justaaaaa 30.09.15, 20:57 Chciałam ostatnio kupić kaszkę do mleka. Zaczęłam czytać skład i ostatecznie nic nie wybrałam. Wszędzie cukier, maltodekstryna, sztuczne witaminy ... Jakie produkty kupujecie swoim maluchom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babybump Re: Kaszki 30.09.15, 21:21 Owsianke, kasze jaglana te moja corcia uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Kaszki 30.09.15, 21:26 Moja dziecina ma dopiero 6,5 miesiąca więc na owsiankę czy kaszę jaglaną za wcześnie. Szukam kaszki, którą mogę dodać do mm bo właśnie je powoli wprowadzam Wyszperałam w necie kaszki Holle. Zna ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Kaszki 30.09.15, 21:58 Znam - i były bardzo chwalone, a potem była jakas afera i wycofanie z rynków zachodnich całych partii (nie pamiętam jakie - czy wszystkie czy jakieś rodzaje tylko). Osobiście żadnych kaszek nie dawalam (z takich samych przyczyn jak Ty - zniechęcenie po poczytaniu skladu), aż przyszedł czas na płatki owsiane i jaglaną. Pewnie jestem w mniejszości, ale jakoś przeszlysmy niemowlectwo bez Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Kaszki 30.09.15, 22:04 A dlaczego nie mozesz? Ja dawalam owsianke na wodzie z mlekiem migdalowym od 6go m. Lepsze to niz kaszki nafaszerowane chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
justaaaaa Re: Kaszki 30.09.15, 22:16 Poszperałam w przepisach i jest kilka sposobów na owsiankę dla niemowlaka. Nie wypadłam wcześniej na pomysł aby płatki zmiksować Będę próbować. Jaglaną może ugotuję na wodzie i zmieszam z owocami. Powinien wyjść dobry deser. Odpowiedz Link Zgłoś
kamagama Re: Kaszki 30.09.15, 22:41 Wlasnie jaglana na wodzie z owocami daje mojej młodszej córce (starsza gardzila wszystkimi kaszami,wiec nie mam doświadczeń) lub sama jaglana na wodzie. Wprowadzilam po 6 miesiącu. Dodatkowo fajne kaszki ma Topfer i Sun Baby. Kupuje w sklepie ekologicznym lub przez Internet. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: Kaszki 30.09.15, 22:07 Przy starszaku stosowałam holle, ale to było ponad 4 lata temu. Afera mnie ominęła, teraz pierwszy raz o tym przeczytałam. Wtedy można było je kupic w rossmanie. Teraz nie znalazłam w Polsce żadnej kaszki bez cukru, kupuje kaszki w Stanach - owszem maja witaminy, ale nie maja cukru. Sprawdź jeszcze kleik ryżowy - wydaje mi sie, ze moze byc bez dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: Kaszki 01.10.15, 21:33 > Moja dziecina ma dopiero 6,5 miesiąca więc na owsiankę czy kaszę jaglaną za wcześnie. Wcale nie za wcześnie. Młody dostaje owsiankę na grubych górskich płatkach od pierwszego tygodnia, kiedy zaczęłam rozszerzać mu dietę i wcina aż mu się uszy trzęsą. Tyle, że na samiutkim początku ją dość mocno rozgotowywałam i dodawałam rozduszonego banana. Wszystkie gotowe kaszki to świństwo, szkoda dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Kaszki 02.10.15, 22:55 Ja używam, nie dlatego, że są eko, ale dlatego, że są z różnych zbóż, używam z prosa, pełnoziarnistej z pszenicy,owsianej, plus zwykły kleik kukurydziany, miałam też ryżowy, też bez żadnych dodatków. Swoją droga wielka szkoda, że trzeba niemieckie kaszki kupować, jakby żaden polski producent kasz nie mógł poszerzyć asortymentu. A kaszę jaglaną można też ugotować i zmielić z mm po ugotowaniu, płatki owsiane również. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Kaszki 30.09.15, 22:16 Ja wprowadziłam mojemu synowi kleiki, gdyż samo mleko długo go nie trzymało, wypijał 150ml i po 2 godz znowu chciał jeść. Więc zaczęłam na noc dawać mu na zmianę kleik ryżowy i kukurydziany. Nie mają cukru, ale witamin też, ale mm ma więc spoko. To by było na początek najlepsze rozwiązanie dla Ciebie. Dzięki dodaniu kleiku do mm mój syn po wypiciu tej samej porcji 150ml potrafił już wytrzymać 4-5 godz bez jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Kaszki 02.10.15, 09:25 Żeby nie było, że tylko krytykuję - jest coś takiego, jak płatki jaglane, praktycznie w każdym sklepie spożywczym teraz. Zdrowe, nieprzetworzone, bez sztucznych dodatków, które hgw jak się wchłaniają tak naprawdę. Bezglutenowe proso. Są też płatki jęczmienne błyskawiczne, bardzo drobno zgniecione, rozgotowują się na miękko, to już z glutenem. Więc nie, sztuczna zmielona na pył kaszka z mm NIE JEST dobrym rozwiązaniem na początek Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Kaszki 02.10.15, 14:03 Kleik to nie kaszka. Nie ma żadnych dodatków, ja go mieszam z mm jako podstawowy posiłek na kolację. Sam w sobie mm nie posiada. Ani cukru, ani reszty wspomagaczy. Wszelkie płatki na mleko w których czuć zbyt mocno ich strukturę mój mały odrzuca. Daję mu owsiane na śniadanie, ale właśnie zblendowane na pył, inaczej nie chce. Pluje, wyciąga z buzi i ogląda co to za "fafrocle" W mleku musi mieć papkę. Dobrze, że obiady je już normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
friarielli Re: Kaszki 02.10.15, 22:49 Ale dlaczego ryż i kukurydza to sztuczność, a proso, owies nie? Czy płatki/kaszki nie różnią się od kleików tylko stopniem rozdrobnienia? Ja daję małym teraz kaszki holle z prosa, pszenicy i owsa oraz kleik kukurydziany ale zastanawiałam się czy nie kupić po prostu mąki jaglanej, owsianej, czy to nie na to samo by wyszło, a taniej? Odpowiedz Link Zgłoś
vinca Re: Kaszki 30.09.15, 23:53 Czeskie kaszki Nominal. Bez cukru ani żadnych ulepszaczy. Dobry skład i niezła cena (w porównaniu do drogich Holle). Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Kaszki 01.10.15, 07:23 Jak syn był mniejszy, to kupowałam kasze niemieckie tj. Holle, Topfer, Syn Baby. Odpowiedz Link Zgłoś
dor1s Re: Kaszki 01.10.15, 12:20 Ja też kupuję Holle. Choc podstawa u nas to na sniadanie owsianka, na podwieczorek jaglanka. Jak cora byla mniejsza to ugotowana kasze jaglana miksowalam z owocami i wcinala. Teraz nie miksuje, czasem kasze zaminiam na platki jaglane bez gotowania (tez mozna w razie czego zmiksowac). Odpowiedz Link Zgłoś
mag1982 Re: Kaszki 02.10.15, 14:08 Na początek jaglanka zmiksowana np. z bananem, kleik ryżowy, płatki owsiane itp. Kaszek gotowych nie kupowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna_czesia Re: Kaszki 03.10.15, 13:32 Ja znalazłam takie kaszki "Zdrowy brzuszek" Nestle, nie mają cukru, poza tym daję dziecku mannę i jaglaną gotowaną na wodzie, jaglaną potem miksuję. Robie je bardzo gęste, i potem dodaję mm. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Kaszki 04.10.15, 10:22 Nie podawalam zadnej kaszki. Na samym poczatku podawalam platki ryzowe i taka owsianke blyskawiczna (malutkie kawalki). Bardzo szybko przeszlysmy na normalna owsianke. Dziecko spokojnie da rae z normalna owsianka, chyab ze to jest jakis pierwszy pokarm? Ale pierwszy pokarm to chyba byly u was warzywa lub owoce (tak jak sie obecnie zaleca): NO i wlasnie, zamiast tych kaszek to podawaj warzywa i owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
maga7811 Re: Kaszki 07.10.15, 21:48 Wydaje mi się, że jednak dobrze, przynajmniej na początku podawać certyfikowane podawane badaniom kaszki. A to gwarantują kaszki dla dzieci. Topfer, baby sun, holle jednak gwarantują jakoś. A wszystkie można porównać w sklepie galeriabobasa.pl www.galeriabobasa.pl/5-jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
paula_alergiczka Re: Kaszki 07.12.16, 22:32 Warto przeczytaj tutaj - jest zestawienie 70 kaszek, wszystkie bez dodatku cukru i bezmleczne. C prawda większość z nich nie jest dostępna w standadowych sklepach, ale bez problemu można kupić w internecie. www.urok-zycia-alergika.pl/2016/11/kaszki-bez-dodatku-cukru-bezmleczne.html Odpowiedz Link Zgłoś
pomorzanka34 Re: Kaszki 08.12.16, 11:47 ciekawa jestem jak gotujecie dla swoich pociech owsiankę ? szukam sprawdzonego przepisu i sposobu by owsianka była mieciutka ale przy tym posiadała swe cenne witaminy bo wiadomo jak się owsiankę za długo pogotuje to i nici z witamin ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kaszki 08.12.16, 20:51 Wcale nie musisz gotować, wystarczy namoczyć w jogurcie czy mleku, ja dla siebie zostawiam w lodówce namoczone na noc i mam na śniadanie. "Płatki owsiane można spożywać na kilka sposobów w zależności od tego na jakim efekcie nam zależy. Można spożywać gotowane (lub po prostu zalane wrzątkiem), bo wtedy łatwiej uwalniają energię, maja wyższy IG oraz mniej kwasu fitynowego. Z drugiej strony również można spożywać je w postaci surowej, bo wtedy mają niższy indeks glikemiczny, czyli będą wolniej uwalniać energie i na dłużej sycić. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest metoda pośrednia, czyli zalać letnią wodą i pozostawić na noc. Rano można dodać wszystkie potrzebne dodatki typu owoce, jogurt cynamon" Odpowiedz Link Zgłoś
ta_karola Re: Kaszki 09.12.16, 13:24 Ja synkowi kupowałam kaszę jaglaną dla niemowląt w sklepie ekologicznym-taka w postaci pakpi, . A tą słynną z cukrem tylko raz jemu kupiłam. Córeczkę również tą jaglaną będę częstowała. Odpowiedz Link Zgłoś
pomorzanka34 Re: Kaszki 09.12.16, 14:04 a te owsiane płatki to takie zwykłe kupujecie czy błyskawiczne ? czy może jeszcze jakieś inne ? muszę mojej zaczac podawać ale nie ukrywam ,że boję sie czy przypadkiem nie będzie ją bolał brzuszek bo tekiej miksturze namoczonej w wodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mikipolo Re: Kaszki 09.12.16, 21:40 Błyskawiczne z Lidla w niebieskim opakowaniu. Te zwykłe dłużej się robią Odpowiedz Link Zgłoś