gohaa1 16.01.06, 08:36 jak ma sie do siebie stan watroby i poziom kwasu moczowego we krwi? moze w jakis sposob mozna to ze soba wiazac? czy raczej nie?... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mordeczek Re: kw mocz a watroba 16.01.06, 14:04 Osobiscie zaczelem interesowac (ale malo jeszcze wiem) rownolegle medycyna alternatywna jako wsparcie medycyny akademickiej. U nas ubezpieczenia placa leczenie homopatyczne wiec chce sprobowac ich mikstur bo ponac sa efektowne. Czy probowalas odkwaszanie organizmu...srebro kolidalne? Odpowiedz Link Zgłoś
prezes.prometeuszy Re: kw mocz a watroba 01.02.06, 02:58 Zapewne wszystko ze wszystkim można w jakiś sposób powiązać Np. HCV wykazujący tropizm do wątroby jest odpowiedzialny także za zapalenia nerek, co zostało udowodnione, a kilka chorób nerek jest ściśle powiązanych z hepatitis C. Lekarze na podstawie zdiagnozowania jednej choroby moga znaleźć kolejną. Nie mniej poza takimi skrajnymi przypadkami nie spotkałem się ze stwierdzeniem, aby na podstawie wartości kwasu moczowego ktoś diagnozował chorobę wątroby... Kwas moczowy nie jest badaniem z panela "wątrobowego", bynajmniej rutynowym. Nie wiem w sumie, czy poziom kwasu moczowego jest jakimkolwiek wykładnikiem stanu wątroby i jej funkcjonowania. Jest natomiast wykładnikiem funkcjonowania nerek. Odpowiedz Link Zgłoś