Dodaj do ulubionych

CO DALEJ??????????

04.03.08, 22:49
Witam, moja historia podobna jest do wielu, które przeczytałam na tym forum: rok temu zaszłam w ciążę; ginekolog prowadząca dała mi przy okazji rutynowych, comiesięcznych badań skierowanie na oznaczenie przeciwciał wzw typu C. Okazało się, że w mojej krwi są przeciwciała. Od razu zostałam skierowana do poradni hepatologicznej na konsultację, a tam z racji mojego stanu niczego konkretnego nie zrobiono-pani doktor doradziła mi tylko, żebym prywatnie zrobiła badanie krwi na oznaczenie RNA jakościowo. Jeszcze liczyłam w duchu, że doszło do jakiejś koszmarnej pomyłki, że to nie mogło mnie spotkać. Niestety, po tygodniu dostałam wynik-pozytywny. Od razu starszemu dziecku zrobiłam badanie krwi-jest zdrowa, ulga!!! Wszystko byłoby w prządku(o ile tak można powiedzieć, kiedy jest się w takim położeniu), ale od kilku dni zaczęła mnie swędzieć skóra. Od razu rzuciłam się do internetu i wyczytałam, że to jeden z objawów początkującej marskości!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A może ja po prostu jestem przewrażliwiona na tym punkcie????????? 27 marca mam wizytę u hepatologa, bardzo się boję...
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: CO DALEJ?????????? 04.03.08, 23:12
      Świąd skóry, zdarza się przy bardzo wielu chorobach. Wystarczy mieć wysuszoną
      skórę. Pewnie korzystasz obecnie z ogrzewania? Wilgotność w pomieszczeniu
      mieszkalnym powinna wynosić ok 45%, czego zwykle nie ma.
      Jeśli masz ochotę, zrób sobie USG jamy brzusznej, co i tak cię czeka. Można
      wtedy obejrzeć także wątrobę pod kątem marskości. Musiałabyś mieć wyjątkowego
      pecha, aby tak szybko się jej dorobić, jeżeli miałby to być wynik HCV.
      • przegrany1985 Re: CO DALEJ?????????? 05.03.08, 14:35

Witam

Dołączam się do rad kolegów i koleżanek....
    • bananarama-live Re: CO DALEJ?????????? 04.03.08, 23:55
      Ja czytajac ze boli głowa, dostawałem bólu :-)
      Czytasz ,ze boli noga, łapiesz sie za noge.

Ludzie , wpadacie w histerie.
      • mordeczek Re: CO DALEJ?????????? 05.03.08, 01:10
        Dokladnie, bez paniki.
        Zrobic badnia na HCV,
        co do USG to bym spekulowal czy to wogole cos sensownego daje, ale nie bede na
        ten temat dyskutowal.
        Antyciala moga wiele oznaczac, np. ze nastapilo kiedys samowyleczenie, przypadek
        zadki ale istnieje.
        No i to swedzenie = markosc to tez troche z grubej rury.
        Wychowuj dzieciaka, porob badania, nie panikuj, i nie sluchaj popierd...
        kraczacych sasiadek bo cie wykoncza glupotami (niestety tacy sa ludzie) a chyba
        nie chcesz tego osiagnac.
        • jan-w Re: CO DALEJ?????????? 07.03.08, 22:55
          USG w diagnozowaniu marskości? Jak najbardziej. Ale robione przez dobrego
          specjalistę.
          • mordeczek Re: CO DALEJ?????????? 08.03.08, 01:57
            Sprawa wyglada nastepujaco.
            Za kazdym razem po moim co-polrocznym oddaniu krwi, robi mi lekarz tez USG.
            Owszem, widzi tylko jak watroba sie rusza, tym sposobem moze ocenic (w miare)
            stan tkanki tzn. czy jest (optycznie) elastyczna.
            Wiadomo, ze markosci to zmiana fukcji tkanki i tym sposobem moze cos tam odkryc
            na oko.
            Lecz zawsze przy tym mowi, ze aby stwierdzic dokladnie trzeba by zrobic
            biopsje....lub fibroscan.
            pozdr.
            • jan-w Re: CO DALEJ?????????? 08.03.08, 14:42
              Dlatego piszę o specjalistach. Widziałem takie opisy wyników USG o jakich
              piszesz (wątroba obecna, śledziona także). Takie spotyka się najczęściej.
              Fachowcy, dokładnie opisują echogeniczność, kształt krawędzi, przepływy
              (szybkość, kierunek, zaburzenia), ewentualne ogniska zapalne, zwapnienia,
              zaleganie płynów a w efekcie - sugestie na temat marskości i wiele innych.
    • blueberd Re: CO DALEJ?????????? 07.03.08, 20:36
      Spokojnie z tą marskością,nie tak szybko,prawdopodobnie zaczyna Ci się
      cholestaza ciężarnych,zdarza się czasem w stanie odmiennym, a u kobiet z HCV
      trochę częściej niż u zdrowych.Koniecznie powiedz o tym lekarzowi
      prowadzącemu,powinnaś być pod stała kontrolą.Nie jest to jakaś straszna
      przypadłość choć bywa bardzo dokuczliwa.HCV nie ma wpływu na ciążę i
      dziecko,ryzyko zakażenia jest minimalne więc nie martw się,mam nadzieję,że to
      chwilowy objaw,który minie.Po porodzie i dojściu do formy znajdź sobie dobrego
      zakaźnika,który Cię poprowadzi.Pozdrawiam
      • blueberd PS 07.03.08, 20:39
        Brawo dla pani ginekolog za zlecenie bad.anty hcv,testy na HIV i HCV u kobiet w
        ciąży to rzadkość w naszym kraju,a za granicą standard.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka