muza24 26.06.13, 19:45 Witam, skąd czerpiecie pomysły na pełnowartościowe posiłki dla waszych dzieci? Mam wiecznie problem co na kolację, co na drugie śniadanie. P. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg.123 Re: gotowanie, inspiracje 26.06.13, 20:05 a ile twoje dziecko ma miesięcy/lat? Przyłączyłaś się do jakiegoś forum rówieśniczego, jeśli tak to przy wpisach dziennych można podrzucić pomysł na obiad (u nas tak było i to była super sprawa) Dlaczego masz wieczny problem? Twoje dziecko ma jakieś ulubione potraw? Przecież nie ma nakazu aby np. dana zupa była tylko raz w miesiącu, a schabowy raz na dwa miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 17:37 córcia ma 10 miesięcy. ulubionych potraw raczej nie ma. raczej poszczególne owoce/warzywa. Mam wątpliwości czy mogę na śniadanie podawać codziennie to samo np. kaszę (w różnych wydaniach), na kolację kanapki/jajecznicę itp. Znacznie ułatwiłoby mi to rozważania codzienne rozważania "co jutro na śniadanie?". Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: gotowanie, inspiracje 26.06.13, 20:12 inspiruje sie zakupami tzn kupuje co akurat w sezonie i ladne a potem komponuje posilki tak, zebysmy my zjedli, 3 latek i 6mies bez gotowania zupelnie oddzielnie dla kazdego w sobote bylismy na truskawkach np wiec najmniejszy dostaje na 2gie sniadanie owsianke z truskawkami a strarszy gofry z syropem klonowym i truskawkami kolacji nie jadamy, tzn wieczorem jadamy obiad np wczoraj cielecine z groszkiem i zielona salata oraz bataty, najmlodzy zjadl bataty, 3latek to co my minus salata (nie lubi) Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 17:48 czy rozumiem, że najmłodsze dziecię je śniadanko i wieczorem (tzn. o której godzinie?) "obiad"? z tym też mam problem, bo czasami jak o 16-17 zje obiad to mam wrażenie że na większą kolację to już czasu nie starcza (ok. 20 kąpiel) - mogę wtedy podać tylko lekki podwieczorek? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: gotowanie, inspiracje 26.06.13, 21:11 jesli chodzi o obiady to juz teraz (powyzej 2 lat) dziecko je z nami wszystko, w zeszlym roku nie jadła jeszcze mizerii ani sałaty z jogurtem, teraz chętnie. natomiast nie za bardzo chętnie jada mięso w kawałku, zazwyczaj pozostaje na kaszy i warzywach lub jesli akurat robie-pulpety, mielone, jakies paluszki z kurczaka w ziołach lub w ciescie nalesnikowym lub placuszki warzywne-z cukinii itp z dodatkiem jajka, czasem bulki tartej, czasem sera. zupy to juz pelen sezon, zazwyczaj z dodatkiem zbozowym-makaron lub kasza. co do sniadan i kolacji-ja nie mam problemu bo moje dziecko ma stały repertuar, na obiady zresztą też przez całą zimę królowała pomidorówka i pulpety z kaszą gryczaną i burakami/pomidorem/ogórkiem kiszonym. generalnie duzo dzieci lubi swoje stale posilki, jak rozmawiam ze znajomymi to czesto mówią-proponujemy, podajemy wiele zup, ale i tak pomidorowa wygrywa itp. u nas na kolację od kilku tygodni jest obowiązkowo serek wiejski. owszem, czasem zje kanapkę, ale rzadko. na sniadanie zazwyczaj zyczy sobie platki wtedy dostaje owsiane lub kukurydziane z mlekiem lub ogurtem, na 2gie sniadanie owoce to juz od dawna, na podwieczorek teraz w sezonie tez są owoce, niech je póki są takie pyszne jagody, truskawki itp. soków nie pija tylko wodę ponad litr dziennie. skorzystaj z blogów kulinarnych, ja polecam olge smile, ktorej pomysli na szybkie i pyszne rzeczy z przyjemnoscia polyka tez moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 17:58 co do sniadan i kolacji-ja nie mam problemu bo moje dziecko ma stały repertuar, > na obiady zresztą też przez całą zimę królowała pomidorówka i pulpety z kaszą > gryczaną i burakami/pomidorem/ogórkiem kiszonym. czy taki stały repertuar mogę wprowadzić u niespełna rocznego dziecka? znacznie ułatwiłoby mi to planowanie menu i robienie zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
markoco29 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 07:27 moim zdaniem nie kombinuj za bardzo tylko gotuj tradycjnie. Z romów z koleżankami wynika, że dzieciaki najbardziej uwielbiają: krupnik, rosół, pomidorówkę. I u nas jest dokładnie tak samo, więc gotuję w kółko te 3 zupy (garnek na 2 dni). Czasem zrobię jakąś inną, ale młoda gardzi. Na kolację jemy drugi obiad (2gie danie), mięso z ziemniakami/kaszą, naleśniki, makaron z jakimś sosem. Córka je z nami. Na śniadanie mleczko plus kanapka albo jajecznica. W międzyczasie owoce i biszkopty. Bez udziwniania Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 18:01 Na kolację jemy drugi obiad (2gie danie), a o której godzinie? rozumiem, że w porze obiadowej dziecię zjada zupkę? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 08:43 staram się mniej więcej kierować piramidą pokarmową. do tego uwzględniam co bylo jedzone w ciągu ostatnich kilku dni i troche modyfikuję. jesli np dzis dziecko nie zjadło podczas obiadu warzyw, to jutro zrobię obiad wegetariański i zje ich więcej. jesli wczoraj zapychało sie owocami po sufit, to nei orbie tragedii jak dzis ich nie zje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
muza24 Re: gotowanie, inspiracje 27.06.13, 18:23 podsumowując - tak jak lubię sobie komplikować życie tak samo chciałam skomplikować sobie dietę dziecka. Rezultatem cały praktycznie dzień toczy się wokół jedzenia dziecka. Czyli stawiam na prostotę, pozostaję przy "monotonnych" śniadaniach (bieluch/jogurt/kasza/kanapka) . dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
gukinga Re: gotowanie, inspiracje 10.07.13, 19:43 Zapraszam do nas na bloga Dziecijedza.com Odpowiedz Link Zgłoś