Dodaj do ulubionych

HCV ile to kosztuje???

25.05.05, 21:07
przeczytalam ze mozna wyleczyc HCV mam pytanie ile kosztuje taka kuracja ja
mam 25 lat rok temu badalam sie i niestety mam ale niechodzi tu o mnie ....
mam coreczke 1 roczek i prawdopodobnie niestety jest zarazona (idziemy na
kontrolne badania) chcialabym wiedziec jakie trzeba spelniac wymagania i ile
pieniedzy trzeba w to wlozyc zeby sie wyleczyc. a moze cos jest
refundowane????
Obserwuj wątek
    • prezes.prometeuszy Re: HCV ile to kosztuje??? 29.05.05, 00:23
      Terapie są refundowane z kasy NFZ w ramach tak zwanych "programów lekowych -
      leczenie przewlekłych zapaleń wątroby typu C i B u dzieci i dorosłych (IFN z
      RIB)". Owszem terapii tych jest stanowczo zbyt mało wobec realnych potrzeb i
      tworzą się kilkuletnie kolejki w różnych częściach kraju dłuższe lub krótsze,
      ale i tak jestem przekonany, że zbiórka pieniędzy to jakaś ostateczność, jeżeli
      chodzi o dostęp do tych leków. Należy próbować, szukać, "stukać do różnych
      drzwi" (placówek), które leczą dzieci przeciwwirusowo interferonem z
      rybawiryną - dokładna baza adresowa takich placówek znajduje się na naszym
      portalu - www.prometeusze.pl/adresy.php (tam podział na placówki zajmujące się
      leczeniem dzieci). Jeżeli chodzi o rzeczywisty koszt, to waha się on w
      granicach 30 tys. zł. Nie słyszałem jak dotąd o przypadku leczenia dziecka w
      wieku poniżej 7 lat... Proszę skontaktować się z odpowiednią placówką
      referencyjną w swoim regionie zamieszkania i dokładnie stosować się do zaleceń
      lekarzy. W razie problemów z uzyskaniem pomocy fachowej - proszę o ponowny
      kontakt - pomogę Wam. W razie decyzji o zakupie leków - też proszę o kontakt -
      załatwimy leki dla dziecka najtaniej, jak to tylko możliwe.
    • prezes.prometeuszy Dodatek dla mama_oliwki 29.05.05, 00:36
      Ważna rzecz : jeżeli do zakażenia dziecka doszło okołoporodowo, z matki na
      dziecko to obecność przeciwciał anty-HCV we krwi dziecka nie oznacza, ze
      dziecko to jest zakażone. Przeciwciała te są przekazywane w takiej sytuacji
      przez matkę dziecku, także przy braku zakażenia dziecka (przeciwciał matki we
      krwi noworodka!). Ich zanik jest procesem powolnym - 1,5 roku - 2 lata, dlatego
      więc warto wykonać badanie kontrolne po tym okresie czasu (gdy dziecko będzie
      miało min. 1,5 roku lub jeszcze lepiej potwierdzić, albo zanegować potencjalnie
      możliwe zakażenie testem molekularnym w chwili obecnej - HCV RNA metodą PCR
      (więcej informacji o badaniach diagnostycznych w kierunku HCV na stronie
      www.prometeusze.pl).
      • mama_oliwki1 Re: Dodatek dla mama_oliwki 29.05.05, 09:09
        dziekuje upezjmie za wyczerpujaca odpowiedz dotad myslalam ze niestety niema na
        to zadnego leku i ze ja jestem juz skazana na to HCV a tu taka mila
        niespodzianka. co do Oliwki to wlasnie czekamy wiem ze miala tylko 6% zeby
        zalapac wiec jeszcze tak bardzo sie niemartwie zaniedlugo bedziemy powtarzac
        badania a jak cos wyjdzie nietak to jeszcze raz sprawdzimyzaraz wskakuje na
        wasz strone i poszukam gdzie najlepiej ''uderzyc'' pozdrawiam jak bedzie po
        badaniach to sie z Wami skontaktuje
        • mammutka Re: Dodatek dla mama_oliwki 16.06.05, 10:55
          mamo oliwki.. nie przejmuj sie.. naprawde do 2 lat mogą przeciwciała wychodzić :
          ( u mojej małej póki co wychodzą, ale testy PCR pokazują iż wirus jest raczej w
          zaniku :) pozadrwiam
          • mama_oliwki1 Re: Dodatek dla mama_oliwki 17.06.05, 13:33
            ciesze sie ze u Ciebie jest ok mam nadzieje ze tu tez tak bedzie tak na
            marginesie jestem w szoku ze tyle badan jest potrzebnych(moja lekarka wykryla
            hcv sprawdzila aspat alat i takie tam byly ok i nic wiecej) musze zmienic
            hepatologa w przyszlym tygodniu umowie termin i zobaczymy jak to bedzie
            wygladac moze jakies dodatkowe badania....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka