takaga Rodziłam w Schwedt i było wspaniale!!!! 23.02.06, 18:08 Witajcie , rodziłam w Schwedt i bardzo dobrze to wspominam. Życzliwość personelu, obecość męża przy cc, fachowa opieka lekarska. Gorąco polecam!!!! SZczegółowo opisuję swoje doświadczenie na regionalnym wątku "poród w Schwedt" na www.noworodek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John F. Kennedy Nie rodziłem za granica, bo jestem facetem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... niemiec w domu...? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 23.02.06, 18:25 ...pozatym, korzyscia tu nie wymieniona...jest to ,ze mianowicie...dziecko ma od razu dwa obywatelstwa...mankamentem natomiast jest to...ze dziecka od dziecka nie bedzie wiedziec kim tak naprawde jest ...w polsce beda go przezywac od niemcow a w niemczech od polakow...mee...kochac unie...))) Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Bzdura...!! 23.02.06, 18:40 Aby dziecko mialo niemieckie obywatelstwo to ojciec musialby byc Niemcem a pozatem dla niemieckiej sluzby zdrowia kazdy czlowiek potrzebojacy pomocy jest pacjentem a nie klientem jak w Polsce.Na kazdym kroku jest zyczliwosc,grzecznosc i cieply usmiech a takze kompetencja personelu stwarza ze,czlowiek znajduje sie w dobrych rekach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Bzdura...!! IP: *.hsd1.nj.comcast.net 23.02.06, 18:44 ...bzura...jakby mee urodzil sie w niemczech...to czulbym sie niemcem i byl dumny z tego...pozatym taki niemic urodzony w niemczech nie bedzie mogl startowac w polsce na prezydenta...bo urodzonych za granica niedopuszczaja do kandydowania... renebenay napisał: > Aby dziecko mialo niemieckie obywatelstwo to ojciec musialby byc Niemcem a > pozatem dla niemieckiej sluzby zdrowia kazdy czlowiek potrzebojacy pomocy jest > pacjentem a nie klientem jak w Polsce.Na kazdym kroku jest > zyczliwosc,grzecznosc i cieply usmiech a takze kompetencja personelu stwarza > ze,czlowiek znajduje sie w dobrych rekach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Chce urodzic w Polsce!!!!! IP: 212.180.111.* 23.02.06, 18:37 Mieszkam i pracuje we Francji, chcialaby urodzic dziecko w Polsce (najlepiej w prywatnej klinice)czy moje ubezpieczenie pokryje wszystkie koszty???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Chce urodzic w Polsce!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:47 Żabko przyjeżdżaj w kraju nad Wisłą tzw ubezpieczalnia płaci szpitalowi za odbycie porodu i opiekę nad położnicą około 300 euro. Taniej w Europie nie znajdziesz ani Twoja ubezpieczalnia. Tylko może służba mniej uśmiechnięta. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Chce urodzic w Polsce!!!!! 23.02.06, 18:51 We Francji i Niemczech nie placi sie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Chce urodzic w Polsce!!!!! 23.02.06, 18:49 Spytac w Securite Sociale a jak nie to trzeba wziasc urlop na date porodu a kasy sie dogadaja.Jezeli mieszkasz pod Paryzem to w Cormmeille En Parisis jest klinika dosc znana z dobrych ginekologow a jeden jest polskiego pochodzenia i nazywa sie Delachet--kiedys bardzo czesto sprzedawal wedliny ze swoim dziadkiem w Cormeilles ,La Frette i Herblay. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idka Urodziłam Schwedt 3 tygodnie temu IP: *.gorzow.mm.pl 23.02.06, 18:39 Jestem bardzo zadowolona z opieki w Klinice w Schwedt. Personel, wyposażenie, wyżywienie jest nieporównywalne do warunków w polskich szpitalach. Polecam każdemu...Dziecko jest od razu wszechstronnie przebadane, a i opieka nad mamą jest wręcz rewelacyjna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polka Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.ols.vectranet.pl 23.02.06, 18:55 Rodziłam w Polsce. Miałam fantastyczne warunki, miły i facowy personel. Po co mi Niemcy? W moim mieście znieczulenie do porodu jest na życzenie. Nie ma z tym kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... wedrowniczy narod... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 23.02.06, 18:55 ...przyjmujac teze ...ze mianowicie w polsce wszyscy nazekaja...jak nie na sluzbe zdrowia...to na rzad...to kto do cholery...tworzy w polsce sluzbe zdrowia...kto tworzy rzad...zydzi...czy niemcy...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: wedrowniczy narod... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 18:57 masz chyba na myśli cyklistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Chce urodzic w Polsce, nie we Francji IP: 212.180.111.* 23.02.06, 18:59 nie chodzi o pieniadze, porod we Francj nic nie bedzie mnie kosztowal (mam podstawowe i dodatkowe ubezpieczenie)chodzi o to, czy jesli sama wybiore polska klinike to czy moje ubezpieczenie mi zwroci koszty, czy moze mam udawac, ze tak sie zlozylo i akurat bylam w Polsce ??? (przeciez nie zadam takiego pytania w mojej ubezpieczalni, dlatego prosze o informacje-jesli ktos wie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: Chce urodzic w Polsce, nie we Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 19:08 Żabko tak jak za rodzące w Schwedt Polki płaci nasz Fundusz Zdrowia tak za Twój poród w Polsce zapłaci Twój ubezpieczyciel. Odbywa się na podstawie tzw. koordynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Chce urodzic w Polsce, nie we Francji 23.02.06, 19:18 Mozesz pojechac do Polski w waznej sprawie rodzinnej na tydzien powiedzmy i nagle musisz rodzic,to jest sila wyzsza a pozatym zwolnienia lekarskie z Polski sa takze wazne we Francji.Polki ktore rodza w Niemczech mowia ze,byly "zmuszone" nagle rodzic;na tym polega cala filozofia.Ja bym mimo wszystko zapytal sie w SS mowiac,ze musisz pojechac do Polski i jakby to bylo jakbym musiala tam rodzic.Dodatkowo jezeli masz polskie obywatelstwo to Twoje dziecko urodzone we Franci staje sie automatycznie obywatelem tego kraju i moze rownoczesnie zatrzymac obywatelstwo polskie.Powodzenia i pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Re: Chce urodzic w Polsce, nie we Francji(zabie IP: *.fbx.proxad.net 23.02.06, 19:50 kodem_pl napisał: > wie ktos? bo widze tutaj ciekawe mozliwosci:-D Jezeli dziecko urodzi sie we Francji to automatycznie stanie sie Francuzem ze wszystkimi prawami tak jak rdzennni obywateli. Za porod w szpitalu nie placi sie nic. Placi sie za porod w klinice ,ale jak jest dodatkowe ubezpieczenie Mutuelle to zwracaja wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: Chce urodzic w Polsce, nie we Francji(zabie IP: *.ppp.tiscali.fr 23.02.06, 21:03 dzieki za inforamcje, ale nie chodzi o kase nie zalezy mi tez na tym, zeby moje dziecko mialo podwojne obywatelstwo (francuskie) mam tez Mutuelle, wiec o sprawy finansowe raczej sie nie obawiam(sprawdzalam, zwroca pieniadze za porod w prywatnej klinice) chce urodzic dziecko z mezem, ale byc tez z rodzina i z przyjaciolmi a nie wsrod "obcych" jeszcze raz dzieki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Polacy pracuja, rodza, zyja poza polska IP: *.pools.arcor-ip.net 23.02.06, 19:30 Polacy PRACUJA, RODZA, ZYJA poza polska bo takie mamy wspaniale tanie skuteczne panstwo jakie sobie je sami zbudowalismy. Panstwo ma jakis cel jakies zadanie do spelnienia i nie jest to tylko i wylacznie narzedzie do zaspokajania zadzy wladzy paru niewyrosnietych blizniakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Kichot hoi poloi IP: *.crowley.pl 23.02.06, 19:39 ...to tak zebys co nieco kumal a nie latal po swiecie jak ten "hoi poloi" o ktorych pisal Platon Bilans strat Podczas II wojny światowej zginęło 6 milionów polskich obywateli (co czwarty), w tym: 200 tys. żołnierzy 39 proc. lekarzy 33 proc. nauczycieli szkół niższych szczebli 30 proc. naukowców i wykładowców wyższych uczelni (700 profesorów) 28 proc. księży 26 proc. prawników Na roboty przymusowe wywieziono 2,8 mln osób. Po wojnie zostało 600 tys. inwalidów, 1,2 mln chorych na gruźlicę, 3,6 mln wdów i sierot. Wyrok na Warszawę Warszawa została zniszczona w ponad 80 procentach, w tym zabudowa przemysłowa w 90 proc., mieszkalna - w 72 proc. Zniszczono 90 proc. zabytków i 100 proc. infrastruktury komunikacyjnej. Zginęło około 800 tys. mieszkańców stolicy (w 1939 r. Warszawa liczyła 1,3 mln mieszkańców). W 1945 r. na 100 kobiet przypadało 70 mężczyzn. Zabita gospodarka Kolej - zniszczono 84 proc. majątku: 2,5 tys. lokomotyw, 6,3 tys. wagonów osobowych, 84 tys. wagonów towarowych, 80 proc. mostów kolejowych, 7 tys. km torów (odległość między Warszawą a Nowym Jorkiem). Przemysł - zniszczono 70 proc. majątku: 20 tys. fabryk, 160 tysięcy warsztatów i małych manufaktur, 64 statki morskie. Leśnictwo - wytrzebiono 30 proc. drzewostanu: 200 tys. ha lasów całkowicie zniszczono, 500 tys. ha poważnie zdewastowano, 22 mln metrów sześciennych drewna wywieziono do Rzeszy. Rolnictwo - zniszczono 22 proc. majątku: 500 tys. gospodarstw rolnych, 57 proc. koni, 67 proc. bydła rogatego, 83 proc. trzody chlewnej; plony spadły do poziomu sprzed I wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: ZABA-informacja 23.02.06, 19:46 Znalazlem na www.clesiss.fr/info/sejour-autrespays.html Tam jest wszystko opisane i mianowicie jezeli urodzisz nagle w Polsce to pokrywasz wszystko sama a SS Tobie zwroci ale mozesz zaplanowac z SS porod w Polsce zabierajac formularz E112.Zwroc sie do Twojej kasy i bo wszystko trzeba z nia wczesniej uzgodnic a pozatym masz prawo rodzic gdzie Ci sie podoba na terenie calej uni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba Re: ZABA-informacja IP: *.ppp.tiscali.fr 23.02.06, 20:54 dzieki za informacje :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kewah do zaby 24.02.06, 14:59 Niestety niezupelnie jest tak. Bylismy na nartach w Austrii, gdzie zlapalam grype. Wizyta lekarska kosztowala 80 euro. Po przyjezdzie do Francji Securite Sociale nie oddalo mi ani grosza. Radze wiec dowiedziec sie dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.54.217.142.tisdip.tiscali.de 23.02.06, 19:44 rodzilam w Niemczech, bylo super bo bylo normalnie, bez lapowek i czekoladek panie pielegniarki,polozne i lekarze robili co trzeba. po prostu normalnie, bez wyzywania i olewania Mysle ze nie o wyposazenie tu chodzi bo te bylo mniej wiecej tak jak w PL tylko o szacunek do pocjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
gowa1 Re: Polki rodzą za niemiecką granicą 23.02.06, 19:48 też chętnie poznam namiary tej klinki bo za miesiąc spodziewam się dzidziusia maja9710 napisała: > Drodzy Państwo ja rodziłam w Polsce w prywatnej klinice gdzie szystko było > również refundowane przez NFZ i warunki niczym nie odbiegały od opianych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Kichot Wszystkiego Dobrego dla Pani i dzieciatka:) IP: *.crowley.pl 23.02.06, 19:57 Na pewno wszysko bedzie dobrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: Polki rodzą za niemiecką granicą 23.02.06, 20:32 "Nie ma żadnych powodów, by kobiety wyjeżdżały do innych krajów tylko po to, by urodzić dziecko, bo polskie szpitale oferują usługi na podobnym poziomie - mówi, choć anonimowo, pracownik szczecińskiego NFZ." ha, ha, ha! :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 23.02.06, 20:38 Cztery miesiące temu urodziłąm drugie dziecko w Polskim szpitalu, ale gdybym wiedziała, że można rodzić w niemieckiej klinice bez zastanowienia bym skorzystała ztej opcji. Oba porody mnie sporo kosztowały a przy pierwszym dziecko nabawiło się gronkowca we krwi. Poza tym opieka w obu przypadkach zostawiała wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
berlinczyk5 niescisle informacje .... 23.02.06, 20:43 Na podstwie strony interetowej kliniki w Schwedt latwo sprostowac niescisle informacje („Za nic nie trzeba płacić.“) podane w artykule. Pokoje wyposazone sa w telewizory, ktore mozna wynajac (oplata). To samo dotyczy zainstalowanych w pokojach telefonow (oplata) przy jednoczesnym zakazie urzywalnosci telefonow komorkowych, ktore podobno moga zaklocac dzialanie aparatury medycznej. („...a po porodzie mogą wspólnie zająć osobną salę wyposażoną m.in. w telefon i telewizor.“) Pokoje jednoosobowe lub dwuosobowe sa dostepne na zyczenie, ale w zaleznosci od ich dostepnosci, czyli mozna miec pecha. www.klinikum-uckermark.de/index1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Polki rodza w Reichu... 23.02.06, 21:28 ... Za to Niemcy przyjezdzaja do Polski do dentysty, do klinik chirurgii plastycznej, do klinik ginekologicznych i do polskich kurortow. Poza tym niemieckie kasy chorych chetnie (choc jeszcze sporadycznie) korzystaja z polskich szpitali kierujac tam przewlekle chorych (vide Slask), wiec warunki u nas w kraju chyba az takie zle nie sa! Summa summarum co w tym takiego nadzwyczajnego, przeca w Unii jestesma :) Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eka41 Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.02.06, 21:44 To co przeczytałam jest wspaniałe, znam polski szpital i to na bardzo wysokim poziomie, niby to samo co tam , a jednak...dlatego równajmy szybko do naszych sąsiadów,po poród to jajważniejsze wydarzenie w zyciu człowieka i tego małego i rodziców.Ono rzutuje na nasze dalsze zycie.U nas tez to wszystko jest i pozycje i wybór szpitala i w wodzie ...a jednak inaczej.Chodzi o klimat i swobode zachowań a tu wchodza w gre juz pieniadze,trzeba będzie niestety szybko na ochron zdrowia je znależć....pozdrawiam!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 23.02.06, 22:01 A jakie to dziecko urodzone w Niemczech bedzie mialo obywatelstwo? Polskie czy niemieckie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzenos Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:39 To świetna oferta, ja rodziłam w warszawskim szpitalu i wszystko było w porządku ale za salę do porodów rodzinnych i znieczulenie zapłaciłam 1000 zł czy to też NFZ zrefunduje? A jakbym nie miała tego 1000 to znieczulenia niet? Do tego wyżywienie w naszych szpitalach woła o pomstę do nieba!!! Jak poprosiłam o żelazo (sorbifer) to położna powiedziała, że tak drogich leków szpital nie posiada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAORAC PRL polski debil docent rudnicki IP: *.hsd1.wa.comcast.net 23.02.06, 22:41 posluchajcie tego pajaca o cudach na kiju i podobnych standartach. polskie szpitale nie maja zadnych standartow. lekarze sa aroganccy, leniwi, niedouczeni, nie lecza tylko przetrzymuja ludzi, szpitale to zasyfione osrane budy, personel leniwy i pijacy kawke, badanie na odczepnego, pacjent przywieziony w nocy lezy do rana bez opieki, jak przezyje to jego szczescie. takiego "docenta rudnickiego" to tylko opluc, co za bezczalny bydlak, to jest przedstawiciel polskiej "wyksztalconej elity" zaklamany glupi falszywy czlowieczek. bydlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec Re: polski debil docent rudnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 23:30 podpisz się pod taką kretyńską wypowiedzią wulgarny idioto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otto von Bismarck Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.petrus.com.pl 23.02.06, 22:49 Dajcie polaką rządzić a sami się wykończą............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 22:57 A czy te dzieci zyskuja tym samym podwojne obywatelstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
batman50 Re: Polki rodzą za niemiecką granicą 27.02.06, 09:47 NIE! Poczytaj wcześniejszą dyskusję na ten temat. Jeden z rodziców musiałby być Niemcem, żeby miało obywatelstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.e-wro.net.pl 23.02.06, 23:46 Nie dziwi mnie to. W polskich szpitalach traktuje się pacjentów gorzej niż zwierzęta u weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "niemka" Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.212.4.97.tisdip.tiscali.de 24.02.06, 00:00 to jakas totalna bzdura z tym cesarskim cieciem na zawolanie...rodzilam 4 dni...mam 41 lat....przyjechalam do szpitala po odejsciu wod , a w oczekiwaniu na akcje polecono mi chodzenie po schodach! nawet moja wrodzona wada serca ( niewielka) nie byla wskazaniem do cc urodzilam po 32 g. po 4 kroplowkach z oksytocyna co za brednie.... co do warunkow...to rzeczywiscie dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.ph.ph.cox.net 24.02.06, 03:39 z cc to nie jest bzdura. osobiscie znam dziewczyne, ktora miala cesarke na zamowienie. umuwieni byli na konkretny dzien. przyjechala, zrobili cesarke, polezala 4 dni razem z dzidziusiem i wrocili do domu. bylo to wlasnie w ww szpitalu. podobno byl to bardzo dobry wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.pool8258.interbusiness.it 24.02.06, 00:11 Kochani urodzilam dwoje dzieci w Centrum Zdrowia Matki Polki w idealnych warunkach pod fachowa opieka nic nie placac-"cUDZE CHWALICIE,SWEGO NIE ZNACIE,SAMI NIE WIECIE CO POSIADACIE" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MurZyn Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: 219.134.159.* 24.02.06, 00:30 Czy doc. Rudnicki to byl w niemieckiej klinice? Bo ja mysle ze raczej nie i opowiada pierdoly. Niemcy WE WSZYSTKIM sa do przodu i rozwinieci. Niestety my przy nich jestesmy jak MURZYNI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ida Re: Polki rodzą za niemiecką granicą IP: *.o.pppool.de 24.02.06, 00:57 Mieszkam w Niemczech od pieciu lat. W lecie ubieglego roku urodzilam tu mojego syna. Od poczatku ciazy mialam bardzo dobra opieke, za ktora nie musialam zaplacic ani centa. Porod byl ciezki, trwal 30 godzin, syn byl wczesniakiem. Wszytko zakonczylo sie dobrze, udalo sie uniknac cesarskiego ciecia. Opieka byla profesjonalna, lekarze i polozne przemili. Jednoosobowe porodowki z lazienka sa tu standardem, nawet w szpitalach w malych miejscowosciach. Tlumaczono mi wszystko, co sie ze mna dzialo, tlumaczono mi, jakie dostaje srodki i dlaczego sa one podawane etc. Maz byl caly czas ze mna, po porodzie mielismy pokoj rodzinny (koszt pobytu meza: 25E za noc+wyzywienie) - przez tydzien moglismy byc razem. Po powrocie do domu kasa chorych oplaca 18 wizyt poloznej w ciagu tzw. pologu (12 tygodni). Oprocz tego 10 godzin gimnastyki poporodowej (nalezy zapisac sie na kurs pomiedzy 2 a 4 miesiacem po porodzie) - rowniez oplacony przez kase chorych. W przypadku wystapienia komplikacji np. z karmieniem, polozna moze przychodzic az do zakonczenia karmienia. Leki dla dzieci sa bezplatne. Teraz do wszystkich, ktorzy boja sie o utrate obywatelstwa: by zostac Niemcem/-ka nie wystarczy sie tu urodzic: narodowosc dziedziczona jest "po krwi", czyli matka lub ojciec musi byc Niemcem/-ka. Jesli tak nie jest, to by uzyskac obywatelstwo niemieckie nalezy spelnic wiele warunkow. Latwo nie jest. Znajac opowisci moich znajomych, ktore rodzily w Polsce, mysle, ze mialam ogromne szczescie, ze moje dziecko przyszlo na swiat akurat tutaj. W Polsce by dobrze urodzic, trzeba miec mase pieniedzy - wystarczy policzyc sobie koszty wizyt u ginekologa + badania. Nie mowic o kopercie po. Czasem nawte to nie jest gwarancja. Jesli dzieje sie inaczej, jest to niestety wyjatek od reguly. Bardzo sie ciesze, ze w koncu kobiety mieszkajace w Polsce maja mozliwosc rodzenia po ludzku. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Obywatelstwo dziecka w Irlandii 24.02.06, 01:24 Slyszalam, ze w Europie istnieja DWA kraje, W KTORYCH DZIECKO zyskuje AUTOMATYCZNIE OBYWATELSTWO, tzw prawo ziemi. Jednym z tych krajow jest Irlandia. Mam tam znajoma ktora o tym pisala. Nie wiem, czy Francja nie ma takiego prawa, moze sie ktos wypowie? W kazdym razie za PRL-u Francja dawala obywatelstwo zonie Francuza juz w dniu slubu, tego chyba nie robilo zadne panstwo. Otrzymywalo sie od razu francuski paszport nie potrzebujac sie zrzekac obywatelstwa polskiego jak w innych krajach. W czasach kiedy istniala wymiana obowiazkowa waluty, moje znajome z podwojnym obywatelstwem wyciagaly na granicy polski paszport i nie musialy takiej wymiany robic! A wracajac, nie musialy miec wizy wjazdowej do Niemiec ... Odpowiedz Link Zgłoś