magdallena_28 16.04.15, 11:27 Hej Mam pytanie stosujecie antykoncepcje w tej formie ,jak znoszą to Wasze wątroby ? muszę zamienić krążki na tabsy z powodu bajzlu hormonalnego i troche sie tego boje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni910 Re: doustna anykoncepcja 16.04.15, 12:16 Ja ciężko znosiłam tabletki ciągłe mdłości, bóle głowy, zawroty. Lekarz hepatolog poleciła mi plastry, które jej zdaniem są najmniej szkodliwe dla wątroby. Stosuje je ponad pół roku i wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: doustna anykoncepcja IP: *.jmdi.pl 16.04.15, 14:41 Ja zle znosilam,ale to chyba nie mialo zwiazku z watraba (migreny, zmiany nastroju, krwawienia w srodku cyklu),jesli chodzi o watrobe to bz i hepatolog tez nie widzial przeciwskazan,po odstawieniu antykoncepcji po kilku mies "sensacje" minely,ale bole glowy i zmienne nastroje byly upierdliwe i mdlosci Odpowiedz Link Zgłoś
bellamie Re: doustna anykoncepcja 17.04.15, 08:44 Ja przez rok stosowałam antykoncepcję w tabletkach (w celu leczniczym) i było jeszcze gorzej. Dodatkowo w tym okresie zaczęłam cierpieć na migrenę i tak zostało do dzisiaj. Przypadek? Póki jesteś młodsza nie odczuwasz skutków - wszystko wychodzi później. Mnie się rozregulował układ hormonalny i długo wracał do normy, więc jestem przeciwniczką :) Teraz, nawet mimo terapii, jest wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole369 Re: doustna anykoncepcja 17.04.15, 12:09 A może Mirena? Droga, ale omija wątrobę szerokim łukiem i bez skutków ubocznych.... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallena_28 Re: doustna anykoncepcja 18.04.15, 12:29 Spirala to kiepskie rozwiąanie dla kobiet które jeszcze nie rodziły. Poza tym mało skutecznie hamuje nadmierna produkcje androgenów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aabb Re: doustna anykoncepcja IP: *.galatea.pl 18.04.15, 20:58 mój hepatolog , który leczy mnie od 5 lat zakazał brania jakiejkolwiek antykoncepcji doustnek, mimo że wątroba przy hcv w całkiem dobrym stanie(f1). Mam dodatkowo nie obciążać wątroby, jedynym ewentualnym wyjsciem jest spirala bynajmniej z tego co mówił Pan dr. Odpowiedz Link Zgłoś
nicole369 Re: doustna anykoncepcja 22.04.15, 17:17 Spirala a Mirena to zupełnie dwie różne sprawy. Spirala zwykła nie zawiera żadnych hormonów, więc cykl hormonalny jest zachowany: jajeczkowanie, PMS i okres w pakiecie. Mirena zawiera hormony działające tylko w obrębie miednicy mniejszej, które nie przechodzą przez wątrobę i najczęściej wyłączają cykl hormonalny. Korzyści dodatkowych typu brak miesiączki, brak PMS, zachowanie libido nie będę reklamować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: doustna anykoncepcja 25.04.15, 20:48 Mój lekarz nie zgodził się na tabletki, brałam plastry, jednak po jakimś czasie moje APTT zaniepokoiło ginekolog i cóż, pozostały tylko gumki, a na ten moment nic :) Odpowiedz Link Zgłoś