Dodaj do ulubionych

Raczkowanie

16.03.11, 09:42
Mam pytanko, od kiedy Wasze dzieciaczki zaczeły raczkować, próbować sie podnosić i stawać?A może odrazu zaczeły dzieci chodzić?
Jak to wygladało?
Oczywiście jako zwariowana matka jestem ciekawska jak to przebiegało u innych dzieciątek - poopowiadacie troche?
pozdrawiam cieplutko,
Obserwuj wątek
    • siisiiii Re: Raczkowanie 16.03.11, 10:12
      moja zaczęła raczkować jak miała 8,5 mca, wcześniej przez miesiąc stawała na czworaka ale nie umiała ruszyć do przodu, wstała jak miała 9,5 mca. dziś ma rok wink, jeszcze sama nie chodzi, zasuwa przy meblach itp.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Raczkowanie 16.03.11, 10:45
        starszy syn - pełzanie 6 m-cy, raczkowanie i stawanie 7 m-cy, siadanie 8 m-cy, chodzenie 13 m-cy
        córka - ma 4 m-ce i na razie tylko się przekręca na boki i prawie z pleców na brzuch, trzymana za ręce siedzi sama odkąd ma 2 m-ce
      • ponponka1 Re: Raczkowanie 16.03.11, 11:21
        7,5 pelzanie, 11 miesiecy raczkowanie i siadanie, 16 miesiecy chodzenie.....

Daj sobie na luz, dzieci nie uczestnicza w wyscigach kto pierwszy ten lepszy wink Tylko niektore matki....
        • ylunia78 Re: Raczkowanie 16.03.11, 17:40
          ponponka1 napisała:
          > Daj sobie na luz, dzieci nie uczestnicza w wyscigach kto pierwszy ten lepszy wink
          > Tylko niektore matki....

Oj coś o tym wiemwinkMoja szwagierka urodziła 3mce przede mną i dzisiaj jak słyszę teściów jak porównują chłopaków to szlag mnie trafia,bo nie moga zrozumieć,że 3mce róznicy między dziecmi w wieku niemowlęcym to dużo.
          • dagmara-k Re: Raczkowanie 17.03.11, 20:40
            u nas w rodzinie jest trojka dzieci w wieku niemowlecym. ostra jazda jest wsrod babcbig_grin
            moje wypada najlepiej fizycznie ale z jedzeniem to tragedia...... prawie rok ma a czekolady nie zna, mleka krowiego, zurku, barszczu bialego na zeberku;P co pare dni mam telefon w tej sprawiebig_grinD

a co do tematu:
            6,5 pelzanie
            8 siadanie
            9 wstawanie
            11 raczkowanie
      • madziara800 Re: Raczkowanie 17.03.11, 15:23
        oj u mnie z tym to szybko poszło... mam dwóch synków starszy zaczął raczkować jak miał 6miesięcy chodził jak miał 11misięcy młodszy też raczkowal jak miał 6 miesiecy a chodzić zaczął jak miał 10miesiecy bez jednego dnia, dał popis przy całej rodzinie winktaki prezent dla mamy na imieninysmile
    • budzik11 Re: Raczkowanie 16.03.11, 10:52
      Obydwoje zaczęli raczkować w wieku 8 m-cy. Kiedy zaczęli stawać - nie pamiętam.
    • lapwing123 Re: Raczkowanie 16.03.11, 11:03
      raczkować zaczęła jak miała 8
      stawać jak miała niecałe 9
      chodzi (raczej przesuwa się) przy meblach od kilku dni, a ma 9 m i 2 tyg
      • pradziadka Re: Raczkowanie 16.03.11, 11:28
        moj najpierw czolgal sie jak zolnierz od 7 mies, potem zaczal stawac jak mial 8, zaraz potem usiadl a teraz ma 9 i chodzi przy meblach
    • naana26 Re: Raczkowanie 16.03.11, 13:36
      Mój ma 6,5

od miesiąca albo i 1,5 pełza, bez problemu przemieszczając sie po całym domu
      na czworaka staje ale boi sie ruszyć
      posadzony siedzi sam od 3 tygodni, sam tez próbuje usiąść i prawie mu wychodzi

a zasadniczo próbuje stawać, robi mostek na głowie i wyprostowanych nogach (hobby ostatnimi czasy), na boku lezy jak polażowicz jak odpoczywa i jak siedzi i dam ręce od razu sam się podnosi i staje na nogi ale on ogólnie ruchliwy jest jakby miał owsiki w tyłku non stop sie turla, pełza, kombinuje, robi te mostki swoje i bez przerwy coś próbuje zrobić, nosi go okropnie smile
    • wredna.zmija Re: Raczkowanie 16.03.11, 14:41
      Dzień po skończeniu 7 m-ca przyjęła pozycję do raczkowania. Bujała się w tej pozycji przez chwile, potem zaczęła raczkować do tyłu. Mając ok 7,5 ruszyła do przodu. Raczkuje sama po całym mieszkaniu, w tym do nóg mamy żeby ją wzięła na ręce. Mniej więcej w tym samym czasie usiadła po raz pierwszy ale jakoś nie ćwiczy tej umiejętności.
      • wredna.zmija Re: Raczkowanie 16.03.11, 15:31
        aha, za tydzień skończy 8 mcy, waży ok 10 kg i ma mniej więcej 74 cm. Wg mnie to żadnego znaczenia nie miało.
      • the-only_mamakubusia_1 Re: Raczkowanie 17.03.11, 11:00
        Nasz maluch skończył 8 miesięcy, na razie pełza, ale już powoli zaczyna przyjmować pozycję do raczkowania. Jeszcze chyba trochę mu to zajmie..
    • koala0405 Re: Raczkowanie 16.03.11, 14:59
      Mój synek zaczął raczkować mając 6,5 m-ca, chodził przy meblach koło 8 m-ca.
      Samodzielne kroki zaczął stawiać parę dni przed ukończeniem 10 m-ca. Teraz ma 10 m-cy i 12 dni i mogę powiedzieć, że bardzo szybko chodzi, nawet nie upada na pupę. Dzisiaj dostał pierwsze wiosenne trzewiczki Bartka i super mu to idzie. W domu chodzi w oddychających kapciach Befado. Ale on jest szczuplutki bo waży niecałe 9 kg.
      Starsza córka sama poszła w dniu swoich 1 urodzin ale tez więcej ważyła.
      • inesska-pinezka Re: Raczkowanie 16.03.11, 15:48
        po 9 miesiacu dopiero zaczela raczkowac, wczesniej tylko pełzała.
      • serce22 Re: Raczkowanie 17.03.11, 15:26
        Skończone 10 miesięcy zaczął raczkować. A zarazem wstawać przy wszystkim co się ta i tak jest do dzisiaj.Ma 11,5 nie chodzi jeszcze sam.
    • matka_karmiaca Re: Raczkowanie 16.03.11, 15:57
      Mając niecałe 6 miesięcy zaczęła przyjmować pozycję do raczkowania.
      Ukończywszy 6 miesięcy zaczęła pełzać do przodu i prawie równocześnie podnosić się do krzywego siadu - porządnie, prosto usiadła mając niespełna 7 m. Równolegle zaczęła trenować raczkowanie, najpierw stawała na stopach i rękach, potem zaczęła wreszcie przemieszczać się na dłoniach i kolanach - też zanim skończyła 7 m. W dniu ukończenia 7 m pierwszy raz stanęła zupełnie pionowo trzymając się mnie. Od tamtego czasu (ma 9,5 mies) doskonali te umiejętności, trochę chodzi przy meblach.
    • ylunia78 Re: Raczkowanie 16.03.11, 17:38
      mój pierwszy synek zaczął raczkować późno.Chyba jakoś plus minus w 9mcu.Młodszy w 9mcu to już wstawał,przesuwał się przy meblach,raczkował.Ciekawa jestem kiedy zacznie chodzićsmileStarszy równo w rok,a że różnią się diametralnie jestem po prostu ciekawa,czy to będzie kolejna róznica między nimiwink
    • swingwasp Re: Raczkowanie 16.03.11, 21:57
      pełzać zaczął gdzieś pod koniec 7 miesiąca - po całym mieszkaniu, bo tak po trochu to już potrafił wcześniej. Nie raczkuje, nie siedzi, wstaje przy meblach i próbuje się przemieszczać - ale to jeszcze nie to, zapomina o nogach i przewraca się na twarz.
    • kattrin1 Re: Raczkowanie 17.03.11, 09:39
      dzięki dziewczyny,
      widzę ze bardzo podobnie wszystkie dzieci maja wink
      ponponka1 - ja nie porównuje bo wiem, że dzieci róznie się rozwijają.
      A to na zasadzie sondy i patrzenia jak wyglada to u innych dzieciaczków wink
    • erba Re: Raczkowanie 17.03.11, 11:01
      Zaczęła raczkować kilka dni przed skończeniem 8 miesięcy, zaraz potem zaczęła sama siadać, teraz staje przy czym się da i już powolutku chodzi wzdłuż mebli. W poniedziałek będzie miała 9 miesięcy.
    • malaterrorystkaa Re: Raczkowanie 17.03.11, 15:42
      Siadanie i raczkowanie tak ok 9-10 miesiąc, chodzenie przy meblach, ścianach za rączkę ok roku. Samodzielne bieganie 14,5 miesiąca ale początkowo ostrożnie jak czuła się niepewnie to zaraz na raczka i do przodusmile
    • fryd-eryka Re: Raczkowanie 27.03.11, 01:32
      Raczkowanie jest bardzo ważnym etapem dla dziecka. Pozwala na synchronizację pracy półkul mózgu - jeśli dobrze pamiętam. Wraz z rehabilitantką mojego syna robiłyśmy wszystko, żeby wystymulować go do raczkowania. Udało się to, pięknie raczkował dość długo, potem robiłam wszystko, żeby nie wstawał na nogi wink Ale wiem, że niektóre dzieci nie raczkują, uważam jednak, że duża w tym wina rodziców, którzy prowadzają dzieci za ręce, stawiają na nogi... ci sami potem wsadzają dzieci w chodziki ( a jak wiadomo one obciążają układ kostny dziecka i rozleniwiają, lepsze są pchacze, które zachęcą dziecko do stawiania pierwszych kroków) Pozdrawiam
    • nikka.1983 Re: Raczkowanie 27.03.11, 18:51
      Właśnie przed chwilką smile Do tej pory często podnosił się na rączkach i nóżkach, próbował przesuwać nóżki, ale nie wiedział, co począć z rączkami. Jakieś 15 minut temu załapał, że rączki też można podnosić.
    • wanielka Re: Raczkowanie 27.03.11, 19:22
      u nas wszystko w ekspresowym tempie wink jak miał 6 miesięcy, to sam siadał i siedział, podciągał się też do pionu w łóżeczku, jak miał 7,5 to raczkował, 8 - chodził przy meblach, 9,5 jak zaczął samodzielnie chodzić. teraz ma trochę ponad rok, chodzi i biega sprawnie, wspina się, wchodzi na schody trzymany za 1 rączkę smile
      i pomyśleć, że jak zaczęłam go rehabilitować na WNM to lekarz mówił, że może sam nie chodzić, bo tak jest źle smile
    • sylwia_mjn Re: Raczkowanie 27.03.11, 21:49
      Mojemu bardzo szybko poszło. Raczkować zaczął jak miał 7 miesięcy z kawałkiem, kilka dni wcześniej stanął. Teraz ma 10 miesięcy i zaczyna chodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka