jaga123 27.06.05, 20:44 Witam, Mam kilka pytań do doświadczonyh rodziców: 1)Moja 2,5 miesięczna córeczka ciągle się ślini ( wręcz pieni) czy to normalne? 2) Jak długo powinno spać dziecko w tym wieku? Pozdawiam Tata Dagmary Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
motylwodny Re: Proszę o rady dla młodego taty 27.06.05, 20:54 ślini się? całkiem normalne, będzie sie sliniła canajmniej do roku, aż ząbki jej wyjdą Jak długo powinno spać? jest to bardzo indywidualna sprawa, ale średnio myślę że przynajmniej 5, 6 godzin bez przerwy w nocy i kilka drzemek w dzień (tzn. ze 3 razy po 3 godziny) Mój właśnie tak sypiał: koło 6 godzinek nieprzerwanie w nocy i potem takie 3 trzygodzinne drzemki w dzień. koło 15 godzin spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Proszę o rady dla młodego taty 27.06.05, 20:56 Normalne, że się ślini. Ze snem różnie bywa to od dziecka zależy. Moje przesypiało niemal całą noc (z krotką pobudką ok.3-4 rano), kolejna pobudka ok.7 rano, w ciągu dnia były ze 3 drzemki (różnie od godziny do dwóch). Odpowiedz Link Zgłoś
milka73 Re: Proszę o rady dla młodego taty 27.06.05, 23:30 Dziewczyny juz pisały, że ślinienie jest normalne a co do spania to w sumie ok. 14 - 16 godz. na dobę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Proszę o rady dla młodego taty 28.06.05, 06:54 Witaj! 1.Slinienie-własnie w tym wieku następuje taki moment, że dziecko zaczyna sie mocno ślinić, to normalne. Może to tez czasem zwiastowac ząbkowanie, ale pierwszy ząbek może się pojawic np. szybko na 3 miesiące-u nas tak było-a może po paru miesiącach od tego ślinienia. 2.Dziecko w wieku 2,5 miesiąca może spac różnie, to jest sprawa indywidualna każdego malucha. Moja Oliwka spała chyba wtedy 2 razy , w sumie z 3 godzinki. Lepiej dłużej w dzień nie "pozwalac" spać, żeby w nocy ładnie spało dziecko. Moja Oliwka jak miała ok. 2 mies. to w nocy spała już bez przerwy od 19 do 4- 5 , dostała pierś i spała do 7 rano. super . Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
karina126 Re: Proszę o rady dla młodego taty 28.06.05, 08:56 Hej Absolutnie nie bróbuj dziecku przerywać spania w dzień (jak to zasugerowała Natalia)Sen w pierwszym okresie zycia jest jednym z ważniejszych potrzeb dziecka, potrzebnym do prawidłowego rozwoj. Chocby nawet miało sie budzic w nocy co godzine, jesli chce spac w dzien 5 godzin niech spi. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda051 Re: Proszę o rady dla młodego taty 29.06.05, 12:59 Niech śpi ile chce. I nie rób tak że nie dajesz jej spać w dzień żeby spała w nocy! Bo dziecko nie wyspane i zmęczone ma problemy z zaśnięciem na noc. Moja skończyła 3 miesiące i potrafi przespać 20 godzin na 24. Pediatra powiedziała że bardzo dobrze się rozwija i niech sobie śpi ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: Proszę o rady dla młodego taty 29.06.05, 17:28 Nieprawda, dziecku 2,5 mies. można juz ograniczac sen w dzień, tak, aby nocki były lepiej przespane. Polecam książkę tracy hogg, "Język niemowląt". Natalia Odpowiedz Link Zgłoś