27.10.10, 12:19
Witam wszystkich.
Dokładnie 10 dni temu trafiłam do szpitala z podejrzeniem żółtaczki typu A, ( złe wyniki tzn ALT powyżej 2500 a AST powyżej 1500, albo odwrotnie), okazało się po tygodniu że to jednak ostre C, które zdarza się podobno rzadko. Teraz czekam aż to sie obniży do bezpiecznej normy i mnie wypiszą. Nie wiem jednak co dalej, każą mi czekać trzy miesiące i kontrolować krew, a co potem?
Trochę jestem zagubiona, bo nigdy bym nie przypuszczała, że mogę być nosicielką wirusa HCV, nie mam pojęcia jak mogłam sie zarazić. Bardzo proszę o jakieś informacje może ktoś był w podobnej sytuacji. Nie wiem czy wiek ma jakieś znaczenie ale mam 26 lat, więc nie mogłam długo nosić w sobie tego wirusa pierwszy raz leżałam w szpitalu jakieś pięć lat temu, nie mam tatuaży i nic w tym rodzaju. Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich na forum.
Obserwuj wątek
    • gilda28 Re: Ostre C 27.10.10, 12:30
      www.pzh.gov.pl/oldpage/przeglad_epimed/59-2/592_27.pdf
      tam masz artykuł na ten temat, z 2005 roku, ale to chyba nadal obowiązujące podejście do tematu

u mnie rozpoczynano terapię lekową w czasie zaostrzenia, przebąkiwano, że to bardzo dobrze, bo jest wtedy większa szansa na skuteczne wyleczenie
      ale jak jest naprawdę, nie mam pojęcia, życzę ci samowyleczenia, które w sytuacji ostrego WZW się zdarza
      powodzenia
    • kiepski476 Re: Ostre C 27.10.10, 18:33
      Czy rzeczywiście przechodzisz fazę ostrą wirusowego zapalenia wątroby typu C, która na ogół występuje 3-12 tygodni po zakażeniu?
      Co innego jest faza ostra, a co innego zaostrzenie objawów zapalenia. Jeśli naprawdę masz fazę ostrą zapalenia, to poczytaj dalej.

Niestety, przyjętym w Polsce standardem leczenia fazy ostrej wirusowego zapalenia wątroby typu C jest leczenie objawowe. Przyczynę leczy się dopiero po upewnieniu się, że zapalenie przeszło w fazę przewlekłą (potwierdzenie obecności RNA wirusa po 6 miesiącach oznacza fazę przewlekłą). Wszak sporo (15-25%) pacjentów w fazie ostrej eliminuje wirusa samodzielnie. Ale zdarza się to raczej u młodszych niż starszych. Znalazłem takie ciekawostki:
      • 40% kobiet i tylko 19% mężczyzn potrafi własnymi siłami organizmu wyeliminować wirusa HCV w czasie fazy ostrej wirusowego zapalenia wątroby typu C
      • Pewne badania pokazują, że 70% ludzi w wieku poniżej 20 lat potrafi wyeliminować samodzielnie wirusa w czasie fazy ostrej i tylko 24% starszych niż 20 lat.

• Sposób leczenia przeciwirusowego w trakcie ostrego zapalenia jest dopiero w fazie badań. Pewne badania pokazują, że klasyczny interferon jest nieco bardzej skuteczny (95-98% trwałych odpowiedzi wirusologicznych) od pegylowanego, ale w każdym wypadku skuteczność jest bardzo wysoka. Żadno badanie nie udowodniło, że dołączenie do terapii rybawiryny poprawia skuteczność. Trwają badania, mające ustalić, w którym momencie najlepiej rozpocząć leczenie.

Polska Grupa Ekspertów HCV
      www.hcv.pl/zalecenia_2010.php
      pisze tak:
      3. Ostre wirusowe zapalenie wątroby typu C należy leczyć w przypadku przedłużają­ce­go się utrzymywania wykładników zakażenia HCV. Leczenie rozpoczyna się w 9. tygo­dniu od ekspozycji, gdy wiremia badana w 8. tygodniu obserwacji przekracza 800 000 IU/ml lub w 13. tygodniu, gdy jest niższa i utrzymuje się do 12. tygodnia choro­by. Stosuje się monoterapię interferonami naturalnymi, rekombinowanymi lub prepa­ra­tami pegylowa­nymi tej cytokiny (PegIFN). Interferony naturalne lub rekombinowane stosuje się przez pierwsze 4 tygodnie codziennie, a następnie przez 20 tygodni 3 razy w tygodniu. PegIFN stosuje się przez 24 tygodnie zgodnie z zaleceniami producenta.

Ministerstwo zdrowia i NFZ udają, że nic o tym nie wiedzą.
      • poli-1978 Re: Ostre C 27.10.10, 22:16
        Wtrącę się do wątku. Mi raz zrobiono anty hcv i raz rna no i biopsje i to wszystkow przeciągu 3 miesięcy. Wszystko oczywiście wyszło na plus, przy czym wiremia mała. zostałam zakwalifikowana do leczenia. Skąd wiadomo czy ja mam stan przewlekły ?A może mój organizm sam zwalczył wirusa (hehe wiem, że nie :), pytam tak czysto teoretycznie)
        • dejw007 Re: Ostre C 27.10.10, 22:50
          > Skąd wiadomo czy ja mam stan przewlekły ?

Widocznie wyniki biopsji i jakiś wywiad na to wskazywały. Skoro tylko raz Cie badali to innej możliwości nie widze

>Ministerstwo zdrowia i NFZ udają, że nic o tym nie wiedzą.

Lekarze też przyjmują strategię - "patrz i czekaj a nóż się uda" czego jestem przykładem. Podejrzenie ostrej fazy mimo ALATów prawie w normie. 3 badania RNA w przeciągu 2 miesięcy z tendencją spadkową. Trzecie dało minus. Teraz sobie czekam pół roku czy mnie wirus przewlecze czy poszedł w cholere
          • poli-1978 Re: Ostre C 27.10.10, 22:54
            no właśnie nie wiem. Biopsja wykazała tylko zwłóknienie 1, 0 stanu zapalnego. alaty w normie...
            • kiepski476 Re: Ostre C 28.10.10, 01:23
              4. Warunkiem rozpoznania przewlekłych chorób o etiologii HCV jest utrzymywanie się HCV RNA przez co najmniej 6 miesięcy w surowicy, tkance wątrobowej lub ko­mór­kach jednojądrzastych krwi obwodowej u osoby z wykładnikami choroby wątroby lub z poza­wątrobową manifestacją tego zakażenia.

www.hcv.pl/zalecenia_2010.php
              • monika_p25 Re: Ostre C 28.10.10, 08:51
                Serdecznie wszystkim dziękuję. Jutro mam mieć powtórzone badania, i jak będzie ok to na dwa tygodnie do domu, a potem z tego co udało mi sie dowiedziec, leczenie w Łódzkim szpitalu, dość daleko od mojego miejsca zamieszkania ale no cóż. Nie wiem dokładnie czym będą mnie leczyć, i trochę dziwi mnie ta zmiana planów, bo najpierw miałam mieć trzy miesiące wolnego a teraz dwa tygodnie. Myślę że chodzi o to że mam wahania w wynikach krwi, jak mi najpierw te ALT albo AST spadły z 2500 do 900, tak za dwa dni miałam już 1900 teraz znowu spadły o połowę i zobaczymy jutro. Jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim za informację. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka