrzciny 19.04.10, 20:41 Ja wolałam kupić (i świecę i szatkę) żeby przebojów nie było i uprzedziłam chrzestnych żeby oni nie kupili. Ale gdy ja czy mąż byliśmy chrzestnymi to kupowałam i też dzwoniłam ze mam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: chrzciny 19.04.10, 20:45 szatke chrzesna a swiecie chrzesny ale to juz sobie najlepiej ustal z chrzesnymi. Ja sobie kupilam sama i jak bylam 2 chrzesna to mamy tez sobie same kupowaly mimo ze taka tradycja Odpowiedz Link Zgłoś
easy_martolina84 Re: chrzciny 20.04.10, 08:48 A ja tam kupilam wszystko hurtem-swiece i szatke tez.Nie zawracałam juz glowy chrzestnym skoro i tak bylam w sklepie po buciki etc... Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: chrzciny 20.04.10, 09:28 Szatkę chrzestna a święcę chrzestny.Ale szybciej im zasugerowałam co mi sie podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
laurah Re: chrzciny 20.04.10, 09:37 Wolałam nie obarczać chrzestnych dodatkowymi obowiązkami. Sama kupiłam potrzebne dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Tak z ciekawości 20.04.10, 11:09 laurah napisała: > Wolałam nie obarczać chrzestnych dodatkowymi obowiązkami. A jakie Wasi chrzestni mieli dodatkowe obowiązki?Tak pytam z ciekawości,bo może nie wszędzie są takie same "przepisy" U nas chrzestni mieli się po prostu stawić w kościele elegancko ubrani i tyle.Żadnych innych obowiązków poza staniem przy dziecku nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Tak z ciekawości 20.04.10, 18:26 u nas tydzien przed chrzcinami bylo obowiazkowa nauka w kosciele dla chrzesnych prowadzona przez ksiedza Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Tak z ciekawości 20.04.10, 22:34 magdakingaklara napisała: > u nas tydzien przed chrzcinami bylo obowiazkowa nauka w kosciele dla > chrzesnych prowadzona przez ksiedza to u nas zonk będzie, bo chrzestni z daleka przyjeżdżają Nie będą na żadnych "naukach" Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Tak z ciekawości 21.04.10, 08:03 u mnie tez nikt nie byl ani chesntni ani my rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: Tak z ciekawości 21.04.10, 10:36 No i o to własnie pytałam.U nas nic takiego jak nauki nie ma.Ksiądz przed mszą tylko mówi co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
ct19 Re: Tak z ciekawości 21.04.10, 11:24 u mnie sa nauki i dodatkowo jeszcze dostaje sie karteczki i trzeba z nimi do spowiedzi isc-jak na bierzmowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Tak z ciekawości 21.04.10, 18:15 karteczki to podstawa. Ja musialam i moj N/K zalatwiac zezwolenie od naszych parafii ze ksiadz wyraza zgode na chrzest w innej miejscowosci i parafii) Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Tak z ciekawości 21.04.10, 18:14 ja chrzciny mialam 300 km i nie mialam jak sie pojawic na tych naukach Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: chrzciny 20.04.10, 09:58 magdakingaklara napisała: > szatke chrzesna a swiecie chrzesny Szatkę chrzestna!!,a świecę chrzestny!! Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: a co za roznica.. 20.04.10, 11:17 Ja mam w tę niedzielę chrzest i wiem, że świecę kupi chrzestny a szatkę chrzestna. Tak było ustalone i mam nadzieję, że się wywiążą Dodatkowo chrzestna chce wcześniej się z Nami spotkać, żeby założyć łańcuszek Małemu, ale to Jej własna inicjatywa. Co do świecy, to mój syn miał w zeszłym roku Komunię i świece dzieci miały przynieść te ze Chrztu. Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: chrzciny 21.04.10, 20:52 To zależy od rejonu. U mnie przyjeto że swiecę kupuje chrzestny a szatkę chrzestna, ale u chrzestnego mojego syna okazało się że tam kupują wszystko rodzice. Na szczęście zadzwonił i sie podpytał 4 dni przed chrzcinami, bo byśmy zostali bez swiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: chrzciny 21.04.10, 21:55 Co do karteczek, to ja musiałam wziąć ode mnie z parafii zgodę na chrzest gdzie indziej, a dzień przed chrzinami są nauki. Ja nic więcej, ponieważ nie mam ślubu, ale chrzestni muszą mieć świadectwa religijności i kartki od spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: chrzciny 21.04.10, 21:57 kazanie od ksiedza nie mialas ze zyjesz w grzechu Odpowiedz Link Zgłoś
pyska_1983 Re: chrzciny 21.04.10, 22:05 Hehe, z tego właśnie powodu od razu poszłam do innej parafii Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: chrzciny 21.04.10, 22:10 ja tez chrzcilam w innej parafii ba nawet 300 km heheh ale kazanie miała ale dość krotkie bo zaczelam z ksiedzem dyskutowac i dal se spokoj Odpowiedz Link Zgłoś