Dodaj do ulubionych

Imigranci w Kanadzie

IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 16:33
Powiedzcie dlaczego nie macie swojego przedstawiciela w Parlamencie tak jak
inne narodowosci?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kliken Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.01, 17:26
      Poniewaz takie osoby jak TY nie glosuja na swoich...skad ty jestes? Z Marsa?
      Przeczytaj jeszcze raz swoj post to moze zrozumiesz o czym pisze...
      • Gość: Biala Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 17:32
        Gość portalu: Kliken napisał(a):

> Poniewaz takie osoby jak TY nie glosuja na swoich...skad ty jestes? Z Marsa?
        > Przeczytaj jeszcze raz swoj post to moze zrozumiesz o czym pisze...

Nie zrozumiales. Dlaczego Wy nie macie, ja nie mam prawa glosowac
        • Gość: Renka Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.home.cgocable.net 31.12.01, 18:48
          Biala, dobry temat poruszylas. A ja ci odpowiem, bo wiem. Otoz oni, ci
          krzykacze, co to niewiadomo jak sie tu poprzedostawali..nie maja obywatelstwa
          kanadyjskiego!!!! Nawet wielu siedzi tu na czarno calymi latami, pracuja,
          stworzyli sobie legende i sami w koncu w nia uwierzyli.Potem jest rozpacz, jak
          takich zasiedzialych , nielegalnych deportuja..w swietle prawa calkiem
          slusznie.Zeby glosowac, trzeba byc obywatelem kanadyjskim.
        • Gość: Kliken Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.01, 18:56
          ...musisz wiec JASNO formuowac pytania.Trzeba bylo wyraznie napisac ze jestes
          tutaj nielegalnie...
          • Gość: Biala Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 19:06
            Gość portalu: Kliken napisał(a):

> ...musisz wiec JASNO formuowac pytania.Trzeba bylo wyraznie napisac ze jestes
            > tutaj nielegalnie...

Ty mnie Kliken nie denerwuj w ostatnim dniu w roku!
            Jestem tutaj legalnie, ale nie jestem obywatelem. Dorwe Cie kiedys w tej Twojej
            Fregacie smile))
          • Gość: ........ Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 19:06
            No wlasnie Biala. Jest wolne miejsce. Zglos swoja kandydature
            a ja juz na Ciebie napewno zaglosuje - obiecuje. Tylko prosze
            nie pisz o tym obywatelstwie.
          • Gość: ESL Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 19:06
            Co rozumiesz przez "swoich"? Masz na mysli ludzi polskiego pochodzenia - to raczej tylko znikomy
            element platformy wyborczej.
            W moim okregu wyborczym kandydowal np. niejaki Michael Kraik z Canadian Alliance, sadzac z nazwiska
            pewnie Slowianin ale chocby sie i nazywal Pilsudski, to poniewaz ja nie glosuje na CA, Jego pochodzenie
            pozostalo dla mnie sprawa drugorzedna. Ja jestem Kanadyjczykiem i nie rozpatruje wyborow do
            parlamentu w kategoriach popierania badz nie popierania kandydatow o polskim pochodzeniu.
            Jesli ktos wie, co robi to moze liczyc na poparcie nawet i latami jak np. Chris Korwin-Kuczynski, ktory
            jest MPP (reprezentantem w parlamencie prowincji Ontario) - On nie ukrywa swojego polskiego
            pochodzenia ale tez nie traktuje go jako najwazniejszego argumentu w przekonywaniu do siebie
            wyborcow.
            Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, Biala. Uwazasz, ze powinnismy glosowac na kandydatow polskiego
            pochodzenia wylacznie dlatego, ze maja takie pochodzenie? Mozesz jakos przyblizyc swoj punkt
            widzenia?
            • Gość: Biala Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 19:15
              Gość portalu: ESL napisał(a):

> Co rozumiesz przez "swoich"? Masz na mysli ludzi polskiego pochodzenia - to rac
              > zej tylko znikomy
              > element platformy wyborczej.
              > W moim okregu wyborczym kandydowal np. niejaki Michael Kraik z Canadian Allianc
              > e, sadzac z nazwiska
              > pewnie Slowianin ale chocby sie i nazywal Pilsudski, to poniewaz ja nie glosuje
              > na CA, Jego pochodzenie
              > pozostalo dla mnie sprawa drugorzedna. Ja jestem Kanadyjczykiem i nie rozpatruj
              > e wyborow do
              > parlamentu w kategoriach popierania badz nie popierania kandydatow o polskim po
              > chodzeniu.
              > Jesli ktos wie, co robi to moze liczyc na poparcie nawet i latami jak np. Chri
              > s Korwin-Kuczynski, ktory
              > jest MPP (reprezentantem w parlamencie prowincji Ontario) - On nie ukrywa swoje
              > go polskiego
              > pochodzenia ale tez nie traktuje go jako najwazniejszego argumentu w przekonywa
              > niu do siebie
              > wyborcow.
              > Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, Biala. Uwazasz, ze powinnismy glosowac na kandy
              > datow polskiego
              > pochodzenia wylacznie dlatego, ze maja takie pochodzenie? Mozesz jakos przybliz
              > yc swoj punkt
              > widzenia?

Przerabialismy na zajeciach temat parlamentaryzm i rzad. Wykladowca zapytal sie
              mnie o naszego przedstawiciela (jako reprezentujacego nasza narodowosc i
              jednoczesnie broniacego naszych interesow). Niestety nie potrafilam odpowiedziec
              na to pytanie. Mialam nadzieje, ze dacie mi jakies wskazowki
          • Gość: Renka Re: Imigranci w Kanadzie do Bialej IP: *.home.cgocable.net 31.12.01, 19:07
            No, widzisz , Biala, Kilken sam sie zdradzil. On nawet nie wie, ze ty jestes
            legalnie, a nie musisz miec prawa do glosowania. Bo zeby miec to prawo, trzeba
            byc obywatelem kanadyjskim.Nikt tu nikogo nie zmusza do obywatelstwa, a co za
            tym sie ciagnie do glosowania.Bedac landed immigrant , jestes legalnie, ale
            nie masz tego jednego, najwazniejszego prawa w Kanadzie.
            • Gość: Kliken Re: Imigranci w Kanadzie do Bialej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.01, 19:16
              Zgadzam sie z ESL w 100%.Zdaje sie ze 2 lata temu niejaki pan Jarek Golec z
              Mississauga chcial sie dostac do koryta.Mowil z wielkim zaangazowaniem o
              potrzebie "polskiego' przedstawicielstwa w rzadzie.Pan golec mowi fatalnie po
              angielsku.Po polsku tez nie potrafi.O wyksztalceniu nie wspomne.I tego pana
              mamy popierac? NIGDY.Wole wyksztalconego somalijczyka niz glupiego
              polaka.Smutne...Tak naprawde to nie ma na kogo glosowac i to wszystko.
              • Gość: Renka Re: patrioci IP: *.home.cgocable.net 31.12.01, 19:26
                No wlasnie, OBCY decyduje o nas, Polakach. Czy on wie lepiej czego nam
                potrzeba? I znowu ty musialas sie tlumaczyc , tak jak ja kiedys z tego
                francuskiego krola. I mnie bylo GLUPIO za Polakow. Potem w gazecie pojawiaja
                sie artykuly o nas jak o egzotycznych polakoruskich, czy ruskopolakach, bo
                wielu ludzi wyksztalconych tutaj myli Polske z Rosja, traktujac nas jako czesc
                Rosji..
                • Gość: ESL MP i MPP IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 19:55
                  Biala, nazwisko i adres biura Twojego MP w Ottawie i Twojego MPP w Toronto (o ile pamietam mieskasz
                  w Windsor, prawda?) znajdziesz na web sites rzadu federalnego i rzadu prowincjonalnego. Oni sa Twoimi
                  przedstawicielami w parlamencie federalnym i prowincjonalnym.
                  Co zas do przedstawicieli Twoich interesow narodowych to dopoki jestes obywatelem polskim,
                  reprezentuje Cie ambasador Polski w Ottawie badz konsul generalny w Toronto.
                  Jezeli z kolei szukasz kogos sposrod polonijnych organizacji, kto mialby Ci sluzyc rada lub pomoca, to
                  slowo daje, nie wiem, co Ci napisac - osobiscie mam zbyt malo kontaktow tego typu ale moze ktos inny
                  Ci pomoze (bez zlosliwosi i pseudo-patriotycznych przytykow).
                  Czy w Windsor tez Was tak zasypalo jak w Buffalo?
                  • Gość: Biala Dzieki ESL IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 20:00
                    Cos znajde na ten temat, poniewaz mam ferie i troche czasu.
                    Co do pogody. Drobne platki sniegu tancza za oknem ale na ziemi juz go duzo nie
                    widac. Nawierzchnia jest sucha i nikt sie jeszcze nie poslizgnal.
                • Gość: TYP Re: patrioci IP: *.we.mediaone.net 31.12.01, 21:56
                  Gość portalu: Renka napisał(a):

> No wlasnie, OBCY decyduje o nas, Polakach. Czy on wie lepiej czego nam
                  > potrzeba? I znowu ty musialas sie tlumaczyc , tak jak ja kiedys z tego
                  > francuskiego krola. I mnie bylo GLUPIO za Polakow. Potem w gazecie pojawiaja
                  > sie artykuly o nas jak o egzotycznych polakoruskich, czy ruskopolakach, bo
                  > wielu ludzi wyksztalconych tutaj myli Polske z Rosja, traktujac nas jako czesc
                  > Rosji..

Ci "wyksztalceni" ludzie pewnie pokonczyli kanadyjskie szkoly smile
              • Gość: tex Re: Imigranci w Kanadzie do Bialej IP: *.tor.pathcom.com 31.12.01, 22:32
                a moze wojnarowicza etatowego dyzurnego polskiego programu telewizyjnego
                zabierajacego glos na wszystkie tematy od antykoncepcji poczawszy a na polityce
                skonczywszy.ja tez jestem za tym :wole dobrego polityka z afryki niz etatowego
                ksiedza z polski --dlatego z polski wyjechalem.kazdy dobry polityk (obywatel
                kanady )jest moim politykiem. moj rzad jest w ottawie i jeszcze jedno -ciesze
                sie ze polscy domatorzy nie sa w stanie zrobic takiego burdelu w kanadzie jak
                zrobili w polsce.
                • Gość: P tex IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.01.02, 20:13

Hey tex poco tyle zlosci pod adresem Wojnarowicza?
                  Kogos do studia musza przeciez zaprosic. Przynajmniej facet potrafi mowic
                  po ludzku zamiast hm, eeee i nnnnnno To raczej redaktor prowadzacy wypada blado.
    • Gość: Toto Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.proxy.aol.com 31.12.01, 22:38
      Ja nie rozumiem dlaczego kazda nacja i plemie musi miec "swojego"
      przedstawiciela w parlamencie.Sam fakt ze nauczyciele sie pytaja o to,swiadczy
      o totalnej klesce tego poronionego pomyslu o nazwie "multiculturalism".Gdyby
      nastepowala asymilacja nie byloby takich "problemow".A tak kazdy szczep ciagnie
      w swoja strone rozwalajac ten kraj.
      PS:Co do braku przedstawiciela Polonii w jakichkolwiek wladzach-Polacy sietym
      nie interesuja,dlaczego? Prosze popatrzec na polonijne srodowisko,komentarz
      zbyteczny
    • Gość: Van Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.vancouver36.dialup.canada.psi.net 01.01.02, 20:36
      Przepraszam, jezeli kogos uraze, ale przedstawiona tu dyskusja wydaje mi sie poplataniem i
      pomieszaniem pojec. Biala, napisalas, ze uczeszczalas na jakies zajecia i wykladowca spytal cie
      dlaczego Polacy nie maja przedstawiciela popierajacego ich interesy w parlamencie(?!!!!). Przyznam
      sie, ze zostalem troche zaskoczony takim pytaniem. A moze ty zle zrozumialas pytanie?
      Postaram sie wiec pare rzeczy uporzadkowac, tak jak ja to widze.
      W Kanadzie czlonkowie parlamentu w Ottawie, jak rowniez rzadow prowincji, w pierwszym rzedzie
      reprezentuja swoich wyborcow z okregu i poglady partii politycznej, z ramienia ktorej zostali wybrani.
      Nie zostaje wiec tutaj za wiele miejsca napopieranie i reprezentowanie interesow
      narodowosciowych,religijnych itp. Wydaje mi sie, ze taka dzialalnosc posla (MP czy MLA), ktory
      probowalby reprezentowac w parlamencie swoje interesy narodowosciowe nie bylaby w Kanadzie
      najlepiej odebrana przez wyborcow.
      Do reprezentowania grup narodowosciowych, religijnych itp, sluza odpowiednie organizacje. One tez
      przez nacisk na parlamentarzystow czyli tzw "lobbing". staraja sie przeforsowac pewne korzystne dla
      tych grup ustawy.
      Wydaje mi sie rowniez, ze takimi organizacjami w przypadku nas Polakow powinny byc organizacje
      polonijne. Zaleta tego systemu jest to, ze taka organizacja polonijna moze reprezentowac wszystkich,
      ktorzy czuja sie Polakami i poruszane w powyzszych postach uprawnienia wyborcze sa bez znaczenia.
      Zapytalbym sie w tym miejscuj, dlaczego organizacje polonijne nie sa organizacjami silnymi i nie sa
      widoczne, kiedy w gre wchodza interesy Polakow mieszkajacych poza granicami kraju.
      Jest to kolejny temat do dyskusji, wykraczajacy niestety poza ramy poruszanego tematu. Moze jednak
      byloby warto sie nim zajac. Poniewaz jednak temat bedzie dlugi proporcjonalnie do wielkosci
      problemu, nie mam czasu (Nowy Rok) sie nim teraz zajac w detalach. Co wy sadzicie o organizacjach
      polonijnych i ich dzialalnosci w Kanadzie i Stanach?
      • schone Re: Imigranci w Kanadzie 02.01.02, 07:38
        To jasne, jezeli nie jestes obywatelem, nikt Ci nie da prawa do glosowania.
        A jak tam u Was w Toronto, podobno latem nie wytrzymac ze wzgledu na parne
        powietrze, a zima mroz?
      • Gość: Kliken Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.01.02, 18:03
        Doskonale ujete.Do robienia jarmarkow na Ronceswolce nie jest potrzeby
        przedstawiciel w rzadzie.Wystarcza quasi-przedstawicile (????????) z
        organizacji ersatz-polonijnych.
        • Gość: ktos tam Re: Imigranci w Kanadzie IP: *.tcpl.ca 03.01.02, 21:24
          MP w Parlamencie polskiego pochodzenia - po co? Co on/ona moze dla nas Polakow w Kanadzie zrobic?
          Przeciez wszyscy jestesmy obywatelami Kanady ! , wiec o co chodzi?
          A jeszcze jedno - organizacje polonijne - znowu moje pytanie jakie to interesy maja nas Polakow reprezentowac?
          w stosunku do kogo? i co by lub ma z tego wynikac?
          Komu to potrzebne?

Przeciez po to wyjechalismy, by wreszcie miec spokoj z tymi wszystkimi sprawami i zyc normalnie ,
          a nie tylo ciagle poruszac problemy o " nieustajacym polskim smrodku" ?

Polskie korzenie ? tak mamy je, cholubimy dla siebie, ale to nasza/ moja prywatna sprawa.
          Mamy zakladac polskie gettta? lub jakies podobne miejsca zbiorowego zycia,
          aby ciagle miec nad soba roznych panow prezesow, prezydentow i innych dupkow kontrole nad glowa!
          Ile mozna tego wytrzymac!
          A ci prezesowie - co to za ludzie?
          Jaka jest walka o wladze w takich organizacjach! Jaka przepychanka?
          Ile wody sodowej do glowy uderza tym wszystkim prezesom, prezydentom!!!
          Zalosne puszenie sie w piorka- skonczcie tym wszystkim....poczujcie sie wreszcie ludzmi wolnymi !!!!
          Robcie swoje nie zalezne zycie!!!

Nota bene - co te organizacje polonijne - konretnie dla mnie zrobily?
          one bardziej sa potrzebne Polakom i Polsce w kraju, gdyz te organizacje to wiecej jak "watch gog" , ktory pilnuje,
          aby w Polsce ludzie mogli zyc jako tako demokratycznie, rzad sie liczyl z opinia publiczna, gdyz organizacje
          polonijne bede glos podnosily !!!

P.S.
          np. "polskie paszporty" co konretnego daly mnie?
          jakie przywileje?
          -wiecej zadam pytanie
          przez to zostalem zmuszony do posiadania paszportu, ile ja przez to stracilem stracilem ?
          Czy ktos kiedykolwiek slyszal o opiece konsularnej Polaka zamieszkalego w Kanadzie idacej z polskiego
          konsulatu?
          No, ale koniec juz na tyle zartow.......
          • Gość: mineta Re: Imigranci w Kanadzie IP: 199.71.64.* 04.01.02, 00:27
            Masz calkowita racje .
            • monika251 Re: Imigranci w Kanadzie 05.01.02, 18:22
              Wydaje mi sie, ze wiekszosc tych ktorzy reprezentuja Polakow w tzw. wladzach
              to Zydzi, tak wiec znajac te nacje przypuszczam ze reprezentuja tylko wlasne
              (lub zydowskie) interesy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka