aldon-a123 31.12.08, 22:44 jak odzwyczaić od smoczka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka.i.maja Re: smoczek 31.12.08, 23:00 Jedyny skuteczny sposób to po prostu zabrać - byle konsekwentnie, nie wolno się złamać. W zależności od tego w jakim wieku jest dziecko - warto zaproponować coś w zamian. Ja mojej starszej córce (miała wtedy 2 latka) czytałam na dobranoc tak długo i takim monotonnym głosem,aż zasnęła. Ale drzemki w ciągu dnia przepadły - nie potrafiła już zasnąć bez smoka. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: smoczek 01.01.09, 12:53 Jeśli to niemowlak to raczej nie pocieszy się niczym innym w zamian za smoczka. Metoda konsekwentnego zabrania jest skuteczna ale wiadomo że początki mogą być bardzo ciężkie (płacz i domaganie się smoka przez kilka nocy).Ja właśnie tego się bałam więc zastosowałam metodę obcinania smoka.Z tym że mój mały miał wtedy 16m.W teorii miało to wyglądać tak:obcinam koniuszek smoka,tak żeby tylko dziurka powstała,daję tekiego "dziurawca" małemu,po kilku dniach znów kawałek obcinam,itd,itd,aż gumy nie będzie prawie wcale.U mnie wyglądało to nieco inaczej.Mianowicie obcięłam smoka ale mały wogole nie chciał takiego dziurawca.Wziął do buzi,skrzywił się i wyrzucił i tak kilka razy,az wkońcu zasnął bez smoka i bez najmniejszego płaczu.Jak się przebudzał dawałam "dziurawca"ale po spróbowaniu go zraz go wyrzucał i zasypiał.I tak oto pozbyliśmy się smoka bez najmniejszego płaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kreola7 Re: smoczek 01.01.09, 22:16 moja mała miała rok i 4 mies. powiedziałam, że smok został u babci i nie mamy drugiego-najgorszy był pierwszy dzień a raczej wieczór - potem w drugi dzień było lepiej a później to już poszło z górki Odpowiedz Link Zgłoś
os-a Re: smoczek 01.01.09, 22:21 a ile maluch ma? mój misiu sam odstawił smoczka około6-7 mis życia(używał go od urodzenia)może wam też się uda w ten sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: smoczek 01.01.09, 22:27 podtrzymuje pyt. moja mala ma 8 msc smoczka uzywa tylko do spania, ale chcialabym go sie pozbyc calkowicie np ok roku, w jaki sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda_milena Re: smoczek 02.01.09, 11:01 Moja córka w Sylwestra skończyła rok. Jakiś miesiąc temu postanowiłam odzwyczaić ją od smoczka. Obcięłam czubek, córka próbowała włożyć tam palec i miała niezły ubaw. Ale jak wzięła do buzi to zaraz go wypluła. Próbowała jeszcze kilka razy. Ale jej nie "smakował'. Za 2 dni obcięłam znowu i wtedy go już do buzi nie chciała wziąć. Były dwa wieczory kryzysowe po drugim obcięciu, płakała. Miałam w zapasie nowego smoka na wszelki wypadek, ale nie był potrzebny. Teraz obydwa wylądowały w skrzynce ze skarbami córki. U mnie było raczej gładko. Uznałam, że łatwiej będzie odzwyczaić ją prędzej niż później. Smoka używała tylko do spania. Pozdrawiam i życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: smoczek 02.01.09, 11:39 Gdzieś w telewizji widziałam program, jak mówiono, ze najlepiej naciąć smoczek, wtedy nie da sie gossac. Albo tak jak poprzedniczka napisala obciąć czubek Ja nie stosowałam, bo mój synek od urodzenia nie chcial wziąść smoczka do buzi Odpowiedz Link Zgłoś
asienka28035 Re: smoczek 02.01.09, 19:12 my na szczęście nie mieliśmy tekaiego problemu bo mała sama odrzuciła jak wyszedł jej pierwszy ząbek ale słyszałam że faktycznie obcięcia czubeczka smoczka skutkuje! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś