Dodaj do ulubionych

Bałamuctwo

21.06.13, 19:23
HCV – potrafimy walczyć z podstępnym wirusem
O nowych rozwiązaniach, problemach medycyny i systemu ochrony zdrowia rozmawiali eksperci, lekarze, decydenci i pacjenci.
www.rp.pl/artykul/10,1021462-HCV---potrafimy-walczyc-z-podstepnym-wirusem.html
Prof. Waldemar Halota: W stosunku do dotychczasowych działań państwa wobec pacjentów z HCV mogę użyć jednego określenia: bałamuctwo. Pacjent na razie został zbałamucony obietnicami leczenia, do którego nadal nie ma dostępu. Z tego, co powiedział przedstawiciel ministerstwa, widać, że kolejność jest taka: najpierw negocjacje i kontrakty, później się okaże, ile tych pieniędzy udało się wyskrobać.
(...) A ja zwracam jeszcze uwagę, że narodowy program zwalczania HCV leży w Ministerstwie Zdrowia od 2006 roku. Najbliżej wdrożenia tego programu był chyba minister Zbigniew Religa. Teraz straciłem nadzieję, że kiedykolwiek zacznie obowiązywać, a dziś byłby czas, by go wyciągnąć z szuflady, lekko zmodyfikować i wprowadzić w życie.
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Bałamuctwo 23.06.13, 23:00
      Do łez rozczuliła mnie następująca wypowiedź w trakcie debaty.
      Łukasz Pera, Departament Polityki Lekowej i Farmacji w Ministerstwie Zdrowia: Od 1 maja ze środków publicznych finansowane jest leczenie inhibitorami proteazy: lekiem boceprewir i telaprewir. Tym samym pacjenci spełniający kryteria włączenia do programu lekowego mają bezpłatny dostęp do nowoczesnej trójlekowej terapii przeciwwirusowej.

Przeanalizujmy, co oznacza spełniać kryteria włączenia w wypadku chorych z genotypem 1 (przy genotypie 3 te leki nie dają znaczącej poprawy skuteczności, a genotyp 4 nie został wymieniony w dokumentach rejestracyjnych), którzy mają być leczeni po raz pierwszy.
      Aby móc korzystać z dobrodziejstw nowego programu lekowego i być leczonym droższą terapią 3-lekową, trzeba spełniać dwa warunki:
      1. włóknienie wątroby w stopniu co najmniej umiarkowanym, czyli F2,
      i jednocześnie
      2. genotyp TT interleukiny IL28B.
      Co to oznacza?
      1. Chorzy z niewielkim włóknieniem muszą zaczekać, aż im wątroba zwłóknieje bardziej. To można zrozumieć. Leczenie jest bardzo drogie, dla wszystkich pieniędzy nie starczy, trzeba się ograniczyć do tych bardziej chorych.
      2. Nie uwzględniono genotypu CC. To też można zrozumieć. Tańsze leczenie 2-lekowe daje 69-84% (wg 2 różnych badań) szans na wyleczenie. To dużo. Można więc najpierw próbować tańszego leczenia.
      Natomiast genotypy TT i CT są podobnie niekorzystne. Posiadanie pierwszego genotypu oznacza 27-33% szans na wyleczenie za pomocą tańszej terapii 2-lekowej, a posiadanie tego drugiego 33-42% (wg różnych badań). Czym się zatem różnią te genotypy, że ten pierwszy wpisano do programu lekowego, a ten drugi nie? Otóż zasadniczo różnią się częstością występowania. Pierwszy występuje u 18% chorych, a drugi aż u 30% chorych. Dlatego do programu wpisano tylko ten pierwszy, dzięki czemu „kryteria włączenia do programu lekowego” będzie spełniać tylko jedna trzecia tych naprawdę potrzebujących. Prawie dwie trzecie zostanie odprawionych z kwitkiem.
      BAŁAMUCTWO!
      Bałamuctwo
      • kiepski476 Re: Bałamuctwo 25.06.13, 12:02
        Errata, errata, errata. Pomyliłem liczby.
        Posiadaczami genotypu CT jest aż 52% chorych. Zatem wyłączając posiadaczy CT, Minister Zdrowia wyklucza z drogiego leczenia trzy czwarte potrzebujących (zakładając, że posiadacze korzystnego genotypu CC nie należą do kategorii potrzebujących).
    • kiepski476 Re: Bałamuctwo 25.06.13, 10:38
      Więcej krytycznych uwag do nowego programu lekowego pod adresem:
      noweleki.hcv.pl/2013/05/wyteskniony-nowy-program-lekowy.html
      • kiepski476 Re: Bałamuctwo 07.10.13, 11:48
        Aktualny adres (hcv ---> hepatitisc):
        noweleki.hepatitisc.pl/2013/05/wyteskniony-nowy-program-lekowy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka