Dodaj do ulubionych

Mrożonki??

27.01.13, 16:50
Dziewczyny, powidzcie proszę, czy warto gotować obiadki z mrożonek?? Starszaków karmiłam głównie słoiczkami. Teraz jestem na wychowawczym, mogłabym więc gotować sama (przede wszystkim taniej!!), nie bardzo mam dostep do ekologicznych upraw no i się zastanawiam, czy gotować z warzyw świezych, kupionych w supermarkecie, czy może lepiej wybrać gotowe miesznki mrozone. Jeśli mrozone, to jakie firmy byście poleciły??Czy np. te biedronkowe , czy może raczej jakieś inne sprawdzone firmy??
ps. jesli taki wątek był, to przepraszam, ale rzadko tu zaglądam.
Obserwuj wątek
    • stokrotka_beauty Re: Mrożonki?? 27.01.13, 17:38
      może hortex byłby dobry?
    • mika_p Re: Mrożonki?? 27.01.13, 18:42
      Oczywiście, że mrożonki są OK.
      Przede wszystkim, możesz kupić kilka i gotować rozmaite zupki, z każdej torebki biorąc po trochu. A i starszakom można ugotować zupę z mrożonki smile
      Myslę, że firma nie ma znaczenia.
      • lalalab Re: Mrożonki?? 27.01.13, 20:39
        gotowałam z mrożonki np. kalafiorową. Wyszła pyszna i mały miał zupkę na 2 dni i ze smakiem ją zjadł. Tak samo groszek z marchewką. Dodałam do tego jeszcze ziemniaka. Mrożonki jak najbardziej. Chociaż słoiczki też podaję.
    • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 00:29
      Dlatego ja na sloiczkach jestem mnie akurat to wynosi taniej wink a radzilabym ci warzywe z targu ,ale nie te duze i piekne a te takie mniej ladne i male smile a latem zamroz sobie warzywa takie jak kabaczek ,cukinia, pozniej w pazdzierniku dynie takie ktore nie sa dostepne zimą i nie beda nafaszerowane gmo i zima masz pyszne zdrowe obiadki dla malucha smile
    • 1matka-polka Re: Mrożonki?? 28.01.13, 11:12
      W słoiczkach te warzywa są 10 razy bardziej przetworzone niż w mrożonkach. Ja zwłaszcza w zimie wybieram mrożonki.
      • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 13:38
        Dlaczego uważasz ,żę sa bardzo przetworzone ? Nad procesem produkcji nieustannie czuwa cały zespół fachowców i specjalistów. Wszystkie surowce są starannie sortowane i myte. Warzywa i owoce są obierane i rozdrabniane, a powstały przecier trafia do świeżo umytych słoiczków. Proces przygotowywania posiłków dla niemowląt jest podobny do tradycyjnych metod stosowanych przez Was w domu – słoiczki są zagotowywane i sterylizowane. Dzięki temu unikamy stosowania konserwantów, ponieważ proces sterylizacji, czyli podgrzewania słoiczków w wysokiej temperaturze, sam w sobie stanowi sposób konserwacji. Moja córka dostaje tylko słoiczki i ma się bardzo dobrze smile
        • 1matka-polka Re: Mrożonki?? 28.01.13, 15:12
          A świstak siedzi i zawija w sreberka?
          Zobacz sobie jak wyglądają warzywa w mrożonkach pokrojone na kawałki (kupuje tylko firmowe), wiele kawałków jest nie najlepszej jakości - z kawałkami korzeni, robaczywe, zeschnięte, nadpsute i teraz zastanów się jakie warzywa są przeznaczone na zmielenie, skoro takie dziadostwo idzie do krojenia na duże kawałki.
          Poza tym zanim te owoce i warzywa trafią do słoiczków, nawet zgodnie z procedurami, co się zdarza, nie powiem, to przechodzą długą drogę i zdążą stracić połowę wartości odżywczych. Potem są sterylizowane nie wiadomo ile czasu, przez co tracą drugą połowę wartości. Ja w domu gotuje warzywa maksymalnie 20 minut, ciekawe ile gotują w fabrykach, chociażby po to żeby odparować nadmiar wody?
          • julita165 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 15:33
            Ja od 4 miesiąca do roku zywiłam synka tylko słoiczkami. Moim zdaniem super sprawa ( skład, konsystencja dobrane do wieku, zero problemów z rozszerzaniem diety, nie musiałam się zastanawiać czy wolno czy nie wolno ) i synek miał się na nich świetnie. Ani razu jakichkolwiek problemów trawiennych, co jest dość częste przy rozszerzaniu diety. Że o wygodzie podawania słoiczków nie wspomnę.
            A gotując samemu też w zasadzie nie można być pewnym czy to takie zdrowe bo źródeł pochodzenia róznych produktów nie znamy. nawet te takie rzekomo eko też wcale nie koniecznie są zdrowe. Komuś i tak trzeba zaufać: albo producentom żywności albo producentom słoiczków no bo sorry...nie wyprowadzę się na wieś i nie będę kurczaków i indyków ani królików hodować i marchewki uprawiać żeby na pewno było zdrowo. A i tak nie miałabym gwarancji bo jeszcze musiałabym wziąć pod uwagę stężenie metali ciężkich i innych świństw w powietrzu
          • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 17:37
            No i masz odpowiedz słoiczki są przetarte do 5 miesiąca a póniej to już kawałki wiec widze jak wyglądają.Mrozonki sa dla ludzi a słoiczki typowo dla dzieci
            • maddlenel Re: Mrożonki?? 28.01.13, 20:57
              zuzka0108 napisała:

>Mrozonki sa dla ludzi a słoiczki typowo dla dzieci

A dzieci nie ludzie?? Dziwne stwierdzenie
              • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 29.01.13, 20:43
                Chyba logiczne ze niemowlę nie je tego co dorosły ... Słyszałaś o mrożonkach dla niemowląt ?
                albo o słoiczkach dla dorosłych ?
                • maddlenel Re: Mrożonki?? 29.01.13, 22:14
                  zuzka0108 napisała:

> Chyba logiczne ze niemowlę nie je tego co dorosły ... Słyszałaś o mrożonkach dl
                  > a niemowląt ?
                  > albo o słoiczkach dla dorosłych ?

Mrozonki to warzywa. W czystej postaci. Dlaczego niemowlaki maja tego nie jesc? Kto mi naopowiadal, ze to nie dla dzieci?
                  • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 29.01.13, 22:50
                    Kobieto ja nie mam nic do mrożonek,nie zrozumialaś mnie widocznie.Nie chce mi się tłumaczyć wink
    • julita165 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 15:27
      Gdzieś kiedyś czytałam, że mrożonki są ok, ja mojemu daję, zwłaszcza owoce, bo skąd wezmę teraz truskawki ...pomijając te plastikowe ohydy któe są w sprzedaży cały rok. Moim zdaniem najlepsze są mrożonki hortexu i bonduelle.
      A co do tej eko zywności to zdanie są różne...chyba w wyborczej z ostatniego piątku było na ten temat. I to wcale nie jest zdrowo tak "od chłopa" bo np. jajka od kury żyjącej na wolności i żrącej co popadnie podobno wcale zdrowe być nie muszą.
    • markoco29 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 15:31
      używa mrożonek hortex.
      albo warzywa z warzywniaka, ale tylko marchew, seler, pietruszka, cebula.
      Brokulow, cukini i innych warzyw typowo sezonowych nie kupuje.
      • mal-sia Re: Mrożonki?? 28.01.13, 15:35
        ja kupuje i słoiczki i mrożonki i warzywa na targu-jak mam ochote i czas to gotuje jak nie to słoiczki i obiadki owocesmile
        • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 28.01.13, 17:41
          Kto jak woli kto jak chce smile Jego sprawa smile nie przekonujmy się co jest lepsze, bo to bezsensu każdy ma swoje zdanie na ten temat i tego się trzyma smile Ja teraz daje słoiczki a od wiosny sama będę gotowała wink
    • maddlenel Re: Mrożonki?? 28.01.13, 20:54
      Mrozonki sa jak najbardziej ok. Teraz w zimie wrto korzystac z mrozonek. Jest szeroki wybor warzyw, jak np fasolka szparagowa, groszek zielony, brokuly. Dzieki temu gotuje malemu bardzo roznorodnie smile
      • mark-jolka Re: Mrożonki?? 29.01.13, 10:45
        do zuzka0108: "warzywa i owoce sa starannie sortowane i myte"....

hehe.. moja sąsiadka pracuje jako laborantka w firmie XXXX, dużym producencie słoiczków, bada ona normy zanieczyszczeń w marchewkach, ziemniakach itp.
        otóż to nie tak że przyjeżdza rolnik z warzywami/owocami które sa później myte, sortowane, tylko przyjeżdżają beczki z pulpą marchewkową, jabłkową itp. i ta pulpa jest badana w laboratoriach, jeśli spełnia normy jest przeznaczona do spożycia.
        a ładne jabłuszka to w tej firmie na obrazkach na słoiczkach zobaczyć można. i w reklamie
        • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 29.01.13, 20:45
          Co to jest ta pulpa ?
          • maddlenel Re: Mrożonki?? 29.01.13, 22:16
            zuzka0108 napisała:

> Co to jest ta pulpa ?

Pulpa to rozdrobnione np warzywa. Taka papka
            • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 29.01.13, 23:11
              A wiesz coś wiecej na ten temat ? chętnie dowiem się więcej jak to w rzeczywistości jest z tymi słoiczkami ? Może tak,czy Twoja sąsiadka daje swojemu dziecku te słoiczki i czy to są jakieś znane jak np gerber? bobovita ?
        • zuzka0108 Re: Mrożonki?? 29.01.13, 20:48
          Mrożonki też nie wiesz skąd są.Ja ich nie krytykuje przecież ... Tylko powiedziałam ,żę ja używam słoiczków i mała jakoś dobrze się rozwija .Komuś trzeba zaufać bo coś jeść trzeba smile
          • mark-jolka Re: Mrożonki?? 30.01.13, 08:03
            Sąsiadka nie ma jeszcze dzieci. Rozmawiałam z nią jak byłam na początku rozszerzania diety dziecka i pytałam o te słoiczki, więc mi powiedziała jak to wygląda, dodała tylko że ona swoim dzieciom będzie gotować. Wiadomo, że od słoiczków dzieci nie umierają, mój też dostaje czasami jak nie zdążę ugotować, ale je niechętnie a jeść lubi.
            Ja mu gotuję, mam w domu zamrożone różne warzywa z działki, pokrojone na małe kawałki, gotuję na dwa dni mieszając składniki więc zawsze wychodzi coś innego, do tego dodaję kasze, ryż, soczewicę, amarantus itp. Mięso też mam ze wsi, różne rodzaje, pokrojone na małe kawałki, zamrożone więc wyjmuje po kawałku i gotuję.
            Dodam, że na wsi nie mieszkam, nie mam własnej hodowli, popytałam wśród znajomych o kontakty i w okresie letnio-jesiennym jeździliśmy po wsiach i zrobiliśmy zapasy. Powoli mi się kończy to i owo, ale z gotowania nie zrezygnuję i będę używała mrożonek właśnie

• zuzka0108 Re: Mrożonki?? 30.01.13, 15:46
              Ja czasami też mam ekologiczne warzywa od sąsiadki to gotuje małej a tak to na razie daje słoiczki a od wiosny będziemy już sobie gotować normalnie i mrozić na zimę tak jak ty mówisz smile
        • 1matka-polka Re: Mrożonki?? 22.04.13, 15:32
          A jeżeli jakaś partia pulpy warzywnej, lub owocowej nie spełnia normy, wtedy się ją miesza w odpowiednich proporcjach z pulpą spełniającą normy i jest git.
    • e-food Re: Mrożonki?? 22.04.13, 12:42
      Na opakowaniach mrożonek są etykiety, które muszą zawierać dokładny skład produktu. Jeśli chcesz wybrać najlepszą mieszankę, to polecamy przede wszystkim sprawdzać tam. Możesz skorzystać z naszej aplikacji e-food, która pomoże Ci w rozpoznaniu szkodliwych substancji w takich mieszankach smile
    • marsylvik Re: Mrożonki?? 22.04.13, 12:59
      Ja uważam, że ważny jest złoty środek smile
      Mrożenie pozbawia niektórych witamin. Podobnie jak gotowanie, tylko inne wartości odżywcze wybija. Mrożenie jest OK od czasu do czasu, na zmianę z jedzeniem przygotowanym ze świeżych warzyw. Słoiczki też są OK, na zmianę z jedzeniem przygotowanym w domu. I jedzenie dla dorosłych, z przyprawami, smażone - też jest OK, na tej samej zasadzie, czyli nie dużo i od czasu do czasu, jako uzupełnienie dla jedzenia typowo dziecięcego smile

Taka różnorodność lepiej zagwarantuje, że w jedzeniu będą wszystkie potrzebne składniki, a także, że się ewentualne szkodliwe substancje nie skumulują za bardzo, niż ciągle to samo źródło i ten sam sposób przygotowania. Już nie mówiąc o tym, że dziecko tak jedzące będzie lepiej w przyszłości tolerowało różne nowe smaki.
      • florecistka.best Re: Mrożonki?? 22.04.13, 14:33
        dobra odp. podpisuję się. jednostronność w poglądach i klapki na oczach to choroba nieuleczalna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka