Dodaj do ulubionych

wątróbka????

18.03.05, 13:29
Od początku ciązy nie mogam patrzeć na żadne mięso i wędliny,i chyba waśnie z
tego powodu moja morfologia byla coraz gorsza.W tej chwili biorę dwa rodzaje
żelaza no i lekarz kazal mi przynajnmiej raz na jakiś czas jeść wlaśnie
wątróbkę. Podobno żelazo zawarte w mięsie jest dużo leiej przyswajalne niż
np.w szpinaku.
Ja doczytalam się gdzieś,że wątróbki nie powinno się jesć w ciąży.Co ew. w
zamian????
Obserwuj wątek
    • skimag1 Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:36
      A dlaczego w ciąży nie można wątróbki? Co prawda smażone nie jest całkiem
      zdrowe, ale bez przesady. Właśnie powinnaś jesc!
      Nie można wierzyć we wszystko co piszą... . Tutaj na forum tyle się naczytałam o
      tym, czego powinnam nie jesc w ciąży, że głowa boli. Jesli nie ma logicznego
      wytłumaczenia, to czasem warto zdać się na swój rozum.
      Jesli nie chcesz smazyc watrobki, to mozesz ja ugotowac w rosole. Tez dobra.
      • klubiale1 Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:40
        Wątróbka zawiera sporą ilość wit A a "duże dawki Witaminy A podawane podczas
        ciąży mogą wywołać przedwczesną akcję porodową, a także nieprawidłowości oraz
        trudności przy porodzie" - cytat z podręcznika o witaminach.
        Z tego co wiem to sporo żelaza ma natka pietruszki i jest bezpieczniejsza dla
        ciężarnej. Ja bym została przy łykaniu tabletek z żelazem.
        pozdr
      • kajka76 Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:41
        tez mialam obawy,ale jak spytalam wczoraj swojego lekarza czy moge jesc takie
        rzeczy jak parowki,parowkowe to malo nie spadl z krzesla ze
        smiechu.oczywiscie z mozna!!! trzeba jesc to na co ma sie ochote oprocz tatara
        oczywiscie i serow plesniowychsmile
        pozdrawiam
        kasia
        • kajka76 Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:42
          co do watrobki oczywiscie ze nie mzona sie nia zajdac codziennie ze wzgledu
          na vit A jak napisalas ,ale raz w tyg czy raz na dwa tyg nikomu nie
          zaszkodzi a tylko dostarczy potzrebnych rzeczysmile
          • klubiale1 Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:50
            Chyba że równolegle przyjmuje się witaminy dla ciężarnych, wtedy trzeba uważać
            aby nie przedawkować.
            zdrowezywienie.w.interia.pl/witaminy.htm#A - tu można poczytać o
            dopuszczalnych dawkach wit A u ciężarnych, trzeba to porównać z zawartością w
            przyjmowanych preparatach witaminowych i poszukać czegoś na temat zawartości
            wit. w jedzeniu.
            pozdr
      • pimpek_sadelko Re: wątróbka???? 18.03.05, 13:41
        w broszurce u gina wyczytalam,ze watrobke lepiej sobie darowac ze wzgledu na
        duza zawartosc witaminy A. jednak jesli gin ci kaze to jesc to wie co robi.
        pewnie teraz masz niedobory wszystkiego.
        orzeciez tej watrobki nie bedziesz jadla codziennie tylko raz na jakis czas.
        ja bym zjadla, moze nawet sobie kupiewink, ale dzies bo postsmile
    • atlantis75 Re: wątróbka???? 18.03.05, 14:40
      Wątróbki nie mozna w ciąży? Ja się zażerałam tak między 20 a 27 tc smile Moze
      dzięki temu miałam taką dobrą morfologie.
    • shamsa Re: wątróbka???? 18.03.05, 18:51
      witamina A w duzych ilosciach ma dzialanie teratogenne, czyli uszkadza płód w
      okresie organogenezy (pierwszy trymestr) i dlatego nie wolno jesc duzo watrobki
      w ciazy. zauwazcie, ze preparaty witaminowe sa inne dla ciezarnych i zawieraja
      male ilosci tej witaminy.
      • ma.pi Re: wątróbka???? 18.03.05, 20:39
        shamsa napisała:

> witamina A w duzych ilosciach ma dzialanie teratogenne, czyli uszkadza płód w
        > okresie organogenezy (pierwszy trymestr) i dlatego nie wolno jesc duzo
        watrobki
        >
        > w ciazy. zauwazcie, ze preparaty witaminowe sa inne dla ciezarnych i
        zawieraja
        > male ilosci tej witaminy.

Materna (mam opakowanie przed nosem) - witaminy dla ciezarnych zawiera 1500 IU
        witaminy A.
        Witaminy "Centrum" (teaz mam opakowanie przes nosem -maz lyka) dla doroslych
        zawieraja tej witaminy 1000 IU.

Czyli wcale preparaty dla ciezarnych nie zawieraja malo wit. A.

A jak z innymi preparatami dla ciezarnych, ile zawieraja tej witaminy? Moze
        ktos napisac.

Norma dzienna dopuszczalna wit. A w ciazy to 8000 IU.

Takze spokojnie mozna sobie watrubke raz w tygodniu zjesc i sie nie denerwowac,
        ze dziecku zaszkodzi.

Pozdr.
        • shamsa Re: wątróbka???? 20.03.05, 13:03
          możliwe, tylko jest to zapewne witamina A z karotenu, a nie z retinolu, ktory
          jest szkodliwy i ktorego duze ilosci zawiera watrobka (marchewki nikt w ciazy
          nie zabrania)

no a poza to faktycznie smietnik wszystkich toksyn z organizmu
          jest cala masa innych produktow zawierajacych zelazo, a watrobka nie jest zbyt
          udanym
        • mama5plus Re: wątróbka???? 20.03.05, 23:07
          ma.pi napisała:
          > Materna (mam opakowanie przed nosem) - witaminy dla ciezarnych zawiera 1500
          IU
          > witaminy A.
          > Witaminy "Centrum" (teaz mam opakowanie przes nosem -maz lyka) dla doroslych
          > zawieraja tej witaminy 1000 IU.
          >
          > Czyli wcale preparaty dla ciezarnych nie zawieraja malo wit. A.
          >
          > A jak z innymi preparatami dla ciezarnych, ile zawieraja tej witaminy? Moze
          > ktos napisac.
          >
          > Norma dzienna dopuszczalna wit. A w ciazy to 8000 IU.
          >
          > Takze spokojnie mozna sobie watrubke raz w tygodniu zjesc i sie nie
          denerwowac,
          >
          > ze dziecku zaszkodzi.
          >

Ma.pi, rzecz w tym, ze witamina A witaminie A nierowna. Jesli chodzi o
          ograniczenia w ciazy to dotycza one retinolu konkretnie i ten jest wlasnie
          obecny w watrobce m in.

Pytanie teraz jaka te suplementy zawieraja wit A. Retinol czy beta-karoten?

Tu takie dosc dobre wyjasnienie znalazlam:
          www.babycentre.co.uk/expert/555571.html
          www.teratology.org/pubs/vitamina.htm

Ale te ograniczenia dotycza pierwszego trimestru.
          www.findarticles.com/p/articles/mi_m0887/is_11_19/ai_76284032
          `Maternal intake of large amounts of retinoid compounds in the first trimester
          of pregnancy has been shown to cause fetal craniofacial, cardiac, thymic, and
          central nervous system malformations--a condition known as retinoic acid
          embryopathy.`

I na logike mi wychodzi, ze pozniej juz mozna bez skrupulow sobie te watrobke
          wsuwac acz glowy nie dam.uncertain Bo nie wiem dlaczego wszedzie niemal pisza by
          unikac w ciazy ogolnie skoro niby potencjalnie ma ten retinol negatywny wplyw
          na uksztaltowanie sie plodu a to przeciez nastepuje w pierwszym trimestrze
          wlasnie.

Warto tez pewnie pamietac, ze watrobka, podobnie jak nerki np, zawiera wiele
          toksyn w sobie wiec az taka super zdrowa to nie jest. Ale jak ktos ma ochote
          czy zapotrzebowanie na zelazo...
    • mika_p Re: wątróbka???? 18.03.05, 20:25
      Sporo na temat żelaza doradzono mi na forum Kuchnia w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20730883&v=2&s=0
      Ogólnie: strączkowe i buraki. I mnóstwo inspiracji w tym wątku wink
      • hanna26 Re: wątróbka???? 18.03.05, 20:44
        Mój lekarz mi kiedys powiedział (jeszcze w pierwszej ciąży), że wątróbka
        to "wielki śmietnik, w którym zbierają się z organizmu same najgorsze świństwa,
        toksyny". Dlatego powiedział, żebym starała sie jeść sporo czerwonego mięsa,
        ale zero wątróbki. Więc choć uwielbiam wątróbkę, nie jem jej przez całą ciążę.
        Ale ja miałam zawsze dobrą morfologię, bardzo dużo czerwoch krwinek (być może
        dlatego, że tak lubię mięso, trudno mi powiedzieć), więc jestem w troche innej
        sytuacji niż ty. Może skonsultuj sie jeszcze z jednym lekarzem?
        pozdrawiam.
        • ewucha28 Re: wątróbka???? 18.03.05, 23:54
          warto ograniczyc w I trymestrze bo ma duzo witaminy A ,ale aby przesadzic
          musiałabys jesc chyba kazdego dnia,jeśli masz ochote to smacznego raz na jakis
          czas zrob sobie takie jedzonko.
    • magicznyproszek Re: wątróbka???? 19.03.05, 00:11
      ja to mialam takie loty na watrobke ufffff
      pozniej przeczytalam gdzies o tej witaminie A ale caly czas za mna chodzila
      serwowalam sobie tak raz na dwa tygodnie a lekarz powiedzial mi ze mozna ale
      nie codziennie
      powiedzial cyt wszystko mozna a watrobke nawet trzeba jesli cialo sie domaga
      ale nie systematycznie raz na jakis czas
      • mama-in-spe Re: wątróbka???? 20.03.05, 14:40
        Często to bym nie ryzkowała (z powodów już wyżej napisanych), ale od czasu do
        czasu why not. Ja jadam tylko drobiową, w ciąży także, z tym, że sporadycznie.
        A parówek to bym jednak nie radziła, czy w ciąży czy nie, bo to jest dopiero
        śmietnik, błeeee, tektura, przemielone oczy i wargi, ohyda.
    • gupik Re: wątróbka???? 20.03.05, 22:13
      POwtórzę buć może to, co dziewczyny napisały: wątróbka nie za często ze względu
      na dużą zawartość niekoniecznie dobrej dla dzidzi wit. A i ze względu na to, że
      w każdym organizmie jest to organ, który gromadzi toksyny. jesli wiesz, ze
      zwierzątko pochodziło z czystych ekologicznie terenów i jadło zdrowe rzeczy, to
      spoko wink
      Mi hemoglobinę podniósł sok z buraków - można sobie robić w sokowirówce, ale
      radzę łączyć z selerem, marchewką, z czymkolwiek - sam burak to ohydztwo w
      smaku nie z tej ziemi - obrzydziłam sobie takim naturalem na długo mój ulubiony
      barszczyk czerwony wink
      A-ha! Dobry w smaku jest barszczyk w kartonie z Krakusa. Polecam!
      No i do wszystkiego pietruszkę!!! smile Tylko uwaga, bo to afrodyzjaczek przy
      okazji wink Hiehiehie...

Jeszcze gdzieś mi przemknęło o serach pleśniowych: bzdura, że nie wolno ich
      jeść! Zakaz dotyczy tylko serów z mleka niepasteryzowanego (zagrożenie
      listeriozą). Wszystkie polskie bodaj są z pasteryzowanego. Trzeba sprawdzać na
      opakowaniu, a nie od razu odmawiać sobie przyjemności wink smile) Smacznego!
    • asbaj1 Re: wątróbka???? 20.03.05, 22:48
      Ja urodzilam w pazdzierniku zdrowiutka ponad 3 kilowa dziewczynke. W ciazy
      czesto odwiedzalam forum i naczytalam sie tu wielu "ciekawostek "na temat
      odrzywiania . Mysle ze powinnas jesc wszystko na co masz ochote ( no moze bez
      przesady..) i sluchac tylko lekarza. A do rewelacji na forum podchodz z
      rezerwa...
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka