Dodaj do ulubionych

Telaprevir - start

IP: *.pix-umcs.lubman.net.pl 30.08.13, 13:08
Witam,
w końcu, po 1,5 roku w czwartek zaczynam pierwszą terapię trójlekową z telaprevirem.

Mam genotyp 1, TT.

Ile będzie trwało leczenie?
Jakie są % szanse na wyzdrowienie?

W tym wątku będę też opisywał przebieg swojej terapii.
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Telaprevir - start 30.08.13, 13:54
      No to trzymam kciuki! Powodzenia i dużo, dużo sił!

P.S.
      Jak będzie ciężko, zaglądaj na forum i pisz!
      • Gość: mir Re: Telaprevir - start IP: *.pix-umcs.lubman.net.pl 30.08.13, 14:18
        A jak u Ciebie? Pamiętam, że też walczyłeś. Jak to w skrócie wygląda dzisiaj?
        • clean1 Re: Telaprevir - start 30.08.13, 14:36
          Pierwsza terapia a 2-lekowa zakończona niepowodzeniem.
          2-ga eksperymentalna 4-lekowa (interferon, rybka, telaprevir, vx222) zakończona 6 miesięcy (...i 1,5 tygodnia) temu. Po 3 miesiącach od zakonczenia był minus a teraz czekam na te niby rozstrzygające po 6 miesiącach. Wyniki gdzieś za 5-6 dni (...odliczam każdy dzień...).

Marskość F4.
          Biorę essentiale, hepatil, cynk, wit E, kwas alfaliponowy + ziółka od Bonifratrów (bez zgody lekarzy). Nie piję alkoholu (...np czasami... baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo sporadycznie kilka "kropli"), staram się zdrowo jeść (czasami robię sobie "dzień dziecka").

ŻYJĘ! A życie jest naprawdę piękne!

Hmmm... Kupiłem właśnie nowego kompa... Battlefield 4 nadchodzi a ja na starym nawet w 3 nie mogłem popstrykać... Stary ze mnie koń ale gierek (strzelanek FFP) chyba do końca życia sobie nie będę odmawiał.. :-)

P.S. TRZYMAM MOCNO KCIUKI ZA CIEBIE, jak zresztą za wszystkie "siostry i braci" w tej naszej doli/niedoli!
          • Gość: mir Re: Telaprevir - start IP: *.play-internet.pl 30.08.13, 15:43
            Bedzie minus. Ja na 2lekowa sie nie zgodzilem. Daj znac za 6 dni!!!
    • kiepski476 Re: Telaprevir - start 30.08.13, 18:08
      www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/document_library/EPAR_-_Product_Information/human/002313/WC500115529.pdf
      • Gość: mir Re: Telaprevir - start IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 19:39
        mówisz, żeby się zapoznać?

odpowiesz mi na pytania w 1 poście? proszę.
        • Gość: mir Re: Telaprevir - start IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 19:40
          oraz nowe...

lekarka rodzinna na skierowaniu do szpitala poza WZW dopisała mi zalecenie aby kontrolowali moje ciśnienie, bo wg niej mam nadciśnienie...

może to coś powodować w zw. z planowanym rozpoczęciem leczenia w czwartek?
          • Gość: Jolanta Re: Telaprevir - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.13, 20:16
            niewykrywalny poziom kwasu rybonukleinowego wirusa zapalenia wątroby
            typu C (RNA HCV) (cel niewykryty
            Co to takiego??????? Ja nowa jestem...wirusomanka
            • kiepski476 Re: Telaprevir - start 30.08.13, 22:29
              Nie stwierdzono obecności RNA wirusa.
              • Gość: Jolanta Re: Telaprevir - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.13, 01:16
                oj...chciałabym mieć taki wynik...
        • kiepski476 Re: Telaprevir - start 30.08.13, 22:34
          > mówisz, żeby się zapoznać?
          > odpowiesz mi na pytania w 1 poście? proszę.

To ty chorujesz, a nie ja, i ty chcesz być zdrowy, a nie ja. Dlatego to ty powinieneś włożyć w to więcej wysiłku niż ja. Czytaj, czytaj.
    • nigella356 Re: Telaprevir - start 03.09.13, 13:25
      Witam i jak to leczenie przebiega? Są już jakieś skutki uboczne? Musisz jeść tłuste rzeczy do tego trzeciego leko i jesli tak, to co jesz?? Ile potrwa terapia? Jeździsz tak samo często na wizyty jak przy 2 lekach??
      • Gość: mir Re: Telaprevir - start IP: *.pix-umcs.lubman.net.pl 03.09.13, 13:28
        w czwartek dopiero zaczynam, nie wiem jeszcze nic oficjalnego, poza tym co można wyczytać na forum. Dam znać.
        • Gość: jul.a5 Re: Telaprevir - start IP: *.static.chello.pl 04.09.13, 11:04
          Jeśli TT, to domyślam się, że zaczynasz terapie trójlekową w ramach programu lekowego, refundowanego przez NFZ. Będziesz się leczył w SPSK nr 1 w Lublinie?
          • Gość: Michał Re: Telaprevir - start IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 25.05.14, 01:35
            Witam
            Jestem po kuracji 3 lekami na ta chwile dostałem diagnozę ze jest wszystko Ok virus został zwalczony,dzięki Incivo virus jest nie widoczny w krwi,ale czekam na ostateczna diagnozę w sierpniu tego roku, odliczamy dni i mam nadzieje ze 18.08.2014 będzie dla mnie szczęśliwa data;)życzę wszystkim powodzenia w zwalczaniu tego okropnego Virusa który skraca życie!,i przestrzegam ludzi od jakiego kolwiek spożywania alkoholu podczas kuracji,to grozi rozwojowi hept.C w waszych organizmach a następnie prowadzi do marskości wątroby
            • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.26.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 28.09.14, 13:05
              23.09. rozpoczęłam 3 terapię z telepravirem 2x3, rybawiryną 2x2 i pegIntron 80- genotyp 1b C/T, stan wątroby 2/2 wiremia 210 317. Rozpoczęłam kolejną swoją wspinaczkę na Mount Everest (jestem spod znaku koziorożca) - tak porównuję swoje terapie, poprzednie wspinaczki się nie udały więc jeszcze raz zaczęłam. Pierwsza terapia skończyła się powrotem wirusa po 6 m-cach, drugą przerwano po 12 tygodniach. Na pewno będę częstym gościem na forum z prośbą o wsparcie i pomoc.
              • bellamie Re: Telaprevir - start 28.09.14, 20:02
                Ja też jestem spod znaku koziorożca i mam nadzieję na trzylekową, też kolejną, wspinaczkę. Koziorożce zawsze mają pod górę, ale w końcu docierają do celu. Trzymam kciuki.
                • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.09.14, 11:13
                  Koziorożce są cierpliwe, wytrwałe i konsekwentne, można na nich polegać - więcej zalet niż wad.
                  Osiągniemy nasz szczyt którego teraz chwilowo nie widać bo w chmurach. Trzymam również kciuki za Ciebie i innych leczących, oczekujących i cieszę się z każdego minusa bo to daje "pałera" do dalszej wspinaczki. :-)))
    • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.14, 12:42
      Już od 3 tygodni biorę telaprewir 3x2, PegIntron 80 i rebetol 2x 2 . Po 2 tygodniach alat spadł mi z 65 na 27. Na chwilę obecną nie odczuwam szczególnych skutków ubocznych tylko..... odrzuca mnie od jedzenia, zmuszam się dosłownie żeby z telaprewirem zjeść coś tłustego ponad to mam chęć na lody - sorbety i winogrona. Po 4 tygodniach tj. 21.10. pierwsze badanie ilościowe. Minimalnie spadły mi płytki i hemoglobina. Biorę jedynie potas z przepisu lekarza i wit B 6 2x2 i hepatil 2x2. Genotyp 1b C/T stan wątroby 2/2
      • kiepski476 Re: Telaprevir - start 10.10.14, 13:17
        Czy to twoja druga terapia czy też nie leczysz się w Polsce?
        • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.14, 14:36
          Leczę się w Polsce, to moja już 3 terapia, pierwsza zakończyła się minusem ale z nawrotem, drugą przerwano mi po 12 tygodniach ze względu na zbyt niski spadek wirusa.
          • kiepski476 Re: Telaprevir - start 10.10.14, 14:52
            Tym razem się uda. Za pierwszym razem jednak odpowiedziałeś na leczenie, co dobrze rokuje.
            • nigella356 Re: Telaprevir - start 10.10.14, 17:01
              A ja się martwię bo kończę terapię trójlekową w tym miesiącu w 12. i 25. tygodniu minus, ale alaty nic nie spadły w czasie leczenia obecnie mam alt 219 a oscylowały cała terapię pomiędzy 140 180-190
              Nie wiem co już o tym myśleć. Psuje mi to humor i budzi obawy co do uzyskania minusa w 48. tygodniu i dalej :(
              • Gość: wirrus Re: Telaprevir - start IP: 217.98.1.* 10.10.14, 22:43
                kkk czy wyniku biopsji miałeś złogi żelaza
    • Gość: Michal Re: Telaprevir - start IP: *.29.164.49.threembb.co.uk 11.10.14, 10:21
      Gratulacje,szanse sa duże 80% ludzi zostaje wyleczonych,mi sie udało pierwsza kuracja mi nie pomogła,miałem genotyp virusa 1 wiec były szanse małe,ale jednak sie udało;)swędzenie skory to objawy jakie miałem podczas brania incivo,lecz po trzech miesiącach wszystko ustalo,teraz jestem w 100%wyleczony,Powodzenia i wytrwałości zycze
      • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.26.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 12.10.14, 16:21
        Pierwsza biopsja z 2009 roku obejmowała do 6 przestrzeni wrotno-żółciowych i nic bezpośrednio nie mówiła o złogach żelaza, oceniła stan wątroby 3 stopień zapalny i 2 stopień zwłóknienia, druga biopsja w 2013 roku obejmowała do 11 przestrzeni wrotno-żółciowych, złogi żelaza umiarkowanie licznie i oceniła stan wątroby na 2 stopień zapalny i 2 stopień zwłóknienia. Biorę już 3 tydzień incivo i na razie nie mam ciężkich skutków ubocznych ale myślę że napewno jakieś będą w ciągu tych 12 tygodni. Obecnie odczuwam niewielkie swędzenie skóry głowy i prawie ciągłą gorycz w ustach, w kupnych jogurtach czuje słony smak i jakby język jest bardziej wrażliwy na potrawy i smaki. Dzięki za słowa otuchy.
        • Gość: wirrus Re: Telaprevir - start IP: *.static.icpnet.pl 13.10.14, 08:43
          o kurcze dość długo to trwa u ciebie od 2009 to już 5 lat t!!!!, gdzieś tu czytałem że to choroba dla cierpliwych ale nie myślałem ze aż tak. Gdybyś jeszcze napisał gdzie się leczysz i czy jesteś zadowolony
          • Gość: Michał Re: Telaprevir - start IP: *.197.121.95.threembb.co.uk 13.10.14, 11:30
            Ja dowiedziałem sie o chorobie w 2008,leczylem sie od 2009r,wiec trwało to dość długo ze względu na oczekiwanie nowego leku bo niestety pierwsza kuracja 2 składnikiem mi nie pomogła ,ale warto było czekać bo teraz jestem w 100% zdrowy;)zycze wszystkim wytrwałość bo naprawdę sie przydaje-And Never Give Up!!!
          • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.14, 14:11
            leczę się w kujawsko-pomorskim, a czy jestem zadowolony - jak myślisz ? pierwsza terapia z minusem potem nawrót wirusa, drugą mi przerwano, teraz trzecia z telaprewirem i to tak trwa, fajnie że dostałem kolejną szansę z tego się akurat cieszę, zadowolony jestem z nadzoru lekarza - co 2 tygodnie kontrola. W przyszłym tygodniu pierwsze badanie ilościowe. Pozdrawiam
            • magdallena_28 Re: Telaprevir - start 13.10.14, 14:39
              A jak sie czujesz tak ogolnie dajesz rade pracować

.
              • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.14, 07:45
                Na chwilę obecną tragicznie nie jest pracuję przy biurku więc jakoś daję sobie z nią radę. Dopadło mnie swędzenie skóry głowy. Ale to dopiero czwarty tydzień brania tepaprewiru w ciągu następnych 8 może się jeszcze wiele zdarzyć ale o tym nie myślę. Codziennie po przyjściu z pracy drzemka ok. godziny. Nie mam też kłopotu ze spaniem. Dużo piję bo suszy mnie na okrągło- oczywiście alkoholu 0 bezwzględne.
                • Gość: wirrus Re: Telaprevir - start IP: *.static.icpnet.pl 14.10.14, 07:49
                  fajną masz pracę jak możesz się drzemnąć godzinę, pozdrawiam
                  • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.14, 09:47
                    drzemka po pracy a nie w pracy :))
                    • bellamie Re: Telaprevir - start 23.10.14, 22:30
                      Ja właśnie zaczęłam kolejną walkę i jeszcze nie drzemię: ani w pracy ani po pracy :)))
                      • bellamie Re: Telaprevir - start 01.11.14, 17:16
                        Jak się czujecie mir i kkkk?
                        • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.14, 09:20
                          Nie chodzi o drzemkę w pracy czy po niej oczywiście o pracy to był żart, a poważnie jestem po 6 tygodniach brania telaprewiru 3x2, rebetolu 2x2 i inrerferonu- leki bardzo mnie osłabiły, wejście po schodach jest problemem a rzeczywiście po przyjściu do domu po pracy pierwsze to ok. 1 godz. odpoczywam potem zajmę się obowiązkami domowymi z przerwami na odpoczynek, jutro kolejne badania, myślę że nastąpił spadek płytek i hemoglobiny ale jutro się okaże. Ponadto zero apetytu zmuszam się do jedzenia ze względu na leki
                          • Gość: kkkk Re: Telaprevir - start IP: *.26.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 04.11.14, 17:00
                            Dzisiaj przyszły wyniki ilościowe po 4 tygodniach zażywania telaprewiru =" ilość wirusa 12 tj. na granicy wykrywalności - dla pewności badanie należy powtórzyć' ale decyzją lekarza następne badanie ilościowe po 12 tygodniu tj. po zakończeniu zażywania telaprawiru, alat 24.
                            • bellamie Re: Telaprevir - start 05.11.14, 22:05
                              Ja dopiero 3 tyg. mam za sobą. Z siłą nie jest jeszcze tak źle, ale zaliczyłam dzisiaj pierwszy "ból istnienia" :)
                              I martwi mnie jedno, że interferon mną nie poniewiera...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka